28/11/09

Άσκηση της μοίρας επιθετικών ελικοπτέρων της ΠΓΔΜ

Tη περασμένη εβδομάδα η μοίρα ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας & Αεράμυνας της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε επίδειξη των μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων της στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος"(!) ενώπιον του προέδρου της χώρας Gjorge Ivanov, του υπουργού Άμυνας Zoran Konjanovski και του Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Miroslav Stojanovski. Σύμφωνα με τον Σκοπιανό ΥΕΘΑ, θα επακολουθούσε άσκηση των επιθετικών Μi-24 (τα οποία φέρουν νέα παραλλαγή) σε νυκτερινές επιχειρήσεις στο πεδίο βολή του Krivolak.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ (ARM) υπέστησαν καθολική αναδιοργάνωση τη περίοδο 2003-2007 για να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ ενώ η θητεία διαρκεί πλέον 9 μήνες. Η συνολική δύναμη ανέρχεται σε 7.750 οργανωμένων σε τρεις μείζονες σχηματισμούς: Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (με δύο ταξιαρχίες πεζικού), Δύναμη Στρατηγικής Εφεδρείας και Δύναμη Υποστήριξης (τάγμα τεθωρακισμένων, μοίρα πυροβολικού κλπ). Υπάρχουν επίσης τρεις μικρότεροι σχηματισμοί: εφοδιασμού, εκπαίδευσης και ειδικών δυνάμεων (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων).

Τα κύρια (και αξιόμαχα) οπλικά συστήματα είναι 31 άρματα μάχης Τ-72, 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-2, 70 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) ΒΤR-60/80 και 30 Μ-113, 115 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης ΤΜ-170 Hermelin, 108 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ-30 (122mm) και 36 Μ-101 (105mm) και 12 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ΒΜ.21 Grad (40x122mm). Η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί 12 επιθετικά ελικόπτερα Μi-24K/V, 11 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8/17 και 4 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Zlin. Δεν υπάρχουν αναφορές για τη τύχη των 10 ΤΟΜΠ Λεωνίδας Ι και των 2 ελικοπτέρων UH-1H που είχε δωρήσει η Ελλάδα και πιθανόν μεταπωλήθηκαν στο εξωτερικό.

Άριστη χαρακτηρίζεται η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-ΠΓΔΜ καθώς η Άγκυρα έχει προσφέρει στραιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον $15 εκατ. στη γειτονική χώρα από το 1998 ενώ εκπαιδεύει Σκοπιανούς αξιωματικούς στις τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες. Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια της Άγκυρας λειτουργούν δύο σταθμοί υποκλοπής επικοινωνιών κοντά στα ελληνικά σύνορα, μέσω των οποίων είναι δυνατή η υποκλοπή των ελληνικών επικοινωνιών και άρα των στρατιωτικών κινήσεων στη Βόρειο Ελλάδα. Το 1999 η Τουρκία είχε προσφερθεί να "δωρίσει" στα Σκόπια 20 μαχητικά αεροσκάφη F-5, εγχείρημα που τελικά δεν ευωδόθηκε.
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. Εγω τουλαχιστον δεν θα κοιμηθω αποψε απο αυτη την επιδειξη βρωμοσλαβικης ισχυος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας καθίσουν καλά τα σκοπιανά, γιατί στην θέση τους εγώ θα καθόμουν καλό και άλαλο σαν καλό παιδάκι.
    Είπαμε κάνουμε τον μ..ακα με τα μεμέτια, αλλά υπάρχει και μια υπεροπλία των μογγόλων, οι σκοπιανοί οι ξεβράκωτοι τι γυρεύουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.