3/10/16

Το νέο στρατηγικό δόγμα του Ερντογάν λέγεται «Ισλαμική Ένωση – Παγκόσμια Δύναμη»

Το δημοσιεύσαμε στις 17 Αυγούστου - Διαβάστε για να κατανοήσετε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Λωζάνη

  • (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)
Του Yusuf Kaplan,* εφ. Yeni Şafak
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Όταν είπα ότι «Με τη Ρωσία δεν κόβονται οι σχέσεις, η Ρωσία είναι χώρα άξονας για την Τουρκία. Για να μην μείνουμε μόνοι μας αύριο, αν έχουμε προβλήματα με τη Δύση, πρέπει να ελαττώσουμε τους εχθρούς μας, να αυξήσουμε τους συμμάχους μας, και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγική ισορροπιών», ορισμένοι άρχισαν να με πυροβολούν.
Όμως, δυστυχώς, και η Συρία και οι τουρκικές δημοκρατίες είναι η πίσω αυλή της Ρωσίας. Γι’ αυτόν το λόγο η επιρροή που ασκεί η Ρωσία και στη Συρία και τις τουρκικές δημοκρατίες είναι πολύ μεγαλύτερη και βαθύτερη απ’ όσο εμείς νομίζουμε.
Για το λόγο αυτόν το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί από τούδε και στο εξής... Επίσης, το δίκτυο της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν, που είχε στηθεί για να αλώσει τις τουρκικές δημοκρατίες, θα το εξαρθρώσουν.
Και θα ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία... Επιτέλους.
Η πρώτη μεγάλη Ισλαμική Ένωση πραγματοποιήθηκε με την ένωση των Σελτζούκων με τους Οθωμανούς
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι η επίτευξη της Ισλαμικής Ένωσης. Η Ισλαμική Ένωση τώρα μπορεί να φαντάζει σαν όνειρο, όμως το μοναδικό κλειδί που μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο στη χώρα μας και την περιοχή μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, είναι η Ισλαμική Ένωση.
Αυτά δεν είναι κούφια λόγια. Το αντίθετο, είναι μια πραγματικότητα που μας την επιβεβαιώνει η ίδια η ιστορία. Με τις ηγετικές ικανότητες του Melikşah, την ευφυΐα του βεζίρη Nizamülmülk και την ορμητικότητα του Gazâlî, σε ένα τέταρτο του αιώνα σπάρθηκε ο σπόρος, με αποτέλεσμα, σε τρεις ηπείρους, με επίκεντρο τη δική μας περιοχή, να εξασφαλιστεί σε εύρος, συνέχεια, όραμα, και με έναν τρόπο που δεν υπάρχει παρόμοιος στην ιστορία, η Ισλαμική Ένωση.
Αυτή η απίθανη ένωση που πέτυχαν από κοινού οι Σελτζουκίδες, οι Γκαζνελίδες και οι Εγιουπίδες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έβαλε τα θεμέλια για τη μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη ένωση στην ιστορία.
Η συγκρότηση της ραχοκοκαλιάς της Ένωσης άλλαξε το ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας
Με άλλα λόγια, η μετάβαση από τους Σελτζουκίδες στους Οσμανλίδες, που έγινε μέσω της ένωσης όλων των μουσουλμανικών ομάδων, αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης Ισλαμικής Ένωσης, μια πολιτισμική εκτόξευση που δεν άλλαξε μόνο την ιστορία του Ισλάμ, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Αυτή η μεγαλειώδης πολιτισμική εκτόξευση, που άρχισε επί Σελτζουκιδών και έφθασε στο απόγειό της επί Οσμανλίδων, για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία χάρισε επί χίλια χρόνια την πραγματική ειρήνη και την ευημερία σε μια περιοχή που εκτεινόταν σε τρεις ηπείρους. Και το σημαντικότερο, πραγματοποίησαν ένα πολιτισμικό θαύμα το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό και δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, αφού κατάφεραν να αποδείξουν πως είναι δυνατόν να συμβιώνουν ειρηνικά και αγαπημένα διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, σε αντίθεση με τη Δύση, που θέλει να καταστρέφει ό,τι διαφορετικό!
Όσον αφορά εκείνους τους ανιστόρητους διανοούμενους που εμφορούνται από τις ξοφλημένες εκσυγχρονιστικές ιδέες και μας καλούν σήμερα να ακολουθήσουμε ως μοναδικό δρόμο, για να μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί το κοσμικό κράτος, τους καλώ να μελετήσουν γονατιστοί αυτή την υπέροχη ιστορία των χιλίων χρόνων της Ισλαμικής Ένωσης.
Ο εκκοσμικισμός είναι ένας χαλινός, έχουμε ανάγκη από μια ψυχική ανάταση που θα θηλάζει άγιο γάλα από τη Μεδίνα
Πρέπει να είναι μια ψυχική ανάταση που θα στηρίζεται σε πνεύμα και αρχές που θα είναι στον αντίποδα και θα διαχωρίζονται από την εμπειρία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από την εμπειρία του πολιτισμού της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και από τον πολιτισμό της Δύσης, ο οποίος επικρατεί στον κόσμο επί τέσσερις αιώνες και πίνει το αίμα του κόσμου, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει όλους τους πολιτισμούς. Μια πελώρια και υπέροχη ψυχική ανάταση που θα τρέφεται και θα τρέφει όλους τους πολιτισμούς
Γι’ αυτόν το λόγο κανείς να μη μας λέει φορτικά ότι «ο εκκοσμικκισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι τον χρειαζόμαστε για να προστατέψουμε τη διαφορετικότητα». Ας ερευνήσουν σε βάθος αυτή την ψυχική και πνευματική ανάταση που λέμε, η οποία περιμένει να την ανακαλύψουμε ξανά, να την ανανεώσουμε και να την διευρύνουμε.
