3/1/15

Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Σπύρος Κουντούρης
 Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το μεσημέρι σήμερα (είχε δραπετεύσει ακριβώς ένα χρόνο πριν) ο αρχιτρομοκράτης, Χριστόδουλος Ξηρός μετά από οργανωμένη, και υπό άκρα μυστικότητα, επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο Αττικής. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν μετά τη σύλληψή του στο σπίτι βρέθηκαν επτά πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ, τμήμα αντιαρματικού εκτοξευτήρα RPG και ένα σφραγισμένο κουτί.

Κατά τη σύλληψή του, η οποία επιτεύχθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν προέβαλε καμία αντίσταση.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο καταζητούμενος τρομοκράτης της οργάνωσης «17η Νοέμβρη» και επικυρηγμένος με 1 εκατομμύριο ευρώ, διέμενε σε πολυτελή μονοκατοικία, η οποία είχε τεθεί υπό παρακολούθηση τις τελευταίες ημέρες, γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι αποτελούσε γιάφκα.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος είχε δραπετεύσει μετά από άδεια που είχε πάρει από τη φυλακή, συνελήφθη μόλις κινήθηκε, με ποδήλατο,από το σπίτι, το οποίο επιτηρούσαν οι αστυνομικοί.
Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι με μία σφαίρα στη θαλάμη και 13 σφαίρες στο γεμιστήρα, ενώ όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή του, ο έως χθες καταζητούμενος τρομοκράτης είχε αφήσει μακριά μαλλιά,τα είχε βάψει ξανθά και είχε αφήσει μούσι.
Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Μετά τις έρευνες που ακολούθησαν στο σπίτι, βρέθηκαν τα επτά καλάσνικοφ και τμήμα αντιαρματικού εκτοξευτήρα τύπου RPG, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση των αστυνομικών ότι το σπίτι είχε μετατραπεί σε γιάφκα.

Πώς έγινε η σύλληψη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψη του Ξηρού έγινε μετά από τροχαίο ατύχημα που σκηνοθετήθηκε με «θύμα» αστυνομικό.
Μόλις ο Ξηρός πήγε να δει εάν χρειάζεται κάτι, συνάδελφοί του που καραδοκούσαν, υποδυόμενοι αμέριμνους πολίτες που πήγαν στην... εξοχή, τον συνέλαβαν αμέσως.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/Χάρης Γκίκας: Το σπίτι στην Ανάβυσσο στο οποίο δίεμενε έως τη στιγμή της σύλληψής του ο Χ. Ξηρός
Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/Χάρης Γκίκας: Το σπίτι στην Ανάβυσσο στο οποίο δίεμενε έως τη στιγμή της σύλληψής του ο Χ. Ξηρός

Όσον αφορά τώρα στο πώς η αστυνομία έφτασε στην περιοχή που κρυβόταν ο Ξηρός, πληροφορίες λένε ότι έγινε μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής , ενώ καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε το γεγονός ότι κάτοικοι της Αναβύσσου τον είδαν να τηλεφωνεί από καρτοτηλέφωνο της περιοχής. Το γεγονός αυτό τους κίνησε υποψίες για το πώς ένας ένοικος ακριβού σπιτιού δεν διαθέτει τηλέφωνο και βγαίνει στο δρόμο για να επικοινωνήσει με δικούς του ανθρώπους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σπίτι στην Ανάβυσσο ο τρομοκράτης το είχε ενοικιάσει ο ίδιος τον περασμένο Νοέμβριο, με ψεύτικα στοιχεία.
Πλέον οι αστυνομικοί ερευνούν προσεκτικά το χώρο του σπιτιού, για το οποίο εκτιμούν ότι είχε μετατραπεί σε γιάφκα, καθώς, επίσης, ποιοι άλλοι το χρησιμοποιούσαν.

Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Επίσης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κάνουν ένα αγώνα δρόμου για να βρουν τους ανθρώπους που έκρυβαν τον «Μανώλη» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Νοέμβρη» στο σπίτι της Αναβύσσου, ώστε να μην προλάβουν να εξαφανιστούν.

Καλάσνικοφ και RPG τα πρώτα ευρήματα
Από την πρώτη έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατιής στο σπίτι εντόπισαν ένα κομμάτι από αντιαρματικό εκτοξευτή RPG, επτά καλάσνικοφ και στοιχεία για δύο άτομα που είχαν περάσει από εκεί, τα οποία εκτιμούν ότι έκρυβαν τον τρομοκράτη, ενώ ψάχνουν και για ένα αυτοκίνητο, που εκτιμάται ότι χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.
Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Ερευνούν, επίσης, εάν η ομάδα που έκρυβε τον Ξηρό ετοίμαζε, εν όψει εκλογών, κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα.
Το τμήμα του RPG, καθώς και τα επτά καλάσνικοφ μεταφέρονται στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί αν είχαν χρησιμοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση ΟΛΑ στην οικία του Γερμανού Πρέσβη, και στη Ισαηλινή Πρεσβεία.

Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Παράλληλα, στην αυλή του σπιτιού βρέθηκαν σακιά με τσιμέντο και άμμο, υλικά τα οποία χρησιμοποιόυσε η τρομοκρατική οργάνωση «17η Νοέμβρη» σε παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα για να πηγαίνει το ωστικό κύμα προς το μέρος που ήθελε να προκληθεί η μεγαλύτερη ζημιά.

