27/10/15

WSJ: Χωνευτήρι μεταναστών η Ελλάδα για να γλυτώσει η Ευρώπη

«Στον αέρα» αρκετά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών 
Μίνα Αγγελίνη

Γρίφος για την κυβέρνηση το πού θα φιλοξενηθούν οι 50.000 πρόσφυγες -Ντάισελμπλουμ: Να μειώνονται τα κονδύλια στα κράτη μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες

Στο δράμα των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας» αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει το χωνευτήρι μεταναστών και προσφύγων της γηραιάς ηπείρου. 
Η Ευρώπη καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για να ελέγξει την εισροή μεταναστών και μεταναστών στο έδαφός της, σχολιάζει η «WSJ» αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. 
Η Ευρώπη θα δημιουργήσει 100 χιλιάδες θέσεις υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες θα βρίσκονται στην Ελλάδα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία λύση- ανάσα στο προσφυγικό δράμα, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας. Η κυβέρνηση της Λιουμπλιάνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας καθώς η χώρα στερείται ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών για να διαχειριστεί την τεράστια μεταναστευτική ροή. Στην Κροατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 250 χιλιάδες μετανάστες έχουν εισέλθει στη χώρα από τότε που άρχισε η προσφυγική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη το τσουχτερό κρύο που επικρατεί ήδη σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οι αρχές της Κροατίας έχουν ήδη αρχίσει να στήνουν χειμωνιάτικους καταυλισμούς όπου οι μετανάστες θα μπορούν να προστατευτούν από το κρύο και την κακοκαιρία. 

Την ίδια ώρα μπορεί η κυβέρνηση να κατάφερε να βάλει φρένο στις πιέσεις που δέχτηκε, ωστόσο αρκετά σημεία παραμένουν «στον αέρα» ως προς την εφαρμογή τους. Η συμμετοχή της Τουρκίας παραμένει αίνιγμα, τη στιγμή που η γερμανική πλευρά ήθελε γρήγορα-γρήγορα μια συμφωνία. Επιπλέον δεν αποσαφηνίστηκε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που συνεχώς προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα και όπως συμπεραίνουν διπλωματικές πηγές, για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί εκ νέου συμφωνία. 

Η ελληνική πλευρά, τώρα, έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανεβάσει ταχύτητες σε ό,τι αφορά στις υποδομές. Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε δεσμευτεί απέναντι στον ΟΗΕ να οικοδομηθούν υποδομές που θα αφορούν σε 23.000 πρόσφυγες, και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί για 7000. Το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όλο έργο, εκπνέει στο τέλος του χρόνου. "Η χώρα θα εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της", είπε σχετικά σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσιπρας. 
Πέραν αυτών ο κ. Τσιπρας απέκλεισε και το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας  - Σκοπίων. 

Όσον αφορά στα λεγόμενα hotspots η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας και καταγραφής τους 20.000 πρόσφυγες υπό της εξής προϋποθέσεις:
-περισσότερη χρηματοδότηση
-πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης
-οικοδόμηση αποκεντρωμένων υποδομών
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση οι υποδομές που θα διαμορφωθούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη λογική λειτουργίας στρατοπέδων. 
Η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς εδράζεται στο γεγονός ότι κατ' αρχήν αποφεύχθηκαν "τρεις παράλογες απαιτήσεις" όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός σε σχετικές δηλώσεις του, αποχωρώντας από την Σύνοδο.  

Ντάισελμπλουμ: Να μειώνονται τα κονδύλια στα κράτη μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Ντάισελμπλουμ αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στη νίκη στις εκλογές στην Πολωνία του ευρωσκεπτικιστικού, συντηρητικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε ταχθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατά της υποδοχής στην Πολωνία μουσουλμάνων προσφύγων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι χώρες όπως η Πολωνία λαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και γι’ αυτό αναμένονται ανταλλάγματα.
«Σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού --για παράδειγμα τους πόρους που θα δίνονταν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία-- για να χρηματοδοτήσουμε την φροντίδα των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

 1. Η υποχωρητικότητα και η ανευθυνότητα των κυβερνώντων είναι άνευ προηγουμένου και ασφαλώς καταστροφική για την χώρα. Περίμενε κάποια ανταλλάγματα ο Τσίπρας, ή τον εξεβίασαν ωμά (πιστεύω περισσότερο το δεύτερο).

  Παγίδα ή γκάφα η απόφαση για τους πρόσφυγες;

  Και ποια είναι η επιδότηση τής ΕΕ για το ενοίκιο; 3 ευρώ την ημέρα ανά πρόσφυγα.

  To θέμα είναι μέχρι πότε αυτοί οι πρόσφυγες (ή "πρόσφυγες") θα παραμείνουν στην Ελλάδα και πώς θα ζουν χωρίς χρήματα; Δεν λαμβάνεται απολύτως καμμία προφύλαξη, θα κυκλοφορούν ελέυθεροι, σαν νόμιμοι κάτοικοι τής χώρας.

  Στο Βέλγιο, όμως, θέτουν όρια στην παραμονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. To the alter of EU. Whatever it means these days. The plan is obvious. Recent plan with Sicily. Poverty / migration of indigenous population / replacement

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί τὰ ματάκια τοῦ μικροῦ παιδιοῦ στὴν φωτογραφία; Γιὰ νὰ συγκινηθοῦμε;

  Σκέπτομαι τὰ ματάκια τῶν δικῶν μας παιδιῶν πῶς θὰ εἶναι ὅταν τό παιδὶ τῆς φωτογραφίας θὰ ἐγκατασταθῆ σέ σπίτι ποὓ θὰ τοῦ ἔχει δώσει ἡ πολιτεία μας ,ὅταν τὴν ἴδια στιγμὴ βγάζει σὲ πλειστηριασμὸ τὸ σπίτι τῶν δικῶν μας παιδιῶν.

  Ὄχι,οὔτε συγκινοῦμαι ,οὔτε τοὺς λυπᾶμαι.
  Ἦρθαν νὰ μὲ πετάξουν ἀπὸ τὴν γῆ μου,ὁπότε ξέρω τὶ θὰ κάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απαντήσεις
  1. Πολιτισμικά, μάλλον η Δύση ανήκει σ' εμάς, αλλά ναι, εκεί ανήκομε και όχι στην Μ. Ανατολή. Εκτός κι αν δεν ξέρεις γιατί και από ποιον ελέχθη η φράση, που πολλοί ανεγκέφαλοι χρησιμοποιούν, χωρίς να ξέρουν το νόημά της.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.