29/10/15

Υπ. Ενέργειας: Δεν γνωρίζουμε αν το «Ζορ» εκτείνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου

«Θα το δείξουν τα γεωλογικά δεδομένα»

Λευκωσία: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν έχουμε μπροστά μας τα γεωλογικά δεδομένα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι για το θέμα και το πώς προχωρούμε βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δυο χωρών.  
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στο κατά πόσο εκτείνεται το κοίτασμα «Ζορ» και στα κυπριακά τεμάχια, είπε «έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι τουλάχιστον η δομή εκτείνεται, παραμένει να δούμε αν εκτείνεται και το κοίτασμα, το φυσικό αέριο». 
«Δεν μπορούμε να πούμε κάτι αν δεν εξεταστούν τα γεωλογικά δεδομένα, κάτι που συζήτησα και στο Κάιρο στην εκεί επίσκεψη μου», ανέφερε και ερωτηθείς κατά πόσο θα μας δοθούν τα γεωλογικά δεδομένα, απάντησε πως «υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και που διέπουν όλους τους όρους που απασχολούν τις δυο χώρες και είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δυο χωρών θα συζητήσουν πως θα προχωρήσουμε». 
Σε σχέση με το σχεδιασμό για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως στόχος είναι να βρεθούν αγοραστές τόσο από την Κύπρο όσο και από την αγορά της Αιγύπτου, «και προς αυτό ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη μου στο Κάιρο όπου επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και των εταιρειών για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου». 
«Πρέπει να πω ότι τα δυο είναι αλληλένδετα, δηλαδή για να γίνει ένα έργο ανάπτυξης του Αφροδίτη βιώσιμο, ένα έργο αρκετών δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να εξευρεθούν αγοραστές για την μεγαλύτερη ποσότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει στο Αφροδίτη και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η προσπάθεια μας», συμπλήρωσε. 
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Ελλάδα, με αφορμή και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως ο ίδιος είχε πρόσφατα τηλεφωνική επαφή με τον ομόλογο μου, τον νέο Υπουργό Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν κάποια ζητήματα. 
«Βεβαίως αυτά συζητούνται και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όπως είδατε και χθες και νομίζω πως και οι ανακοινώσεις που έγιναν από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου μιλούν από μόνες τους», είπε ο Υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί τόσο σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα, αλλά και σε τριμερές επίπεδο, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. 
Ο κ. Λακκοτρύπης άφησε ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας με περισσότερες χώρες, αφού όπως είπε, «και με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιορδανία, ενδεχομένως να έχουμε έναν ευρύτερο σχηματισμό». 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.