Όσοι διέμεναν γύρω από την μονοκατοικία του Ξηρού, ανέφεραν ότι τον είχαν δει να περιφέρεται μόνος στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα, φορώντας μακρύ παλτό και τους έδινε την εντύπωση του άστεγου. Είχε, λένε, πάντα, ατημέλητα μαλιά και μούσι, φορούσε γυαλιά και καπελάκι και έκανε συχνά ποδήλατο, με το οποίο πήγε στην ...αγκαλιά των αστυνομικών.
Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Κατά την μεταφορά του στην Αντιτρομοκρατική ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε σε αστυνομικό πως ότι έκανε το έκανε για... πολιτικούς λόγους για να πάρει την απάντηση ότι δεν σκοτώνουμε ανθρώπους για το λόγο αυτό.
Πώς είχε δραπετεύσει
Ο Χριστόδουλος Ξηρός κηρύχθηκε δραπέτης στις 7 Ιανουαρίου 2014, αφού δεν επέστρεψε στη φυλακή μετά από 7ήμερη άδεια από τον Κορυδαλλό, η οποία ήταν η έβδομη άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2012.

Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός στο σπίτι που συνελήφθη ο Χ. Ξηρός
Από τις 5 Ιανουαρίου είχε χαθεί από το σπίτι των γονιών του στη Χαλκιδική και όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικπων, έφτασε στην Αθήνα με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανιψιός του. Κατέβηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας και από τότε εξαφανίστηκε. Στις 21 Ιανουαρίου 2014 είχε εμφανιστεί σε βίντεο που ανακοίνωνε την επιστροφή του, φορώντας ένα κόκκινο φούτερ και με φόντο φωτογραφίες το Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη, του Τσε Γκεβάρα, και του Άρη Βελουχιώτη, προέβη σε διάγγελμα μίσους.
Με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας συνεχάρη όσους πήραν μέρος στο σχεδιασμό και τη σύλληψη του Ξηρού. «Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό Δ. Τσακνάκη και στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ» έγραψε ο υπουργός.
Σε συνέντευξη που δόθηκε λίγο πριν από τις επτά σήμερα το βράδυ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη σύλληψη, από τον Βασίλη Κικίλια και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Δημήτρη Τσακνάκη, έγινε γνωστό ότι οι έρευνες για συνεργάτες του Ξηρού και τυχόν οπλισμό, έχουν επεκταθεί και εκτός Αττικής.
Όπως είπε ο Β. Κικίλιας, πρόκειται για σημαντική επιτυχία της αστυνομίας, όπως, επίσης ,και η σύλληψη του Σταμπούλου, τονίζοντα ότι το αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και επίπονος. «Το κράτος λειτουρεί και ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο Β. Κικίλιας.
Σε ερώτηση εάν ο Ξηρός ετοίμαζε κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα, ο Αρχηγός της αστυνομίας απάντησε ότι ο έως χθες καταζητούμενος τρομοκράτης, δεν είναι από τα άτομα που θα καθόντουσαν ήσυχα...

Ο «Μανώλης» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17η Νοέμβρη»
Ο Χριστόδουλος Ξηρός υπήρξε από τα βασικά στελέχη στον επιχειρησιακό βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», και είχε το ψευδώνυμο «Μανώλης».
Μάλιστα ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην εν λόγω τρομοκρατιιή οργάνωση και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.

Γεννήθηκε το 1958 στην Ικαρία και είναι γιος του πατέρα Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, ενώ το 1979 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος και οργανοποιός.

Το 1983 γνώρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος φέρεται ότι τον στρατολόγησε στην τρομοκρατική οργάνωση «17η Νοέμβρη».

Φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στις 3 Απριλίου του 1984, αφού είχε αναλάβει να οδηγεί μία μοτοσικλέτα.

Παράλλήλα θεωρείται ο δολοφόνος των Νίκου Μομφεράτου, Παναγιώτη Ρουσσέτη, Νίκου Γεωργακόπουλου, Δημήτρη Αγγελόπουλου, Γουίλιαμ Νορντίν, και συνεργός στις δολοφονίες των Ρόμπερτ Τσαντ, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Ρόναλντ Στιούαρτ, Θάνου Αξαρλιάν και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Επίσης, έβαλε στην τρομοκρατική οργάνωση( το 1986) τον αδελφό του, Σάββα Ξηρό, ο οποίος, μετά από την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του( στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2002) ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην «17η Νοέμβρη».
Η προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού και στη συνέχεια η σύλληψή του έγινε από τον Ευαγγελισμό, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τον τραυματία αδελφό του, για τον οποίο έως εκείνη τη στιγμή υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχε και αναφέρθηκε σε μέλη της που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.

Σπύρος Κουντούρης
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Εκτός των συγχαρητηρίων για την σύλληψη, έχει τίποτε να πει γι αυτό ο κ. Κικίλιας;

    Η απόδραση Ξηρού, υπέρ το δέον εύκολη, ουδένα ώθησε σε παραίτηση ή απολογία. Σε ποιο σοβαρό κράτος θα έδιναν άδεια σε τρομοκράτη και δεν θα περίμεναν ότι κάποτε θα αποδράσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.