14/10/18

Οργή στη Μόσχα • Πανηγυρισμοί στην Ουάσινγκτον • Και τώρα η σειρά της «Μακεδονικής Εκκλησίας»;

• Οργή στη Μόσχα • Πανηγυρισμοί στην Ουάσινγκτον • Και τώρα η σειρά της «Μακεδονικής Εκκλησίας»;

 Γράφει: Γιώργος Καραγιάννης*
Όποιος δεν έχει καταλάβει ακόμη το πολιτικοεκκλησιαστικό παιχνίδι που παίχτηκε και παίζεται με την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην  Ουκρανία και το ρόλο που έπαιξε σ’ αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τους άλλους Φαναριώτες μητροπολίτες δεν έχει παρά να διαβάσει την θριαμβευτική δήλωση που έσπευσε να κάνει ο ειδικός εκπρόσωπος για θέματα της Ουκρανίας του Στέιτ Ντηπάρτεμντ  Κερτ Φόλκερ, μόλις έγινε  γνωστή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι:
«Ο διαχωρισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας -είπε ο Φόλκερ- θα τονίσει το γεγονός ότι, σε πολιτική διάσταση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε την Ουκρανία».

Η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η Δύση
Και συνέχισε αποκαλύπτοντας όλους τους στόχους που επεδίωκε η Ουάσινγκτον με το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία:
«Οι Ρώσοι ηγέτες απομακρύνουν τον ουκρανικό λαό από τις ιστορικές σχέσεις του με τη Ρωσία. Η Ουκρανία σήμερα είναι πιο ενωμένη, περισσότερο εθνικιστική και πιο προσανατολισμένη προς την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τη Δύση από ποτέ άλλοτε. Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της δολοφονίας Ουκρανών»...
Καθαρά πράγματα: Ποιοί ιεροί κανόνες, ποια εκκλησιαστικά ταλμουδικά, ποιες κανονικές σχέσεις Εκκλησιών και «λίαν αγαπητών εν Χριστώ αδελφών»; Με δεδομένο το ιστορικό βάρος της Ορθοδοξίας στους σλαβικούς λαούς προέχουν τα σχέδια του Τραμπ, του ΝΑΤΟ, της Δύσης, της Ευρωπαικής Ένωσης για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας. Και το κυριώτερο: η πολιτική, οικονομική , στρατιωτική και τώρα εκκλησιαστική περικύκλωση και απομόνωση της Ρωσίας του Πούτιν  .
Και σ’ αυτή την ιστορία στο εκκλησιαστικό της μέρος , μη γελιόμαστε μεγάλοι άνθρωποι ήμαστε και δεν πιπιλάμε το δάχτυλο , το Φανάρι έπαιξε καθαρά το ρόλο του ατζέντη των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του φιλοφασιστικού ουκρανικού καθεστώτος του Ποροσένκο (βλέπε και τα σχετικά σημειώματα στον Ημεροδρόμο «Αμερικανική βοήθεια στο Βαρθολομαίο στο πολιτικο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας», 28.9.2018 και«Βαρθολομαίος και Κύριλλος κι από πίσω Τραμπ και Πούτιν», 17.9.2018).

