Σάββας Καλεντερίδης
Τη δεκαετία του 1970 το Αιγαίο ήταν μια περιοχή υπό τον απόλυτο ναυτικό και αεροπορικό έλεγχο της Ελλάδας. Μάλιστα, μέχρι την έξοδο της χώρας μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελλάδας είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στην περιοχή που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.
Τη δεκαετία του 1970 το Αιγαίο ήταν μια περιοχή υπό τον απόλυτο ναυτικό και αεροπορικό έλεγχο της Ελλάδας. Μάλιστα, μέχρι την έξοδο της χώρας μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελλάδας είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στην περιοχή που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.
Αν δε εξετάσει κανείς τη συχνότητα των παραβιάσεων από πλευράς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) μέχρι την έξοδο της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, θα διαπιστώσει ότι αυτές ήταν σχεδόν μηδενικές!
Μετά το 1974 ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΑ έχασε το ΝΑΤΟϊκό του καπέλο και μαζί μ’ αυτό και τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά, οι παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας όμως μια μικρή αύξηση μετά το 1975.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπως τεκμηριώνει με αδιάσειστα στοιχεία στο βιβλίο του Παρακαταθήκες Αετών ο πτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Μπαλές, αρχίζει η κομματοκρατία στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία από την κορυφή μέχρι τα... νύχια, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποδυνάμωσή της, ενώ αρχίζει να αυξάνονται η παρουσία και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τα μαχητικά της ΤΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση των παραβιάσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και η κλιμάκωση των παραβιάσεων την επόμενη δεκαετία δεν έγιναν επειδή οι Τούρκοι ήθελαν απλώς να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο! Έγιναν ως μέρος και για να υποστηρίξουν ένα εθνικό σχέδιο της Τουρκίας γι’ αυτόν τον στρατηγικής σημασίας για τον ελληνισμό χώρο.
Ο στόχος των Τούρκων ήταν να σταματήσει η διαδικασία εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, που είχε αρχίσει το 1973 στο κοίτασμα Πρίνος της Θάσου.
Στο ίδιο σχέδιο εντασσόταν και η δράση των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας («Χόρα», «Τσεσμέ» κτλ.), τα οποία προκάλεσαν δύο ελληνοτουρκικές κρίσεις που οδήγησαν η μεν πρώτη στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Βέρνης, το 1977, με το οποίο οι δύο χώρες δεσμευόντουσαν να απέχουν από «προκλητικές ενέργειες» σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο, η δε δεύτερη στη δήλωση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός, τον Φεβρουάριο του 1988 ότι «η Ελλάδα θα απόσχει από οποιαδήποτε έρευνα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, αν κάνει το ίδιο και η Τουρκία, μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας».
Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία το 1982, ακριβώς μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ισχυροποιεί το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., και ενώ η χώρα έχει επανέλθει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με επαχθείς όρους και χωρίς να της έχει δοθεί και πάλι ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου, η Άγκυρα δηλώνει επίσημα για πρώτη φορά πως θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια από πλευράς της Ελλάδας.
Άρα, η δήλωση Παπανδρέου για τα διεθνή ύδατα, χωρίς αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ., ανοίγει το δρόμο για παγίωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
Παρεμπιπτόντως, η στρατηγική της Τουρκίας μπορεί να συνοψιστεί στις εξής φάσεις:
- Πρώτη φάση: Αμφισβήτηση του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
- Δεύτερη φάση: Αποτροπή ερευνών και γεωτρήσεων στην αρχή στις υπό οριοθέτηση θαλάσσιες περιοχές και μετά σε ολόκληρο το Αιγαίο, με εξαίρεση τα χωρικά ύδατα.
- Τρίτη φάση: Αποτροπή επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 ν.μ., με την απολύτως παράνομη απειλή πολέμου (casus belli).
- Τέταρτη φάση: Γκριζάρισμα του Αιγαίου, με τη διεκδίκηση από πλευράς της Τουρκίας ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση κυριαρχίας σε 157 νησιά και βραχονησίδες.
- Πέμπτη φάση: Μετατροπή του εναέριου χώρου του Αιγαίου σε ένα πεδίο όπου «όσα δικαιώματα έχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σ’ αυτό, τα ίδια ακριβώς θα έχει η τουρκική».
Το σχέδιο έχει και άλλες φάσεις, τις οποίες επιφυλασσόμεθα να παρουσιάσουμε σε άλλο άρθρο μας.
Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι την τέταρτη φάση οι Τούρκοι την ολοκλήρωσαν με την κρίση των Ιμίων και τη Διακήρυξη της Μαδρίτης που ακολούθησε, ενώ την πέμπτη φάση σκοπεύουν να την υλοποιήσουν με την επιβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα εξομοιώνουν την ελληνική και την τουρκική πολεμική αεροπορία όσον αφορά τις πτήσεις στο Αιγαίο.
Αν δει λοιπόν κανείς και εξετάσει μακροσκοπικά τις εξελίξεις, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διολισθαίνει και παραχωρεί χώρο και δικαιώματα στην Τουρκία στον πιο νευραλγικό για την επιβίωση του ελληνισμού χώρο, το Αιγαίο.
Και αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να εντοπίσεις τους υπεύθυνους των υποχωρήσεων, που οδηγούν νομοτελειακά στο διαμελισμό του Αιγαίου.
Αναγνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά ο μόνος τρόπος για να αντιστρέψουμε το ρου των εξελίξεων και να ανατρέψουμε τα αρνητικά που συνέβησαν από το 1974 στο θέμα αυτό, είναι η Ελλάδα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να αναπτύξει μια στρατηγική που θα της επιτρέψει να αποκτήσει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και αποτελεί εθνικό έγκλημα το γεγονός ότι η Ελλάδα τόσα χρόνια έχει αποδεχτεί ντε φάκτο μια παράνομη απειλή από πλευράς της Τουρκίας (το casus belli) για την επέκταση.
Διεθνείς συμμαχίες χρειάζονται, εθνική στρατηγική και εθνική αυτοπεποίθηση και δεν πρόκειται να «ανοίξει μύτη».
Γιατί αν δεν το κάνουμε και παραιτηθούμε στο ρου των εξελίξεων, η καλή εξέλιξη θα είναι να οδηγηθούμε σε κανένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει πρώτα το αν οι τουρκικές αιτιάσεις για τα 157 αμφισβητούμενα νησιά είναι δίκαιες και μετά θα προχωρήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και σύμφωνα με έγκριτους διεθνολόγους στους οποίους απευθυνθήκαμε, τα δικαστήρια αυτά αποφασίζουν ΚΑΙ με πολιτικά κριτήρια, οπότε όλο και κάποια από τα 157 νησιά είναι πιθανόν να δοθούν στην Τουρκία!
Ενώ αν πρώτα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., τα περισσότερα –αν όχι όλα– από τα αμφισβητούμενα νησιά θα βρίσκονται πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η Τουρκία δεν θα έχει πλέον πεδίο να προβάλει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις της.
Όσο για την κακή εξέλιξη, θα την δούμε κι αυτήν σε επόμενο άρθρο μας.
Ας ελπίσουμε ότι το άρθρο αυτό θα συμβάλει στην αφύπνιση του καθεύδοντος πολιτικού συστήματος, που εδώ και δεκαετίες παραχωρεί φέτα-φέτα εθνικά μας δικαιώματα στην Τουρκία, με την ελληνική κοινωνία επίσης να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...
Καλά ξυπνητούρια.
Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news
Ἄν δέν ἐπεκταθοῦν τά χωρικά μας ὕδατα στά 12 μίλια, θά ἔχουμε πόλεμο σίγουρα, ἀργά ἤ γρήγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήἌν ἐπεκταθοῦν τά χωρικά μας ὕδατα στά 12 μίλια, δέν θά ἔχουμε πόλεμο, παρά μόνο ἄν καί ἄλλοι παράμετροι εἶναι μαζεμένοι στό σημεῖο τοῦ νά ἔχουμε πόλεμο, κατά τήν στιγμή τῆς ἀνακηρύξεως και τήν ἀμέσως μετά χρονική περίοδο. Μετά θά ἔχῃ τελειώσει τό ζἠτημα αὐτό νόμιμα καί σύμφωνα μέ τό διεθνές δίκαιο.
Καί μιά ἀπορία:
Ἡ Τουρκία, ἐπανειλημένα ζητεῖ συμφωνίες σέ μείζονα θέματα, καί ὑπέρ της, γιά νά παρακάμψῃ τό διεθνές δίκαιο.
-Πῶς εἶναι δυνατόν νά συμφωνήσουμε οἱ Ἕλληνες μέ τούς Τούρκους σέ μείζονα θέματα, ἀφοῦ οἱ Τοῦρκοι μᾶς ἔσφαζαν τούς ἀμέσους καί ἀπωτέρους προογόνους μας, δέν ἔχουν μετανοήσει ποτέ, καί δέν ἔχουν ζητήσει συγνώμη οὔτε γιά τήν βάρβαρη βαναυσότητά τους κατά τήν τουρκοκρατία, ἀλλά οὔτε γιά τήν ἀποδεδειγμένη φρικτή γενοκτονία σέ βάρος μας τοῦ 1914-1923; - Δέν ἰσχύουν τέτοιες συμφωνίες, ἀπογόνων τῶν θυμάτων μέ ἀμετανόητους σφαγεῖς, ποτέ.
Συνεπῶς, μόνο τό διεθνές δίκιαο, μπορεῖ νά διέπει τίς βασικε΄ς σχέσεις μας, καί καμία διαφορετική μείζων συμφωνία.
