28/10/15

Μηχανή του Χρόνου: Η κατάντια του ελληνικού στρατού, πέντε χρόνια πριν από το έπος του '40

Ανύπαρκτος οπλισμός και μονίμως κινηματίες αξιωματικοί. Πώς άλλαξε η εικόνα με τον Μεταξά, αλλά και την ικανότητα που έδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Ελληνικός Στρατός κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Πέρα από τον ηρωισμό στελεχών και οπλιτών, οι νίκες ήρθαν και χάρη στην εκπαίδευση και την προετοιμασία για τη μεγάλη αναμέτρηση. Και όμως μόλις πέντε χρόνια πριν, ο Ελληνικός Στρατός αποτελούσε έναν κωμικοτραγικό συρφετό! Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η κατάσταση του ηττημένου Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) περιήλθε σε δεινή θέση, με μόνη ίσως εξαίρεση τη Στρατιά του Έβρου.
Η Ελλάδα μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάννης τον Ιούλιο του 1923, άρχισε μια αγωνιώδη προσπάθεια για να οργανώσει και να εξοπλίσει τον στρατό. Η προσπάθεια όμως εκφυλίστηκε εξαιτίας των αλλεπάλληλων στρατιωτικών κινημάτων, των θνησιγενών κυβερνήσεων και της ανάμιξης του Στρατού στην πολιτική. Η αποδιοργάνωση ήταν τραγική. Πραγματοποιήθηκαν μόνο περιορισμένες προμήθειες οπλισμού. Χαρακτηριστική απόδειξη της οικτρής κατάστασης αποτελεί το υπ’ αριθμό 122 πρακτικό του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 1932.

Για τη συνέχεια 247

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητέ Andpik,

  Το άρθρο που ανάρτησες είναι to the point!

  Από προσωπικές μαρτυρίες συγγενών μου, η κατάσταση του Ελληνικού Στρατού ήταν τραγική.

  Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη πριν τον Μεταξά, οι στρατιώτες φορούσαν διαφορετικές στολές και έφεραν διαφορετικά όπλα ο ένας από τον άλλον, ήσαν διαφορετικού ύψους και παρέλαυναν ασύντακτοι.

  Το έργο της Αναδιοργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων από την Κυβέρνηση Μεταξά, υπήρξε τιτάνιο αλλά αποτελεσματικό.

  Ο Ελληνικός Στρατός πόλέμησε τους Ιταλούς με Γερμανικά όπλα Μάνλιχερ Σενάουερ, τα οποία προμηθεύτικε από την Γερμανία μέσω clearing διότι αυτή χρωστούσε πολλά χρήματα στην Ελλάδα από την αγορά Ελληνικών προϊόντων κυρίως καπνών.

  Ζητήθηκαν πιστώσεις από την Αγγλία για την αγορά πολεμικού υλικού από αυτήν, αλλα η Αγγλία αρνήθηκε τόσο να μας ενισχύσει όσο και να συνάψει Σύμφωνο Φιλίας μαζί μας.

  Αντίθετα, έδωσε μεγάλο δάνειο στην Τουρκία καθώς και πολεμικό υλικό και συνήψε μαζί της Σύμφωνο!

  Άλλως τε, πιο λόγο θα είχε να το πράξει, καθ' ήν στιγμή διέθεται στην Ελλάδα δικό της άνθρωπο, τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ (τον πραγματικό δικτάτορα της Ελλάδος) ο οποίος ήταν κατά τον Τσιάνο υπουργό Εξωτερικών του Μουσολίνι, "πιό πολύ Άγγλος από τους Άγγλους"

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.