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το εξής: Ο εκκοσμικισμός είναι ένας χαλινός που μας τον πέρασαν στο λαιμό μας και έχει ως στόχο να φρενάρει αυτή την ψυχική και πνευματική ανάταση των χιλίων χρόνων.
Εμείς δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με τον εκκοσμικισμό. Αν επιμείνουμε στον εκκοσμικισμό, δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτε άλλο από το να καταστρέψουμε το πνεύμα και την ψυχή που δίνει στο λαό μας το Ισλάμ, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε εμείς την Ιστορία· ο εκκοσμικισμός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεραίνει τις ρίζες και τις πηγές αυτού του πνεύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απασχολούμε το λαό με επίπλαστα προβλήματα, φρενάροντας με τον τρόπο αυτόν την πορεία του προς την Ιστορία.
Ο εκκοσμικισμός δεν είναι μια εμπειρία που ανήκει σ’ εμάς. Είναι ένα πρότζεκτ που έχει εισαχθεί ειδικά διαμορφωμένο από το εξωτερικό, μια έννοια που αμφισβητείται ακόμα και στη Δύση. Και δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα από το παρελθόν που να δείχνει ότι μπορείς να γράψεις Ιστορία με εισαγόμενα πρότζεκτ.
Πρώτα θα «σπάσουμε το κύμα» και μετά θα δημιουργήσουμε εμείς το δικό μας κύμα
Πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση. Εδώ και δυο αιώνες ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι ανεξάρτητος, είναι δούλος των Δυτικών. Πρώτα θα πρέπει η Τουρκία να βρει την τροχιά που της αξίζει στην Ιστορία και να οδηγήσει τον ισλαμικό κόσμο στην ανεξαρτησία.
Θα πρέπει να υλοποιήσουμε, βήμα προς βήμα, εκείνες τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να βρει και να καθήσει στην ιστορική της τροχιά, να ισχυροποιηθεί πνευματικά, πολιτικά και οικονομικά, για να μπορέσει να απελευθερώσει τον ισλαμικό κόσμο από τα δεσμά.
Το ερώτημα είναι το εξής: Τι θα πρέπει να γίνει και πώς θα πρέπει να κινηθούμε σ’ αυτήν την μεταβατική περίοδο;
Θα το εξηγήσουμε εν ολίγοις. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναπτύξουμε μια φιλοσοφία της Ιστορίας, η οποία θα είναι ριζοσπαστική και οικουμενική. Η βασική αρχή μιας τέτοιας φιλοσοφίας, που ανέπτυξα, με κεντρικό άξονα το Ισλάμ και τη σουνιτική πίστη, είναι η εξής:
  • Πρώτα θα σπάσουμε το κύμα που έρχεται κατά πάνω μας, και θα ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι. Αυτή είναι η περίοδος της Μέκκας.
  • Μετά θα δημιουργήσουμε το δικό μας κύμα και θα βάλουμε τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματος. Αυτή θα είναι η περίοδος της Μεδίνας.
  • Μόνον αφού ολοκληρώσουμε αυτές τις δυο πορείες, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πολιτισμικό άλμα, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε τα βήματα που θα εξασφαλίσουν την ενότητα και την ανεξαρτησία του ισλαμικού κόσμου.
Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, που ακολούθησε την στρατηγική των ισορροπιών, ήταν ελεγχόμενος από τους ξένους;
Φυσικά και δεν εμπιστευόμαστε ποτέ εξ ολοκλήρου τη Ρωσία και τους Δυτικούς. Όμως το να χαρακτηρίζει κανείς την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία ως πολιτική υποτελούς, είναι λάθος.
Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ήταν ελεγχόμενος από τους ξένους; Ήταν ένας σοφός στην πολιτική των ισορροπιών. Όλα αυτά είναι ανοησίες. Παρακαλώ, να βάλουμε επιτέλους το μυαλό μας να δουλέψει.
***
Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Το ξαναλέω. Ο εκκοσμικισμός είναι ένα χαλινάρι, ένα καπίστρι στο λαιμό της Τουρκίας. Γι’ αυτό επί έναν αιώνα σέρνουν από τη μύτη ένα ολόκληρο έθνος.
Γι’ αυτό λέω ότι τώρα ξαναδίνουμε έναν αγώνα ανεξαρτησίας. Για να απαλλαγούμε από τα χαλινάρια και από τα καπίστρια με τα οποία μας σέρνουν από τη μύτη.
Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει στρατηγική ισορροπιών μέχρι να βρει και να καθήσει στην ισλαμική της ιστορική τροχιά και να ισχυροποιηθεί από κάθε άποψη.
Γι’ αυτό οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, στα πλαίσια της στρατηγικής των ισορροπιών με τη Ρωσία, θα μας δώσουν τη δυνατότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε εμείς τις ισορροπίες που θα καθορίζουν την ιστορική πορεία της περιοχής αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
***
Συμπερασματικά, εκείνοι που αντιτίθενται σε όσα αναφέρω στο παρόν άρθρο, δεν μπορεί να είναι «διανοούμενοι», είναι «σκοτεινά χαλινάρια και καπίστρια», που φράσσουν την πορεία αυτής της χώρας προς το μέλλον.
____
*Ο Γιουσούφ Καπλάν είναι πολιτικός διανοούμενος ισλαμικής απόκλισης, από τους ανθρώπους που επεξεργάζονται τη νέα πολιτικοθρησκευτική ιδεολογία της Τουρκίας, που αποτελεί στοιχείο του νέου στρατηγικού δόγματος.

