28/11/09

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι Γερμανοί

Στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να καταφθάσουν στην Αθήνα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.Σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές

Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνονται να βρουν αφενός μεν ποια είναι τα ακριβή τους συναισθήματα έναντι του κ. Προβόπουλου, αφετέρου δε ποια είναι η ορθή δοσολογία λιτότητας και παροχών που θα ικανοποιήσει τους πάντες- δηλαδή, θα ταΐσει και τον σκύλο, αλλά θα κρατήσει και την πίτα ολάκερη- κάποιοι άλλοι σοβαροί κύριοι με γκρίζα κοστούμια ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να καταφθάσουν στην Αθήνα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία με τη μορφή μεικτής επιτροπής θα έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές- κάτι που πολλοί ονομάζουν χρεοκοπία.

Η αποστολή αυτής της επιτροπής οργανώθηκε και σχεδιάστηκε- τελεί υπό την...αιγίδα, τρόπον τινάαπό τη Γερμανία και προσωπικά την κ. Μέρκελ, η οποία διαπιστώνοντας πως οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν επιθυμεί εκπλήξεις στον χώρο της ευρωζώνης. Κι αυτό όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά κυρίως διότι μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ντόμινο για άλλες οικονομίες της ΟΝΕ - της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, για παράδειγμα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Μέσω Ντόιτσε Μπανκ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ ετέθη από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανίακι ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει άπαντες οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις προχθές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Τα σενάρια. Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές δίνουν και παίρνουν, αλλά το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί. Άλλοι... βιάζονται και λένε «πριν από τους κουραμπιέδες», άλλοι θεωρούν ότι το σημείο κρίσης θα είναι ο Ιανουάριος, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές αναζητώντας κάποια δισ. ευρώ, άλλοι πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει- και άλλοι στην τρίτη φάση της επιτήρησης, που συνοδεύεται από την «επιτροπεία» της Κομισιόν, τον Μάρτιο.

Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία- και κάποιοι από αυτούς προτίθενται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.). Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας (σ.σ.: αυτό εννοούσαν όταν είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει μερικά υπουργεία!), μείωση των αμυντικών δαπανών («αφού έτσι κι αλλιώς δεν σας προφυλάσσουν, μην τις κάνετε»!) κ.ά.

Πρώτο κρύο ντους την Τρίτη στο Γιούρογκρουπ


«Διαλυμένο κράτος» και «Μπανανία»

Τα.... χέρια ψηλά σήκωσαν οι ευρωϋπάλληλοι που ήρθαν στην Αθήνα για να ελέγξουν τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα, μετά τη μεγάλη αναθεώρηση που έγινε από τη νέα κυβέρνηση. «Διαλυμένο κράτος», «ανύπαρκτη διοίκηση» και «Μπανανία» ήταν μερικοί μόνον από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες- όπου ξεκαθάρισαν ότι θα χρειασθούν πολλές ακόμη προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν αρχίσει καν ο έλεγχος.

Ο άνθρωπος που πήγε στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακάλυψε έκπληκτος ότι ενώ χρησιμοποιούνταν η ίδια μεθοδολογία με αυτήν της eurostat, προέκυπταν άλλα νούμερα- κάτι μαθηματικώς αδύνατον! Επιπλέον, δεν υπήρχε ούτε ένας υπάλληλοςαπό κλητήρας μέχρι γενικός διευθυντής- που να δηλώνει υπευθύνως ότι έστειλε στοιχεία στις Βρυξέλλες. Εν ολίγοις δηλαδή, ή προσωπικά ο γενικός γραμματέας κ. Κοντοπυράκης έστελνε κάθε στοιχείο ή μεταδίδονταν με κάποιον άλλο μαγικό τρόπο (ταχυδρομικό περιστέρι κ.λπ.).

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που επισκέφθηκε τα τελωνεία είχε ακόμη πιο...τραυματική εμπειρία. Είδε τους τελωνειακούς να σηκώνουν με άνεση το τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους φορτηγατζήδες πότε να μείνουν μακριά ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο- κι έτσι το λαθρεμπόριο να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πλασματικά τιμολόγια να γίνονται δεκτά έναντι «ρεγάλου» προς τον τελωνειακό, λες κι επρόκειτο για τριτοκοσμική χώρα κ.λπ.

«Βρήκαμε ορθάνοικτες τις πόρτες από την πολιτική ηγεσία, αλλά υπηρεσιακούς υπαλλήλους απρόθυμους και με χαμηλό επίπεδο. Εν γένει νομίζουμε ότι υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα με τη Δημόσια Διοίκηση», λένε οι ευρωϋπάλληλοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν νωρίτερα από το αναμενόμενο- στις 10 Δεκεμβρίου.
NEA

3 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω αν αυτό θα γιατρέψει την οικονομία αλλά είναι μια ευκαιρία να βάλει πολλά στραβά και απαράδεκτα στη θέση τους.Ναι,αυτά γίνονται στα τελωνεία,αυτά γίνονται στις ΔΟΥ,στην πολεοδομία.Αν βρεις δήμαρχο που δεν τα παίρνει χαίρεσαι! Τα δημόσια έργα κοστίζουν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη,οι νόμοι του κράτους χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους για να πλουτίζουν,σε πληγώνει όταν ο συμμαθητής σου,ο συστρατιώτης σου ανοίγει το χέρι για να τα πάρει.Βαρεθήκαμε πια τα ίδια και τα ίδια,όλοι βλέπουμε το βασιλιά γυμνό!Μήπως μερίδιο των δημοσίων έργων δεν πηγαίνει στα μαύρα κομματικά ταμεία;
  Για ποιά πατρίδα μιλάμε; ποιοί είναι οι σημερινοί "πατριώτες"; αυτοί που τα παίρνουν ή κάποιοι ρομαντικοί;
  Ξαναλέω: δεν θα διορθωθεί τίποτε αλλά δεν μπορεί κανείς να σωπαίνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ στάθηκα σε μια φράση. "Συνάντησα υπηρεσιακούς υπαλληλους απρόθυμους στη δημόσια Διοίκηση...". Πώς να το κάνουμε, μερικά πράγματα δεν κρύβονται! Και αυτό είναι από τα χοντρά μας προβλήματα που τρέφει και τη γραφειοκρατία. Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ . ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ ΟΙ ΚΟΝΟΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΑΜΕ . ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΑΘΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝ ΕΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ . ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΣΕ ΞΥΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΛΙΡΗΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΤΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΠΑΡΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΩΘΕΙΤΕ Δ Ε Ν ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΛΥΟΜΑΣΤ Ε ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΣΕΓΓΟΝΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ - ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ - ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤ ΟΝΟΜΑ . ΝΤΡΟΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΩΝ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ . - ΣΑΜΙΟΣ --

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.