10/6/13

Η γελοία θητεία

Ο αρθρογράφος Φαήλος Κρανιδιώτης σε άρθρο του με τίτλο «Τι δεν είναι ο Στρατός», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 5-10-2011, αναφέρει τα ακόλουθα: «Η γελοία θητεία των εννέα (9) μηνών αποτελεί όνειδος και κίνδυνο για την άμυνα της χώρας, αφού φαλκιδεύει την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, μη επιτρέποντας σοβαρή εκπαίδευση και δημιουργώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες».
Στη συνέχεια καταλογίζει ευθύνες όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία («η ευθύνη είναι διακομματική»), αλλά και στην στρατιωτική (σε όσους «βρίσκονται στις κορυφές της Ιεραρχίας»).
Κλείνοντας το άρθρο του κάνει μια πρόταση: «Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ως πρώτιστο καθήκον θα έχει, μεταξύ άλλων πολλών κι αναγκαίων, την αποκατάσταση και του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Απονέμοντας τους την τιμή που οφείλει το Έθνος στο Ένοπλο χέρι του, στα ίδια του τα παιδιά, τα καλύτερα, τα πιο αφοσιωμένα σε μια αποστολή που εμπεριέχει ακόμη και τον θάνατο. Γιατί σε αυτή τη χώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ταυτισμένες με το Λαό. Είναι ο ίδιος ο Λαός».
Η παραπάνω πρόταση όχι μόνο δεν ελήφθη προφανώς υπόψη από το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά η σημερινή κυβέρνηση πράττει ακριβώς το αντίθετο. Μήπως δεν γνωρίζει ότι για την εθνική ασφάλεια απαιτούνται αξιόμαχες Ένοπλές Δυνάμεις; Μήπως δεν γνωρίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή το προσωπικό, αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα του αξιόμαχου των ΕΔ και κατ΄επέκταση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρα μας; Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζει.
            Άρα το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει κάποτε να απαντηθεί είναι: Γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί η αποτρεπτική ικανότητα της χώρα μας; Και φυσικά οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό, εκτός του Πρωθυπουργού της χώρας, είναι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ. Ενδεχομένως όλοι οι παραπάνω, που είναι και οι συνταγματικά υπεύθυνοι για την εθνική μας ασφάλεια, να γνωρίζουν κάτι το οποίο εγώ καθώς και οι περισσότεροι Έλληνες συνεχίζουμε να το αγνοούμε.
            Όπως είναι γνωστό, ένας παράγοντας που επηρεάζει τα μέγιστα το αξιόμαχο των ΕΔ είναι το ηθικό του προσωπικού. Οποιαδήποτε «μέριμνα υπέρ του προσωπικού» επιδρά θετικά και ανυψώνει το ηθικό του, ενώ αντίθετα η έλλειψη μέριμνας επιδρά αρνητικά και το μειώνει σταδιακά, οδηγώντας το στράτευμα σε επίπεδα διάλυσης.
Δεν σκοπεύω στο σημείο αυτό να αναφερθώ στις οφθαλμοφανείς αδικίες σε βάρος των εν ενεργεία και εν αποστρατεία μονίμων στελεχών του στρατεύματος, των οποίων το εισόδημα μειώθηκε ήδη πάνω από 50%. Είναι φυσιολογικό αυτό να επηρεάζει αρνητικά το ηθικό του. Θα αναφερθώ σε έναν άλλον παράγοντα, ίσως τον σημαντικότερο, που επηρεάζει το ηθικό του προσωπικού, την εκπαίδευση. Καθότι το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη μέριμνα, έχει ακμαίο ηθικό.
Το 2009 ο νυν πρόεδρος της Βουλής (ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε), μείωσε μέσα σε μια νύχτα και εντελώς αδικαιολόγητα (μια και είχε τη σιωπηρή κάλυψη της τότε τομεάρχη άμυνας της αντιπολίτευσης) τη θητεία στους 9 μήνες, γνωρίζοντας ότι αυτή η «γελοία θητεία» θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση του προσωπικού. Θυσίασε δηλαδή στο βωμό της ψηφοθηρίας το αξιόμαχο των ΕΔ. Δυστυχώς όμως, απ΄ ότι αποδείχθηκε στη συνέχεια είχαμε και ανθρώπινες θυσίες, όπως αυτής του εικοσάχρονου στρατιώτη που τραυματίστηκε θανάσιμα από την ανατροπή του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) που οδηγούσε στα πλαίσια άσκησης του 575 Τάγματος Πεζοναυτών. Η πολιτεία θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το παραπάνω ατύχημα, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Όμως οι ηθικοί αυτουργοί για αυτή την ανθρώπινη απώλεια θα μείνουν για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο.
Ορισμένους δεν τους αγγίζει ο νόμος καθ΄ όσον έχουν φροντίσει έγκαιρα να απαλλάσσονται πάσης ποινικής ευθύνης. Όπως για παράδειγμα ο κύριος ηθικός αυτουργός για το θάνατο του στρατιώτη όχι μόνο δεν θα ελεγχθεί για τη πράξη του, αλλά έχει λάβει ήδη την «αντάξια» αμοιβή του από τον Πρωθυπουργό μας. Προτάθηκε από το κόμμα του και εκλέχθηκε πρόεδρος της ελληνικής Βουλής. Ο ίδιος, καθώς και όσοι εκ της στρατιωτικής ηγεσίας συνηγόρησαν στη παραπάνω μείωση, ηθικοί αυτουργοί και αυτοί, πίνουν σήμερα αμέριμνοι τον καφέ τους, την ίδια στιγμή που οι γονείς και οι λοιποί συγγενείς του άτυχου παλικαριού πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς.