38 σχόλια:

  1. Μας γράφει δηλαδή οτι θα συμμαχήσουν με τη Ρωσία έχοντας διαφορετικό και εχθρικό στρατηγικό στόχο ! Η Ρωσία επ ουδενι δε θελει οι τουρκόφωνες πρώην δημοκρατίες της να ισλαμοποιηθουν ενώ το στόχο αυτο είχε μέχρι προτεινος η Ουάσινγκτον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος ρε Όλα για όλα
    πού το λέει αυτό;
    Λέει ότι θα ακολουθήσουν για ένα διάστημα στρατηγική ισορροπιών, μέχρι να δυναμώσουν, να πετύχουν την Ιλσαμική Ένωση και να γίνουν παγκόσμια δύναμη.
    Μέχρι να το πετύχουν όμως αυτό, θα κάνουν συμμαχίες με Ρωσία, ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα κλπ και μετά, θα ορίζουν αυτοί μόνοι τους τους κανόνες του παιχνιδιού.
    Διαβάστε, έχω βγάλει τα μάτια μου να μεταφράζω και διαπιστώνω ότι δεν διαβάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη,μας λεει ο κυριος αυτος,οτι οι Ρωσοι κλπ ειναι τοσο κοροιδα που θα τους χρησιμοποισουν οι ΤΟυρκοι μεχρι να πετυχουν τον στοχο τους;Σ ευχαριστουμε Σαββα για την μεταφραση

      Διαγραφή
    2. Χρήστο
      οι Ρώσοι έχουν να κερδίσουν πιο πολλά από τους Τούρκους, με αυτή τη συνεργασία.

