30/9/15

Αποψη: Γιατί η Αγκυρα αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα

ΣΙΝΑΝ ΟΥΛΓΚΕΝ*
Η Αγκυρα αποτιμά πολύ θετικά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στην Ελλάδα. Μια νέα και μακράς πνοής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε μια εποχή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό φθάνουν σε κρίσιμη καμπή.

Φαίνεται σαφώς να παρουσιάζεται ένα μοναδικό «παράθυρο ευκαιρίας» για διευθέτηση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Αλλά η επίλυση θα απαιτήσει, τελικά, πολιτική βούληση τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Αθήνα. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να υπάρχουν και στις δύο χώρες εκλεγμένες κυβερνήσεις με ισχυρή λαϊκή εντολή.

Πέρα από το Κυπριακό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότερο να είναι πιο υποστηρικτική από μια εθνικιστική κυβέρνηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια εξέλιξη η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζει εμπλοκή.

Μια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει επίσης ένα πιο θετικό κλίμα και για την επίλυση των διμερών προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, από τη φύση της προσφυγικής κρίσης, που θα είναι μακρόχρονη, η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να έχουν μια καλή επιχειρησιακή συνεργασία, καθώς και οι δύο χώρες πλήττονται σοβαρά από τις αρνητικές επιπτώσεις της σύρραξης στη Συρία.

Στην Αγκυρα είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία στην Ελλάδα μιας κυβέρνησης που δεν είναι αντίθετη σε μια πιο εποικοδομητική διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων. Υπό το ίδιο πρίσμα, υπάρχουν ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβληθεί του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου για να προωθήσει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τα οποία θα επιτρέψουν την εκατέρωθεν περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Τέλος, η Αγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από αυτήν, μέχρι και τις Βρυξέλλες, με αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά το μέλλον της διεύρυνσης.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διατήρηση από την Ελλάδα της επιρροής της στις Βρυξέλλες, καθώς τη βλέπει ως φυσικό σύμμαχο της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση, ιδιαίτερα μετά από ενδεχόμενη μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Επίσης, η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την προοπτική εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος στην Ελλάδα, που θα αποκλείει το σενάριο του Grexit.

* Ο κ. Σινάν Ουλγκέν είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική, στην Κωνσταντινούπολη.

http://www.kathimerini.gr/832569/article/epikairothta/politikh/apoyh-giati-h-agkyra-apotima-8etika-to-apotelesma

2 σχόλια:

  1. Mono pou h Tourkia den problepei kamia perikoph amyntikhs dapanhs! Gia koitakste ligo ta stoixeia sas gia tous sxediasmous ths Agkyras sta eksoplistika kai thn amyntikh biomhxania! Ma se auth thn Kathimerinh oute ta prosxhmata den kratane?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χα γιατι είναι υποστηρικτική των υπαλλήλων της. ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.