Δημήτριος Καρατζίδης
        Ταξχος ε.α.

6 σχόλια:

  1. Στην ανάλυση της σχέσης χρόνου Θητείας και αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες ως εκ τούτου η όποια επιδερμική προσέγγιση παράγει πλάνη

    Οι Ηθικές δυνάμεις πράγματι αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος.Ομως κατά ένα παράδοξο τρόπο ενω οι Ηθικές δυνάμεις-ηθικό ορίζονται ως το σύνολο των ψυχικών και πνευματικών ιδιοτήτων που καθιστούν τους στρατιωτικούς ηγέτες, τους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, ικανούς ν’ αντιμετωπίζουν τις σκληρές δοκιμασίες και αντιξοότητες στο θέατρο των επιχειρήσεων εδώ οι ιδιότητες αυτές εξαρτώνται απο τον οικονομικό παράγοντα και μόνο.

    Δέν θα σταθώ στο σύστημα αμοιβής των στρατιωτικών.Αν αυτά που απολάμβαναν ορθώς τα απολάμβαναν, αν οι περικοπές είναι δίκαιες ή άδικες,αν ο Ελληνικός Στρατός και τα στελέχη του διαχρονικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ας τα κρίνουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι .

    Περιορίζομαι στο να πώ πώς οι χρηματικές απολαβές και κατ'επέκτασιν και οι όροι διαβίωσης του έμψυχου δυναμικού εν ενεργεία ή μή να πρέπει συνάδουν με την προσφορά τους.

    Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι για το εν λόγω ατύχημα η αιτία ήταν η ελλειπής εκπαίδευση.Για να πώ την αλήθεια επειδή υπήρξα μάρτυρας πολύνεκρου ατυχήματος κατά την άσκηση Παρμενίων και δεν τρέφω και ιδιαίτερη εκτίμηση για την Στρατιωτική Δικαιοσύνη, ως και δεν θεωρώ ανύπαρκτα τόσο τα Στεγανά των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και την συντεχνιακή νοοτροπία.Υπήρξαν δε συμβάντα που και αυτά θα κατέληγαν σε πολύνεκρα ατύχηματα, θεικό χέρι.
    το απέτρεψε.Οι εμπλεκόμενοι ήταν στελέχη πενταετούς υποχρέωσης και στις δύο περιπτώσεις.