      Διαγραφή
    3. συμφωνω,αυτο ηθελα να πω,ισως δεν το εξεφρασα σωστα,οτι ειναι τοσο βλακες οι Ρωσοι που θα τους χρησιμοποιησουν οι ΤΟυρκοι;και μαλιστα ο συγκεκριμενος το γραφει σε αρθρο;Ρωσοι θα ειστε για εμας οι χρησιμοι ηλιθιοι;

      Διαγραφή
    4. Δεν φταίει η μετάφραση , το κείμενο απο μονο του ειναι λίγο μπερδεμένο.

      Διαγραφή
  3. Το λογικό έναντι του ισλάμ φαίνεται παράλογο.
    Το ηθικό έναντι του ισλάμ φαίνεται ανήθικο.
    Το ανθρώπινο έναντι του ισλάμ φαίνεται απάνθρωπο.
    Το φυσικό έναντι του ισλάμ φαίνεται αφύσικο.




    Μάζεψε τους φόρους τσίπρα να χτίσεις τα τζαμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διαμάχη εξουσίας μεταξύ ΑΚΡ-Ερντογαν και Κεμαλιστών-Στρατιωτικών, για την Ελλάδα είναι σαν να έχουμε μπλέξει μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης; Θα εκτιμούσα το σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο
      μη βλέπεις τη μικρή εικόνα, κοίτα τη μεγάλη, τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη διαμάχη, τι είναι αυτό που προκάλεσε το πραξικόπημα.
      Οι εξελίξεις στη Συρία είναι η πηγή όλων και η πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσοποταμία-Ιράκ-Συρία.
      Αν παρακολουθήσεις με προσοχή όλα όσα συμβαίνουν εκεί, τότε θα μπορέσεις να καταλάβεις τι γίνεται αλλά και τι πρόκειται να γίνει και στην Τουρκία.

      Διαγραφή
    2. Σάββα, ευχαριστώ για την απάντηση. Το παρακολουθώ το θέμα, όσο επιτρέπει ο παράγων χρόνος...Έχω καταλάβει πως οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι καταλύτης.

      Διαγραφή
  5. Ο πλανητης γη θα ειταν πιο πολιτισμενος πιο ηθικος και ειδικα πιο ασφαλης χωρις τουρκια, μια χωρα ψυχασθενων εγκληματιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον το άρθρο. Εντύπωση προκαλεί ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν κατώρθωσε να αφομοιώσει την επεκτατική ισλαμική καρδιά ορισμένων Τούρκων ηγητόρων του πνεύματος. Αν πραγματικά οι σημερινοί Τούρκοι διαπνέονται από τέτοιους μεγαοϊδεατισμούς τότε μια κρίσιμη μάχη σαν του Ματζικέρτ δεν θα πρέπει να βραδύνει. Η ευκαιρία που χάθηκε το 1922 νοιώθω να μας ξαναδίνεται και δεν πρέπει αυτή τη φορά να χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπόρεσε το γκουβέρνο να ενοποιήσει τις φυλές της Τουρκίας και η επόμενη λύση που προτείνεται είναι η μία θρησκευτική κατσαρόλα και όλοι μέσα μέχρι να λιώσουν.

