29/9/15

ΑΠΘ: To λιοντάρι της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό του - Ατενίζει την Αλεξάνδρεια

του Γιώργου Ροδάκογλου
Ο  λέοντας της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό  στο τύμβο Καστά  ατενίζοντας την Αλεξάνδρεια . Το ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης  ίσως λειτουργεί ως  καθρέφτης της πόλης που πολεοδόμησε  ο Δεινοκράτης κατ’ εντολή του Μέγα Αλέξανδρου. Οι αποκαλύψεις αυτές του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή έγιναν το 2013 όταν ταύτισε το λιοντάρι με το τύμβο.
Από τότε έως σήμερα πρόεκυψαν  νέα στοιχεία που πιστοποιούν για μια ακόμη φορά τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.
Παράλληλα αναδεικνύουν το κοινό σημείο που έχει  ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης με την Αλεξάνδρεια, το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο ,τη Δήλο και τη νεκρική  πυρά του Ηφαιστίωνα.
Το ενδιαφέρον  λοιπόν των ανακοινώσεων  εστιάζεται στις έρευνες Λεφαντζή και σε ότι άλλο έχει ανακαλύψει από τότε έως σήμερα , μέσα από μια σειρά επισκέψεων σε πολλές περιοχές.
Η κεραμική και τα νέα ευρήματα μέσα και έξω από τον τάφο της Αμφίπολης, οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου. η μελέτη της ζωφόρου σε συνδυασμό με το ψηφιδωτό δάπεδο, οι πόρτες οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες θα δώσουν μια πρώτη εικόνα να σκεφτούμε  την απάντηση στο ερώτημα για  ποιον θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί  αυτός ο τάφος που ίσως αποτελεί  έναν  προθάλαμο για κάτι μεγαλύτερο  που κρύβεται στα  σπλάχνα του τύμβου Καστά.
Η κατασκευή του ταφικού συμπλέγματος όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο αρχιτέκτονας Λεφαντζής δείχνει την ύπαρξη Μακεδονικού εμβάτη.
Πρόκειται για το συμβατικό μέγεθος που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες για να βγάλουν τις μαθηματικές αναλογίες μιας κατασκευής. Στην προκειμένη περίπτωση ως μονάδα χρησιμοποιήθηκε το ύψος του Λέοντας.  Το ύψος του βάθρου με ημικίονες και ασπίδες , έχει δυο φορές το ύψος του λιονταριού ενώ συνολικά είναι στα 15,84 μέτρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε  επί εκατό  βρίσκουμε τη διάμετρο  του τύμβου που είναι 158, 4 μέτρα και εάν το πολλαπλασιάσουμε επί χίλια βρίσκουμε το μήκος των τοιχών της Αλεξάνδρειας που είναι 15.840 μέτρα. Από εδώ συνάγεται το  πρώτο συμπέρασμα ότι ο σχεδιαστής του τύμβου Καστά είχε απόλυτη γνώση  των κατασκευαστικών μεγεθών της Αλεξάνδρειας  κάτι που θα επιβεβαιωθεί  και από τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν.  Όσο για τον  περίβολο αποτελεί περίβολο με υψηλή γνώση γεωμετρίας.
Η απόδοση κατασκευής του μνημείου στο Δεινοκράτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανασκαφής, καθιστά σαφές ότι ο ίδιος  πήρε εντολή από τον Μέγα Αλέξανδρο ή από κάποιο πρόσωπο του πολύ στενού περιβάλλοντός του να φτιάξει το συγκεκριμένο οικοδόμημα στη μακεδονική πόλη, το οποίο προοριζόταν για κάποιο υψηλό πρόσωπο της μακεδονικής δυναστείας. Προφανώς, ο αρχιτέκτονας του τύμβου ήθελε να αποδώσει έναν έντονο συμβολισμό για το  πρόσωπο ή τα πρόσωπα  που τάφηκαν  στο εσωτερικό του και ήθελε να συνδέσει με αυτό τον τρόπο τη Μακεδονία με την Αλεξάνδρεια.
Πηγή: Χρονόμετρο

2 σχόλια:

 1. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απίθανη η σύμπτωση στις αναλογίες, και είναι πολύ λογική η εξήγηση της Περιστέρη.
  Το θέμα είναι γιατι έχουν πέσει τόσοι πολλοί να την φάνε, πριν καλά καλά παρουσιάσει το σύνολο των μέχρι τώρα επιστημονικών ευρημάτων της. Δεν είναι αλάθητη θεά, αλλά κανένα δεν πρέπει να κρίνουμε μόνο από τα λάθη του.
  Αυτή η κακοδαιμονία της μικρότητας και της ισχυρογνωμοσύνης ανάμεσα σε αρχαιολόγους και ιστορικούς έχει στοιχίσει στο Νέο Ελληνισμό πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, αν απορροφήσει τα περισσότερα λεφτά η Περιστέρη, όπως και επιβάλλεται, τι θα μείνουν για τους υπόλοιπους άχρηστους και μη ;;;

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.