3/1/15

Γ. Παπανδρέου: Το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών θα γράψει ιστορία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ  Τις βασικές αρχές και τις προθέσεις του ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Θα γράψουμε ιστορία, ανέφερε, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του νέου κόμματος είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. "Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας".

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος".

"Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, πελατειακές δομές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, επιβιώνουν, διαχέονται και κυριαρχούν. Αυτές ευθύνονται για την υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών, την περιθωριοποίηση του πολίτη από την πολιτική, την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από ένα συγκεντρωτικό κράτος, τη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη και τελικά, τη σπατάλη του πλούτου και των δυνάμεων του Ελληνικού λαού.

Οι στρεβλώσεις και οι εξαρτήσεις αυτές, αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τη συντήρηση μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Πέραν του ότι παρέδωσε ελλείμματα και χρέη, υπονόμευσε τη διεθνή μας αξιοπιστία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, στο φάσμα μιας χρεοκοπίας, και την κοινωνία σε μια σκληρή δοκιμασία".

Για τα όσα λέγονται εναντίον του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα - θα βολευόμουν".

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Γρ. Νιώτης, Ι.Διαμαντίδης, Ροδούλα Ζήση, Δ. Δρούτσας, Ν. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Φίλ. Σαχινίδης, Συμ. Κεδίκογλου, Χρ. Αηδόνης, Χρ. Μαγκούφης, Α. Μακρυπίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού κ. Ν. Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Ελσα Παπαδημητρίου, ο κ. Ν. Αθανασάκης, η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη κ.α.

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ.Παπανδρέου την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος.

Το κόμμα, όπως ήδη έχει γράψει η «Κ», ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Η κίνηση του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει από χθες μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της Χαριλάου Τρικούπη, που τον κατηγορεί για «εν ψυχρώ προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές με σκοπό «να αποφασιστούν τα πάντα».

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, που έκανε λόγο για «η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη», ενώ ο ίδιος κ. Παπανδρέου περιγράφεται ως «κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του».

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και σήμερα, Σάββατο, σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας σε άτυπο σχόλιό του πως «”σηκώθηκε το παραβάν”. Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Ένας εκ γενετής υπάλληλος των Αμερικάνων δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος στην Αμερικάνικη Σοσιαλιστική Διεθνή χωρίς να είναι τουλάχιστον πρόεδρος σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, έστω κι αν δεν μπεί στην Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. add insult to injury όπως λένε και στην πατρίδα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί όλοι γύρω από τον προδότη ΓΑΠ δεν ντρέπονται να φαίνεται τπ πρόσωπό τους;
    Μιλάμε για έναν άνθρωπο που κατέστρεψε τη χώρα με τα μνημόνια, που έφαγε λεφτά από το ΠΑΣΟΚ (που δεν ήταν του ΠΑΣΟΚ αλλά του Ελληνικού λαού) 140 εκατομμύρια λέει ο Μπένι (αλήθεια οι Ντογιάκοι και οι Κουτζαμάνησες δεν το άκουσαν αυτό; τι πρέπει να γίνει για να επέμβει η "τυφλη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη";).
    Αυτό το τομάρι λοιπόν αντί να είναι πίσω από τα κάγκελα ήρθε κι έφτιαξε κόμμα στη χώρα που κατέστρεψε και όχι μόνο αυτό αλλά έχει και υποστηρικτές.
    Αλλά θα μου πεις και στην τουρκοκρατία κάποιοι βολεμένοι δεν ήθελαν να ελευθερωθούν μη χάσουν την κουτάλα. Ίδια πάστα ανθρώπων θα είναι και οπαδοί του βλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.