    Προλαβαίνουν όμως ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Καλεντερίδη. έχω μια πάρα πολύ μεγάλη απορία πραγματικά τα πιστεύουν αυτά που γράφουν ή είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση σ’ ένα λαό στην πλειοψηφία του απαίδευτο και αμόρφωτο . Γιατί δεν χωράει ο νους μου ότι η ηγεσία πολιτική και στρατιωτική της Τουρκίας είναι δυνατόν να ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά θα ήταν, φίλε μου, να έριχνες και καμιά ματιά στο, πραγματικά εντυπωσιακό, πόνημα του Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος», για να κατανοήσεις ότι οι (σκεπτόμενοι)Τούρκοι βάζουν μακροχρόνιους και σταθερούς στόχους, του συζητούν και τους εφαρμόζουν διαχρονικά. Τουλάχιστον ο ελληνισμός κάτι έχει να πεί αναφορικά με αυτό. Πρωτού κάνουν ότιδήποτε στην Κύπρο, ανέθεσαν στον καθηγητή Νιχάτ Ερίμ να κάνει μια μελέτη αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο κυπριακό, δεδομένου ότι με τις συνθήκες τής Λωζάνης είχαν παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση. Καί, αυτήν την πολιτικη ακολουθούν κι΄ εφαρμόζουν μέχρι σήμερα. Εκτός αυτού, εάν οι Τούρκοι (οι σκεπτόμενοι) δεν έβαζαν μακροχρόνιους στόχους δεν θα νικούσαν το Βυζάντιο.Το δε Σώμα των Γενιτσάρων που διατηρήθηκε εκατονταετηρίδες, ήταν ιδέα Τούρκου Αστυνομικού Διευθυντή.
      Και τελικά, λίγη γνώση και νηφάλια μακροχρόνια αντιμετώπιση του γείτονα δεν θα έβλαπτε τον ελληνισμό.

      Διαγραφή
    2. Και βέβαια τα πιστεύουν. Εδώ τα πιστεύουν οι ιστορικοί του ΣΥΡΙΖΑ, η Σια, η Ρεπούση, ο Λιάκος και πόσοι άλλοι. Οι Τούρκοι πλάθουν τώρα μια νέα ιδεολογία με όσα διαβάζεις. Δεν τα μεταφράζω για πλάκα. Οι Έλληνες είμαστε απαίδευτοι πολιτικά και γεωπολιτικά. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε από το λήθαργο.

      Διαγραφή
    3. Για να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο πρέπει να μη κάνουν κουμάντο η Σία, η Ρεπούση, ο Λιάκος και πόσοι άλλοι.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω με τον κο Καλεντεριδη στο σχολιο του οτι ειμαστε απαιδευτοι οχι μονο γεωπολιτικα αλλα και ιστορικα...και το προβλημα ειναι οτι νομιζουμε οτι τα ξερουμε κιολα με μεγαλη σιγουρια...

      Διαγραφή
  9. Κάποιος να πει στον Έρντο, ότι κορόϊδα παγκοσμίως (πλήν των γνωστών, όνομα δε λέμε) δεν υπάρτχουν πια. Να καταπιεί το κόντεμα που έρχεται αδυσώπητο και να περισώσει ό,τι δύναται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιος είναι ο συντάκτης του άρθρου και τι ρόλο παίζει στην Τουρκία σήμερα; Γιατί εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμία ιδιαίτερα "νέα" πολιτικοθρησκευτική ιδεολογία [σε σχέση με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον], αλλά απλώς μια πιο "ακραία" διατύπωση, ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συντάκτης του άρθρου είναι ο Γιουσούφ Καπλάν και αρθρογραφεί στη ναυαρχίδα του Ερντογανισμού Γενί Σαφάκ. Δεν κατανοείς τι λέει το άρθρο και προσπαθείς να το διασκεδάσεις;

      Διαγραφή
    2. Από αρθρογράφος σε προπαγανδιστικό έντυπο μέχρι το "επεξεργάζεται τη νέα πολιτικοθρησκευτική ιδεολογία της Τουρκίας" υπάρχει κάποια απόσταση. Τώρα εγώ μια χαρά κατάλαβα το άρθρο, γι' αυτό και το σχόλιο, εσύ δεν καταλαβαίνω γιατί πετάγεσαι αφού δεν έχεις να πεις κάτι επί του σχολίου μου.

      Διαγραφή
    3. Λες ότι κατάλαβες αλλά στο σχόλιο σου διατυπώνεις απορίες για το ζουμί του άρθρου. Άρα ή δεν κατάλαβες ή κατάλαβες λάθος πράγματα, εσύ ξέρεις,

      Διαγραφή
    4. Μάλιστα, όποιος έχει απορίες στο ζουμί ενός άρθρου σημαίνει ότι δεν το κατάλαβε. Φοβερό συμπέρασμα! Σίγουρα εσύ πάντως δεν ξέρεις σε τι αναφέρομαι οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείσαι εξ αρχής.

