27/11/09

FT: Ελλάδα, Ντουμπάι και η αστάθεια του συστήματος


Oι αγορές παραγώγων μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές φαινόμενο αυτή την εβδομάδα: το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας (credit default swap - CDS) μπορεί να ενισχυθεί υψηλότερα από το αντίστοιχο για την Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πριν από δύο χρόνια κάτι τέτοιο έμοιαζε απόλυτα απίθανο στους traders της αγοράς παραγώγων, για να μην μιλήσουμε για τους υπερήφανους Έλληνες πολιτικούς. Άλλωστε το 2007 το τουρκικό CDS –όπως και τα υπόλοιπα αρκετών «αναδυόμενων» αγορών- βρίσκονταν περίπου στις 500 μονάδες βάσης, καθώς υπήρχαν αρκετοί φόβοι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το ελληνικό, αντίθετα, βρίσκονταν κοντά στις 15 μονάδες βάσης, καθώς η Ελλάδα ήταν μέλος της ευρωζώνης και τα ομόλογά της σε ευρώ θεωρούνταν προστατευμένα.

Όμως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η εικόνα των δημοσιονομικών για αρκετές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χαοτικό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιεί το ευρώ ή όχι.

Γι’ αυτόν τον λόγο χθες (26/11) –καθώς οι αγορές φοβήθηκαν αντιμετώπισαν το σοκ από το Ντουμπάι και οι επενδυτές φρόντισαν να αποφύγουν το ρίσκο- το spread στα CDS των 5ετών ελληνικών ομολόγων κυμάνθηκε μεταξύ 201-208 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Το αντίστοιχο τουρκικό κυμάνθηκε μεταξύ 207-212 μονάδων βάσης, δηλαδή τα δύο CDS βρέθηκαν πολύ κοντά (σύμφωνα, δε, με το Bloomberg σε κάποιες αγορές το ελληνικό κινήθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από το τουρκικό).

Η παραπάνω κατάσταση σαφώς πλήττει την ελληνική περηφάνια. Όμως εδώ «παίζονται» πολύ περισσότερα, τα οποία αφορούν και την «περηφάνια» του Ντουμπάι.

Πριν από δύο χρόνια, οι επενδυτές παγκοσμίως δεν ξόδευαν και πολύ χρόνο για να ασχοληθούν με αυτό που αποκαλείται «tail risk» (τραπεζικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι μπορούν να συμβούν και φαινόμενα τα οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν απίθανα). Άλλωστε πριν από το 2007 ο κόσμος έμοιαζε σαν ένα μέρος όπου όλα ήταν σταθερά και μπορούσαν να προβλεφθούν και ως εκ τούτου ήταν δύσκολο ακόμη και να φανταστείς ότι κάποιο «μεγάλο κακό» θα έρχονταν.

Όμως κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας, το φαινομενικά ασφαλές χρηματοοικονομικό σύστημα θρυμματίστηκε και οι επενδυτές όφειλαν να μάθουν ότι μπορούσαν να συμβούν και τα απίθανα: από την κατάρρευση της Lehman Brothers έως την κατάρρευση της Ισλανδίας και πολλά ακόμα. Δηλαδή το «tail risk» εισήλθε στην λογική και τη συνείδηση των επενδυτών.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο 6μηνο, το παραπάνω μάθημα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Με άλλα λόγια το ισχυρό ψυχολογικό σοκ της διετίας 2007-2008 έκανε τους επενδυτές να αντιδρούν ως βετεράνοι ενός ιδιαίτερα σκληρού πολέμου. Πολύ καιρό αφού έχουν ολοκληρωθεί οι αιματηρές μάχες, αρκεί ένα «μπαμ» και όλοι τρέχουν να κρυφτούν.

Αυτό δεν σημαίνει –να το ξεκαθαρίσουμε- ότι είναι σωστό να περιμένουμε ότι ο κόσμος θα καταρρεύσει σύντομα. Δηλαδή το γεγονός ότι τα CDS της Ελλάδας διευρύνθηκαν από τις 5 στις 200 μονάδες, δεν σημαίνει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει ή ότι θα υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης. Άλλωστε η αγορά CDS δεν έχει υψηλή ρευστότητα και αυτές οι έντονες διακυμάνσεις μπορούν να συμβούν ακόμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Αυτό που δείχνει, όμως, η αγορά CDS είναι πόσο πιθανό είναι το «tail risk», πόσο πιθανό είναι να συμβούν τα απίστευτα. Ή για να το πούμε με άλλα λόγια δείχνει τι πιστεύουν οι επενδυτές ότι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση γίνει ακόμη πιο ακραία.