Ἑπομένως ἡ ἐπέκταση τῶν χωρικῶν μας ὑδάτων στά 12 μίλια, μέ συνεχῆ καθολική ἀμυντική μας ἐγρήγορση, στό διηνεκές, εἶναι ὁ μόνος ρεαλιστικός δρόμος γιά τήν εἰρήνη μεταξύ Ἑλλάδος καί Τουρκίας, πού περνᾶ ἀπό τήν ἰσορροπία ίσχύος, ἀλλιῶς θά εἶναι "εἰρήνη" πού ἐτοιμάζει πόλεμο, καί "εἰρήνη καταλήψεως ἤ "ἀφομοιώσεως" τοῦ ἀδυνατωτέρου ἀπό τόν ἰσχυρότερο.
Τό πρόβλημα τῶν μειζόνων συμφωνιῶν γιά ἐμᾶς, ἄλλωστε, εἶναι ὅτι ἔτσι ὅπως ἔχει τό πολιτικό μας σύστημα σήμερα, ὅταν γίνονται, δέν γίνονται γιά τό ἐθνικό μας συμφέρον, ἀλλά γιά τό συμφέρον τῶν ΗΠΑ!
>δέν ἔχουν μετανοήσει ποτέ, καί δέν ἔχουν ζητήσει συγνώμη οὔτε γιά τήν βάρβαρη βαναυσότητά τους κατά τήν τουρκοκρατία, ἀλλά οὔτε γιά τήν ἀποδεδειγμένη φρικτή γενοκτονία σέ βάρος μας τοῦ 1914-1923;<
ΔιαγραφήΜπορείς να μού φέρεις ένα παράδειγμα λαού, που μετανόησε για τέτοιες πράξεις, εκτός αν ηττήθηκε σε πόλεμο; Συγγνώμη ζήτησαν οι Γερμανοί κατόπιν Νυρεμβέργης, αλλά αν όντως μετανόησαν είναι αμφίβολο, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίζονται, δεν φταίνε αυτοί για τα εγκλήματα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, τα περισσότερα των οποίων μάλιστα (κι αυτό είναι αλήθεια) αγνοούσαν.
>Συνεπῶς, μόνο τό διεθνές δίκιαο, μπορεῖ νά διέπει τίς βασικε΄ς σχέσεις μας<
Ούτε αυτό το σέβονται οι ισχυρότεροι και ειδικά οι Τούρκοι. Όλα αυτά τα "δίκαια", που συχνά επικαλείσαι, είναι για να παραβιάζονται από τούς ισχυρούς. Μπορεί κανείς να επιβάλει π.χ. στις ΗΠΑ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο;
Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ, αμέσως μετά την υπογραφή τής Διεθνούς Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS) τού Montego Bay 1982, θα ήταν μία πράξη σωστή, πριν θέσει η Τουρκία casus belli (8/6/1995). Όμως άργησε να κυρώσει την Σύμβαση η Ελλάδα (το έκανε μόλις 21/7/1995), αλλά έστω κι έτσι, δεν θα είχαν αρχίσει τα "γκριζαρίσματα" (Ίμια 31/1/1996), η de facto αποδοχή των οποίων εκ μέρους μας απεδείχθη καταστροφική. Τώρα ο κίνδυνος πολέμου είναι ορατός, δεδομένης τής μακροχρονίου ενθαρρύνσεως τού αντιπάλου από την δική μας ενδοτικότητα/υποχωρητικότητα.
Τέλος, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ θα είχε λύσει και το ακανθώδες ζήτημα τής ασυμφωνίας των θαλασσίων συνόρων μας (6νμ) με τα εναέρια (10νμ), μία διαφορά δηλ. 4νμ, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί, έχουσα κάθε δικαίωμα προς τούτο.
Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν στις "ακυβέρνητες πολιτείες".
@ nativist
ΔιαγραφήΑν θελουμε να ειμαστε ακριβεις οι συζητησεις αφορουν μετρα ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ απο την Ελλαδα στην Τουρκια ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. απλα και ξαστερα...
αγαπητε νατιβιστ αυτο που πριγραφει ο κ. Καβασιλας ειναι η διαχρονικη σταση της Τουρκιας.
οποτε αν θελουμε να ειμαστε ρεαλιστες για ποια μετρα οικοδομησης εμοιστοσυνης συζηταμε ; και με ποιους;
απλα για να ειμαστε ρεαλιστες και να μην ζουμε σε φαντταστικους κοσμους...
@ ROMIOS XO
ΔιαγραφήΓιατί τα λες αυτά σε μένα;
Οταν ψηφίζεις κατασταπλιάδες δήθεν γία να μήν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ τότε τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κατσαπλιάδες όμως στό έλεγαν καθαρά ότι "με Τουρκία θα το ρισκάρουμε" αλλά εσύ Ελληνάρα τους ψήφισες... Τώρα είναι η ώρα τής Νέμεσις για ανόητους και μή.
Ευριπίδης Μπίλης
ΔιαγραφήΔυστυχώς υπάρχει ιστορική συνέχεια. Προδοτικές Συμφωνίες Ελσίνκι Μαδρίτης, mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου, συνομιλίες με τους τούρκους του ΕΛΙΑΜΕΠίτη Παύλου Αποστολίδη κτλ. Φαίνεται ότι ο νεοοθωμανισμός αποτελεί διαχρονική "εθνική"πολιτική. Για να ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΙΟς συνεφώνησε ΓΙΑ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΉ ΤΩΝ ΤΟΎΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ ΤΟ 1974 (http://www.triklopodia.gr/o-anti-ethnikistis-anastasiadis-i-prodosia-tou-ethnarchi-karamanli-to-1974-kata-stoforopoulo-kata-steit-ntipartment-ke-kata-neokli-sarri/) και ποιοι σύσσωμοι υποστήριζαν το 2004 τον εκτουρκισμό της Κύπρου με το σχέδιο Ανάν.
Τώρα όλοι μαζί αφου υποδούλωσαν την Ελλάδα, αφού όλοι μαζί (ότι και να λένε) πρόδωσαν την Μακεδονία, τώρα προχωρουν για το Αιγαίο
Γεια σου βρε Κοσμα ..Αμερικανε ...!!Ξεχωρισες απ τους Ελληνες.επιτελους...Εσυ....κι "αυτοι".....Οι .Αμερικαναδες...κι οι Ελληναραδες......
Διαγραφή@ Κοσμάς ο Αιτωλός Μετανοείτε
ΔιαγραφήΌπως αποδεικνύεται, είσαι αμετανόητο τρολ μιας συγκεκριμένης συμμορίας (ΝΔ) και δεν πείθεις. Δεν φταίνε για όλα αυτοί που κυβερνούν από το 2015. Εθελοτυφλείς βλακωδώς. Βλέπε και σχόλιό μου παραπάνω προς "Nikolaos Kavasilas", το οποίο δεν έχει ακόμη αναρτηθεί.
Κατάλαβα, ψηφίσατε σύριζα για να το ρισκάρετε και εσείς με Τουρκία .. και τώρα θέλετε να εξηγήσετε τα ανεξήγητα. Να πούμε όμως και του στραβού το δίκαιο για ΝΔ, Καραμανλή, Παπανδρέου, και σία είναι και αυτοί ανίκανοι δειλοί προδότες ... Αλλά γιατί πάντα οι ανεύθυνοι επαναπαύονται στα λάθη των άλλων? Γιατί διαφορετικά δεν θα ήταν ανεύθυνοι…..
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαγραφή.. Ο μανιακός εθνο-μηδενισμός των κατσαπλιάδων όμως είναι προφανής και ξεπερνά άνετα κάθε λάθος/δειλία στα εθνικά μας θέματα από ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ
ΔιαγραφήΟι συγγνωμες καλον ειναι να μην αναφερονται ουτε απο τουρκια εισ την Ελλαδα διοτι τουτο θα φανερωνει υποκρισια και ουδεμιαν ευθυνη εχουν οι σημερινοι Τουρκοι δια αυχον ανομηνατα προγονων των κατα Ελληνων.Τουτο ισχυει απο και προς απαντας.Δηλαδη δια να εξηγουμεθα, εαν ζητησουν συγγμωμη και την επομενη μας κηρυξουν πολεμαν θα ειμεθα ικανοποιημενοι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμωτερον λοιπον η ευθυτης ακομη και εις τους Φραντσεζους, οτι απο αναγκη τους επιλεγωμεν δια πολεμικον υλικον διοτι δεν εχωμεν αλλην επιλογην . παρα επαινους κλπλκλπ.
Καμμια συγγνωμην δεν προκειται φερει πισω νεκρους ατιμασμενους και βιασθεισες.Κατ εμε αυτη η λεξη πρεπει εκλειψει απο λεξιλογιον επικοινωνιας εκπροσωπων κρατων.Ταυτιζεται με υποκρισια.
Η ουσια ειναι οτι οπως ο καθεις γυμναζει σκληρα το σωμα του, στερειτι απολαυσεων δια να μπορει να επιβιωνει σε δυσκολες εποχες ως σκληρος στρατιωτης,
ΕΤΣΙ και απαντες αδρανησαν με αποτελεσμα να εχωμεν οχι εν καλλιγραμμο σωμα , αλλα εναν μια μπουχεσα, οπου φταινε παντα οι αλλοι.
Οσοι ανεχονται τετοιες καταστασεις ειναι απλα αξιοι της μοιρας τωμ.Απαντες.Οταν και εαν δοθει λυσις τουτο θα γινει αντιληπτο.Λαος που δεν δυναται να επιλεξει και να εκλεξει αξιους ηγετας ειναι καταδικασμενος να αποθανει.Μην απογοητευεσθε. Και να χαθουν δεκα εκατομμυρια ελληνες δεν ειναι και τιποτε. Οι υπολοιποι ενενηντα εκατομμυρια που διαβιουν εν τη γαια , θα καλυψουν πολλες αναγκες και πρωτιστως ανακαταληψη τυχον καταληφθεντος σημερινου Ελλαδικου χωρου.
