29/9/15

Το ζήτημα της απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων στη Κύπρο έθεσε ο Ν. Κοτζιάς στον Άιντε

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤOY
Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνολικής επισκόπησης της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων με τον κ. Άιντε, έθεσε το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ. αρχείου).
Τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εξέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνολικής επισκόπησης της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων με τον κ. Άιντε, έθεσε το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Δέσμευση Κοσόβου σε Ν. Κοτζιά για προστασία χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου κ.κ. Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι ευχαρίστησαν τον κ. Κοτζιά για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κόσοβο, καθώς επίσης και για τη συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσόβου παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει.
Στη συνέχεια, ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, των συμφωνιών και του διαλόγου με τη Σερβία.  Ζήτησαν, εκ νέου, την υποστήριξη Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.
Τέλος, εξέφρασαν τη δέσμευση της κυβέρνησής τους να καταπολεμήσει το θρησκευτικό φανατισμό, να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ISIS και να εξασφαλίσει την προστασία και χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών.
Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και τη μεγάλη σημασία της οικοδόμησης δικτύων και συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με συμμετοχή όλων των χωρών και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της Ε.Ε..
Ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμφωνήθηκαν, τέλος, η ενίσχυση  της εκατέρωθεν συνεργασίας και η συγκρότηση ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.