      Διαγραφή
  11. Η εξουσία είναι γλυκιά και έχει πολλά οφέλη. Τον Ερντογαν τον κρατάει στην εξουσία η ενδοχώρα. Οι κάτοικοι π.χ. της Σμύρνης στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Ο μόνος επομένως τρόπος για να μείνει ο Ερντογαν στην εξουσία είναι ο φανατικός ισλαμισμός και ο εθνικισμός. Το άρθρο λοιπόν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Όσον αφορά τη Ρωσία, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα από το κεφαλοκλιδωμα των ΗΠΑ και της δύσης είναι να βγάλει από τη μέση την Τουρκια. Ταπεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Ερντογάν τον κρατάει στην εξουσία η δύναμη και όχι ο λαός όπως το εννοούμε εδώ στην Ελλάδα. Και εσύ κάνεις λάθος και περνάς την Τουρκια για δημοκρατία. Λάθος αφετηρία.

      Διαγραφή
    2. Η δύναμη της εξουσίας που δημιουργεί φόβο και η εκμετάλλευση του όχλου. Δημοκρατία δεν έχει η Ελλαδα θα έχει η Τουρκία; Έχω πάει στην Τουρκία και έχω δει και έχω ακούσει αρκετά πράγματα. Δεν σχολιάζουμε για να περνά η ώρα.

      Διαγραφή
    3. Είπες ότι τον κρατάει στην εξουσία η ενδοχώρα. Τα δέντρα; Τα βουνά; Η λίμνη Βαν; Αν το να χουμε πάει στην Τουρκία μας κάνει ειδικούς στις εξελίξεις της τότε είμαστε ειδικοί χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια Έλληνες.

      Διαγραφή
    4. Και λίγη ταπείνωση δεν βλάπτει.

      Διαγραφή
    5. Σοφα νομιζω μιλησες economist...Tο προβλημα λοιπον ειναι, θα τα καταφερει;-η ΗΠΑ εννοω-.
      Και περαν τουτου μηπως η ρωσια παιζει με μας μεσω τουρκιας και τα περι λωζανης;
      Τοπαμε,υπαρχει ο κινδυνος η τουρκια να καβαλικεψει τους ρωσικους αγωγους προς δυσμας...
      Τιποτα,μονο η καλη σχεση ρωσιας-ΗΠΑ μπορει να λυσει τον γορδιο δεσμο κατα την γνωμη μου...
      Και ισως,μονο εμεις μπορουμε να παψουμε να χαζολογουμε και να πεισουμε τις ΗΠΑ για κατι τετοιο...

      Διαγραφή
  12. πολύ ενδιαφέρον Αρθρο. Ευχαριστούμε πολύ Σάββα.
    εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι η απλοϊκότητα (όχι με την καλή έννοια του απλοϊκού) της σκέψης και της Ανάλυσης. Ολοι περιμένουν την Τουρκία, η οποια αφού θα εκμεταλλευτεί τις όποιες σχέσεις εδραιώσει θα γίνει Παγκόσμια Δύναμη.
    Καλά, ο κόσμος δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απουσιάζει η όποια αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος και στην πακιστανοποίηση της Τουρκίας.Με δεδομένο πως το ISIS συνιστά αμερικανικό δημιούργημα το οποίο και εξυπηρέτησε σε απόλυτο βαθμό τους αμερικανικούς σχεδιασμούς,με δεδομένο επίσης το γεγονός πως η Τουρκία προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί το καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν εμμένει μόνο στην Κοινότητα Χιζμέτ ως εχθρικό μηχανισμό στο εσωτερικό της και δούρειο Ίππο των ΗΠΑ.

