27/11/09

Προοπτικές για το σινεμά στην Ελλάδα και στον κόσμο


Της Ελίνας Γαληνού
Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Great Ideas που προωθεί από το 2006 τις μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Jim Gianopoulos (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fox Filmed Entertainment) στη χώρα μας. Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στις 23/11 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία, μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις του για τις προοπτικές του σύγχρονου σινεμά στην Ελλάδα.
"Η Ελλάδα με ενδιαφέρει πολύ και έχω παρατηρήσει κάποια θέματα γύρω από τον κινηματογράφο της. Το ελληνικό σινεμά δεν διαφέρει πολύ με των άλλων κρατών, συνήθως οι ταινίες έχουν τη γλώσσα και τα συναισθήματα του κάθε κράτους, γι΄αυτό δεν βγαίνουν παραέξω. Το Χολλυγουντ βλέπετε, απευθύνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου, δεν περιορίζεται στις τοπικές κουλτούρες, γι΄αυτό οι ταινίες του κυκλοφορούν παντού. Για την Ελλάδα, είναι καλό να αναπτύξει δυνατή τοπική βιομηχανία κινηματογράφου, αλλά θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της διεθνούς αγοράς. Η μόρφωση των νέων ανθρώπων με ταλέντο, πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες.
Η προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, είναι κάτι δύσκολο από άποψη οικονομικού κόστους. Συνήθως οι παραγωγοί στο Χόλλυγουντ, επιλέγουν κοντινούς προορισμούς για να γυρίσουν ταινίες. Το γύρισμα σε μακρινές χώρες, είναι ακριβό και ασύμφορο, γίνεται σπάνια και ΄σε εξαιρεικές περιπτώσεις.
Η δημοσιότητα επηρεάζει πολύ τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, αλλά τι είδους δημοσιότητα είναι η πιό αποτελεσματική ώστε να προσελκύσει το κοινό να εμπιστευτεί μια ταινία; Γι΄αυτό το πρόβλημα, δεν έχει βρεθεί ασφαλής λύση ακόμα. Και η καλύτερα οργανωμένη δημοσιότητα, δεν μπορεί προς το παρόν να εγγυηθεί καλό αποτέλεσμα. Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έδωσαν και να δίνουν καινούριες δυνατότητες αλλά έφεραν και προβλήματα. Ενα απ΄΄αυτά είναι η κυβερνοπειρατεία. Οι χρήστες διαδικτύου βρίσκουν τρόπους να κατεβάζουν τις ταινίες από το ίντερνετ και τις βλέπουν-αλλά αυτό είναι ένα είδος κλοπής. Η κυβερνοπειρατεία πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο και οι προσπάθειες για την καταπολέμησή της, πρέπει να ενταθούν. Ο κινηματογράφος για να επιβιώσει, χρειάζεται χρήματα και οπωσδήποτε κάποια κρατική υποστήριξη, αλλά και στην Ελλάδα και αλλού, βλέπω ότι είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. "
Ο Jim Gianopoulos, ασχολείται πολλά χρόνια με την τέχνη του κινηματογράφου και έχει βγάλει στην αγορά επιτυχημένες ταινίες όπως "Τιτανικός", "Μουλέν Ρούζ", "Μια Νύχτα στο Μουσείο" κλπ. Το πρόγραμμα Great Ideas διοργανώνεται από το Ιδρυμα Fulbright και την πρεσβεία των ΗΠΑ με τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος'. H συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε από το γραφείο δημοσίων σχέσεων "Ξανθοπούλου και Συνεργάτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.