Το σχίσμα είναι γεγονός
Εκεί που έφτασαν τα πράγματα η ουσία είναι μία. Το σχίσμα στο χώρο των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι γεγονός.
Από τη μια μεριά το Φανάρι το οποίο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει ως βασική πυξίδα στην στάση του την πολιτική των εκάστοτε αμερικανικών κυβερνήσεων. Και από την άλλη το Πατριαρχείο της Μόσχας με το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό πιστών στον ορθόδοξο κόσμο, άκρως συντηρητικό και κράτος εν κράτι στη Ρωσία του Πούτιν. Η αντίδραση της , όπως προκύπτει και από τις πρώτες δηλώσεις των εκπροσώπων της που μίλησαν καθαρά για μια «σχισματική ενέργεια» και «διάσπαση  της Ορθοδοξίας», θα είναι σκληρή. Όσο για τον Πούτιν, όλοι ξέρουν πια ότι δεν αφήνει τίποτα χωρίς να αντιδράσει. Μόνο που διαλέγει αυτός το χρόνο.
Προς το παρόν ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα εκκλησιαστικά πράγματα αλλά δεν ανακατεύεται (σ.σ. εμένα μου λες;) και  προειδοποίησε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «εάν παρατηρηθούν παράνομες πράξεις τότε ασφαλώς η Ρωσία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, όπως άλλωστε έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν, ότι θα προστατέψει τα δικαιώματα των Ορθοδόξων, είναι μία απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη στάση».
Πίσω από αυτές τις δυο πλευρές θα στοιχηθούν ανάλογα με τους συσχετισμούς  και τα άλλα Πατριαρχεία και Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όσο για την ίδια την Ουκρανία ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η πόρτα του ( εκκλησιαστικού) φρενοκομείου άνοιξε διάπλατα και δεν αποκλείεται να  δούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει σε εκκλησιαστικές διαμάχες εδώ και αιώνες.
Το Φανάρι στο τέλος της ανακοίνωσης για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου έκανε έκκληση  «προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναῶν, Μονῶν καί άλλων περιουσιακῶν στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας καί εκδικητικότητος, εις επικράτησιν τῆς ειρήνης καί της αγάπης του Χριστοῦ».
«Ελπίζω ότι μετά την απόφαση για Αυτοκεφαλία, δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες και βία στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα είναι μια τραγωδία», κατέληγε στη δήλωσή του και ο Αμερικανός Φόλκερ.
Ζήτημα παγκόσμιας γεωπολιτικής
Και ο Ποροσένκο, αφού χαρακτήρισε την απόφαση «ζήτημα παγκόσμιας γεωπολιτικής» έσπευσε να εγγυηθεί ότι το ουκρανικό κράτος  «θα σεβαστεί την επιλογή των ατόμων που αποφασίζουν να μείνουν στη δομή της Εκκλησίας, που θα διατηρήσει την ενότητα της με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ωραίες κουβέντες, λόγια του αέρα όμως για όποιον έχει ζήσει την ουκρανική πραγματικότητα από το 1991 και τις καταλήψεις εκκλησιών και τις διώξεις που υφίστανται οι πιστοί ( και είναι οι περισσότεροι, κυρίως στις ανατολικές περιοχές ) που ακολουθούν το μητροπολίτη Κιέβου που υπάγεται στη Ρωσική Εκκλησία. Διώξεις από ομάδες ακραίων εθνικιστών και φασιστών που, όπως είναι γνωστό, αλωνίζουν ασύδοτες στη σημερινή Ουκρανία.
Άλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο για τις προθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι αυτά που είπε πριν από λίγες μέρες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θρησκειών και Εθνικοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, θέτοντας θέμα αφαίρεσης από την υπαγόμενη στο Πατριαρχείο της Μόσχας μητρόπολη του Κιέβου των μοναστηριών («Λαύρες») των Σπηλαίων στο Κίεβο και της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ποτσάγιεφ. Μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα αφού τα δύο μοναστήρια θεωρούνται οι κοιτίδες της ρωσικής Ορθοδοξίας.
Και τώρα η σειρά μας;
Και μετά την Ουκρανία τι; Ένα καίριο ερώτημα που μας αφορά και άμεσα. Όλα δείχνουν πως θα είναι η Εκκλησία στα Σκόπια όπου ( όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας μέχρι την Τετάρτη δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη ορθόδοξη Εκκλησία) η «Μακεδονική Εκκλησία» που αποσχίσθηκε από το Πατριαρχείο της Σερβίας και τώρα ζητά από το Φανάρι, με την υποστήριξη του Ζάεφ, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στον Βαρθολομαίο, να κηρυχθεί Αυτοκέφαλη  (βλέπε και το σημείωμα στον Ημεροδρόμο «Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων», 19.9.2018). Η πρώτη απάντηση του Φαναρίου ήταν ενθαρρυντική. Θα προχωρήσουν μέχρι τέλους κι αυτή τη «δουλειά» οι Φαναριώτες, ανάβοντας φωτιές και στην Ελλαδική Εκκλησία, που αναγνωρίζει και τιμά μόνο τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, που συνδέεται με το σερβικό Πατριαρχείο; Μόνο ένας Θεός το ξέρει. Κυρίως ο επίγειος, του οποίου τυγχάνουμε (τρομάρα μας) και  «κύριοι στρατηγικοί εταίροι», που βιάζεται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και στη γειτονιά μας. Κι ας καούν και όλα τα εκκλησιαστικά παλιάμπελα
* Ημεροδρόμος