Ειναι φυσικος νομος.
Οι απεναντι Τουρκοι δεν φθασανε τυχαια εκει που φθασανε.Ποιος απο ολους σας δεν θα ηθελε να εχει τον Ερντογαν προεδρο της χωρας του?
Εδσω οτι ειναι εθνικο καταπολεμειται με λυσσα.Η Ελλας εαν εντος μηνος δεν παραταξει ικανη δυναμη αναχαιτισης επιθεσης τα πραγματα θα δυσκολεψουν.
Μειωση αστυνομικων σε ημισεια δυναμη και σχηματισμο δυο μεραρχιων στρατοχωροφυλακης με βαρυ οπλισμο αναλαμβανοντες απο Σαγιαδα εως Κστελλοριζο.
Σχεδιο εξολοθρευσης πρωτιστως των αερομεταφερομενων τανκερ και εξοδετερωσης Ολου του στολου.Ειναι παιχνιδακι.Ουτε πατριοτ ουτς σ 400/ Μυαλο. Οπως ο ΚΑναρης.
Τον πολεμο δεν το γ΄λιτωνουμε παντως.Παρτετο χαμπαρι.
Ορθή ἐπανάηψη:
ΔιαγραφήΔέν μιλᾶμε γιά συγνώμη εἰκονική οὔτε πρόσκαιρη, ἀλλά γιά συγνώμη ἔμπρακτη και πολιτικά ἀπολύτως ἀναγκαία.
Ορθη επαναληψη.....Σταματηστε το αυτο το ρεφρεν...Ειδικα ..αν δεν εχετε τιποτε πει ...πριν.! Ευγενικα το λεω...Κουραζει...
Διαγραφή>Δέν μιλᾶμε γιά συγνώμη εἰκονική οὔτε πρόσκαιρη, ἀλλά γιά συγνώμη ἔμπρακτη<
ΔιαγραφήΥπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο;
@ ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
Διαγραφή>Κατ εμε αυτη η λεξη πρεπει εκλειψει απο λεξιλογιον επικοινωνιας εκπροσωπων κρατων.Ταυτιζεται με υποκρισια<
Μα δεν υπάρχει στο "λεξιλογιον επικοινωνιας εκπροσωπων κρατων". Μόνο στο λεξιλόγιο κι τον εξωπραγματικό κόσμο τού "Nikolaos Kavasilas".
Ενώ οι προηγούμενοι απ τους προδότες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως και οι επόμενοι που έρχονται έκανα ή θα κάνουν κάτι διαφορετικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγάλτε επιτέλους τα κομματικά γυαλιά και δείτε οτι ΟΛΟΙ τους είναι πουλημένοι προδότες.
Μήν ψηφίζεις ούτε τούς νύν ούτε τους προηγούμενους προδότες ...
ΔιαγραφήΈχουμε ικανούς ή όχι ;
ΔιαγραφήΑν δεν δούμε το πρόβλημά μας δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας !!!!
Καλά ξυπνητούρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σίγουρα δεν αφορά εμάς τους απλούς πολίτες αλλά αυτούς τους Δ. Υπαλλήλους που σκοτώνουν την ώρα τους στα υπουργεία και στα αρχηγία στρατού περνώντας την ώρα τους δήθεν ότι εργάζονται !!!!!
Διαβάζω και στεναχωριεμαι, και για άλλη μια φορά αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ικανούς ανθρώπους, να αγαπούν την χώρα τους !!!!! Από το 1973 πέρασαν 46 Χρόνια !!!!!!!!!!!!!
400 χροοοοοοοοονια σκλαβιά και μετά ήλθε ένας Κολοκοτρώνης, ένας Καραϊσκάκης !!!!!!
Αυτοί ήμαστε !!!!
Καλά ξυπνητούρια.
Βρε κ.Νικο....Πολυ καλα τα λες !!!
ΔιαγραφήΓι να επιβιωσει η Ελλαδα πρεπει πρωτα να απελαθουν ολοι οι ανθελληνες δια παντος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γίνετε να τους απελάσουμε. Καταργήθηκε το άρθρο 74 του ΠΚ ούτε τους λαθρομετανάστες ποινικούς δεν μπορούμε να απελάσουμε. Συριζα το κόμμα των ποινικών,Λαθρομεταναστών και γύφτων. Όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι;
ΔιαγραφήΟ λαος αν ξερει τι θελει...δεν υπαρχει ..." δεν μπορουμε"..Ξαφνικα..το αποφασιζει να ....μπορει !!! Μην παιζουμε.με.τις λεξεις...Ρωτας σε δημοψηφισμα πχ... " τους αρπαζουμε.κι ..εξω απ την χωρα ?? ΝΑΙ Η ΟΧΙ ?? Αν ναι....στελνεις την σκουπιδιαρα...πακεταρονται ...και.πετας τις σταχτες στην Αλασκα...Τι θα πει δεν γινεται ?? Θα.σε δειρει σαν λαο ο Γκοτζιλας.???
ΔιαγραφήWe came to accept a reality infused by political ideologies that strategy = nazism. But the cost of doing nothing is extremely high and deadly.
ΑπάντησηΔιαγραφήMeasure #1: S-300 in Cyprus for now until Turkey calms down ready to shoot and kill.
Συμφωνώ απόλυτα,αλλά ο κος Παϊατ τι λέει;
ΑπάντησηΔιαγραφή1/2
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Καλεντερίδη, χωρίς να θέλω να σας κουράσω ή να αμφισβητήσω τους διεθνολόγους που ρωτήσατε, λίγες γρήγορες παρατηρήσεις, αν μου επιτρέπετε.
1) Το ότι τα διεθνή δικαστήρια αποφασίζουν και με πολιτικά κριτήρια, είναι γεγονός, το έχει πει και ο Έλληνας δικαστής, ο κ. Ροζάκης. Επίσης, οι δικαστές, παραμένουν και άνθρωποι. Αν εσείς είστε δικαστής και εμφανιστεί μπροστά σας ένας που ζητάει 200 πράγματα και ένας άλλος που απλά επαναλαμβάνει "μην τον ακούτε", δε θα περάσει από το μυαλό σας πως ο άλλος που ζητάει 200, πρέπει να έχει και κάποιο δίκιο;
2) Η επέκταση στα 12νμ, βοηθάει πολύ την Ελλάδα στην υφαλοκρηπίδα, λύνει εντελώς τη διαφορά 6νμ υδάτων και 10νμ εναερίου χώρου και λύνει μερικώς το πρόβλημα κατάθεσης σχέδιων πτήσης στο FIR (θα παραμείνει "τρύπα" στον εναέριο χώρο στο βόρειο Αιγαίο). Η συνθήκη του ICAO, δεν προβλέπει σχέδια πτήσης για στρατιωτικές πτήσεις και νομίζω ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αυτό έχει γείρει ακόμα πιο πολύ υπέρ της Τουρκίας. Το να μη δίνουν σχέδια πτήσης, είναι ας πούμε αγένεια προς αυτόν που το ζητάει, αλλά δεν έχουν υποχρέωση με βάση τη Συνθήκη του ICAO. Το ίδιο έκαναν και αμερικανικά αεροσκάφη στο παρελθόν, μέσα στο FIR Αθηνών και είχε γίνει διπλωματικό επεισόδιο. Η επέκταση στα 12νμ, λύνει όμως και αυτό το ζήτημα, εκτός από την τρύπα στο βόρειο Αιγαίο.
3) Η επέκταση των χωρικών υδάτων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την κατοχύρωση ελληνικής εθνικής κυριαρχίας πάνω σε αμφισβητούμενα νησιά. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα νησιά κατοχυρώνουν κυριαρχία στα ύδατα και όχι το αντίστροφο. Παραδείγματα, πολύ κοντινών νησιών σε Ειρηνικό και Καραιβική, που ανήκουν σε διαφορετικές χώρες, συχνά και με κάποιο να είναι "σάντουιτς" μεταξύ νησιών άλλου κράτους.
https://i.postimg.cc/FzGRJz6r/1.jpg
https://i.postimg.cc/g0PWmdMN/2.gif
ΝΖ= New Zeland, FR = Γαλλία, ΝΤΗ= Netherlands, US= USA, UK= United Kingdom.
Η θέση των Τούρκων για τις γκρίζες ζώνες θα κριθεί με βάση τις συνθήκες του 1923, 1932 κυρίως. Αν η Ελλάδα ήθελε να εξαλείψει σε μέγιστο βαθμό, την απώλεια νησιού, θα έπρεπε να διεκδικήσει κι αυτή κάποιες βραχονησίδες, αν αυτές υπάρχουν, στην τουρκική μεριά. Θυμάμαι αμυδρά δημοσιεύματα για κάποιες νησίδες που η Ελλάδα με το χρόνο είχε αφήσει να περάσουν στην Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος.
2/2
ΑπάντησηΔιαγραφή4) Για το θέμα της αποστρατικωποίησης, ειδικά των Δωδεκανήσων, η Ελλάδα ίσως έχει πρόβλημα σε δικαστήριο και δεν είναι τυχαίο πως στην ουσία η Ελλάδα εξαιρεί το θέμα αυτό στη δήλωσή της στη Χάγη (σημείο α)
https://www.icj-cij.org/en/declarations/gr
To καλύτερο που έχει η Ελλάδα είναι αυτό το θέμα να μην το συζητάει.
5) Για να μην πολυλογώ, παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, εδώ.
https://www.diploweb.com/The-Greco-Turkish-dispute-over-the.html
Το οποίο δεν έχει γραφεί από κάποιον τυχαίο:
https://www.diploweb.com/_Didier-ORTOLLAND_.html
Κατ εμέ, το άρθρο δικαιώνει τη θέση του καθηγητή κ. Καρυώτη, για την ΑΟΖ, αν μη τι άλλο, γιατί δίνει και στην Ελλάδα, ένα σημείο πίεσης, ώστε στο δικαστήριο να μην βρεθεί η Ελλάδα, που να ζητάει 0 και η Τουρκία 200. Επίσης, μια ξένη ματιά είναι χρήσιμη, γιατί συχνά, Έλληνες καθηγητές, έχουν και για παράδειγμα πολιτικές βλέψεις ή έχουν και ένα προσωπικό πρεστίζ και δε μπορούν να πουν κάποια πράγματα, που θα κινδύνευαν να χαρακτηριστούν άσχημα.
Το άλλο σίγουρο, είναι πως τίθεται θέμα ερμηνείας πολλών συνθηκών που κανείς δε μπορεί να προβλέψει 100%. Αλλά, όταν πας στο δικαστήριο και ζητάς τα "δικά σου", στο τέλος θα χάσεις κάτι. Στο δικαστήριο πας με μαξιμαλιστικές θέσεις για να μη χάσεις και τα δικά σου. Και αυτό είναι λάθος της Ελλάδας σε όλες τις εξωτερικές διαφορές. Γιατί βρίσκεται πάντα απολογούμενη, πάντα πιέζεται να συμβιβαστεί και πάντα χάνει. Η δε τακτική της σταδιακής διολίσθησης είναι δοκιμασμένη από τους Έλληνες πολιτικούς (ενδιάμεση συμφωνία-> σύνθετη ονομασία -> Πρέσπες) και αντικειμενικά, κόστισε ίσως ένα 4% στο ΣΥΡΙΖΑ, που κανείς δε θα θυμάται στο μέλλον.
Επίσης, είναι προφανες, πως στα ελληνοτουρκικά, 3 δρόμοι υπάρχουν. Μία, η διαιώνιση της τωρινής κατάστασης, δεύτερη, η λύση σε δικαστήριο με συνυποσχετικό (κάτι που η Τουρκία αποφεύγει), τρίτη, η διμερής πολιτική λύση υπό πίεση 3ου διαιτητή ή ύστερα από θερμό επεισόδιο.
Τέλος, νομίζω πως το να περιμένει κανείς από ελληνική κυβέρνηση, ειδικά σήμερα και με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό στα κόμματα εξουσίας, να ρισκάρει και να επεκτείνει στα 12νμ τα χωρικά ύδατα, είναι υπεραισιόδοξο. Εδώ η ΑΟΖ, έστω για να υπάρχει, δεν προσκρούει στο casus belli και φοβούνται. Γιατί μετά θα κληθούν να την...υπερασπιστούν και αν δεν το κάνουν, θα έχουν πολιτικό κόστος. Ενώ, εδώ που τα λέμε και να έρθει το τουρκικό τρυπάνι και να τρυπήσει στο Καστελλόριζο, μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια, στρατηγική ψυχραιμία.
Ίσως να είναι και μια καλή αφορμή για να πάμε σε πολιτική, διμερή λύση...
YΓ: Για την Ιταλία, τα Ίμια είναι ελληνικά. Για τις ΗΠΑ, αγνώστου κυριαρχίας. Θέμα ερμηνείας και πολιτικής...
Από το 1974 κάθε χρόνο λέμε λάθος που δεν κάναμε πόλεμο τον προηγούμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήAξιος! ή λάϊκ βαρβαριστί...
ΔιαγραφήΠοιος θα κανει πολεμο ??? ...Οι Κοντσιτες ??? Ειναι αυτοι.οι 300 ...τα πουλεν σπαστου διαφορικου...αντρες για πολεμο ?? Η ειναι η ..κυρατσες με τα ..Αρλεκιν...βιπερ στις πλαζ ?? Δεν βλεπετε γυρω ?? Οι μεν κλεβουν λεφτα ασυστολα για.να ...ριξουν τις.δε....κι αυτες κοιτανε ολη μερα στον καθρεφτη το.....εμπορευμα..εργαλειο που θα τα....φαει !! Ο πολεμος θελει...Αρετη..ναχεις.Στην πρωτη περιπτωση εχεις ολο κι ολο..φραγκα.....και στην δευτερη....εμπορευμα....Τι πολεμο και πρασινα αλογα ?? Εδω φερνουν τον Βααλ..προσεχως...σε καθε πλατεια θα στησουν χρυσο μοσχαρι...να προσκυναμε. Και δεν τολμω να πω ....ποιο σημειο...του βοδιου..Θα το πουν οι μεταγενεστεροι....οταν θα γελανε...για την προοδο...να πας ....πισω στις σπηλιες με οδηγο μοναδικο τα ...ενστικτα παλι...
ΔιαγραφήΣυμφωνώ. Θέλει αρετή, θέλει γαλούχηση του λαού με εθνικές αξίες και θέλει και προετοιμασία. Η Ελλάδα πάσχει.
ΔιαγραφήΗ Τουρκία στο παρελθόν, έχει δείξει πως δεν είναι "τρελή". Στην Τουρκία αρέσει το υπολογισμένο ρίσκο (calculated risk). Επίσης, η Τουρκία έχει ζυγίσει την Ελλάδα και έχει δει πως η Ελλάδα, όταν η κατάσταση φτάνει στο αμήν, τελικά κάτι δίνει στην Τουρκία, χωρίς ντουφεκιά.
Η κρίση του 1987, στην Ελλάδα έχει θεοποιήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τελικά όμως, ολοκληρώθηκε στο Νταβός, όπου η Ελλάδα με τα 2000 νησιά, συμφώνησε να μην κάνει κανείς έρευνες στο Αιγαίο, με την Τουρκία που έχει νησιά μέχρι 3νμ από τις ακτές της. Άρα τελικά, ποιος ήταν ο κερδισμένος και χωρίς να ρίξει ντουφεκιά;
Στα Ίμια, η Τουρκία πάλι διαπίστωσε, πως η Ελλάδα προτίμησε να πει πως τη σημαία την πήρε άνεμος, από το να κλιμακώσει. Χώρια τη σύγχιση στη λήψη αποφάσεων στην ελληνική πλευρά, χώρια που αποκοίμισε το ελληνικό ναυτικό, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες μανούβρες με τα πλοία της, ώστε να μη δουν τα ελληνικά πλοία την τουρκική άκατο.
Στην Ελλάδα, έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα με τίτλο "φόβος για θερμό επεισόδιο", "ανησυχία στην Αθήνα", "ο Έλληνας υπουργός μετέφερε τις ελληνικές ανησυχίες στις ΗΠΑ". "Να βάλει ο Θεός το χέρι του μη γίνει τίποτα". Οι Τούρκοι κάνουν τέτοιες ανακοινώσεις; Όχι. Λένε "καθήστε καλά, γιατί θα σας τσακίσουμε". Γιατί πλέον, έχουν μάθει πως και με την απειλή μόνο, υπάρχουν καλές πιθανότητες είτε να πάρεις κάτι είτε να αποτρέψεις την Ελλάδα από το να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της.
Μια κρίση, δεν είναι καν απαραίτητο να εξελιψθεί σε πλήρης έκτασης πόλεμο. Μπορεί να μείνει τοπικά περιορισμένη. Αλλά και κει, η Τουρκία από τη μία εξοπλίζεται για να αυξήσει το φόβο που προκαλεί, η δε Ελλάδα, δεν κάνει τίποτα. Αυτό δεν το λες κι αποτροπή...
Αγαπητοί, οι καλύτερες εποχές για να κάνει πόλεμο η Ελλάδα είναι όταν η παγκόσμια κοινή γνωμη είναι ενάντια στην Τουρκία. Δηλαδή σήμερα. Αύριο θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Το μέλλον μας δημογραφικά είναι θάνατος, αν δεν γίνει πόλεμος και δεν δημιουργηθεί ενα πνεύμα παλινόστησης όλου του παγκόσμιου Ελληνισμού στις ρίζες του, σε Ελλάδα, Κύπρο, Πόλη, Πόντο, Μικρά Ασία.
ΔιαγραφήΑντί αυτού, ο Μπρεζίνσκι, ο Φρίντνμαν, ο Κίσσιντζερ, κάποιοι Βρετανοί μετά από τρελά μπαξίσια, οι Γερμανοί πάντα πρώτοι, τρέλαναν τη Δύση για το πόσο απαραίτητο είναι το Τουρκοκεντρικό Ισλάμ για την επιβίωσή της. Η Ευρώπη πεθαίνει δημογραφικά, και αν νομίζουν οι Αμερικάνοι ότι με ένα λουτρό αίματος θα επέμβουν και θα αποτρέψουν την οριστική επικράτηση του Ισλάμ κάποτε στο αύριο, κάνουν λάθος. Μόνο στο σήμερα κάτι μπορεί να γίνει, αύριο θα είναι αργά.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν την Ευρώπη στην οποία είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει το Ισλάμ σε μια ή δύο γενιές. Ο εξισλαμισμός και της Ρωσίας λόγω τρομακτικού δημογραφικού είναι ζήτημα χρόνυο επίσης.
Ο γεωπολιτικός αυνανισμός των κοινωνιών των κοντσιτών σε ΗΠΑ και ΕΕ οδηγεί την ανθρωπότητα στον Μεσαίωνα. Ο Χριστιανισμός βουλιάζει μέσα στην παιδοφιλία και παθητικότητά του. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν μέλλον μόνο αν ενωθούν και αν αποκτήσουν κοινή ιδεολογία αναβάθμισης του Χριστιανισμού, αναβάθμισης του θεσμού της οικογένειας και των τοπικών κοινοτήτων-κοινωνιών.
