1/10/18

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: «Ναι» από το 91% όσων ψήφισαν

zaev_new_main

Με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό  90,81%- Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών -«Η συντριπτική πλειοψηφία είπαν ναι» - «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» είπε ο Ζόραν Ζάεφ - Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η καταγεγραμμένη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 34,09%

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 50% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,81% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,18%.
Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 573.000 πολίτες


«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί  ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. 

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

Συμμετοχή κάτω του 40% στο δημοψήφισμα

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες που είχαν στηθεί στην πΓΔΜ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες των Σκοπίων καλούνταν να απαντήσουν αν συμφωνούν (ναι) ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αυτό που είναι το πλέον αξιοσημείωτο είναι η χαμηλή συμμετοχήτου εκλογικού σώματος, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.

protothema.gr/

Υπουργείο Εξωτερικών για δημοψήφισμα στα Σκόπια: Αντιφατικό το αποτέλεσμα

kotzias--4-thumb-large

«Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σχολιάζει ο Νίκος Κοτζιάς

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Κοτζιάς αναγνωρίζει την... συντριπτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα αλλά δεν αποκρύπτει τον έντονο προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό αποχής από την διαδικασία και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση και τον Ζόραν Ζάεφ. 

Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι η επισήμανση του ότι πρέπει να διαφυλαχθεί  η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι οι εθνικισμοί δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί»

protothema.gr/

6 σχόλια:

  1. Ο Ζαεφ μου θύμισε τον Τσίπρα στο δημοψήφισμα !!!! Έτσι και αυτός την απόχη την μετέφρασε σε νίκη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θριαμβος...!!! Σκιστε τα βιβλια μαθηματικων!! Το 35% ειναι μεγαλυτερο απ το 65% !!!!!! Καψτε τα ολα...!! Σφαλουν !!! Και οι πυραυλοι πια δεν πανε πανω....πανε στο κεντρο της Γης !!!! Τα μηλα δεν πευτουν απ τις μηλιες ..ανεβαινουν στα συννεφα !!! Οι γιαουρταδες δεν πουλανε πια γιαουρτι...η γιαουρτι πουλαει γιαουρταδες !!! Τα τρενα δεν τρεχουν στις γραμμες...οι γραμμες τρεχουν πανω σε τρενα ακινητα !!! Η Ουασιγκτον και το Βερολινο μας δουλευαν οτι ο Κιμ ειναι δυναστης στην χωρα του...η χωρα του δυναστευει τον ...Κιμ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν φας φασολια Πρεσπων ...βγαζεις γελαστικα αερια....Τα τζιτζιρα ..τα Κοτζιαρα...τα Τσιπροτζιτζιχοτζιρα...Το Ναι....πηρε το ...90% του 35 % ...θριαμβος....η πλειοψηφια οταν τεινει στο ...μηδεν !!! Οι Ρωσοι πηραν το μυνημα.Το 65% ειναι μαζι τους ...εξω απ το ΝΑΤΟ...θριαμβος των δυτικων...ξεκαθαρισε το ..τοπιο.Πρεπει να φυγει ενα φαξ απ την Μοσχα προς ολους....""ευχαριστουμε πολυ".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη έχουμε μπλέξει μ δαύτους! Μας βλέπω σύντομα να βγαίνουμε στο βουνό κυριολεκτικα! Το κακό είναι πως οι συνθήκες εδω δεν ειναι για τα βουνά! Ούτε να πολεμήσεις, ούτε να πας να ζήσεις όσο είναι η μοίρα σου με ησυχία από δαύτους! Κάνανε τεχνολογικά τον κόσμο μια σταλιά για την πλεονεξία τους, να τον ελέγχουν, κι όχι για το καλό του ανθρώπου! Τα έμαθες τα νέα για την τεχνητή νοημοσύνη φαντάζομαι! Θα με δεις " προγραμματισμένο" σε 100 αντίτυπα να οδηγώ φορτιγίδες στον Δούναβη, ή να είμαι στον Όλυμπο να πολεμώ αντιρρησίες...ο Σάκης σε νέα έκδοση! Διάλεξε τύπο φίλε, εγώ σκέφτομαι έναν ακόμα μπας και τους ξεγελάσω! Ο τρελός του χωρλιού! Εκείνος δηλαδή που με το G3 μουρλάθηκε και τους γανώνει τα πρέκια! Στην Αμερική το φτιάξανε, αλλά σκοτώνει σε συναυλίες από παράθυρα ξενοδοχείων αθώους, μπαίνει και θερίζει παιδάκια στα σχολεία...εδώ λέω να το βελτιώσουμε να στέλνει στο διάολο βουλευτές και υπουργούς...τεχνητή νοημοσύνη φίλε, πω - πω τι είπες τώρα? Μεγάλο πράγμα, όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας! Θα σου τσιπάρουν τον Όμηρο, τον Πλάρωνα, τον Πυθαγόρα...φοβερό..πασάς ρε φίλε...

      Διαγραφή
    2. Σακη ενα θεμα εδω...Τεχνητη νοηνοσυνη εε ?? Αλλα δεν σου ειπανε ..ποιου σταδιου εξελιξης..Σου ειπανε ?? Κοιτα ..νοημοσυνη εχει και η μυγα.Γιατι φοβασαι τοσο ? Φοβασαι την μυγα ? Την δινεις μια....καπουτ...Στον Ολυμπο δεν εχει μυγες.Κρυωνουν ...Οπου εχει βρωμιες πανε.Ταχα η τεχνητη νοημοσυνη που παει ?? Αμα καθαρισεις το μερος ..δεν παει.Νομιζεις οτι η τεχν.νοημοσυνη εχει νοημοσυνη ?? Αν ειχε θαξερε οτι ειναι χαζοτερη του δημιουργου της. Αν ηταν αλλιως θα εφτιαχνε αυτη δημιουργους κι οχι αναποδα.Κοιτα να ριξουμε καμμια ..φαπα στα ανδρεικελα ολα εδω ..κι ασε τα οπλα.Δεν χρειαζονται οπλα στους δειλους.Και λιγοι ειναι...και δυναμη δεν εχουν..και τα κανουν πανω τους αν φανε ενα δημοκρατικο σκατοξυλο.Αμα βαραει ολος ο δημος...εχεις δημοκρατια 100%....Ασε που και μονο να δουν ολο τον δημο με αγριες διαθεσεις στο δρομο...θελουν ολο το εργοστασιο της Μπευμπυ λινο στο ελικοπτερο διαφυγης...Θα εχουν ακρατεια εως τον Βορειο πολο...Εκει θα αρχισει αλλη...λογω αρκουδων...

      Διαγραφή
  4. Άμα κάνεις κακές παρέες αυτά γίνονται...μαθαίνεις κωλοτούμπες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.