    Αντιφατικό το γεγονός επίσης πως ενώ το ισλαμιστικό μόρφωμα του AKP δραστηριοποιείται με όρους διαμετρικά αντίθετους προς την οθωμανοκρατία (παντουρκισμός)- πολλοί μιλούν για άτυπη ρεβάνς των τούρκων Ισλαμιστών εθνικιστών- επιδιώκει την πραγμάτωση του οράματος της Μεγάλης Τουρκίας στα χνάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

    Τέλος ο αρθρογράφος ορθότατα παραβλέπει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που θα προκαλέσει η επιβολή του νέου ισλαμικής απόχρωσης πολιτικοθρησκευτικού ιδελογικού δόγματος.Κούρδοι & Αλεβήτες ως και δυτικότροπα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας- δεδομένων και των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής- δεν θα αποδεχθούν επουδενί την εξισλαμοποίηση-γενοκτονία που σχεδιάζει-εφαρμόζει η Άγκυρα στην Ερντογάν εποχή .

    Αναφορικά δε με το τί πλάθουν οι Τούρκοι και τι αντιλαμβάνονται οι Ελληνες θα πρέπει να επισημάνουμε πως η τουρκική πολιτική σκέψη πάσχει απο το σύνδρομο της αυτοεπιβεβαίωσης,αρνείται τα γεγόνοτα πείσματικά, έχει κλειστεί στο δικό της Μπούνκερ, και ενω τα πάντα καταρρέουν αναλώνεται σε ασκήσεις επι χάρτου ως ο κεμαλιστής Χίτλερ στις μέρες πολιορκίας του Βερολίνου απο τα Ρωσικά στρατεύματα.

    Η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία πάντα και αυτό οφείλουμε να το έχουμε και εμείς κατά νού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Pride before fall.

    Αὐτὸ πάει γάντι στὸν Ἐρντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ unknown Μέλος του Blogger από τις Οκτωβρίου 2011
      Παρακαλούμε όπως ολοκληρώσατε τη καταχώρηση του ονόματος σας

      Διαγραφή
  15. Ποιο το συμφέρον, πολιτεία ή κράτος ;

    Τη γνώμη μου την έχω γράψει και βρίσκεται καταχωρημένη (Σχόλιο) στην ιστοσελίδα σας ( : βλέπε http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/08/30.html ).
    Θα προσθέσω τώρα και τούτο :

    Καθώς λένε "στην πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν μόνο συμφέροντα". Αν λοιπόν θέλουμε να πάψουμε να είμαστε κράτος και να γίνουμε ένα state, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, όπου δεν θα λογαριαζόμαστε ως άνθρωποι, αλλά σαν μηχανές που δουλεύουν με δανεικό πάντα λάδι και ο κατασκευαστής "όσο θέλει σε κρατά, μετά σε πετά" - γνωστή διαφήμιση ξυριστικών λεπίδων Bic -, τότε ας μείνουμε Ευρώπη και στις πολιτείες (states) που οραματίζεται ανόητα και ανιστόρητα να φτιάξει. Καλό είναι, βέβαια, να μη ξεχνάμε το πώς έγιναν τα states της υπερδύναμης (παρένθεση, ο Ομπάμα πήγε στη Χιροσίμα).

    Αντίθετα, αν θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες (έθνος) με την οντότητα και την υπόσταση του κράτους, τότε καλό είναι να δούμε ποια άλλη εναλλακτική λύση έχουμε. Είναι, βλέπεις, και τα δάνεια. Να θυμίσω, μετά τη διάλυση και κατάργηση της ονομασίας "Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών" η νέα κατάσταση πήρε την ονομασία "Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών".

    Τη διαφορά μεταξύ του εφιαλτικού οράματος United States of World - είναι ο στόχος της ΝΤΠ - νέα τάξη πραγμάτων - και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, καλείται ο αναγνώστης, αλλά και οι ειδήμονες, να την αναζητήσει. Μεγάλο το θέμα, όχι όμως και δυσεπίλυτο, εφόσον βέβαια εξουδετερωθούν και εξαρθρωθούν οι υπόγειες διαδρομές των μισθοφόρων της Δυτικής Μαφίας. Αυτές που ψάχνουν ακόμη να βρουν τα πυρηνικά του Σαντάμ Χουσεΐν ή έκαναν τους Άραβες να βγάζουν μεταξύ τους τα μάτια, όπως κάναμε κι εμείς σχετικώς πρόσφατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλος ένας σωστά σκεπτόμενος Έλληνας.

      Διαγραφή
    2. Αρα να συμμαχησουμε με τον ερδογανη και συμμαχησυμε με την ρωσια οπως ειπε
      κιο κος Μαρκεζινης.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.