19/10/12

Ελληνοϊσραηλινή άσκηση - "Βομβαρδισμοί" στη Λάρισα

Δ. Κωνσταντακόπουλος
 Η Αθήνα κλιμακώνει την εμπλοκή της στο Μεσανατολικό, δηλαδή στην προσπάθεια ανατροπής των καθεστώτων Συρίας και Ιράν
 Στις 20 Οκτωβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, κοινή ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση εξουδετέρωσης στόχων στο έδαφος, που μοιάζουν απελπιστικά με τις … πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με αφετηρία το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για προσομοίωση αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν. Για τις ανάγκες της άσκησης έρχεται στην Ελλάδα το σμήνος «Ιπτάμενος Δράκος», από 15 F-16 και F-15, μαζί με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Μπόινγκ. Η περιοχή Λάρισας επελέγη λόγω της γεωμορφολογίας της που μοιάζει με την ιρανική. Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη «συσκότιση» σχετικά με την πραγματοποίησή της, δεν θα ανακοινωθεί και δεν θα κληθούν δημοσιογράφοι να την παρακολουθήσουν.
 Να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ήδη ελληνοϊσραηλινή άσκηση CSR (ελέγχου, έρευνας, διάσωσης)  στη Δυτική Κρήτη. ‘Ηδη επί υπουργίας Μπεγλίτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκατατεθεί στη χρήση των στρατιωτικών αεροδρομίων Ανδραβίδας και Καστελλίου, ενώ η στρατιωτική συνεργασία διευρύνθηκε στη συνέχεια, κατά τρόπο που ακόμα και οι συνήθως προσεκτικοί και συγκρατημένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους. Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανώς έχει διατεθεί και το αεροδρόμιο Λάρισας. Εκτιμούν ότι το Ισραήλ θέλει αυτά τα αεροδρόμια (όπως και αυτό της Πάφου) για λόγους διασποράς της αεροπορίας του σε περίπτωση πολύ μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
 Περιττό να σημειώσουμε ότι, τη στιγμή που αναπτύσσεται θυελλωδώς η συνεργασία με το Ισραήλ, έχει ουσιαστικά παγώσει η συνεργασία με πολύ πιο «φυσικούς» συμμάχους της Ελλάδας, όπως π.χ., η Ρωσία ή η Αρμενία.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα «σενάρια» που συζητούνται διεθνώς για την επίθεση κατά του Ιράν, περιλαμβάνει το βομβαρδισμό του από Βορρά, με την ισραηλινή αεροπορία να μεταβαίνει μέσω Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να ανεφοδιάζεται στην Κωνστάντζα (ή εναλλακτικά στη Βουλγαρία), και στη συνέχεια, να φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και, από εκεί, στο Βόρειο Ιράν.
 "H Eλλάδα αύριο", 19.10.2012

16 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, με θέματα που δεν την αφορούν άμεσα. Κύριος γνώμων της εξωτερικής μας πολτικής πρέπει να είναι η εξυπηρελτηση του εθνικού συμφέροντος κα μόνον.

    Από κει και πέρα, η επανάληψη του παραμυθιού της προσομοιώσεως σε ιρανικούς στόχους, κάτι που ελέχθη πρώτη φορά κατά την άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης» (2007) από αμερικανικά MME (γιατί άραγε;), δηλώνει ιδεοληψία του κατά τα άλλα αξιόλογου αρθρογράφου, που κατά την γνώμη μου, μειώνει το κύρος του.

    Δεν είναι λογικό να σχεδιάζεται επίθεση στο Ιράν, αφού πρώτα διατυμπανιστεί στα ΜΜΕ. Δεν το καταλαβαίνει αυτό ο τετραπέρατος κ. Κωνσταντακόπουλος; Δεν είναι λογικό ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα, όπως έγινε με τις επιχειρήσεις «Όπερα» (1981) και «Ορχιδέα» (2007); Γιατί τόση εμμονή με το Ισραήλ, που παραπέμπει στο … «καλό», «πατριωτικό», αλλά και φιλοαραβικό μπααθικό ΠαΣοΚ;

    Οι καιροί άλλαξαν, κ. Κωνσταντακόπουλε, δεν ζούμε πια στην δεκαετία του ’80 και όποιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά είναι να απορεί κάποιος πως η ΠΑ επιθυμεί να ασκηθεί με την ΠΑ του Ισραήλ αντί με την ΠΑ της Αρμενίας! Δεν το χωράει ο νους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκλαμβάνω το σχόλιο του ανώνυμου ως ειρωνικό και θα συμφωνήσω με τον Nativist, αλλά και να υπενθυμίσω πως η μακροχρόνια φιλία του Ανδρέα με τον Αραφάτ είχε ως αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Η συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία πρέπει να γίνει στρατηγική συμμαχία και να μην έχει τον χαρακτήρα παράδοσης, είναι ζωτικής σημασίας και για τις δυο χώρες. Κατά τα άλλα το να προχωρήσουμε σε στρατιωτικές συνεργασίες ειδικά με τη Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο με την Αρμενία είναι πολύ δύσκολο ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουμε προχωρήσει σε άλλου είδους συνεργασίες πιο πριν, ας προωθήσουμε άλλου είδους συνεργασίες αρχικά και μετά βλέπουμε για το στρατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξανδρε,

