Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
29/11/09
Στη Χάγη το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο επαναλαμβάνει ο Δ.Δρούτσας
Συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα
Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής διατυπώνει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι ένα νομικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δημήτρης Δρούτσας επαναλαμβάνει την ελληνική θέση: «Στηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της Ένωσης. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της.
»Αυτό σημαίνει και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, επομένως την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άρα και με την Κυριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της».
Σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζει: «Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι υπόθεση όλων των κρατών- μελών, άρα και της Ελλάδας κι ένα είναι βέβαιο: προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Όσον αφορά τη συνάντηση των Πρεσπών, ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι διεξάγονται και πάλι τώρα τέτοιες επαφές μετά από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αποφεύγονταν οι επίσημες συναντήσεις».
Συμπερασματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δηλώνει: «Θέλουμε να ακολουθήσουμε μία δυναμική εξωτερική πολιτική και θα το κάνουμε. Μία εξωτερική πολιτική, η οποία θα χαρακτηρίζεται από πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουμε. Δεν σκοπεύουμε μόνο να αντιδρούμε».
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Να λυθεί στην Χάγη με πόσα τα δικά μας χωρικά ύδατα; 6 ή 12 ν.μ.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χωρικά ύδατα της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα είναι 12ν.μ.. Ετσι για την Ιστορία.Φυσικά αν ανακοινώσει η Ελλάδα την επέκταση απο τα 6 στα 12 έχει περάσει την θηλειά στο Λαιμό της Τουρκίας και σφίγγει το Βρόγχο σε μια χρνική στιγμή που η Τουρκία "καίγεται".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως εμείς Υποστηρίζωμεν μάλλον
Αν το θέμα πάει στη Χάγη το μισό Αιγαίο θα πάει στη Τουρκία. Φυλάξτε αυτό το σχόλιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νομικη ισχυς της Αποκλειστικης Οικονομικης Ζωνης , υπερκαλυπτει το θεμα της υφαλοκρηπιδας. Η αυτιστικη εμμονη στο θεμα υφαλοκρηπιδα = δικαστηριο της Χαγης, μονο σαν εκ προθεσεως αυτογκολ μπορει να χαρακτηρισθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά, θερμή παράκληση.... όταν δημοσιεύετε χάρτες, βάζετε και το έρμο το Καστελόριζο..... δικό μας είναι..... ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ...
Ο κύριος Δρούτσας συνεχίζει το τροπάριο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν αναφέρει τον ρόλο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)στο Αιγαίο Πέλαγος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένα κράτος στο κόσμο δεν πηγαίνει στην Χάγη ζητώντας μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ολα τα κράτη που έχουν διαφορές πηγαίνουν στην Χάγη ζητώντας μια ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Εαν η Ελλάδα πάει στην Χάγη χωρίς να ζητήσει οριοθέτηση και της ΑΟΖ θα είναι μεγάλο λάθος για την χώρα μας και θα κάνει πανευτυχή την Τουρκία!
Η Τουρκία που διαθέτει ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα δεν θέλει να υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και γι' αυτό κάνει την πάπια όταν βλέπει ότι η Ελλάδα δεν αναφέρεται καθόλου στην ΑΟΖ.
Θ. Καρυώτης
«Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στην αντίδραση της Μόσχας. Η Σοβιετική Ένωση, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, τασσόταν (από το 1974) κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Επιπλέον δυσανασχετούσε με τα τέσσερα μίλια επιπλέον εναέριου χώρου που επέμενε να έχει η Ελλάδα. Όπως επισήμανε, το καθεστώς αυτό οδηγούσε αν μη τι άλλο σε παράδοξα, (π.χ τα σοβιετικά ελικόπτερα βρίσκονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου αν σταθμεύουν στα ελικοπτεροφόρα, αλλά μόλις απογειωθούν παύουν να βρίσκονται στον διεθνή εναέριο χώρο και εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο). Σημειωτέον ότι οι Σοβιετικοί φρόντισαν να καταστήσουν τους Τούρκους κοινωνούς των θέσεων τους αυτών για το Αιγαίο.»
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγή: Αλέξης Ηρακλείδης Άσπονδοι Γείτονες Ελλάδα- Τουρκία :Η διένεξη του Αιγαίου 2007 σελ 86
Υ.Γ Για τη θέση αυτή βλέπε επίσης Κοσμαδόπουλος 1988 σελ. 258-9. Ριζάς 2006 σελ 87-8
Φίλες και φίλοι μήπως οι πολλά υποσχόμενη κυβερνητική διακήρυξη περί "πράσινης ανάπτυξης" και "Δανίας του Νότου" χρησιμεύσει στο μέλλον ως πολιτικό άλλοθι για καθολική παραίτηση από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Ο προβληματισμός μου αυτός ουδόλλως σημαίνει ότι αρνούμαι να προστεθούν στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και αξιόπιστες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ
Αγαπητέ Geopolitics-Gr.blogspot, χαίρομαι πολύ που συναντώ ένα σχολιαστή σε αυτό το φόρουμ, ο οποίος έχει την διαύγεια να αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της διεθνούς διπλωματίας, και δεν παρασύρεται σε ανούσιες υπεραπλουστεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή