12/9/17

Η Ελλάδα και ο κίνδυνος να γίνει παράσιτο της Ευρώπης

Σε ένα περίφημο άρθρο του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο της 22ας Ιουνίου 1995, ο τότε διευθυντής του Γιάννης Μαρίνος, υπό τον τίτλο Εικοσαετής “διαπαιδαγώγηση” του Έλληνα, μεταξύ άλλων έγραφε:
«Πώς μπορεί να προχωρήσει σε μία χώρα ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, της οικονομίας και των θεσμών, όταν το ελληνικό έμψυχο υλικό είναι προϊόν ενός ασθενούντος συστήματος που παράγει προβληματικά άτομα; Ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν, όταν είναι γνωστές οι καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες του άθλιου εκπαιδευτικού συστήματος, που με τη συνενοχή πολιτικών, εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών και γονέων επεβλήθη στη χώρα μας για να παράγει αμαθείς και “άοπλους” νέους, που συντρίβονται στην πρώτη προσπάθειά τους να κατακτήσουν μία θέση στον ήλιο;…».
Προσέθετε δε: «Μία οποιαδήποτε πολιτική, κάποιους νόμους, ακόμα και το Σύνταγμα, μπορείς να τα αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, τον χαρακτήρα, το ήθος, τις ιδέες, τις βεβαιότητες ή τις ανασφάλειες των ανθρώπων δεν μπορείς να τις αλλάξεις παρά ελάχιστα με τον χρόνο. Όπως δεν μπορείς εν μία νυκτί να μεταβάλεις αγράμματους και αμόρφωτους σε φωστήρες… Στο πλαίσιο αυτό, γενιές Ελλήνων διαπαιδαγωγήθηκαν, ιδίως τα τελευταία χρόνια, να έχουν δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση, να λαφυραγωγούν τα δημόσια Ταμεία με φορολόγηση των αδύνατων εισοδηματικών τάξεων και με δάνεια… και να εξαπατούν τους “κουτόφραγκους”, που δεν καταλαβαίνουν από κομπίνες».

Για τη συνέχεια Euro2Day

9 σχόλια:

  1. Ο ιστορικός Θουκυδίδης μιλώντας για την διακυβέρνηση της πολιτείας από τον Περικλή τη χαρακτηρίζει σαν κάπως αριστοκρατική και λέει πως «μόνο κατά το όνομα ήταν δημοκρατία, πράγματι όμως εξουσία που την είχε ένας μόνο, ο πρώτος της Αθήνας πολίτης». Πολλοί άλλοι λένε ότι εκείνος πρώτος οδήγησε το λαό σε κληρουχίες και θεωρικά και αποζημιώσεις και ότι έτσι τον κακοσυνήθισε και, ενώ πριν ήταν φρόνιμος και εργατικός, έγινε εξαιτίας των κυβερνητικών αυτών μέτρων σπάταλος και ακόλαστος. Σωστό όμως είναι να εξετάσουμε την αιτία της μεταβολής αυτής στηριγμένοι στα ίδια τα πράγματα.
    [9.2] Στην αρχή, καθώς είπαμε, θέλοντας να αντιταχτεί στη δημοτικότητα του Κίμωνα, κολάκευε το λαό· αλλά δεν είχε τον πλούτο και τα χρήματα που είχε ο Κίμων, με τα οποία κέρδιζε την εύνοια των φτωχών, παρέχοντας κάθε μέρα δείπνο σε όσους Αθηναίους είχαν ανάγκη, ντύνοντας τους γέρους και βγάζοντας τους φραγμούς των κήπων του, για να παίρνουν ελεύθερα απ᾽ αυτούς οπωρικά όσοι ήθελαν. Επειδή με αυτά τα δημαγωγικά μέσα του αντιπάλου του ο Περικλής έχανε τη δημοτικότητά του, για να τα εξουδετερώσει, τρέπεται στη διανομή χρημάτων του δημοσίου κατά συμβουλή του Δαμωνίδη από την Οίη, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης. [9.3] Και αμέσως με τα θεωρικά και δικαστικά επιδόματα και με άλλες μισθοδοσίες και παροχές κέρδισε όλο το λαό και τον χρησιμοποιούσε για να περιορίσει την εξουσία του Αρείου Πάγου, που αυτός δεν ήταν μέλος της, επειδή δεν είχε κληρωθεί ποτέ ούτε άρχοντας ούτε θεσμοθέτης ούτε βασιλιάς ούτε πολέμαρχος.

    ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Περικλῆς (9.1-9.5)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αληθεια ειναι οτι η δημοκρατια ειναι δυσκολο πουλι. Οι δυτικες κοινωνιες παλευουν (απο τον Κρομγουελ) και μετα να τις φερουν και σε καποιο βαθμο το καταφεραν.Οι Βελγοι 36 μηνες χωρις κυβερνηση και ο κρατικος τους μηχανισμος και οι μεγαλοι θεσμοι λειτουργουσαν αψογα το κρατος.Εμεις σε 3 χρονια θα γιορτασουμε τα 200 χρονια που διωξαμε τους τουρκους απο την Πελοπονησο και σε 4 χρονια τα 110 απο τη Μακεδονια.
    Δεν ειχαμε ευκαιριες και χρονο για να κανουμε ενα δημοκρατικο κρατος με ωραιους πολιτες.
    Αλλα αξιζει να αγωνιστουμε για να κανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γράφεις είναι φτηνή δικαιολογία. Οι Ρουμάνοι, οι Τσέχοι, οι Σλοβένοι κ.ά. πως κατάφεραν δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής δικτακτορίας και τα ερείπεια που αυτή συσσώρευσε, να ορθοποδήσουν και να μας έχουν ξεπεράσει;
      Όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο, μεγάλο μέρος των Ελλήνων, εκμαυλίστηκε και βιοπορίστηκε χωρίς να εργάζεται πραγματικά, μέσω του κλεπτοκρατικού σοσιαλισμού και αυτό το θεωρούν ακόμη και σήμερα δικαίωμα. Εάν δεν εξοβελιστεί το καρκίνωμα του παρασιτικού πελατειακού κράτους που εκφράζει κατά κύριο λόγο σήμερα ο εθνομηδενιστικός συρφετός σύριζα-ανελ, δεν υπάρχει σωτηρία.

      Διαγραφή
    2. τσεχία ήταν πάντα ένα γερμανικό κρατίδιο που με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου έγινε ένα τεχνητό κρατικό μόρφωμα μαζί με τη σλοβακία, ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ φυσικές κρατικές και εθνικές οντότητες, πάντα ήταν προσαρτήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες , έχουν θεσμούς που λειτουργούν , παιδεία και στήριξη από τις μαμάδες τους εφόσον είναι υπάκουοι , δεν νομίζω ότι αποτελούν παράδειγμα για σύγκριση με την χώρα μας. Στα υπόλοιπα έχεις απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή
  3. Φθηνά μας εξαγόρασαν. Ήρθαν, οι βάρβαροι, με δώρα ακριβά και αγκαλιές φιλίας και ισότιμης σχέσης και μας πούλησαν το ευρωπαϊκό όνειρο. Θα γινόμασταν και μεις ευρωπαίοι και επιτέλους θα ξαποστάζαμε από τα πέτρινα χρόνια των πολέμων και της κούρασης, όλοι αδελφωμένοι.
    Θα γινόμασταν ευρωπαίοι και θα είχαμε πρόσβαση παντού στην ευρώπη, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανθρώπων και εμπορευμάτων. Και να τα ΜΟΠ και να τα ΕΠΕΡ και να το Erasmus. Δώσε επιδοτούμενα στους υποανάπτυκτους Έλληνες. Έτσι μας βλέπανε. Τι να το κάνεις το βιβλίο ρε! Πάρε mercedes. Γυάλιζε το ταμπελάκι του ευρωπαίου. Και γύρισε ο Ολλανδός να μου κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να κάνει η απροσάρμοστη λέει Ελλάδα εν έτει 1998.
    Μόλις του άστραψα το ανάποδο χαστούκι και βγήκαν οι μύξες στον περίπατο, γύρισε όλο το τραπέζι να κυττάζει. Τι έγινε φίλε Νίκος; 'Τόλμησε να πιάσει το όνομα της Ελλάδας στα σάπια δόντια του χωρίς να έχει πλύνει το στόμα του", απάντησα. Να δεις πως κατάλαβαν όλοι τη θέση τους...
    Ρε για μαζευτείτε λίγο, φώναζε ο κ. καθηγητής, εσείς είστε Έλληνες κι αυτοί οι ευρωπαίοι είναι οι παραμπάκοι, οι πνευματικά παρακατιανοί, του διαφωτισμένου τους μεσαίωνα. Τι κι αν έχουν λούσα, ούτε στο νύχι δεν μας φθάνουν, στο πνεύμα και το ήθος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η πόρνη όσα λούσα και να ντυθεί δε θα μπορέσει ποτέ να φτάσει σε αξία την παραδουλεύτρα μάνα που σας σπουδάζει, μένοντας νηστική. Πάνε να σας διαφθείρουν, εσάς, τα νιάτα μας. Πολλοί παρασύρθηκαν, λίγο η αριστερή προπαγάνδα στα πανεπιστήμια, λίγο η έκπτωση των δασκάλων και ο συνδικαλισμός τους, μη τους βάλουν οι φοιτητές στο μάτι, έμαθε η νέα γενιά στα εύκολα, να τρώει από την μούργα. Κυττούσε η Ελληνίδα η γιαγιά βλοσυρή, το εγγόνι το ευρωπαίο, να φεύγει με το Erasmus για Μόναχο ενθουσιασμένο με το γερμανικό πνεύμα και τις ευκαιρίες για πρόοδο εκεί και τι να του πει του Γιαννάκη; Για το ό,τι κάποιοι από τους γερμανούς που θα συναντήσει είναι γιοί κι εγγόνια αυτών που ξεκληρίσανε την οικογένεια της; Το ήξερε κι η ίδια πως το ξέρει ο Γιαννάκης, παλιές ιστορίες είχαν χιλιοειπωθεί και οι φωτογραφίες με τους αδερφούς της στον τοίχο πίσω της, να κλαίνε μέσα της και κυττούσε αμίλητη, σαν εισαγγελέας πριν εξαπολύσει κεραυνό, γιατί όσο κι αν είναι αίμα ο Γιαννάκης, ο μέσα Νόμος, ο Νόμος που της έμαθε η θυσία των τριών γενναίων αδερφών της, ήταν αμείλικτα σαφής: Ο Γιαννάκης προσκύνησε... σάπισε... πρόδωσε, πηγαίνει στην χώρα των δημίων, είλωτας και χαμογελαστός. Δεν πηγαίνει καν σαν Έλληνας, σαν ευρωπαίος πηγαίνει, κρύβει την γενιά του. Ίσως, καλύτερα έτσι. Ας τιμωρηθεί εκει, μόνος του, όπως επέλεξε να προκόψει.
    Αυτή είναι η πραγματική χρεωκοπία, η άλλη η οικονομική χρεωκοπία, είναι απλή παρανυχίδα.
    Η πνευματική και ηθική χρεωκοπία ενός Έθνους προηγείται κατά πολύ της οικονομικής του χρεωκοπίας. Διδάσκαλοι της, οι προδότες, οι κομμουνιστές και οι αλλόφυλοι. Στόχος τους πρώτος : Η Ιστορίας του Έθνους μας. Συνεχώς, θα ψαλιδίζεται, θα δαιμονοποιείται, όχι μόνο από αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες, τις δεξιές. Η επόμενη γενιά Ελλήνων πρέπει να αποδεχτεί την επερχόμενη εθνική καταστροφή και ήττα. Να είναι προετοιμασμένη με ενοχικά. Να μην αντιδράσει.
    Και αυτή είναι η δυστυχία μας. Η Ελλάδα φτωχιά χώρα ήταν πάντα κι όταν ζόριζαν τα πράγματα είχε το καλύτερο αμυντικό όπλο στον κόσμο, τα δαιμόνια παιδιά της. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω, πόσα ελληνόπουλα βλέπετε;
    Τέτοια μακροχρόνια σφάλματα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συμφορές πολύ μεγαλύτερες της οικονομικής δυσπραγίας και καταστροφής.
    "Τικ-τακ" που λέει και ο Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιο και προφητικο πραγματι το αρθρο του 1995.Επισης ωραιο και το σχολιο του Ιωνα με παραπομπη στον θειο Πλουταρχο!Μετα απο χρονια ξαναδιαβασα το τοσο περιεκτκο κειμενο περι Περικλεους!