    Όπως και άλλοτε έχω τονίσει, η συνεργασία με το Ισραήλ δεν πρέπει να αφορά μόνο στον στρατιωτικό τομέα. Το κράτος αυτό, το οποίο είναι το μόνο δυτικού τύπου στην περιοχή, έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο σε πολλούς τομείς και μπορεί να μάς δώσει όχι μόνο τεχνογνωσία, αλλά και πρότυπο συνεργασία, κάτι το οποίο εμείς, δυστυχώς, στερούμεθα.

    “Ζήλεψα αυτά που είδα στο Ισραήλ”

    Αυτά δεν μπορούμε να τα μάθουμε από τους Άραβες. Ο Κωνσταντακόπουλος είναι ξεπερασμένος και είναι κρίμα, διότι είναι πολύ αξιόλογος δημοσιογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nativist κάνεις κάποιο λάθος.Το Ισραήλ ήθελε μετά μανίας να χτυπηθεί το Ιράν αλλά πάντα τα σχέδια διαρρέονταν σε Αμερικανικά συνήθως ΜΜΕ,κυρίως έντυπα.

    Έχω πει αρκετές φορές τη γνώμη μου,ότι οι ΗΠΑ ''προστατεύουν'' το Ιράν απο μια Ισραηλινή επίθεση.

    Και αυτά τα έλεγα πολύ πριν γίνει σαφές απο τους Αμερικανούς ότι δεν θέλουν,τουλάχιστον προς το παρόν,να επέμβουν στο Ιράν.

    Ο Κωνσταντακόπουλος μάλλον κάτι γνωρίζει.

    Οι ΗΠΑ κατά τη γνώμη μου θα προσπαθήσουν να στρέψουν το Ιράν,και αργότερα την Κίνα,εναντίον της Ρωσίας.Δεν είναι ηλίθιοι να εμπλακούν και πάλι σε ένα αμφίβολο πόλεμο,για άγνωστο χρονικό διάστημα,και τις δυνάμεις τους καθηλωμένες στο Ιράν,τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία εξοπλίζεται πυρετωδώς.

    Ακόμη και στη Λιβύη κάποιοι ήθελαν τις ΗΠΑ να κάνουν το λάθος και να επιχειρήσουν στο έδαφος,με χερσαία εισβολή,αλλά δεν τσίμπησαν.

    Εδώ και καιρό ο στόχος των ΗΠΑ είναι να απεμπλακούν απο μεγάλα μέτωπα,να μην καθηλωθούν σε νέα,και να έχουν διαθέσιμο το στρατό τους.

    Όταν αποφασιστεί να πάρουν το ρίσκο ενός μεγάλου πολέμου,η ΕΕ θα πάει άπατη,και τότε όλοι στην αγκαλιά των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O καλός δημοσιογράφος βιάζεται μάλλον για να γράφει ότι η άσκηση δεν θα ανακοινωθεί καθώς έχει ήδη γίνει: http://www.haf.gr/el/news.asp?id=6887 και είναι καλό να γνωρίζουμε πως η άσκηση εν πολλοίς αποτελεί ανταπόδοση της ελληνικής αποστολής της 337 Μοίρας στη βάση Ovda τον περασμένο Νοέμβριο.

    Όσον αφορά τον ανώνυμο που αναρωτιέται γιατί δε διεξάγονται ασκήσεις με την Αρμενία, αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός αεροσκαφών σταθερών πτερύγων σε επιχειρησιακή κατάσταση από τα 16 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ και φυσικά δεν υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω που θα αποκτήσουμε από τη συνεκπαίδευση με τους Ισραηλινούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο,

    Εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι το Ισραήλ δεν θέλει να χτυπήσει το Ιράν. Αυτό που έγραψα είναι ότι, άπαξ και το σχέδιο (αν υπήρχε τέτοιο) διέρευσε, τώρα είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κανείς ότι θα (σκοπεύει να) το κάνει.

