30/11/09

Επιστολή Γκρούεφσκι προς ηγέτες χωρών-μελών ΕΕ

Επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ απέστειλε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ζητώντας υποστήριξη σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Το να καταστεί δυνατό για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα ή για κάθε εν δυνάμει υποψήφια χώρα να προοδεύει προς την ένταξη στην ΕΕ, βασιζόμενη στις ατομικές της προσπάθειες, σύμφωνα με το επίπεδο εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αποτελεί μια κίνηση η οποία από τη μία πλευρά επηρεάζει άμεσα τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη παρακινεί τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, πρόκειται για μια κίνηση η οποία οδηγεί προς την πλήρη ολοκλήρωση της Ευρώπης», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επιστολή.

Αναφερόμενος στις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και στο ζήτημα του ονόματος, ο κ. Γκρούεφσκι επισημαίνει:

«Έχοντας επίγνωση της σημασίας της πρόκλησης για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει την ενεργή δέσμευσή της για τη βελτίωση των σχέσεων με όλους τους γείτονές της και για τη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας. Σχετικά με τη διμερή εκκρεμότητα για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημειώνει επίσης στην επιστολή του ότι, το προ ημερών ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας, αλλά και επιπρόσθετο κίνητρο για την επιτάχυνση της υλοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης στην ΕΕ.

Τονίζοντας το γεγονός ότι ενώπιον της ΠΓΔΜ βρίσκεται μια μακρά και δύσκολη ενταξιακή διαδικασία η οποία προλειαίνει το έδαφος για το ευρωπαϊκό μέλλον, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την ιστορική διαδικασία για τη χώρα και για την περιοχή, ορίζοντας ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Νooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.