12 σχόλια:

  1. Δέν ὑπάρχει σχίσμα, πρόβλημα στό Φανάρι ὑπάρχει καί εἶναι σοβαρότατο:
    Δεῖτε πόσο κανείς δέν ἀκολουθεῖ τό Φανάρι στό θέμα τῆς Οὐθκρανίας, παρά μόνο οἱ μή ὀρθόδοξοι.....
    Ὅπως πάντα, βιάζονταν καί βιάζονται βαρβάρως οἱ δυτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δήλωση του εκπροσώπου του State Department έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο όπως και η δήλωση του Ποροσένκο:
    «Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαλύουν οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας, σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας.
    Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας υπερβαίνει τα όρια της εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας για όλους μας, της εθνικής ασφάλειας, της κρατικής υπόστασης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής.
    Ο Τόμος είναι στην πραγματικότητα μια άλλη πράξη δήλωσης της ανεξαρτησίας μας.
    Η αυτοκρατορία (εννοεί την Ρωσία) χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς επιρροής στην πρώην αποικία της. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης, ως το πιο αρχαίο εννοιολογικό αίτημα της Μόσχας για παγκόσμια κυριαρχία.
    Σας συγχαίρω ειλικρινά γι’ αυτό το πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του ουκρανικού λαού που αγαπά το Θεό κατά των δαιμόνων της Μόσχας, μια νίκη του καλού έναντι του κακού, του φωτός κατά του σκοταδιο».

    Oι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η επιδιωκόμενη αυτοκεφαλία αποσκοπούσε στην γεωπολιτική αποδυνάμωση της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ φουντώνει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία.

    https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/719770_oykrania-epitethikan-se-ekklisia-ktypisan-pistoys-rosia-xefygei-i
    "...Αγριες συμπλοκές έλαβαν χώρα στην Δυτική Ουκρανία καθώς ουνίτες και μέλη του ναζιστικού "Δεξιού Τομέα" επιτέθηκαν σε ορθόδοξη εκκλησία ξυλοκοπώντας πιστούς και τον ιερέα ενώ υπάρχουν απειλές για καταλήψεις ναών-μοναστηριών σε όλη την χώρα.
    Αυτό ανάγκασε το Κρεμλίνο να βγάλει σκληρή ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως «η Ρωσία υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία. Η Μόσχα πιστεύει πως θα εκδηλωθούν παρόμοιες επιθέσεις για την κατάληψη ναών και μονών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Πατριαρχείου της Μόσχας σε όλη την Ουκρανία. Μην ξεχνάμε πως το Κίεβο αφαίρεσε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ...
    Η Ρωσία δηλώνει πως θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων».