    Απο αυτό το σημείο όμως αυτό μέχρι του σημαίου να κατονομάζεται ως ηθικός αυτουργός του ατυχήματος το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο η απόσταση είναι πολύ μεγάλη

    Αν σείς δεν έχετε εμπιστοσύνη στους θεσμούς της στρατιωτικής δικαιοσύνης τότε η σήψη έχει λάβει καθολικό χαρακτήρα.Γιατί δεν περιμένετε το πόρισμα; εύλογη απορία

    Η όποια κριτική γίνεται επι των θέσεων και των απόψεων σας Κε Καρατζίδη, για το εν λόγω δε πολιτικό πρόσωπο με την κίνηση του να κάνει το δώρο που έκανε στον Κο. Νταβούτουγλου θεωρώ πως έχασε και το όποιο ίχνος αξιοπιστίας διέθετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πολιτική ελίτ αποφάσισε να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Είναι απλά τα πράματα.

    Εδώ πρέπει να προστεθεί η προσεκτικά σχεδιασμένη και καλλιεργημένη κοινωνική απαξίωση των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. από τις διάφορες εκδοχές και αποχρώσεις της «προοδευτικής γενικά» , πολιτικής διαδικασίας !

    Η ανακύκλωση των αμαρτιών της Δικτατορίας , οι συνθηματολογικές υπερβολές των πασιφιστών , των αντιμιλιταριστών , των κάθε απόχρωσης και είδους διεθνιστών , των επαγγελματιών ευαισθήτων πολιτών και αναρίθμητων ποικοιλώνυμων και πολύχρωμων ομαδοποιήσεων , έφθασαν για να μουδιάσουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας !

    Όλοι αυτοί , ανέξοδα , χωρίς συνέπειες , με κέρδος όμως κάποια επωνυμία , καταξίωση, αναγνωρισιμότητα και τελική ένταξη σε κοινωνικά «ανεβασμένους» χώρους , πίεσαν και πιέζουν αφόρητα να γίνουν αποδεκτές , ως «ταμπού» , οι ιδεοληψίες τους . Το πετυχαίνουν προκαλώντας αισθήματα ενοχής σε ανίδεους πολίτες. Αν μάλιστα δηλώσουν ότι ανήκουν στον εθνομηδενιστικό χώρο {κοσμοπολίτες , διεθνιστές και άθεοι) , τότε είναι ασυναγώνιστοι και ασφαλείς στο απυρόβλητο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η συζήτηση είναι πραγματικά τεραστια, αλλα έχω μια αίσθηση πως το μέγεθος τις θητείας είναι ο ελάχιστος παράγοντας όσον αφορά το αξιόμαχο των Ενοπλων dybnamewn, ενώ επίσης νομίζω πως το σημαντικότερο δεν είναι το μέγεθος της θητείας, αλλα η ποιότητα της και η τελευταία είναι σε άθλιο επίπεδο!

    Γενικότερα η συζήτηση περί του μεγέθους της θητείας είναι κατά την άποψη άσκοπη ολοκληρωτικά, είναι το τελευταίο πράγμα, που θα έπρεπε να μας απασχολεί όσον αφορά τη δομή των ενοπλων δυνάμεων.