Αν οι λεξεις " Ανησυχιες...φοβοι...κλπ"........δεν ειναι ...γυναικειες.εκφρασεις ....τι ακριβως ειναι ??? Το θεμα ειναι οτι ανεχομαστε ..δημοσια ...να τις λενε αντρες πολιτικοι...αντρες πολιτες....αντρες δημοσιογραφοι....αντρες αναλυτες....κλπ...Σαν φυσιολογικες!!! Σαν λογικες κι αυτονοητες...!!! Αρα αυτες οι ιδιες φυσικα .λεγονται και για τα μνημονια...και για την καταρρευση των ηθων και της παιδειας και της θρησκειας....και της υπογεννητικοτητας..και για.τις εισβολες του Ισλαμ...και για τις Πρεσπες....κλπ......Φυσικα ειναι ολα !!! Αυριο το..Αιγαιο..μεθαυριο η Θρακη.. μετα ταΤεμπη...και στο τελος λογικα ολα..και ο....πωπος μας !! Κιχ δεν θα ακουστει....απο φοβο κι..ανησυχιες τρελλες !! Εκπληκτικο....οσο πιο πολυ τρεμει το ψωφημι....τοσο ψηφιζεται η λυγαρια !!!! Εχουμε συντονισμο ψωφημιων...Γιατι προσποιουνται οι πολλοι οτι ειναι ...αντρες ?? Ας πουν στα ισια οτι δεν ειναι να τελειωνουμε !!! Οτι πανε με γυναικες ειναι αποδειξη ?? Κι ο γατος με γατα παει !! Ειναι πιο ...γατος απ τον διπλα γατο ?? Ας μην βγαινουμε ποτε απ το σπιτι..υπαρχει φοβος κι ανησυχια μεγαλη μην μας ...πατησει αυτοκινητο.!!!! Κι ομως λεγονται κι ακουγονται σοβαρα αυτα...και ψηφιζονται σοβαρα...κι αντι να τους ...σακατεψουμε στο ξυλο στον δρομο...τους δοξαζουμε.με.ψηφο...ξανα και ξανα....και ξανα.....και ξανα.....και ξανα....και ξανα.....
Διαγραφήκλπ. Λογικα δεν γλυτωνει ο πωπος κανενος απ τον διασυρμο..Η αλλαγη φυλου..εχει και συνεπειες....Κηραλειφες θελει το πραγμα...Ειναι ο...μονος που το.καταλαβε ο....τυπος.
Λαθος και ψεμα "....... είναι δύσκολο να εντοπίσεις τους υπεύθυνους των υποχωρήσεων, που οδηγούν νομοτελειακά στο διαμελισμό του Αιγαίου." Ευθυνεται η δημοκρατια. Μονος του γραφεις για την κομματοκρατια στις Ενοπλες Δυναμεις...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αναγνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά ο μόνος τρόπος για να αντιστρέψουμε το ρου των εξελίξεων και να ανατρέψουμε τα αρνητικά που συνέβησαν από το 1974" Την πολιτικη βουληση για επεκταση των 12 νμ και την διαχειρισει των δυσκολιων εχουν μονο οι ακραιφνεις Εθνικιστες και ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος. Οι δημοκρατες πουλουν το συμπαν, για να διαιωνισουν την ανεπαρκεια τους στην καρεκλα..Χρυση Αυγη η ακομη πιο ΕΘνικιστικη παραταξη...
"Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και αποτελεί εθνικό έγκλημα το γεγονός ότι η Ελλάδα τόσα χρόνια έχει αποδεχτεί ντε φάκτο μια παράνομη απειλή από πλευράς της Τουρκίας" Η 3 Ελληνικη Δημοκρατια δεν ειναι ενα κυριαρχο κρατος..
Ειναι εντυπωσιακο πως ενας αξιωματικος κανει αυτες τις αυτονοητες διαπιστωσεις και εχει προσκολληθει στο σακατικο κομματικο κρατος, της δημοκλεπτοκρατιας...
Κύριε Sun, συμφωνώ πως το να περιμένει κανείς από τα γνωστά, μεγάλα ελληνικά κόμματα να επεκτείνουν τα ύδατα, είναι ανεδαφικό, αλλά το ίδιο ανεδαφικό είναι να περιμένει κανείς να πετύχει το εγχείρημα με τη Χρυσή Αυγή.
ΔιαγραφήΈνα Αιγαίο, περίκλειστη θάλασσα, χωρίς διαδρόμους ελεύθερης ναυσιπλοίας (πέραν της αβλαβλούς διέλευσης), είναι κάτι που δεν το θέλει ΚΑΝΕΙΣ. Η Ελλάδα για να κάνει επέκταση, θα έχει ανάγκη απο διεθνή στήριξη. Η Χρυσή Αυγή, στην υποθετική περίπτωση που θα γινόταν κυβέρνηση, θα έκανε τη χώρα να αντιμετωπίζεται ως το απόβλητο και ο παρίας της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως κανένα ευρωπαικό κόμμα δε θέλει να φαίνεται πως έχει ιδεολογική συγγένεια με τη Χρυση Αυγή, γιατί μόλις κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με σβάστικες, λαμπαδιφορίες κλπ, οι πάντες έτρεξαν μακριά, γιατί στην Ευρώπη κανείς δε θέλει να τον συσχετίζουν με νεοναζί.
Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμη και στρατιωτικά, για παν ενδεχόμενο.
Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δε φαίνεται εφικτό. Οι Έλληνες πολιτικοί είναι του σκεπτικού "εγώ καλά είμαι, την εξουσία έχω, τι θέλω και τα σκαλίζω με τους Τούρκους, την ησυχία μας να έχουμε".
Δεν είναι ούτε θέμα του να είναι κάποιος δημοκράτης ή μη. Είναι γενικά πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος που δεν έχει δεξιά ιδελογία και δεξιό κόμμα (η ΝΔ, σε ελάχιστα διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ και στο 90% αντιστοιχεί σε θέσεις που είχε και ο αριστερός Ρέντσι στην Ιταλία).
Ισως να μην ειναι ο καταλληλος χωρος να μιλησομε για την Χρυση Αυγη. Αυτο ομως που την καθοριζει και εχει αναγκη η χωρα ειναι η ΠΙΣΤΗ που εχουν οι ηγετες της στον Εθνικισμο και στην Πατριδα. Πιστη χρειαζεται και προσυλωση. Η Χρυση Αυγη το εχει.
ΔιαγραφήΣωστα και γνωστα τα περι κλειστης θαλασσας. Ο "απόβλητος και ο παρίας της Ευρώπης" ειναι επικοινωνιακα τεχνασματα των ισχυρων εναντι ρηψασπιδων και αδυνατων να παψουν να αντισταθουν για να σηκωσει καποιος λευκη σημαια και να δηλωσει υποταγη.....Οι διακρατικες σχεσεις ως γνωστο στηριζονται σε σχεσεις ισχυος και συμφεροντος. Δεν ειδα πουθενα τους Αμεριακνους και το Ισραηλ να ενοχλουνται και να μην στηριζουν τους Ουκρανους "νεοναζι" οπως τους ονοματιζουν... Απεναντιας το Ισραηλ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ τους στηριζε αναφθαδον... και οι "νεοναζι" το απολαμβαναν...Το πιο απεχθες καθεστως της υφηλιου, το Ισραηλ, εχει τους πιο ακραιους ηγετες... Νετανιαχου, Αβιγκορ Λιμπερμαν, ανθρωποι με ποινικο μητρωο..Ενοχλειται κανεις? Απεναντιας το θεωρουν και υποδειγμα...
Λοιπον οι Εθνικιστες της Χρυσης Αυγης, η αλλης πιο σκληρης και πιστης στο Εθνικισμο παραταξης, οφειλει να αντιγραψει τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ του Ισραηλ ΜΟΝΟ στα πλαισια του Ελληνισμου. Εχετε αντιρρηση? Αυτο μπορει να το κανει η Χρυση Αυγη αλλα ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος....Οι δημοκρατες μονο να κλαιγονται μπορουν και να καταγραφουν ηττες... Μετα τους φταιει ο εθνικισμος και οι ξενοι "συμμαχοι" που δεν βοηθησαν..
Το τι ειναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ γαμμαδιο, και τι συμβολιζει ειναι τεραστια κουβεντα και επαφιεται σε εσας να το διερευνησεται.
Την Χρυση Αυγη την κατηγορουν για ΟΛΑ τα δεινα της Ελλαδος, εκτος του προπατρορικο αμαρτηματος ακομη, ΧΩΡΙΣ να της δινεται η δυνατοτητα να απαντηση. Αυτη ειναι η δημοκρατια... Φιμωνει τους πραγματικους της αντιπαλους και εχθρους της. Ειναι ντροπη και ηλιθιοτητα για τους Ελληνες να πιστευουν οτι εκατονταδες χιλιαδες συμπολιτες τους ειναι νεοναζι. Και οταν ψησισουν κατι αλλο παυουν ειναι... Ειναι αισχροι οι βιοπορουν στα ΜΜΕ και γραφουν τετοιες αθλιοτητες..
Η συγχρονη δημοκρατια (κυνοβουλευτισμος) εχει ενα τραγικο μειονεκτημα. Δινει παιδειο στους εχθρους του ΕΘΝΟΥΣ και της ΠΑΤΡΙΔΟΣ να διαμορφωνουν τις ψυχες και συνειδησεις του ΕΘΝΟΥΣ, οι ΕΧΘΡΟΙ του και της Πατριδος. Αυτοι βρισκουν τιποτενιους, που τους κανουν πολιτικους, που στην ιδιωτικη σας ζωη ΠΟΤΕ δεν θα θελατε να συναναστραφηται. Δεν υπαρχουν ουτε δεξιοι ουτε αριστεροι. Υπαρχουν Εθνικιστες και οι αλλοι...