    Πολύ σωστά λοιπόν είπε ο κ.Κωνσταντακόπουλος ότι ο Πατριάρχης δίνοντας την αυτοκεφαλία ουσιαστικά συγκρούεται με τη Ρωσία, "παρεμβαίνοντας" προς όφελος των Αμερικανών στον ουκρανικό εμφύλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ...Αμερικανοι ..ειναι Ορθοδοξοι ?? Γιατι πανηγυριζουν ?? Ειναι σαν να πακηγυριζουν οι φωκιες στην Αλασκα ...Ειναι δυνατον ??Ο Πστριαρχης παλι ...περα απ τα δογματα ..κανονες κλπ...μπορει να μας πει ...τι σχεση εχουν ολα αυτα με τον Χριστο και την Ελλαδα ?? Νιαζεται ο Χριστος και Θεος για ...τις αυτοκεφαλιες στο .Κιεβο...στην κωλοπετινιτσα..κλπ ?? Νιαζεται αν θα πανηγυριζουν ...στην ..Ουασιγκτων ολες οι φυλεςτου ...Ισραηλ ?? Η ταχα νιαζεται για τον ...δεξιο τομεα του ...Ποροσενκο του Φασιστα....εναντια στην ....υποθετικη ..αυτοκρατορικη Ρωσια...που ειναι πιο ....αυτοκρατορικη (!!!!) ...απ την ...φτωχη σεμνη...σωστη..δυστυχη....φιλανθρωπη ...Ουασιγκτων !!!! Αν δεν παραφρονησαμε.....αν.....μηπως θελει κανεις λιγο .βαλιουμ ?? Το λεω αυτο διοτι ο κ.Πατριαρχης..ταχε λυσει ολα...και εμενε μονο αυτο...για να ειναι ενταξει μπρος στον Θεο... Τελικα σε ποιον Θεο ?? Διοτι εδω βλεπω ...σε ...αλλον..περα απ τον Ατλαντικο...Αν γινει πολεμος Τουρκιας Ελλαδας .με ποιον θαναι το ..Φαναρι ?? Η θα ...σβησει η ..λαμπα ??
    Μαρια ..ποια ειναι η θεση του Φαναριου ..για τις ορδες που στελνει η Τουρκια εδω ?? Και ποια η θεση του για τα μνημονια και την εξαθλιωση των Ελληνων....απο Ελληνες...και ξενους ?? Αυτα δεν απασχολουν τον ..Θεο μας ?? Αρα και τον εκπροσωπο του ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Δημήτρη, οι ερωτήσεις που μου κάνεις απασχολούν τους περισσότερους.Η διοίκηση της Εκκλησίας θα έπρεπε να παίρνει θέση με τόσα που έχουν συμβεί, και να είναι μπροστά στους αγώνες (όπως έκανε π.χ. ο Χριστόδουλος παρά τα λάθη του).Δυστυχώς δεν το βλέπουμε.
      Ακούμε ισχυρισμούς για ομηρεία του Πατριάρχη (λόγω Τουρκίας) και για "δέσμευση" του Πατριαρχείου απέναντι στους Αμερικανούς εδώ και δεκαετίες, με υποσχέσεις προστασίας και ανταλλαγμάτων, όπως και για "εκβιασμούς" του Τσίπρα απέναντι στον Αρχιεπισκόπο Ιερώνυμο λόγω Χρέους (η εκκλησιαστική περιουσία δεσμεύεται τώρα στο Υπερταμείο).
      Αυτά υπάρχουν, και νομίζω ότι τα κατανοεί και ο τελευταίος άνθρωπος, αλλά επειδή ο χώρος της Εκκλησίας (θα έπρεπε να) έχει κυρίως πνευματικό περιεχόμενο, ακόμα και αν υπάρξει κάποια υποχωρητικότητα απέναντι στην Πολιτεία (και γενικά στις εξουσίες του κόσμου) με σκοπό το "μικρότερο κακό" (το έκαναν και Άγιοι άνθρωποι), από ένα σημείο και μετά υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
      Νομίζω ότι σήμερα έχουμε πλέον καταλάβει ότι "το βαρέλι δεν έχει πάτο" και ότι ο οδοστρωτήρας της Νέας Τάξης όσο δεν βρίσκει αντιστάσεις, θα σαρώσει τα πάντα. Πιθανόν να αναρωτηθούμε αν μπορούμε πράγματι να αλλάξουμε τα πράγματα.
      Αν π.χ. η Εκκλησία έβγαινε δυναμικά μπροστά για τα θέματα των σχολικών βιβλίων, της αλλοίωσης των Θρησκευτικών και της Ιστορίας, ή της προώθησης της ομοφυλοφιλίας, της αλλαγής φύλου στα 15 κ.τ.λ... αν θα άλλαζε κάτι, και αν τελικά δεν ψηφιζόταν τα Νομοσχέδια.
      Το πιο πιθανό είναι ότι και πάλι θα ψηφιζόταν με την πρόφαση των δεσμεύσεων απέναντι στην Ε.Ε.. Όμως μια δυναμική φωνή, θα έδειχνε ότι κάτι συμβαίνει και θα βοηθούσε στην αφύπνιση του κόσμου ώστε να προστατέψει έστω και σε ατομικό επίπεδο τα παιδιά του απ΄το νεοεποχίτικο δηλητήριο.
      Φυσικά θα έβγαιναν και πολλοί να πολεμήσουν την Εκκλησία, και να μιλήσουν για Ορθόδοξους "τζιχαντιστές", και για "διακριτούς ρόλους". Δεν πειράζει όμως, θα είχαμε τη συνείδησή μας ήσυχη, ότι "δεν αφήσαμε ατουφέκιστο τον Δράμαλη" όπως είπαν και τότε οι Έλληνες.
      Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας όπως π.χ. ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έλεγχαν τις εξουσίες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί θεωρούσαν ότι μόνο έτσι θα βοηθήσει και ο Θεός (συνέργεια Θεού και ανθρώπου)... ακόμα και αν δεν αλλάξει κάτι έτσι φανερά, θα αλλάξει μέσα στις συνειδήσεις, που αυτό είναι και το τελικό ζητούμενο (όπως είπες, ο Θεός δεν νοιάζεται για κοσμικούς θεσμούς αλλά για τις ψυχές).
      Το θέμα είναι τώρα εμείς τι κάνουμε με βάση αυτή την πραγματικότητα.Είπα και άλλη φορά τη γνώμη μου ότι χρειάζεται έλεγχος, αλλά με σωστό τρόπο, γιατί γίνεται μεγάλη ζημιά όταν υπάρχει εμπάθεια και έλλειψη διάκρισης.
      Κάποιοι απλά βρίζουν για να εκτονωθούν, και μάλιστα λες και "χαίρονται" μόλις μάθουν για κάθε "νέο ατόπημα" ίσως γιατί τους επιβεβαιώνει στη συνείδησή τους τις επιλογές τους και το σχισματικό τους φρόνημα (ευτυχώς αυτό δεν το βλέπω σε αυτό το ιστολόγιο).
      Ο Χριστός μας είπε ότι "το δέντρο φαίνεται απ΄τους καρπούς". Ο άνθρωπος που έχει στην καρδιά του τον Χριστό και τη Θεία Χάρη μιλάει με πόνο για όλα αυτά και εύχεται για όλους τη Θεία Φώτιση. Ελέγχει με σκοπό αφύπνισης και διόρθωσης και με προσοχή τι θα πει, και που θα το πει, ώστε να μην κάνει κακό σε κάποιους ανθρώπους, και να μην έχει τελικά αποτέλεσμα ο λόγος του.
      Με διαφορετικό τρόπο πρέπει να μιλήσεις στον καθένα, (γι΄αυτό ακριβώς το ίντερνετ χρειάζεται προσοχή γιατί διαβάζουν χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης).
      (συνεχ.)

