27/11/09

Ανοιγμα Βαρθολομαίου στον Ερντογάν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταγγέλλει το «βαθύ κράτος» και ελπίζει σε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας

«Η αποκάλυψη της δράσης του “βαθέος κράτους της Τουρκίας” κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια γενικότερη αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης της Αγκυρας έναντι των μειονοτήτων και ειδικότερα του Φαναρίου» εκτιμούν μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολιάζοντας τη φιλική στάση την οποία επέδειξε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σεμεγάλη συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζaman».

Οι ίδιοι ιεράρχες με ικανοποίηση δηλώνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή των Εκκλησιών που υφάρπαξε η Τουρκία τη δεκαετία του ΄30 από το Πατριαρχείο μέσω του ψευδο-Πατριάρχη ΠαπαΕφτίμ, η εγγονή και κληρονόμος του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στην παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως σημειώνουν στο Φανάρι, δείχνει ότι «έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει ποιο στρατόπεδο στηρίζει». Οι απόψεις του κ.κ. Βαρθολομαίου αποτελούν, σύμφωνα με αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη, μια εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση καθώς προσφέρει εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξη στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μια στήριξη που έρχεται ελάχιστα μόνον εικοσιτετράωρα μετά τους ισχυρισμούς αντιπάλων του κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τους οποίους η υπόθεση «Εργκενεκόν» δεν έχει τη διάσταση που της αποδίδεται και χρησιμοποιείται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για να ενισχύσει τη δύναμή του.

Ισχυροποιημένος από την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δείχνει να αποστέλλει ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν φοβάται».

«Η ανοιχτή στήριξη προς τον κ. Ερντογάν είναι μια κίνηση μεγάλου ρίσκου» εκτιμούν ορισμένοι διπλωμάτες, οι οποίοι εκδηλώνουν τον σκεπτικισμό τους για τη στάση του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ωστόσο άλλοι επισημαίνουν ότι ο Πατριάρχης είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν, από την εποχή όπου αυτός ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η κυβέρνηση των μετριοπαθών ισλαμιστών, τονίζουν, δεν προσέθεσε προβλήματα στο Πατριαρχείο, αντιθέτως βοήθησε στην επίλυση ορισμένων- αν και ελαχίστων.

Η συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο μη τούρκων υπηκόων, η δυνατότητα να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα όσοι κληρικοί υπηρετούν στις εκτός Τουρκίας επαρχίες του Πατριαρχείου, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν (του πρώτου πρωθυπουργού μετά τον Αντνάν Μεντερές ) σε ίδρυμα του Πατριαρχείου αποτελούν αξιοσημείωτες κινήσεις. Τα σύννεφα που προκαλούν η άρνηση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η στάση της Αγκυρας που δεν δίνει λύση στα ζητήματα που προκαλούνται από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - το οποίο δικαίωσε το Πατριαρχείο και καταδίκασε την Τουρκία για υποθέσεις όπως το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου- μπορούν να διαλυθούν, λένε οι συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου, αρκεί η τουρκική διοίκηση να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που παρουσιάζει σε ψυχολογικής φύσεως υποθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν.

Πάντως εντυπωσιακό είναι το γεγονός και της επιλογής του εντύπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η εφημερίδα «Ζaman» διαθέτει και αγγλόφωνη έκδοση και μαζί με την εφημερίδα «Σαμπάχ» αποτελούν τον κρίκο επικοινωνίας του κόμματος του κ. Ερντογάν με τα εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δείχνει να προσεγγίζει φιλικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ αρθρογράφος της εφημερίδας τόνιζε: «Αυτόςτον οποίο στην Τουρκία θεωρούν θρησκευτικό ηγέτη μιας μικρής μειονότητας, και μάλιστα για θέματα πρωτοκόλλου, τον έχουν υπαγάγει στον έπαρχο της περιοχής Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται από 300 εκατομμύρια ανθρώπους ως ο πνευματικός τους ηγέτης».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «ΖΑΜΑΝ»
«Είμαστε όλοι ισότιμοι έναντι του τουρκικού Συντάγματος»


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ «Συνωμότες σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Τουρκίας με ενέργειες οι οποίες στρέφονταν εναντίον της ελληνικής μειονότητας». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζaman». Παράλληλα, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τα πρόσφατα ανοίγματα του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στις μειονότητες.

Η συνωμοσία αφορούσε συγκεκριμένο παρακλάδι της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν», το οποίο σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εδραστηριοποιείτο στο πολεμικό ναυτικό της γείτονος και είχε στόχο να πλήξει με προβοκατόρικες επιθέσεις τις μειονότητες- την ελληνική, την αρμενική, των μουσουλμάνων αλεβιτών κ.ά. -, ώστε τα πλήγματα να «αποδοθούν» στους ισλαμιστές, δηλαδή στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τελικός στόχος των συνωμοτών ήταν μια τεράστια κοινωνική αναταραχή, η οποία θα εξανάγκαζε τις ένοπλες δυνάμεις σε κεμαλικό πραξικόπημα για την ανατροπή του κ. Ερντογάν.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία αυτή, θυμήθηκε και το συμβάν που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2006 στον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, όταν, μετά το συνέδριο «Συνάντηση στην Πόλη», άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο και έκλεψαν υπολογιστές με βάσεις δεδομένων και τα πρακτικά του συνεδρίου. «Σκεφθήκαμε ότι η ενέδρα αυτή ήταν μέρος της Επιχείρησης Κλουβί και πως την έστησαν ώστε να μας εκφοβίσουν» είπε ο Πατριάρχης.

Και τόνισε: «Θεωρώ πολύ θετικές τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν,όπωςτα ανοίγματα προς τους Κούρδους και τους αλεβίτες συμπατριώτες μας,καθώς και τις διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία. Ολα αυτά είναι προς όφελος της χώρας και συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Τα ανοίγματα αυτά μάς δίνουν ελπίδες και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο άνετα στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματά μας θα λυθούν και θα τύχουμε ίσης μεταχείρισης ως πολίτες», αναφερόμενος φυσικά στην προοπτική επανανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.

Η επιδίωξη των Τούρκων να ελέγχουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με δικούς τους ανθρώπους έχει μια ιστορία 90 ετών, όταν το 1919 οι τούρκοι εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ ίδρυσαν στην Καππαδοκία την «Τουρκορθόδοξη Εκκλησία», με σκοπό τη διάσπαση της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Επικεφαλής της κίνησης αυτής τοποθετήθηκε, από τον ίδιο τον Κεμάλ, ένας Ελληνας, ο παπα-Εφτίμ, κατά κόσμον Παύλος Καραχισαρίδης. Η εγγονή του παπα-Εφτίμ Σεβγκί Ερενερόλ είναι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του ψευδοπατριαρχείου, ενώ εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις των «Γκρίζων Λύκων».

Αναφερόμενος τέλος στα «βακούφια» ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Το να αποκαλούν τα ιδρύματά μας “ξένα βακούφια” είναι κάτι που μας στενοχωρεί αφάνταστα, διότι δεν είμαστε ξένοι, αλλά γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου.Γεννήθηκα στην Ιμβρο κι αγαπάω τον τόπο αυτόν. Εκπλήρωσα κανονικά τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και πληρώνω φόρους στο κράτος. Η μόνη μας διαφορά βρίσκεται στη θρησκεία μας. Κατά τ΄ άλλα είμαστε όλοι ισότιμοι πολίτες έναντι του τουρκικού Συντάγματος».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.