3/10/18

Ραντάρ που θα ελέγχουν όλο το Αιγαίο, στήνει ο Ταγίπ Ερντοργάν

Προκλητική ενέργεια
Η πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, καλύπτει την περιοχή από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τη Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη και θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία
Με ραντάρ θα ελέγχει επί 24 ώρες το 24ωρο το Αιγαίο η Τουρκία με στόχο «να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο». Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Ανεπισήμως όμως τα ραντάρ αυτά θα ελέγχουν κάθε κίνηση στο Αιγαίο. Αναμένεται ελληνική απάντηση στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στήθηκαν ήδη 11 παρατηρητήρια στις δυτικές ακτές της Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδίου Ακτοπλοϊκής Επιτήρησης με σύστημα ραντάρ.
Η πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, καλύπτει την περιοχή από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τη Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη και θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ραντάρ θα ελέγχουν τις κινήσεις πλοίων που θεωρούνται ύποπτες.
Αν για παράδειγμα δύο πλοία έρθουν πολύ κοντά, θα θεωρείται ύποπτο και η εικόνα θα καταγράφεται και θα αποστέλλεται αυτόματα στην Άγκυρα όπου θα βρίσκεται το επιχειρησιακό κέντρο.
Στη συνέχεια τα δεδομένα θα στέλνονται για εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες και αν διαπιστώνεται δραστηριότητα παράνομης μετανάστευσης θα παρεμβαίνει αμέσως το λιμενικό.
Πρόκειται για μια ενέργεια που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή ειδικά τους επόμενους μήνες όπου αναμένεται η έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ομως, προκαλεί εντύπωση η δήθεν ευαισθησία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό όταν η ίδια ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν τις πύλες στέλνοντας χιλιάδες προς την Ελλάδα.
Είναι προφανής η ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν να βάλει «μάτια» και«αυτιά» στο Αιγαίο, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα.
Πηγή: Τα Νέα

2 σχόλια:

  1. H Tουρκία εδώ και 20 χρόνια εξελίσει το πρόγραμμα UZUN UFUK (Μακρυνός Ορίζων) για την Θαλάσσια Επιτήρηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα θέσεων Μικροκυματικών ραντάρ παράκτιας επιτηρήσεως ΑΛΛΑ και HFSW ραντάρ (Βραχέων κυμάτων επιφανείας) που επιτρέπουν την επιτήρηση σε αποστάσεις ΠΕΡΑΝ του "οπτικού ορίζοντος", με προφανή σκοπό την παροχή "Διευκρινισμένης Εικόνος Επιφανείας" (RMP) στον ευρύτερο χώρο του ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Επίσης η υπαρξη και επιχειρησιακή εκμετάλλευση ανάλογων συστημάτων προσδίδει αξιοπιστία και επάρκεια στην διεκδίκηση Ερεύνης - Διασώσεως του ενδιαφερομένου Κράτους και ανάλογη "προβολή Ισχύος' σε διεκδικούμενες περιοχές SAR οπως πέραν του 25 μεσημβρινού...
    Τα παραπάνω συμπληρώνονται απο ηλεκτρο-οπτικούς (κάμερες ημέρας - υπερύθρων) και υποβρύχιους αισθητήρες, δίκτυο κορμού μεταφοράς δεδομένων, Κέντρα Συντήξεως Δεδομένων απο τα παραπάνω συστήματα, "ανοικτές πηγές", HUMINT καθώς και τα συστήματα ραδιο-εντοπισμού / υποκλοπών των Τουρκικών ΕΔ.
    Ολα τα παραπάνω υλοποιούνται με Εθνικούς πόρους, με την σύμπραξη εταιρειών οπως η ASELSAN, Παν. Ιδρυμάτων οπως το TUBITAK και βεβαίως με την αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλικής THALES... Στο σύστημα αυτό πρέπει να προσθέσωμε και την ισχυρή δύναμη Αεροσκαφών Ναυτικής ΣΥνεργασίας και Περιπολίας του ΠΝ ΚΑΙ της Ακτοφυλακής.
    Η ενταξη "νέων" θέσεων και εξοπλισμού αισθητήρων με τονιζόμενη την διάσταση "αντι -λαθρομετανάστευση" παραπέμπει σε προετοιμασία ...χρηματοδοτήσεως απο την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ των προαναφερομένων δραστηριοτήτων στα πλαίσια συμφωνιών ελέγχου της λαθρομεταναστεύσεως.
    Με κίνδυνο να καταντήσω γραφικός λόγω συχνής - πλήν αναποτελεσματικής - αναφοράς του θέματος, θα ερωτήσω για μια ακόμη φορά :
    Εμείς τι κάνομε με το ΕΣΟΘΕ ; Πόσα χρήματα EUROSUR θα χαθούν ακόμη εως οτου η Χώρα μας αποκτήσει ενα σύστημα Θαλασσίας Επιτηρήσεως ανάλογο με το μήκος της ακτογραμμής της, την πολυπλοκότητα των θαλασσίων διάυλων της και την ...προτίμηση της απο τις "προσφυγικές ροές" και τους ...συντονιστές των ΜΚΟ ;
    Θα απαντήσουν κάποτε αυτοί που αφησαν να "σβήσει" το υλοποιηθέν εως το 2003 VTMIS, που ματαίωσαν την επέκταση του στο ΑΙγαίο (εκεί που οι Τούρκοι αμφισβητούν την ικανότητα SAR του Ελληνικού Κράτους...) οι καινούργιοι μαθητευόμενοι Μάγοι που προσπαθούν να το "αναστήσουν" με ψέματα και προχειρότητες, που "προκηρύσσουν" την πρόθεση τους να ...προκηρύξουν διαγωνισμό για το ΕΣΟΘΕ αλλά...το σκέπτονται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βοταν ..την χωρα την κυβερνανε δικηγοροι...οικονομολογοι...παροχοιυπηρεσιων...γιατροι..εως και δερματολογοι...κλπ.Αυτοι δεν εχουν.καλο σκοπο.Δεν εχουν χαμπαρι τι στο καλο ειναι προοδος.Για να καταλαβουν και αξιολογησουν κλπ ολα αυτα ...πρεπει να πανε ξανα σε ειδικα σχολεια 30 ετη...και να δουλεψουν στην αγορα κιολας μετα.Αυτα.που λες ειναι κινεζικα γιαυτους.Βεβαια εχουν το ....ακαταμαχητο επιχειρημα....εχουμε συμβουλους.Εδω τα φτεινεις ολα.Σαν να λες ο μαο μαο εχει καλο μαγο στην φυλη.Ο μαγος ομως πρωτον δεν ειναι σχολειο...και επισης δεν ειναι μαλακας να σου πει την τεχνη του.Φανταζεσαι ολο το χωριο ναναι μαγοι ?? Θα ψωφισουν στην πεινα ολοι.Ζουμε σε εναν κοσμο παραλογου.Η θα παμε μαζι του...οσο..και οπου..( γκρεμο σιγουρα)..η θα κανουμε τους πιο χαζους ...των ιδεων...στον αλλο κοσμο.Αρα ...αστο...και παμε για καφε...τα ρανταρ θελουν μαθηματικα...και δεν θα πλουτισουμε σπαζοντας το κεφαλι μσς...αλλα σπαζοντας το κεφαλι των διπλα...μεσω υπηρεσιων....αυλων..Αντε πες τωρα την γκομενα να παει για εξισωσεις...ιδρωτα...κλπ.Εισαι καλα ? Και το αποσμητικο ?? Η παραλια ??Αστα ...τα παιρνουμε απ εξω με προμηθεια και τελος.Παμε για καφε...στο ειπα..καλυτετα στην νομικη κλπ...δεν χαλαει ουτε το μανον...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.