      Διαγραφή
    2. Εχουμε ένα άθεο πολιτικό σύστημα, όπως και ένα λαό επίσης σε μεγάλο ποσοστό άθεο ή άσχετο με κάποια πράγματα, που όταν ακούει μόνο κατηγορίες (που πολλές φορές είναι κοινές συκοφαντίες, όπως π.χ. ότι όλα γίνονται ΜΕ ΔΟΛΟ, γιατί υποτίθεται ότι σύσσωμος ο κλήρος στην Ελλάδα είναι "σκάρτος") στρέφεται απέναντι στην Εκκλησία και το χειρότερο μπορεί να στραφεί και εναντίον της ίδιας της Πίστης, (ή να καταρρεύσει μέσα του και η ελάχιστη χλιαρή πίστη του, ή ακόμα και να αποκοπεί εντελώς απ΄την Εκκλησία).
      Επίσης ενισχύονται οι άθεοι πολιτικοί απέναντί μας.
      Ειλικρινά βλέπω στο περιβάλλον μου το ευρύτερο, ότι ελάχιστοι άνθρωποι έχουν επίγνωση, και όταν ακούνε μόνο κατηγορίες και ύβρεις, αντί για μια συνολική επεξήγηση των πραγμάτων, στρέφονται αυτόματα εναντίον της Πίστης επηρεάζοντας και τους άλλους (και τα μικρά παιδιά που βάλλονται από παντού έτσι κι αλλιώς).Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.
      Ναι μεν ΕΛΕΓΧΟΣ με τον αυστηρότερο τρόπο αλλά με πνεύμα διόρθωσης όπως έκαναν όλοι οι Άγιοι, και όχι αυτό που βλέπουμε τις περισσότερες φορές που είναι ουσιαστικά μια εκτόνωση, μια εμπάθεια, μια έλλειψη διάκρισης, κάτι σαν τον "φασιστικό λόγο" που τελικά "γεννάει" το άλλο άκρο, την αφωνία. Δηλ. εγκλωβίζει ψυχολογικά όσους τους ακούνε, ακριβώς γιατί διαισθάνονται τον κίνδυνο της ζημιάς που γίνεται με την αδιακρισία, και ασυναίσθητα "εξισορροπούν" την κατάσταση με την αφωνία τους... Τα πράγματα δεν είναι απλά...
      Έχουμε από τη μία ανεπαρκείς, πολλές φορές και ανίκανους ή ακόμα και κοσμικού φρονήματος (ή και πλανεμένους) ανθρώπους μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, που έχουν παρασυρθεί από το παγκοσμιοποιημένο πνεύμα του συγκρητισμού, ή ακόμα και ανθρώπους που μπορεί να νομίζουν ότι με κοσμικά μέσα "πολιτικής διπλωματίας" θα βοηθήσουν την Εκκλησία (δεν μπορώ να ξέρω για τον καθένα πως ακριβώς σκέφτεται γιατί ο μόνος "καρδιογνώστης" είναι ο Θεός), και απ΄την άλλη ένα λάθος τρόπο αντιμετώπισης που ουσιαστικά τους ενισχύει στη λάθος πορεία (τους "θυματοποιεί" και τελικά τους "απενοχοποιεί" στα μάτια του κόσμου)...
      Αδιάλειπτος έλεγχος λοιπόν αλλά με σωστό τρόπο...

