30/9/15

Η Ελλάδα ήταν ο φτωχότερος λαός της Ευρώπης το 2014 - Πόσος είναι ο πλούτος μετά την αφαίρεση των χρεών

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ALLIANZ
Η Ελλάδα ήταν ο φτωχότερος λαός της Ευρώπης το 2014 - Πόσος είναι ο πλούτος μετά την αφαίρεση των χρεών
 Ο «φτωχότερος» λαός της Δυτικής Ευρώπης σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές ήταν το 2014 οι Έλληνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz που παρακολουθεί τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο.

Μετά την αφαίρεση των χρεών που τον βαραίνουν, ο κάθε Έλληνας έχει χρηματοοικονομικά στοιχεία αξίας 11.640 ευρώ, σαφώς πίσω από την Πορτογαλία, όπου τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

Οπως αναφέρει ο Σκάι, η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 53 χώρες που μελετήθηκαν. Την πρώτη θέση τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελβετία, όπου σε κάθε κάτοικο αναλογεί ρευστή περιουσία αξίας 157.446 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες (138.710 ευρώ ανά άτομο) ενώ τρίτη έρχεται η Βρετανία, με 86.233 ευρώ ρευστών περιουσιακών στοιχείων ανά άτομο.

Πέντε θέσεις στο top-10 ανήκουν σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη με κατά κεφαλήν πλούτο πάνω από 78.000 ευρώ, ενώ αντίθετα ο μέσος όρος στην Ανατολική Ευρώπη είναι μόλις 2.720 ευρώ.
Πιο θετικά μηνύματα για τη χώρα μας έρχονται πάντως στο μέτωπο του ατομικού χρέους. Σύμφωνα με την Allianz, ο κάθε Έλληνας έχει το χαμηλότερο παθητικό σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και χρωστά 11.105 ευρώ, με τα χρέη μάλιστα να έχουν μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το 2013.
Τα πρωτεία (και) στο ατομικό χρέος καταλαμβάνουν οι Ελβετοί, με τις κατά κεφαλήν οφειλές να υπολογίζονται σε 80.860 ευρώ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Allianz διαπίστωσε πως ο χρηματοοικονομικός πλούτος έφτασε πέρυσι στο ιστορικό υψηλό των 135,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένος κατά 7,1% σε σχέση με το 2013.
Το ποσό αυτό αρκεί για να εξοφληθεί το κρατικό χρέος όλων των χωρών κατά περίπου τρεις φορές!
Η εντυπωσιακή αύξηση του ρευστού πλούτου παγκοσμίως αντανακλά την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, η θλιβερή αλήθεια είναι πως η ανισότητα σημαδεύει την κατανομή όλης αυτής της περιουσίας.
Όπως σημειώνει η Allianz, στις 53 χώρες που μελετήθηκαν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού κατέχει μόνο περίπου το 5% του χρηματοοικονομικού πλούτου.

Και μπορεί η μεσαία τάξη να υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις 53 χώρες, όμως το 80% των 136 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανήκει στην πλουσιότερη τάξη, που αναλογεί σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113760572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.