29/2/12

Την οικονομική διάσταση των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος


Την οικονομική διάσταση της τουρκικής πολιτικής αμφισβητήσεων και απειλών στο Αιγαίο, ανέδειξε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η παρέμβαση του κ. Κουμουτσάκου έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, πριν από την αυριανή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ανακοίνωσε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 εντός της επόμενης τριετίας, με συνολικό κόστος 16 δισ. δολάρια.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που η εξέλιξη αυτή έχει στην ελληνική οικονομία, καθώς οι επί δεκαετίες υψηλές αμυντικές δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται η Ελλάδα και που σε μέσο όρο αγγίζουν περίπου το 3 με 3,5% του ΑΕΠ, αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικά δύσκολης σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.

«Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το αισθάνονται όμως ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή εξ Ανατολών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της απειλής με την πολιτική των συνεχών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής του Αιγαίου. «Η εύκολη στρατικοποίηση των διμερών σχέσεων τείνει να γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ.

Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα καθαρό θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας με σαφήνεια την τουρκική πρακτική εντάσεων και κρίσεων στο Αιγαίο, που αναγκάζει την Ελλάδα να συνεχίζει τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες, παρά την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.