      Διαγραφή
  4. Γιατί τό θέμα τῆς κατασκευῆς τῆς Οὐκρανίας εἶναι παρόμοιο ἱστορικῶς καί κανονικῶς μέ τήν κατασκευή τῆς ψευδο-Μακεδονίας τῶν Σκοπίων.
    Πλῆγμα στόν ἑλληνισμό καί στήν :Μακεδονία μας ἡ ἀντικανονική ἀπόφαση τοῦ οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη...
    Δεῖτε τήν ἐπιστολή πού τοῦ ἔστειλε ὁ Σερβίας, στήν ὁποία ἐπικαλεῖται ἀκόμη καί τήν κανονική ἀσυνέπεια τοῦ Οἰκουμ. Πατριαρχείου, πρός ἑαυτό, σύμφωνα μέ "ἀποφάσεις" στήν "Σύνοδο Κολιμπαρίου":
    https://www.romfea.gr/images/article-images/2018/9/epistoli_serbias_bartholomaios.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτήν την στιγμή στην Ρωσία και την Ουκρανία τα πράγματα βράζουν! Χθες ο Πούτιν έθεσε προ των ευθυνών του τον Ποροσένκο και πρότεινε να εγγυηθεί των εξελίξεων ενώ το Κρεμλίνο πήρε ρητή θέση πως δεν θα αφήσει αβοήθητους τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας! Διεξάγεται μια μεγάλη μάχη σε δυο πεδία το ένα είναι το αμιγώς πολιτικό ( διότι πολιτικό είναι το θέμα, όχι θρησκευτικό!Δεν υπάρχει καμία θρησκευτική διαφορά από θεολογικής άποψης αλλά διοικήτικής! Το άλλο είναι ένας πόλεμος προπαγάνδας με επίκεντρο τον 17ο αιώνα και διαφωνούν για το τι και πως άλλα Σκοπιανού δικού μας δηλαδή να χαμε να λέγαμε για το αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε παραχώρηση! Θεωρώ δεδομένης της πολιτικής της Μόσχας επειδή η Ουκρανία είναι πιο φλέγον από την Συρία είναι βούτηρο στο ψωμί της! Εξου και η δήλωση του Πούτιν για Ποροσένκο πως θα επέμβει! Στην Μόσχα έχει ανοίξει δημόσιος διάλογος για παροχές με την κυβερνητικά πλευρά να υποστηρίζει πως η εξωτερική πολιτική είναι που " ανοίγει" διάδρομο εισροής συναλλάγματος με την Gazprom και τις εμπορικές συναλλαγές με την Γερμανία ως πυλώνα εμπορίου αλλά και κόμβο μεταφοράς ενέργειας σε όλη την Ευρώπη μέχρι και την Αγγλία!! Η συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης με τις κυρώσεις αλλά και το ταυτόχρονο άνοιγμα θεμάτων από την Πολωνία μέχρι την Ουκρανία και την Συρία είναι να έχει σε " εκγρήγορση" την Ρωσία προκειμένου να αποδυναμωθεί, να έχει στο εσωτερικό προβλήματα και να μην μπορέσει να ανεβάσει το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί αυτός ο αναβρασμός της Δύσης! Παλεύει με αντιπροσώπους για να ανασυνταχθεί η ίδια...και εμείς τα πιόνια...καλησπέρα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διά-βολος (devil) εἶναι αὐττός πού διαβάλλει, πού συκοφαντεῖ καί ἔτσι προκαλεῖ ἔριδες.
    Ὅλη ἡ λεγόμενη Δύση, μιμεῖται τά διαβόλου,
    μέ ἀπίστευτα ἥσυχη τήν συνείδηση (Ἄγγγλων, Ἀμερικάνων, Γάλλών, Γερμανῶν κλπ)!

