24/3/16

Θα τραβήξει το σχοινί του Ερντογάν;

Σενέρ Λεβέντ
Πέφτουν βροχή τα μηνύματα από την Τουρκία προς τον Ινδό εισαγγελέα Preet Bharara, ο οποίος συνέλαβε τον Ρεζά Ζαράμπ στο Μαϊάμι. Μηνύματα γεμάτα επαίνους: «Γεια στα χέρια σου!» «Είσαι η ελπίδα μας!» «Σώσε μας»!

Ο Bharara είναι ένας εισαγγελέας ανερχόμενο αστέρι στο Μαϊάμι. Μάλιστα, όπως λέγεται, μπορεί να γίνει και υπουργός Δικαιοσύνης κατά την προσεχή περίοδο.
Ποιος είναι ο Ρεζά Ζαράμπ; Είναι Ιρανός. Ο υπ’ αριθμόν ένα άνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν. Κατάφεραν μεγάλες δουλειές μαζί. Έγιναν βασιλιάδες του χρυσού και δισεκατομμυριούχοι των δολαρίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις ο Ζαράμπ συνελήφθη για ατασθαλίες και πλαστογραφία, ο Ερντογάν τον έσωσε αμέσως και τιμώρησε τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν.  Ύστερα απένειμε στον Ζαράμπ το βραβείο του «πρωταθλητή εξαγωγών». Αυτός είναι ο Ζαράμπ, ο οποίος συνελήφθη τώρα και φυλακίστηκε στο Μαϊάμι. Γιατί συνελήφθη; Για εξαπάτηση των ΗΠΑ, τραπεζική απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έτσι, μεταφέρθηκε στη διεθνή σκηνή και πήρε μεγάλες διαστάσεις το γεγονός το οποίο συγκαλύφθηκε από τον Ερντογάν στην Τουρκία. Συνελήφθη και ένας Ιρανός συνεταίρος του Ζαράμπ πριν μερικές βδομάδες στο Ιράν. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Όλα τα βλέμματα στην Τουρκία είναι στραμμένα τώρα στον εισαγγελέα Bharara στο Μαϊάμι. Και στον Ζαράμπ. Λέγεται ότι ο Ζαράμπ πήγε εκεί αφού συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Είναι πολύ σημαντική η κατάθεση που θα δώσει στον εισαγγελέα. Λένε ότι «θα κελαηδήσει σαν αηδόνι». Αν παραδεχτεί τα πάντα, θα ελαφρύνει η ποινή του, λένε. Πριν μερικές μέρες προσήχθη στο δικαστήριο. Κατηγορήθηκε. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ζητείται ποινή φυλάκισης 75 χρόνων γι’ αυτόν.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να λεχθεί άνετα ότι ο Ερντογάν είναι όμηρος στα χέρια της Αμερικής. Το μέλλον του εξαρτάται πλήρως από αυτήν. Τι θα κάνουν οι αμερικανικές αρχές μετά που θα πάρουν πληροφορίες από τον Ζαράμπ; Πώς θα το χρησιμοποιήσουν αυτό; Θα τον ανατρέψουν; Θα του πουν «αποσύρσου, αλλιώς δεν θα ευθυνόμαστε εμείς»; Αν δεν αποσυρθεί, θα μοιραστούν όλες τις πληροφορίες με τον Τύπο και την Ιντερπόλ και θα βγάλουν απόφαση σύλληψής του; Θα κάνουν ό,τι έκαναν με τον δικτάτορα του Σουδάν Μπεσίρ; Ή μήπως θα επιβάλουν στον Ερντογάν άλλα πράγματα που θέλουν να του επιβάλουν; Να παρακολουθείτε καλά το ζήτημα αυτό. Μας ενδιαφέρει και εμάς εδώ πολύ άμεσα. Ο κόσμος στην Τουρκία παρακαλεί νυχθημερόν να μην χαλαρώσει ο εισαγγελέας του Μαϊάμι, Bharara, να πάει μέχρι το τέλος. Ο Bharara είναι τώρα μεγαλύτερο αστέρι στην Τουρκία ακόμα και από αυτόν τον Μέσι.

Ιδού αγαπητά αδέλφια μου Κύπριοι. Αυτή είναι η κατάσταση. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σας μεταφέρω χαρμόσυνες ειδήσεις. Ειδικά για σένα Ελληνοκύπριε αδελφέ, λυπάμαι πιο πολύ. Ξέρω πως αγαπάς τον Ερντογάν και πόσο συνδεδεμένος είσαι με αυτόν. Δεν αφήνεις να λεχθεί κουβέντα εναντίον του. Αν πει κανείς κάτι, του δίνουν το μάθημά του. Ήταν η τελευταία σου ελπίδα. Σώσε τον τώρα αν μπορείς από τα χέρια της Αμερικής. Όλο το φταίξιμο είναι εκείνου του καταραμένου του Ζαράμπ. Αντί να πάει στο Μαϊάμι, δεν μπορούσε να ερχόταν στη Λεμεσό; Τι καλά που θα τον υποδεχόσουν. Σαν βασιλιά!

Αν εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, δεν θα μπορεί να πάει πουθενά ο Ερντογάν. Εκτός από την Κύπρο. Αδιαφορούμε εμείς τόσο για την Ιντερπόλ όσο και για τη CIA. Ας έρθει να εγκατασταθεί και αυτός εδώ. Θα του δώσουμε και ένα σπιτάκι στο Πέλλα Παΐς. Θα του δώσουμε και υπηκοότητα. Και αν καταφέρει και ο Ζαράμπ να αποδράσει από τα μπουντρούμια του Μαϊάμι, όπως οι κατάδικοι που απέδρασαν από το Αλκατράζ, η πόρτα μας θα είναι διάπλατα ανοικτή και γι’ αυτόν. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, έτσι δεν είναι;

24/03/2016 http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=320074&-V=stiles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.