
Η αυξημένη κινητικότητα, που παρατηρείται γύρω από τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενισχύει τα σενάρια για αναβολή της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2010, προκειμένου να μη διαταραχτεί η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
H πρόταση αυτή περιλαμβάνεται, εξάλλου, στην πολιτική διακήρυξη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, την οποία ενέκρινε, προχθές, το συνέδριο του κόμματος. Ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού, η διακήρυξη αναφέρει ότι πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών και όχι το αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω και επαναβεβαιώνει την εμμονή του κόμματος σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τις συμφωνίες.
«Μια τέτοια ομοσπονδία πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», αναφέρει η διακήρυξη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η Βρετανία υποβαθμίζει σταδιακά τη στρατιωτική της βάση στη Δεκέλεια, κοντά στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στη βάση της Δεκέλειας βρίσκεται πια μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για την ασφάλεια και τη λειτουργία ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι ο σταθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον Αγιο Νικόλαο, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Οι Βρετανοί, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, επικαλούνται για την ενέργειά τους λόγους ασφάλειας και οικονομίας, παράλληλα με την ανάγκη επιδιόρθωσης των μονάδων διαμονής των στρατιωτών στη βάση Δεκέλειας, εργασία που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε ότι η Βρετανία μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό στη βάση Δεκέλειας για οικονομικούς και μόνο λόγους. Ειδικότερα, είπε ότι για τη βρετανική ύπατη αρμοστεία δεν υφίσταται θέμα υποβάθμισης των Βάσεων και πρόσθεσε πως όσα ακούγονται «με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται με τη βρετανική πρόταση για επιστροφή του μισού σχεδόν εδάφους των Βάσεων μετά τη λύση του Κυπριακού».
Ναυτεμπορική
35 χρονια διακοινοτικων συνομιλιων δεν ειναι αρκετα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου εχει γινει προοδος στις συνομιλιες και δεν το ξερουμε?
Μηπως οι μονομερεις παραχωρησεις ειναι...προοδος?
Και θα αλλαξει η κατοχικη Τουρκια με την αναβολη σταση?
Μαλλον ζητουν χρονο για να καμψουν το ηθικο των πολιτων και να που το ναι........
MHN ANYΣΗΧΕΙΤΕ!!! Ο ΓΑΠ ειχε πει πως δεν απεμπολει το δικαιωμα βετο το Δεκεμβριο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφηνω πως Μερκελ και Σαρκοζυ θα ειναι λυσσαλεα με το μερος μας, η Κυπρος μπορει να βασιζεται πανω στο βετο του Γιωργου!
Κι αν δεν τους φτάσει ούτε η παράταση που θέλουν να δώσουν στην Τουρκία, είναι διατεθειμένοι να βάλουν και αυτογκόλ στο τελευταίο λεπτό (όπως πήγαν να κάνουν με το σχέδιο Ανάν);
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο ''Εφιάλτης'', καιρός είναι να εξοστρακισθεί και να γιαουρτωθεί απο τους Κυπρίους 'οπως και οι λοιποί Ανανιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχή έγινε απο την Ντόρα,ας υπάρξει συνέχεια.
Οι Κύπριοι αδελφοί μας, όφειλαν να στείλουν τον Αναστασιάδη σπίτι του το 2004.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε που έκανε εκείνες τις δηλώσεις πως δεν τον άφησαν να πεί την γνώμη του.
Μετά ψήφισαν τον Χριστόφια, αυτόν τον ...... υπέρβαρο... παλαιό κομμουνιστή, που συνεγάζεται εν αγαστή συμπνία με τους κεφαλαιοκράτες !
Τέλος πάντων τι ζητούν οι Κύπριοι ;
Δεν βλέπυν κάθε μέρα που ξημερ
Προς κύριον Αναστασιάδη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ υμάς όπως εξεταστεί το θέμα της αποδοχής εκ μέρους σας των ιδεολογημάτων του "κατ΄επάγγελμα Αριστερός", καθόσον με τέτοιου είδους προτάσεις σας, αντιλαμβάνομαι το λόγο που είστε "κατ΄επάγγελμα αρχηγός Αντιπολιτεύσεως".
Χασάν...βάλε και χαλούμι στο χαβιάρι!
Αναστασιάδης: η Ντόρα της Κύπρου...
ΑπάντησηΔιαγραφή