    Διότι, δέν θέλει νά γνωρίζει οὔτε τά Ἐλληνικά ὡς πηγή τῶν γλωσσῶν της, οὔτε τήν Ὀρθοδοξία, ὡς Τήν Ἐκκλησία.
    Κρίμα πού στό Οἰκουμκενικό Πατριαρχεῖο δέν ἔχει γίνει ἀντιληπτό, ὅτι ὅσοι τό κολακεύουν ὡς πρῶτο (=ὡς τάχα ἄνευ ὅρων πρῶτο) στήν Ὀρθοδοξία, ψεύδονται.
    Μόνο μέ ὅρους ἀληθινοῦ Συνοδικοῦ συστήματος θά εἶναι πάλι πρῶτο. Ἴσως προλαβαίνει.
    Καί θά εἶναι πάλι πρῶτο, ἄν δέν θεωρῆ αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία ὅ,τι κατασκευάζεται μέ ψεύδη (ψεύδη πολιτικά, ἕως καί ψεύδη διαμορφωμένα χάριν τῆς αἱρέσεως τῆς Οὐνίας καί τῆς ἐνώσεως μέ τούς παπικούς) ὡς πολιτικῶς χωριστό.
    Ἄν πάλι συμμορφώθηκε καί πρός τίς ὑποδείξεις τοῦ Ἐρντογκάν πού θέλει τήν ΠΓΔΜ ὡς "Μακεδονία" πρός τουρκοποίησή της,...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέτω ένα ερώτημα προς προβληματισμό. Αν το οικουμενικό πατριαρχείο ήταν στο Άγιο όρος τι θα άλλαζε στις αποφάσεις του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκ του αποτελέσματος δεν χωρά αμφιβολία για το τι πράττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Εμείς όμως ως καλή χριστιανοί όπως πάντα σιγοσφυρίζουμε αδιάφορα! Ο γέροντες πολλές φορές τα βλέπουν όπως ο Γαβριήλ πως συμπεριφερεται εκτός Κανόνων και συχνά-πυκνά διακόπτουν! Όπως και ο Άγιος Παίσιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Σάκη σαφώς και έκανε ο Άγιος Παϊσιος διακοπή μνημόνευσης του Πατριάρχη Αθηναγόρα, και καλά έκανε, και σαφώς και θα έπρεπε να γίνει και τώρα μήπως χτυπήσει ένα καμπανάκι για τη λάθος πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Σε τελική ανάλυση η Εκκλησία δεν είναι μόνο οι διάφοροι Ιεράρχες αλλά το σύνολο κλήρου και λαού, και είναι απαράδεκτο να μην υπολογίζουν τη γνώμη του κόσμου.
      Αυτά που είπα στο σχόλιό μου (περί προσοχής στο δημόσιο λόγο), είναι αναλυτικά και διευκρινιστικά, και αναφέρονται στο γενικό τρόπο αντιμετώπισης.
      Μας έχει τυλίξει από παντού η αθεϊα, η χλιαρότητα και η αδιαφορία, ακόμα και μέσα στις οικογένειές μας και τις συγγένειές μας, και η γενική και αόριστη πολεμική εναντίον της Εκκλησίας (που σήμερα διαλύεται, και οι Ναοί ερημώνουν) δυστυχώς συμμαχεί και συμπίπτει με αυτή των άθεων, και των πολιτικών της Ν.Τ.Π. Χρειάζεται στοχευμένος λόγος και με διάκριση...

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω στο προηγούμενο ότι συμφωνώ μαζί σου σε αυτό που είπες:
      Εκ του αποτελέσματος δεν χωρά αμφιβολία για το τι πράττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
      Θα μιλήσουμε λοιπόν και θα το στηλιτεύσουμε, όπως οφείλουμε να κάνουμε, και όπως ήδη κάναμε στις σχετικές αναρτήσεις.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.