Οι επενδυτές έχουν την τάση να ξεχνούν τι μπορεί να προκαλέσουν οι ακραίες καταστάσεις. Άλλωστε γνώριζαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την υπερβολική μόχλευση του Ντουμπάι. Νόμιζαν ότι δεν κινδυνεύουν, υπό το πρίσμα ότι οι ξένοι επενδυτές ήταν προστατευμένοι.

Τώρα αυτή η αντίληψη άλλαξε. Το «tail risk» επανεμφανίστηκε και μάλιστα με επιθετικό τρόπο. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη για κανένα το γεγονός ότι τα CDS και άλλων υπερχρεωμένων αναδυόμενων χωρών, όπως η Ουγγαρία διευρύνθηκαν περαιτέρω ή γιατί αυτό συνέβη στα ελληνικά CDS.

Για κάποιο διάστημα οι επενδυτές ήθελαν να πιστεύουν ότι μόνο οι αναδυόμενες αγορές είχαν την τάση ή τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με δημοσιονομικά σοκ. Τα θεμελιώδη δεδομένα του χρέους του Ντουμπάι δεν είναι και τόσο διαφορετικά από τα αντίστοιχα της Ελλάδας ή ακόμη και των ΗΠΑ. Ξαφνικά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ «αναδυόμενων» και «ανεπτυγμένων» χωρών έγινε λιγότερο διακριτή.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τόσο τα γεγονότα στο Ντουμπάι –όσο και τα ελληνικά CDS- είναι να τα θεωρήσουμε ως προειδοποίηση. Το τελευταίο διάστημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει επιστρέψει μία αίσθηση ισορροπίας, εξαιτίας των τεράστιων προγραμμάτων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Επίσης έχει καταγραφεί ράλι στις αποτιμήσεις, στηριζόμενο και αυτό στις «ενέσεις» ρευστότητας.

Όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι αρκετές από τις αιτίες που δημιούργησαν εξ αρχής την κρίση –όπως για παράδειγμα η υπερβολική μόχλευση- εξακολουθούν να υπάρχουν. Κάτω από την αύρα της σταθερότητας παραμονεύουν οι πιθανοί κίνδυνοι. Εάν τα χθεσινά γεγονότα έκαναν τους επενδυτές να θυμηθούν την παραπάνω πραγματικότητα, τότε αυτό είναι πολύ καλό. Όχι μόνο για το Ντουμπάι αλλά και για την Ελλάδα.
euro2day.gr

6 σχόλια:

 1. >>το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας (credit default swap - CDS) μπορεί να ενισχυθεί υψηλότερα από το αντίστοιχο για την Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία.<<

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Απο τη δεκαετια του 1990 ακουω πως οσονουπω η Τουρκια διαλυεται και/ή πτωχευει! Καιρος ηταν, επιτελους να φυγει ο πονοκεφαλος απο πανω μας!

  Κι ελεγα και γω πως επροκειτω για ελληνικες φρουδες προσδοκιες κατα το γνωστο "Οσα δε φτανει η Αλεπου... τα λεει χρεοκωπημενα και διαλυμενα".

  H Τουρκικη οικονομια ειναι πιο υγιης απο τη δικη μας. Εμεις "αναπτυχθηκαμε" στα χαρτια, τρωγοντας ετοιμα κοινοτικα κονδυλια και ζωντας με δανεικα.

  Η Τουρκια διαλεξε τον πιο δυσκολο δρομο, εχει παραγωγη και προτιμα να ζει πιο φτωχικα σημερα, για να ζησουν οι επομενες γενιες χωρις δανεικα αυριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμείς αγαπητέ φίλε προτιμήσαμε την μοίρα του υπηρέτη,γιαυτό μας προόριζε η ΕΕ.
  Να μας τα παίρνουν και να έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους.Αυτό επιλέξαμε συνειδητά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. H TOURKIKH OIKONOMIA STHRIZETE APO EMPORIO NARKOTIKON [HROINH]KI LATHROMETANASTON.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. H TOURKIKH OIKONOMIA STHRIZETE APO EMPORIO NARKOTIKON [HROINH]KI LATHROMETANASTON.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Αν το Κυπριακό είχε λυθεί (ή αν λυθεί) σύμφωνα με τις Αγγλικές προδιαγραφές οι FT αυτά θα έγραφαν; Και δεύτερον πότε θα σταματήσουμε να προβάλουμε τι γράφουν οι Αγγλοι για μας; Ανεκαθεν ήταν και είναι υπέρ της Τουρκίας και εναντίον μας. Ας γράφουν και ας τους γράφουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @27 Νοέμβριος 2009 4:56 μμ
  Ενώ η Ελλάδα λίγα φράγκα βγάζει από αυτά που λες ε; Είδες σε τι ποσό υπολογίζονται τα μαύρα;Για δες μια και μετά γράψε τη παπαρια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.