30/9/15

Συναντήσεις Τσίπρα με γραμματέα ΟΗΕ και Νταβούτογλου για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, προσφυγικό

Συναντήσεις Τσίπρα με γραμματέα ΟΗΕ και Νταβούτογλου για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (A) χαιρετά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon κατά την συνάντηση τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Τρίτη 29  Σεπτεμβρίου 2015. Ο Α. Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ ήταν τα θέματα που συζήτησαν στην συνάντησή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, συζητήθηκαν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και οι προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ’ αυτό.

«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του Κυπριακού και ο γ.γ. καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη αναβάθμισης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ωστόσο στον τραπέζι τέθηκαν και το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης, που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών/μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ
http://mignatiou.com/2015/09/sinantisis-tsipra-me-grammatea-oie-ke-ntavoutoglou-gia-kipriako-ellinotourkika-prosfigiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.