Κύριε Sun, πρώτον, η Ελλάδα είναι μια κατά βάσην αριστερίζουσα χώρα (γι αυτό και δε βγαίνει Έλληνας Νδκράτης αρχηγός να πει ποτέ "Εμείς, ο κόσμος της δεξιάς", όπως πχ έλεγε ο Μπερλουσκόνι) και δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να βγει ποτέ στην κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή. Δε χρειάζεται εθνικισμός. Ο εθνικισμός συχνότερα οδήγησε σε καταστροφή, παρά σε καλό.
ΔιαγραφήΈχετε δίκιο για τις διακρατικές σχέσεις, όμως υπάρχει η διαφορά ότι στην Ουκρανία, ο "αντίπαλος" ήταν η Ρωσία. Η οποία εξακολουθεί να είναι κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Αιγαίου, το περίκλειστο Αιγαίο δεν το θέλει κανείς, ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ και σε αντίθεση με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν μία μόνιμη πολιτική: "Δε θέλουμε να τιναχτεί στον αέρα η νοτιοδυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ". O αντίπαλος, δεν είναι ούτε η Ρωσία, αλλά ένας επίσης σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα για να επεκτείνει τα ύδατα, θα έπρεπε να συμφωνήσει για μια δίοδο ναυσιπλοίας και να έχει σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ και ΕΕ και τότε να προχωρήσει, αφού πρώτα έχει ετοιμαστεί η ίδια για παν ενδεχόμενο και να το κάνει σε στιγμή που να τη συμφέρει και η Τουρκία να έχει πολλά προβλήματα και κόντρες με ΗΠΑ και ΕΕ.
Το πιο απεχθές για σας καθεστώς της υφηλίου, έχει επίσης μια ειδοποιό διαφορά με την Ελλάδα. Ότι έχει αποδείξει, πως δε φοβάται και είναι τεχνολογικά και εξοπλιστικά πρωτοπόρο, ώστε να μην τρέχει από δω κι από κει για να ζητάει βοήθεια. Θα μου πείτε "θα το κάνει κι η Χρυσή Αυγή". Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται δεκαετίες. Η Τουρκία δε θα περιμένει δεκαετίες, πότε η Ελλάδα θα γίνει Ισραήλ, για να πάρει τα τρυπάνια της και να έρθει στην εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ να κάνει αυτά που κάνει στην Κύπρο...
Φιλοπατρία λείπει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα, χωρίς να είναι "εθνικιστής".
Κοιτάξτε, αν είναι η σβάστικα το ελληνικό γαμμάδιο ή αν είναι ινδουιστικό σύμβολο, λίγο έχει σημασία. Σημασία έχει πως στο εξωτερικό, όποιος είδε φωτογραφίες μελών της Χρυσής Αυγής με φόντο ναζιστική σημαία και ναζιστικό ή ρωμαικό κατά τους Ιταλούς φασίστες, χαιρετισμό και κάτι λαμπαδιφόρους μέσα στη νύχτα, θυμήθηκε χρόνια Χίτλερ.
Συμφωνώ μαζί σας πάντως, ότι δε φταίει για όλα τα δεινά η Χρυσή Αυγή και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει "ακροδεξιούς", αλλά δεν έχει "ακροαριστερούς" (έχει "μπαχαλάκηδες") και έχει και κουμουνιστές που θεωρούνται "φυσιολογικοί", ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται σταλινικοί, νοσταλγοί εκγληματιών. Αλλά αυτό έχει σχέση ακριβώς με το ότι η δεξιά στην Ελλάδα, "βολεύτηκε" με το να είναι μπλε ΠΑΣΟΚ, αντί να κάνει τη δεξιά, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και όταν η αριστερά είναι εθνομηδενιστική, το να είσαι "μπλε ΠΑΣΟΚ", σημαίνει πως θα είσαι "λίγο εθνομηδενιστικός".
Γι αυτό είμαι και γενικά απαισιόδοξος για την Ελλάδα, γιατί δε διαφαίνεται ρεαλιστική λύση και τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα παίζουν καλά το παιχνίδι του διπολισμού. Ίσως στο μέλλον μια μέρα η Ελλάδα "αναγεννηθεί", όταν τον πρωθυπουργό θα τον λένε "Μουσταφά". Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό... Άλλωστε το τζαμί της Αθήνας αυτό, θα είναι μόνο το 1ο, για να συνηθίζει ο κόσμος. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν πολλαπλά στις μεγάλες πόλεις, με τη διαφορά πως αυτοί πλέον ελέγχουν τις μεταστευτικές ροές, ενώ η Ελλάδα είναι μπάτε σκύλοι.
Και για να συμπληρώσω... Εγώ, με βάση τα δεδομένα, όπως τα βλέπω από μακριά, ελπίζω, να ενωθούν τα διάφορα κομματίδια της δεξιάς σε ένα κόμμα, κατά προτίμηση με κάποιον σοβαρό αρχηγό που δε θα πουλάει επιστολές του Ιησού, το οποίο δε θα κάνει θέατρο με φθηνό λαικισμό και πουλώντας "πουτινισμό", το οποίο θα αντικαταστήσει τη Χρυσή Αυγή στο πολιτικό φάσμα και πιέσει τη ΝΔ απο τα δεξιά, όπως έκανε για χρόνια η Λέγκα στην Ιταλία στο Μπερλουσκόνι. Όσο η ΝΔ δεν πιέζεται από δεξιά και πιστεύει πως κερδίζει πολλά περισσότερο ψαρεύοντας στον περίφημο μεσαίο χώρο, η ελληνική πολιτική θα είναι η ίδια που ήταν πάντα.
ΔιαγραφήΚυριε, η γραφη σας ειναι αποκαλυπτικη. 1. Μιλατε για τον κοσμο της δεξιας. Η δεξια ειναι το ιδιο απεχθης με τα υπολοιπες ψευδεπιγραφες κυνοβουλευτικες παραταξεις. Ειναι το ιδιο προδωτικη με την αριστερα.(βλεπε δηλωσεις Κων Μητσοτακη , Ντορας κλπ) . 2.Λετε χωρις να επιχειματολογειται "Ο εθνικισμός συχνότερα οδήγησε σε καταστροφή, παρά σε καλό". Σας απαντησα. Υπαρχουν οι Εθνικιστες και οι αλλοι. Προφανως γνωριζετε που ανηκετε... 3. Η αποψη σας για την συμμαχικη χρησιμοτητα της Ελλαδος, θυμιζει εταιρα...Ποιος θα τις ζητηση να πλαγισει μαζι της. Αλλα το ειπαμε, δεν εισαστε Εθνικιστης....4. Η λαθος γνωριζετε, η ψευδεστε για το πιο απεχθες παγκοσμιο καθεστως. Αυτο βαζισεται σε εκβιασμους, δωροδοκιες, δολοφονιες και ολα τα εγκληματα του παγκοσμιου ποινικου κωδικα. Το Ηνωμενο Βασιλειο το χρεωκοπησε, το ιδιο και της ΗΠΑ...Δεν ζητα μονο, οχι μονο εκβιαζει, ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ τους προεδρους που δεν υποχωρουν...
Διαγραφή5. Ο Ελευθριος Βενιζελος...Τι Εθνικος ηγετης..? Τον μετεφεραν στην Θεσσαλονικη οι νταβατζηδες του, του εκαναν κρατος, τον ξαναεφεραν στην Αθηνα, αφου σκοτωσαν δεκαδες Ελληνων, ξεκληρισε τον προαιωνιο Ελληνισμο της Ιωνιας και προτεινε τον ομοδοξο του για το Νομπελ...Εσας το μονο που σας εμεινε ειναι οτι "διπλασίασε την Ελλάδα, χωρίς να είναι "εθνικιστής", και τον Μητσοτακεικο....6. Τα περι φασισμου, χαιρετουρες, τι λενε ειναι Ευρωπαιοι ειναι φολκορ για αργοστρωφους και υποταγμενους...7. Οι Εθνικιστες πιστευουν οτι και ενας γνησιος Ελληνας να μεινει η Ελλας αναγενναται εκ της κονεως της...Αλλα αυτο οι Εθνικιστες, οχι οι αλλοι.. 8. Τα παραταξιακα με την ΝΔ ειναι αντιαισθητικα και κακογουστα να συζητουμε...9. Τελος την ηλιθιοτητα των διαδοχικων επιλογων προδωτικων κυβερνησεων απο τους δημοκρατες κυνοβουλευτικους ψηφοφορους την υφισταται η Πατριδα μας και οι Ελληνες Εθνικιστες. Και στους δυο το αθλιο καθεστως τους φιμωνει, διαβαλει και τους δολοφονει..Να σας θυμισω πριν την πανηγυρικη εισοδο της ΧΑ στο κυνοβουλιο, οι Ελληνες Εθνικιστες ηταν εγκλωβισμενοι σε αθλια ακροδεξια, χουντοβασιλικα σχηματα, στην Νεα Δημοκρατια και στο Πασοκ. Ολα αυτα αποσπουσαν την ψηφο του, και τον γελιοποιουσαν...Χρεος των Εθνικιστων ειναι η υπερασπιση της ΧΑ
@ Oraculum8 Ιουνίου 2019 - 3:03 μ.μ
Διαγραφήα) Το Αιγαίο δεν είναι περίκλειστη, αλλά ημίκλειστη θάλασσα.
β) Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι, σε περίπτωση επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν θα μείνουν διάδρομοι ελευθέρας ναυσιπλοΐας, δεν ευσταθεί, διότι όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις π.χ. Στενά Ορμούζ), προβλέπεται ρύθμιση από το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης.