    Το γενικότερο πλαίσιο νομίζω πως θα έπρεπε να είναι λίγο μικρότερες σε αριθμό ένοπλες δυνάμεις τακτικές τουλάχιστον, έχουμε 180000 προσωπικό ενεργό περίπου και νομίζω πως με μια νέα δομή και με απόλυτα επαγγελματικό προσωπικό, αλλα πολύ καλά εξοπλισμένο τότε θα είχαμε μακράν καλύτερα αποτελέσματα, αφού ουσιαστικά οι φαντάροι δεν κάνουν τίποτα στη συντριπτική τους πλειοψηφία και όλα τα αλλα είναι για να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Βεβαια όλοι θα πρέπει να παίρνανε από ένα στάδιο σοβαρής εκπαίδευσης, το ποσο θα είναι αυτό και το πως θα είναι δομημένο είναι άλλο θέμα, αλλα το πρόβλημα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό! Να σημειώσω πως αριθμητικά έχουμε τον ίδιο ακριβώς στρατό με το Ισραήλ! Βεβαια εξοπλιστικά είμαστε πίσω όχι παντού, αλλα στην αεροπορία και στον στρατό ξηράς παρα πολύ, ενώ σαφώς στο ναυτικό υπερτερούμε ακόμα αν και εφόσον παραληφθούν τα όπλα που περιμένουμε! Με αυτό θέλω να πω πως αριθμητικά δεν υπάρχει λόγος να έχουμε τέτοιο μέγεθος ενοπλων δυνάμεων με μια χωρα που είναι σε εμπόλεμη κατατάσσει συνεχώς, μπορούμε να κάνουμε και με "μιοκροτερο" αριθμό, αρκεί να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις άρτια και να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα υπάρχοντα και υπό παράδοση συστήματα μας! Η συζήτηση περί θητείας είναι τουλάχιστον "αποπροσανοτολιστικη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Alexandros σε οτι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.Πρόκειται για οχήματα "δύστροπα" σε δρόμους, είτε άσφαλτο είτε χωματόδρομο.Απο εκεί και πέρα καθαρά και τίμια δεν είναι δυνατόν να τα χειρίζονται στρατιώτες είτε έχουν 10 ωρες εκπαίδευση είτε 100 ώρες εκπαίδευση.Δυστυχώς δε στις Ασκήσεις επειδή υπεισέρχεται και πλήθος αστάθμητων παραγόντων αυξάνει η πιθανότητα να υπάρξει ατύχημα

    Για το γενικότερο πλαίσιο σωστά και σοφά αναφέρεις πως το θέμα θητείας δεν δύναται να αναλυθεί μέσα απο σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Alexandros,
    - Δεν ειχαμε 180,000 ουτε στις παλιες καλυτερες εποχες με θητεια δυο χρονων.
    - Δεν ειμαστε σε εμπολεμη κατασταση;;; η Κυπρος ειναι υπο κατοχη, το Αιγαιο και Θρακη υπο απειλη, η χωρα υπο casus beli απο τους γειτονες. Εκτος αν μη εμπολεμη κατασταση θεωρουμε μη θεληση να πολεμησουμε, και διαρκεις υποχωρησεις οπως κανουν τα κομματα που ψηφιζουμε.
    - Η ιδεα οτι υπερτερουμε στο ναυτικο (αν παρουμε...!) ειναι φαντασια, ακομα και αν παιρναμε...
    - Απολυτα επαγγελματικο στρατο και πολυ καλα εξοπλισμενο κατω απο τις αθλιες οικονομικες συνθηκες, σοβαρολογεις;
    - Και για να ερθουμε στην ουσια του αρθρου, η ποιοτητα δεν αναιρει την αναγκη για ποσοτητα. Αυτος ειναι ενας μυθος που καλλιεργειται απο ψηφοθηρους πολιτικους, απο φυγοστρατους, απο ατομα που θελουν να διαλυθει η χωρα, και απο ατομα ασχετα με τα στρατιωτικα θεματα. Δεδομενου του μεγεθους της απειλης απο Τουρκια, ειναι μεγαλη αφελεια να μιλαμε για μειωμενο στρατο.


