28/9/15

Ισπανία: Νίκη – ορόσημο υπέρ της απόσχισης στην Καταλονία

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το Ναι») κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο της Καταλονίας
Νίκη – ορόσημο κατήγαγαν τα αποσχιστικά κόμματα της Καταλονίας, με τη μετωπική αναμέτρηση με τη Μαδρίτη για την ανεξαρτησία αυτής της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας να φαντάζει πλέον αναπόφευκτη.

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το Ναι») κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο της Καταλονίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Μαζί, τα δύο κόμματα έχουν περισσότερες από τις απαιτούμενες 68 έδρες για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για μια ανεξάρτητη Καταλονία από το 2017.

Οι Καταλανοί είναι περήφανοι
για τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ θεωρούν ότι η Καταλονία, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας, πληρώνει πάρα πολλούς φόρους, ενώ την ίδια στιγμή είναι «ριγμένη» όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Η ανάγκη για ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες - στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί
έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.