Τι άλλο επικαλείται η Τουρκία για να αποτρέψει την Ελλάδα από την επέκταση της αιγιαλίτιδας;
Η Τουρκία αναφέρει ότι τα 12 μίλια αποτελούν το μέγιστο όριο επεκτάσεως των χωρικών υδάτων ενός κράτους. Δεν είναι υποχρεωτικό για ένα κράτος να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα πλήρως. Το Αιγαίο είναι μία περιοχή με ξεχωριστές γεωγραφικές συνθήκες (που ονομάζει η Τουρκία «ειδικές περιστάσεις»), οι οποίες δεν επιτρέπουν την αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Σε άλλη περίπτωση, το Αιγαίο θα μετατραπεί σε «ελληνική λίμνη». Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στην περιοχή. Επιπλέον επιμένει ότι ειδικώς σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, η αύξηση των χωρικών υδάτων θα έπρεπε να γίνεται με συναίνεση των παράκτιων κρατών.
Εχουν βάση οι τουρκικές θέσεις;
Οι νομικές θέσεις της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αδύναμες. Η ευρεία πρακτική των κρατών, όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 1960, οδήγησε στη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού εθιμικού κανόνα του διεθνούς δικαίου 12 μιλίων, όσον αφορά το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η ίδια η Τουρκία έχει επεκτείνει από το 1964 τα χωρικά της ύδατα σε Εύξεινο Πόντο και Μεσόγειο. Το Αιγαίο πράγματι αποτελεί κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες υπάρχει υποχρέωση συνεργασίας των παράκτιων κρατών μόνον σε θέματα περιβάλλοντος και θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές περιοχές του πλανήτη που αποτελούν κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες. Τα κράτη της Βαλτικής διασχίζουν τα δανικά, σουηδικά ή γερμανικά χωρικά ύδατα προκειμένου να φθάσουν στη Βόρειο Θάλασσα. Από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, περνά το 50% του πετρελαίου που μεταφέρεται ετησίως με πετρελαιοφόρα. Καμία χώρα δεν διανοήθηκε να ισχυρισθεί ότι το Ιράν ή το Ομάν (που είναι τα δύο παράκτια κράτη στα Στενά) δεν είχαν δικαίωμα να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια επειδή η ναυσιπλοΐα στο συγκεκριμένο στρατηγικό πέρασμα θα περνούσε υποχρεωτικώς από τα χωρικά τους ύδατα.
(Από σχετικό άρθρο στην "Κ")
Κύριε Nativist, σας ευχαριστώ. Θα έχετε δίκιο, η μετάφραση περίκλειστη είναι δική μου του αγγλικού enclosed, αλλά καταλαβαίνω, πως λέτε πως είναι semi-enclosed (το άρθρο 122 της UNCLOS). Λίγο αλλάζει. Διαβάστε μόνο σας.
Διαγραφήhttps://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part9.htm
Κοιτάξτε, το άρθρο υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις με μεγάλη ευκολία και εύχομαι ολόψυχα να αποδειχθεί τόσο εύκολο. Εγώ θα πω απλά πως τα στενά του Ορμούζ, δεν είναι Αιγαίο, γιατί διέπονται από τις ειδικές ρυθμίσεις της UNCLOS περί στενών. Το Αιγαίο δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως στενό. Ούτε ως Βαλτική, γιατί εκεί εκ των πραγμάτων η γεωγραφία είναι τέτοια, που λόγω εγγύτητας, η λύση εκεί είναι αναγκαστική.
Όπως επίσης δε βλέπω τι σχέση έχουν τα χωρικά ύδατα με τις γκρίζες ζώνες. Η Τουρκία δε στηρίζει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στην εγγύτητα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά στο ότι οι συνθήκες, δεν αναφέρουν με το όνομά τους όλα τα νησιά και το γεγονός πως η Ιταλία το 1932 είχε δεχθεί να κάνει νέα συνθήκη (υποννοώντας πως η Λωζάννη δεν είναι απόλυτη) και μάλιστα ένα addendum , που αναφέρει τα Ίμια, δεν είναι κυρωμένο από την Τουρκία. Δηλαδή, αν η Τουρκία από τα 157 νησάκια, καταφέρει να πάρει 5, της κακοπέφτουν, από το ολότελα;
Μακάρι να είναι όλα τόσο καλά όπως τα λέει ο κ. Συρίγος. Εγώ πάντως ξέρω πως από πολιτικής και μόνο άποψης, ισχύει αυτό που γράφει μετά ο κ. Ροζάκης. Ότι καμία χώρα δε θέλει το Αιγαίο να κλείσει εντελώς.
Η Ελλάδα βέβαια, σαφώς πρέπει να έχει μαξιμαλιστική θέση σε ενδεχόμενη δικαστική διευθέτηση.
Κύριε Nativist, εδώ θα βρείτε και μια εξήγηση "του δικηγόρου του διαβόλου", γιατί πριν δεν ευκαιρούσα.
ΔιαγραφήΓια τα στενά γενικά, διαβάστε εδώ (με συγχωρείτε που δε βρίσκω τα ελληνικά, αλλά δεν έχω διαβάσει ποτέ την ελληνική μετάφραση και με διευκολύνει η αγγλική)
https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part3.htm
Ειδικά το πρώτο άρθρο που λέει πέραν τον όρων που ακολουθούν τα στενά δεν επηρεάζουν τα χωρικά ύδατα. Για το Ορμούζ νομίζω είναι προφανής η αναλογία.
Για τη Βαλτική.
https://i.postimg.cc/cCHHKrp2/capture.jpg
Αν πάρουμε την κυρίως Βαλτική, τα διεθνή ύδατα στην ουσία διακόπτονται από βορρά ξεκινώντας, 2 φορές, που σχηματίζονται 2 φυσικά στενά από 2 αντικρυστές χώρες, οπότε πάλι, ισχύουν ό,τι για όλα τα στενά.
Στην έξοδο της Βαλτικής, που είναι η Δανία, που έχει νησιά, θα μπορούσε να πει κανείς πως υπάρχουν ομοιότητες με το Αιγαίο, αλλά, η Δανία έχει δώσει διεθνή δίαυλο οικειοθελώς.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_Dues
Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, η Τουρκία θα πει το εξής. Ότι στα 12νμ, δημιουργούνται 2 θύλακες διεθνών υδάτων στο Αιγαίο, που στην ουσία δεν έχουν νόημα, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων και η ίδια βρίσκεται με σημαντικά λιμάνια της, που θα είναι αποκομμένα από τα διεθνή ύδατα, πέρα από τη χρήση αβλαβούς διέλευσης. Και επειδή ακριβώς τα δικαστήρια έχουν και πολιτικά κριτήρια, εκεί μπορεί να χωλαίνει η κατά τα άλλα τέλεια ελληνική κυριαρχία. Γιατί στην ουσία, η Τουρκία θα επικαλεστεί όπως και σε κάθε θέμα, ειδικές περιστάσεις. Ότι δηλαδή, τα νησιά δεν είναι συνεχής ακτογραμμή και δε μπορεί να δημιουργούν 2 θύλακες διεθνών υδάτων στο μέσο του Αιγαίου, στους οποίους δε θα έχει διέξοδο η ίδια και στην ουσία θα δημιουργούν 2 νέα Δαρδανέλλια μέχρι να βγεις από το Αιγαίο στο Μεσόγειο. Και το ερώτημα είναι, ποιος άλλος θα θέλει 2 νέα Δαρδανέλλια;
Θα διαβάσω το υλικό και θα επανέλθω αν βρω κάτι, αλλά νομίζω ότι η απάντησή σου αρκεί. Με συγχωρείς για τον ενικό, αλλά χρόνια τώρα, έτσι γράφομε εδώ μέσα και δεν χρειάζεται η προσφώνηση "κύριε", τουλάχιστον σε μένα.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Αγαπητέ συμπατριώτη, θα προσαρμοστώ εγώ, είναι θέμα συνήθειας ο ενικός. Εγώ δε λέω ότι ξέρω τι θα γίνει ούτε είμαι αυθεντία στα θέματα αυτά. Πιστεύω πως το Αιγαίο είναι πολύ περίπλοκη περίπτωση (μάλλον θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια, αν φτάσει στα δικαστήρια), είναι 15 δικαστές, πίσω από κάθε δικαστή, υπάρχει και μια χώρα και εγώ δε μπορώ να πω με βεβαιότητα τι θα γίνει. Στις γκρίζες ζώνες, η Τουρκία έχει πολύ ασθενή θέση. Τώρα αν καθαρά για πολιτικούς λόγους, της δώσουν κάτι, δεν ξέρω. Αλλά η Τουρκία, τα ρίχνει όλα στο τραπέζι, γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει... Η Τουρκία και ένα νησί να της κατακυρώσουν, αν μπορεί να κάνει να ζουν πάνω του άνθρωποι, θα τους βάλει, πληρώνοντάς τους και μετά θα ζητάει και ΑΟΖ γύρω του, ας είναι και 0.5νμ. Οι Τούρκοι δε λένε όχι. Αλλά οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τις γκρίζες ζώνες και για ακόμα καλύτερα, το ενδεχόμενο εξαναγκασμού της Ελλάδας σε πολική λύση μετά από επεισόδιο. Γι αυτό η Ελλάδα έχει βάλει φρουρές πάνω.
ΔιαγραφήΣτα ύδατα, φοβάμαι πως θα κινηθούν νήματα για να μην κλείσει πλήρως το Αιγαίο... Η νομική, είναι επιστήμη λογικής ερμηνείας κειμένων. Αλλά εγώ ειλικρινά, δε μπορώ να μπω στο μυαλό 15 δικαστών, που ο καθένας υποσυνείδητα, έχει και μια χώρα πίσω του και μια απόφαση εκεί δημιουργεί προηγούμενο.