    Θα θελα να σχολιασω το κειμενο του Πλουταρχου λεγοντας οτι αξιζει να διαβασει καποιος και την συνεχεια απο το 9.3 εως το 9.5 για να καταλαβει καλλιτερα οτι οταν η φιλοδοξια συναντα τον λαικισμο και την αγυρτεια με την συνεργεια του λαου, ερχεται η καταστροφη-δημοκρατικα παντα-εθνων και κοινωνιων.

    Οταν για πρωτη φορα διαβασα το κειμενου του Πλουταρχου μου δημιουργηθηκαν πολλες αποριες,επειδη αλλα ειχαμε μαθει στο σχολειο για τον Περικλη.Ομως το κειμενο σε συνδυασμο με τα ιστορικα γεγονοτα πριν και επι πελοποννησιακου πολεμου,επιβεβαιωνουν την απληστια των Αθηναιων για επεκταση (καπιταλισμος), την τυραννια που ειχαν επιβαλλει στους συμμαχους τους Ελληνες(!), οι οποιοι σαν πιο αδυναμοι πρεπει να ηταν αυτοι που πληρωσαν "τα μαρμαρα του Παρθενωνα" με την μεταφορα του συμμαχικου ταμειου απο την Δηλο στην Ακροπολη και τις "χρηματοδοτησεις" που εγιναν σε μνημεια και ναους ωστε να γινει η Αθηνα μια πενταμορφη πολη...

    Κοντολογις, νομιζω οτι η δημαγωγια του Περικλεους που παρουσιαζεται σε ολον τον κοσμο σαν "δημοκρατικο επιτευγμα" διακυβερνησης ειδικα απο Δυτικους πολιτικαντηδες ,παρεσυρε τους Αθηναιους σε εναν πολεμο καταστροφικο για την πολη τους.Επιπλεον διεσπασε εφ απαξ τον Ελληνικο κοσμο (δες σφαγη στην Κερκυρα, Μηλο κλπ) με εναν εμφυλιο (433-404 π.Χ) που μπροστα του ο εμφυλιος (1946-1949) ειναι αστειος.Επισης παρολη την βραχυβεια Ενωση των Ελληνων υπο τους Μακεδονες βασιλεις,ο διασπασμενος Ελληνισμος κατακτηθηκε απο τους Ρωμαιους το 146 π.Χ. οποου οι μισοι Ελληνες υποστηριζαν τις Ρωμαικες Λεγεωνες!

    Ο Πλουταρχος και το αρθρο στον Οικ. Ταχυδρομο δειχνουν τι συμβαινει στα εθνη (νεοελληνικο) οταν χανονται οι αξιες και το μετρο απο τους πολιτικους και τους πολιτες:διαλυση και εξαφανιση...Να γιατι η πλειοψηφια των νεοελληνων δεν ενδιαφερεται πια να διορθωσει τα κακως κειμενα...ισως γιατι κουραστηκαν και θελουν να πιστεψουν τα ψεμματα του καθε γελοιου δημαγωγου που ...εμπορευεται ελπιδες...αρκει να τους δινει μια μικρη παραταση ζωης στο δραμα τους.

    Σημ. Οι Αθηναιοι ηταν τυχεροι γιατι μετα το κακο που προξενησαν στον Ελληνισμο, ο Σπαρτιατης ναυαρχος Λυσανδρος οταν κατεκτησε την Αθηνα δεν ακουσε τις προτροπες καποιων για γενικη σφαγη,εξανδραποδισμους και δουλοποιηση του αθηναικου πληθυσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παράσιτο, ωραία παρομοίωση. Επενδύσεις διώχνουμε λαθρομετανάστες μουσουλμάνους με τις καραβιές εισάγουμε, χασισεμπόρους στα πανεπιστήμια προστατεύουμε...ας προσέξουμε όμως γιατί όταν το παράσιτο αναπτυχθεί υπερβολικά και απειλεί τον φιλοξενούντα οργανισμό συνήθως έρχεται και η αντιβίωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ.Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ.ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΛΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Γιωργος Μαρινος οπως και ο Νικολαου,υπηρξαν για μενα οι οικονομικοι προφητες που οτι ειπαν επαληθευτηκε και μαλιστα σε τελειως ανυποπτους καιρους.
    Ευπρεπεις και αντικειμενικοι προσπαθησαν να αφυπνησουν και οχι να κοιμησουν με κομματικα χαπια τους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.