    Το αρθρο προτεινει την αναγκη επαναφορας της στρατιωτικης θητειας σε αναγκαια επιπεδα. Το Ισραηλ που σεβεται τον εαυτο του, και εχει μικροτερη απειλη απο οτι εμεις και ασυγκριτα υψηλοτερη ποιοτητα, εχει τριετη θητεια. Εμεις θελουμε ελληνικες πατεντες.

    Το θεμα δεν ειναι το ατυχημα με το τεθωρακισμενο, αλλα η θητεια, οσον αφορα και την ποιοτητα ΚΑΙ την διαρκεια. Και θητεια δεν ειναι μονο η εκπαιδευση, ειναι και ο χρονος υπηρεσιας σε μοναδες που πρεπει να υπαρχουν σε ενεργη κατασταση και ετοιμοτητα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Gregos Akritas

    Δεν αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα σε καμια περίπτωση και αναμφισβήτητα συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.


    @Aris

    Έγραψα τους αριθμούς που εμφανίζονται στο διαδίκτυο, τι να σου πως να δεν είναι σωστοί, δεν μπορώ να κάνω και κάτι. Το υπόλοιπο όμως που έγραψα, το έγραψα από προσωπικές εμπειρίες. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος κάποιος να πηγαίνει να κάνει του κόσμου τις αγγαρείες η να βρισκετιai αραχτός σε ένα γραφείο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως και να χάνει τη ζωή του. Αυτό έχει γίνει ο στρατός. Αν δε συμφωνείς με γεια σου με χαρά σου, αλλα οι μονάδες όπου πραγματικά είναι σημαντικές και κανεις κάτι που πας και προσφέρεις είναι λίγες, υπάρχουν άπειρες μονάδες οι οποιες είναι ξεκάθαρα βισματικες και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, πάνω από τους μισους στρατιώτες δεν κάνουν στρατό, ενώ είναι μέσα στο στρατό, είναι έτσι η όχι?

    Οι εξοπλισμοί έχουν αλλάξει, το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει, μόνον επαγγελματίες μπορούν να ανταπεξέλθουν η άνθρωποι που θα έχουν λάβει αξιόλογη εκπαίδευση, συγγνώμη αλλα αν εσύ θεωρείς αξιόλογη την εκπαίδευση στον Ελληνικό στρατό, τότε δεν ξέρεις τι σου γίνεται λυπάμαι. Με μια βολή που ρίχνουν οι περισσότεροι στρατιώτες, εκτος και αν πάνε σε νησί η στον Εμπρό, δεν γίνεται δουλειά.

    Τέλος πάντων τα προβλήματα σε αυτό το θέμα είναι παρα πολλά, δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς αυτό το θέμα και δεν μπορεί να το λύσει ούτε ο Κρανιδιώτης με το γράμμα του και γενικά τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτά τα προβλήματα μένουν άλυτα για συγκεκριμένους λόγους και αυτοί είναι μικροπολιτικoi, ο στρατός άλλωστε είναι η πιο εύκολη και ανέξοδη πολιτική εξυπηρέτηση!

    Για να λυθεί το θέμα αυτό πρέπει να κάτσουν κάτω και τα τρία σώματα από κοινού και να προσδιορίσουν το ακριβές σχέδιο άμυνας της χώρας, τις μονάδες που πρέπει να έχουμε και τον ακριβή αριθμό προσωπικού και μεσων. Σήμερα ο εξοπλισμός είναι πολύ πιο σημαντικός από τους αριθμούς, 2 εκατομμύρια στρατό να κατεβάσουν οι Τούρκοι, αν τους κερδίσεις στον Αέρα, και στη Θάλασσα τελειώσανε! Ο στρατός ξηράς είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός, αλλα ειδικά στον Ελληνικό χώρο ο ρόλος του έχει σημασία, αφού έχεις kερδισει την αεροπορική και τη ;θαλασσια; υπεροχη, αν δεν τα έχεις αυτά 200000 να έχεις πάνω σε νησί θα το χάσεις το νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.