Αγαπητέ Oraculum, ζητώ συγγνώμη, που παρέλειψα, όπως τώρα βλέπω, να σ' ευχαριστήσω για τα στοιχεία που προσκόμισες. Μακάρι να υπήρχαν ακόμη μερικοί εδώ μέσα, που να έκαναν τον κόπο να γράψουν με στοιχεία, αντί να γράφουν ό,τι τούς κατέβει, ή έχουν αρπάξει από τον εν πολλοίς ανεύθυνο χώρο τού διαδικτύου. Συγχαρητήρια για το επίπεδό σου.
ΔιαγραφήΟ τουρκικός ισχυρισμός, ότι τα νησιά δεν αναφέρονται ονομαστικώς, μάλλον δεν ευσταθεί, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει : «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας» (περισσότερα εδώ). Αλλά αν λάβεις υπ' όψιν ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν και την ελληνική κυριότητα επί τής ... Γαύδου, τότε ασφαλώς μιλάμε για πολιτική τού "ό,τι αρπάξουμε", όπως σωστά επισημαίνεις.
Δυστυχώς και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά των, τίποτε απ' αυτά δεν θα αξίωνε η Τουρκία, ούτε θα διανοούνταν να θέσεις casus belli στην καθ΄όλα νόμιμη αξίωση τής Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά τής ύδατα στα 12νμ (η ίδια η Τουρκία το έχει κάνει στην Μαύρη θάλασσα και την Μεσόγειο), αν απένατί της, αντί ενός αναποφάσιστου και ψοδεούς κράτους, είχε ένα Ισραήλ (νομίζω ότι κάπου είδα να το γράφεις κι εσύ). Τώρα ασφαλώς κοιτάζουν ν' αρπάξουν ό,τι μπορούν με απώτερο σκοπό την αλλοίωση τής ΑΟΖ μας, που ακόμη δεν τολμήσαμε να ανακυρήξομε, εν αντιθέσει πρός την Κύπρο, με τα 4 ελικόπτερα, που αγνόησε τις τουρκικές απειλές.
Δίκιο έχει ο Σημίτης στο άρθρο του στην "Κ", ότι η Τουρκία ήθελε να αιφνιδιάσει την νέα κυβέρνηση. Αυτό ήθελε και το κατάφερε, χάρη στην δική του αναποφασιστικότητα και φοβία. Δεν το είχε επιχειρήσει νωρίτερα, διότι ήξερε ότι δεν θα επιτύγχανε τίποτε.
Ευχαριστώ για τον ενδιαφέροντα διάλογο. Και πάλι να είσαι καλά.
Αγαπητέ Nativist, δε χρειάζονται ευχαριστίες, εγώ είμαι μαθημένος έτσι. Έχω κληθεί πολλές φορές να απαντήσω ή και να "απολογηθώ" σε ξένους για τις ελληνικές θέσεις και το να λες απλά "Η Μακεδονία είναι ελληνική" ή "Οι Τούρκοι είναι βάρβαροι", όχι μόνο δε βοηθά, αλλά γυρνά εναντίον σου. Ξέρω απέξω και τις ελληνικές και τις τουρκικές θέσεις, γιατί αν θες να τις πολεμάς, πρέπει να ξέρεις και τις θέσεις του αντιπάλου.
ΔιαγραφήΤα περί γκρίζων ζωνών, είναι ένας τουρκικός νομικός ισχυρισμός, που στηρίζεται σε νομικές στρεβλώσεις, τις οποίες προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει την ερμηνεία των συνθηκών. Δηλαδή, η Τουρκία, δεν πατάει τόσο στη συνθήκη του 1947, αλλά στο ότι, το 1947, για ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορα, κατονομάζονται συγκεκριμένα νησιά και "παρακείμενες νησίδες", χωρίς να λέει ποιες είναι αυτές. Με αυτό, αποδεικνύει πως δε διευκρινίζει η Ιταλία ποιες είναι οι παρακείμενες νησίδες.
Οπότε πάει πιο πίσω, για να δείξει πως ΟΥΤΕ η Ιταλία είχε πλήρη κυριότητα στις γκρίζες ζώνες, γιατί στη Συνθήκη της Λωζάννης, το άρθρο 12 λέει για τα 3νμ, αλλά λέει "εκτός της παρούσης Συνθήκης" και διαχωρίζει σαφώς τα Δωδεκάνησα των Ιταλών. Οπότε η Τουρκία λέει: "Δεν έχω κυριαρχία σε νησιά πέραν των 3νμ, ΑΛΛΑ εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα και περιοχές άλλων συνθηκών".
Τι λέει λοιπόν η Λωζάννη για τα Δωδεκάνησα; Άρθρο 15. H Τουρκία πατάει στο "και αυτών εξαρτωμένων". Και λέει, ότι οι εξαρτώμενες νήσοι, δεν κατονομάζονται, άρα είναι αδιευκρίνιστες.
https://imbrosunion.com/174-2/
Συνεχίζει το σκεπτικό της, με το γεγονός πως επιχείρησε να κάνει γκρίζες ζώνες με την Ιταλία, αλλά φυσικά δε μπορούσε να κάνει το νταή όπως στο Σημίτη, γιατί τότε ήταν η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η οποία όμως, δέχθηκε να κάνει διευκρινιστική συνθήκη το 1932, χαράσσοντας σύνορα στα Δωδεκάνησα αναλυτικά. Μερικές μέρες μετά έγινε και διευκρινιστικό Πρωτόκολλο, που κατονομάζει και τα Ίμια ως ιταλικά.
https://www.astro.auth.gr/news/1932.html
ΟΜΩΣ, η Τουρκία δεν κύρωσε ποτέ το Πρωτόκολλο και ισχυρίζεται πως σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, απαιτούσε ξεχωριστή κύρωση (και ότι δε θεωρείται κυρωμένο ως μέρος της κύριας συνθήκης) και επιπλέον, ότι δεν κατατέθηκε ποτέ στην Κοινωνία των Εθνών. Πατάει επίσης στο γεγονός, πως αργότερα, το 1937, η Ιταλία την κάλεσε να το κάνει και η Τουρκία αρνήθηκε. Άρα, λέει πως και η Ιταλία αναγνωρίζει έτσι πως δεν είναι κυρωμένο.
Λίγοι στην Ελλάδα ξέρουν, πως στις μέρες των Ιμίων, η μόνη χώρα που βγήκε σχετικά γρήγορα επίσημα και είπε ως τα Ίμια είναι ελληνικά, ήταν η Ιταλία και ο τότε ιταλός ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι, έστειλε τους ιταλικούς χάρτες του 1932, της Συνθήκης , στην Ελλάδα, όπου φαίνονται τα Ίμια ιταλικά. Η Τουρκία πάλι πατά στο άρθρο 6 που η συνθήκη λέει "σε περίπτωση που οι χάρτες και το κείμενο αποκλίνουν, επικρατεί το κείμενο" και λέει πως αφού δεν έχει κυρώσει το Πρωτόκολλο, δεν ισχύει και ο χάρτης στην περιοχή αυτή.
Θα ρωτήσεις τώρα και καλά, τα 3 νησιά νότια της Κρήτης, πώς τα σκαρφίστηκαν; Γιατί πατούν στο 12 της Λωζάννης, που μιλάει για ΑΛΛΕΣ Συνθήκες. Οπότε πάνε στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913, που μιλάει ονομαστικά για την Κρήτη (άρθρο 4), αλλά δε λέει τίποτα για τη Γαύδο και τα άλλα 2.
https://en.wikisource.org/wiki/Treaty_of_London_-_Peace_Treaty_between_Greece,_Bulgaria,_Serbia,_Montenegro_and_the_Ottoman_Empire
Στην Ιταλία, υπάρχει μια έκφραση, "σκαρφαλώνοντας στους καθρέφτες". Εγώ έτσι χαρακτηρίζω τις τουρκικές διεκδικήσεις. Γιατί παραβιάζουν το πνεύμα των συμφωνιών.
Ακριβώς, φίλε Oraculum. Όταν θέλεις να αμφισβητήσεις κάτι και ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, μπορείς να βρεις πάντα πατήματα. Το θέμα καταλήγει στο ότι εμείς δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και το χειρότερο το διατυμπανίζομε κιόλας.
ΔιαγραφήΥπάρχουν αρκετοί λοιπόν από εμάς που θα ήθελαν πόλεμο με την τουρκία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα παραθέσω δε τα λόγια του κου Κοραντή :"Μόνο ένας τρελλός πιστευει μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα με τον πόλεμο και μόνο ένας ηλίθιος πιστεύει ότι ένα προβλήμα μπορεί να αποφευχθεί χωρίς πόλεμο".
Θα σας ξαναπώ όμως μιά αιρετική άποψη που λέει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην Ε.Ε. γιά να μην απειλείται η τουρκία από την Ελλάδα και όχι όπως ηλιθιωδώς νομίζουμε το αντίθετο.
Οπότε είτε θέλουμε ,είτε δεν θέλουμε,πόλεμος δεν γίνεται.
Αλλά κι'άν γίνει,έχουν φροντίσει να τον χάσουμε.
Κι'όταν λέω "εχουν", εννοώ τους αμερικανο-ισραηλινούς(βλέπε: Πάϊατ και Ροζάκης).
Αυτά κατά τα φαινόμενα,όταν τα κοιτάς κατάματα.
Γιατί η προπαγάνδα επισκιάζει ακόμη και τα φαινόμενα και μας καταντά ηλιθίους.
https://youtu.be/sPshWXS3ZXg