    Γιατί οι ΗΠΑ να προστατεύουν το Ιράν και να μην αφήνουν τώρα και τέσσερα χρόνια να διαρρέει η πληροφορία, ώστε να ανεβοκατεβάζουν την τιμή του πετρελαίου;

    Εκτός αυτού, "το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι" και οι Ισραηλινοί έχουν αποδείξει ότι είναι καλά "παλληκάρια". Χτύπησαν ήδη από αέρος δύο φορές. Δεν θα ήταν τουλάχσιτον ανόητο να το ξανακάνουν; Νομίζεις ότι οι Ισραηλινοί:

    α) Δεν έχουν άλλους τρόπους (π.χ. επίγειο σαμποτάζ, ιός στα κομπιούτερ) και
    β) Θα δώσουν λογαριασμό στις ΗΠΑ;

    Έλεος, δεν είναι τόσο βλάκες να κάνουν ασκήσεις στην Ελλάδα, να προειδοποιήσουν το Ιράν και μετά να πάνε να το βομβαρδίσουν!!

    Στο κάτω-κάτω της γραφής, τα ατομικά εργοστάσια του Ιράν δεν είναι πια συγκεντρωμένα σε έναν τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ strategy

    "που μοιάζουν απελπιστικά με τις … πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν"

    Πού τις ξέρει; Τις έχει δει;

    "Πρόκειται στην πραγματικότητα για προσομοίωση αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν"

    Εξήγησα γιατί δεν μπορεί να είναι έτσι.

    Ακολουθεί η δική σου ορθότατη επισήμανση: "O καλός δημοσιογράφος βιάζεται μάλλον για να γράφει ότι η άσκηση δεν θα ανακοινωθεί καθώς έχει ήδη γίνει: http://www.haf.gr/el/news.asp?id=6887 και είναι καλό να γνωρίζουμε πως η άσκηση εν πολλοίς αποτελεί ανταπόδοση της ελληνικής αποστολής της 337 Μοίρας στη βάση Ovda τον περασμένο Νοέμβριο." Τα περί Αρμενίας κλπ. τα αγνοώ.

    "Περιττό να σημειώσουμε ότι, τη στιγμή που αναπτύσσεται θυελλωδώς η συνεργασία με το Ισραήλ, έχει ουσιαστικά παγώσει η συνεργασία με πολύ πιο «φυσικούς» συμμάχους της Ελλάδας, όπως π.χ., η Ρωσία ή η Αρμενία."

    Γιατί έχει "παγώσει"; Δηλαδή τι γινόταν που διεκόπη; Πού διεταράχθησαν οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδος λόγω Ισραήλ;

    "Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα «σενάρια» που συζητούνται διεθνώς για την επίθεση κατά του Ιράν, περιλαμβάνει το βομβαρδισμό του από Βορρά, με την ισραηλινή αεροπορία να μεταβαίνει μέσω Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να ανεφοδιάζεται στην Κωνστάντζα (ή εναλλακτικά στη Βουλγαρία), και στη συνέχεια, να φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και, από εκεί, στο Βόρειο Ιράν"

    Θα χάσουν το ψωμί τους οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί!! Τι να τους κάνουν, αφού έχουν τον Κωνσταντακόπουλο;

    Ειλικρινά, λυπάμαι που η εμπάθεια οδηγεί έναν τέτοιον αρθρογράφο όχι μόνο σε αφελή συμπεράσματα και ανακρίβειες, αλλά και γραφικότητες. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην του βομβαρδισμού με τις νέες Αμερικανικές βόμβες για διάτρηση κλπ,προσφέρει ΜΟΝΟ καθυστέρηση του προγράμματος του Ιράν.

    Ο βομβαρδισμός σε συνδυασμό με τις δολοφονίες των πυρηνικών επιστημόνων του πάει το Ιράν πάρα πολύ πίσω.

    Ο Stuxnet απλά καθυστερεί το πυρηνικό πρόγραμμα,επίσης και οι Ιρανοί δεν είναι και τόσο ηλίθιοι να την πάθουν ξανά απο ιό. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ βαθιά στο έδαφος,και δύσκολα μπορεί να γίνει επιτυχημένο σαμποτάζ.

    Οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής δεν θέλουν να χτυπηθεί το Ιράν,για τους δικούς τους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίσης,απο τη στιγμή που εσύ και πολλοί άλλοι θεωρούν αστείο να περιμένουμε απο τους Ισραηλινούς να επαναλάβουν την ίδια τακτική,τότε το έξυπνο θα ήταν να το επαναλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Επίσης,απο τη στιγμή που εσύ και πολλοί άλλοι θεωρούν αστείο να περιμένουμε απο τους Ισραηλινούς να επαναλάβουν την ίδια τακτική,τότε το έξυπνο θα ήταν να το επαναλάβουν."

    Λαμπρή ιδέα. Θα την διαβιβάσω αρμοδίως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κωνσταντακόπουλος γίνετε γραφικός με τον αντι-εβραϊσμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι,αλλά μην πεις ότι στο είπα εγώ,μεταξύ μας,έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.