20/10/18

Η παραίτηση Κοτζιά

Απόστολος Αποστολόπουλος
Η παραίτηση Κοτζιά αιφνιδίασε, θεωρήθηκε πράξη μη αναμενόμενη. Ο Σκουρλέτης και ο Τζανακόπουλος δήλωσαν με απορία (που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ανησυχία) ότι δεν αντιλαμβάνονται γιατί παραιτήθηκε ο τέως Υ/Εξωτερικών αφού δεν υπάρχει, είπαν, πολιτική διαφωνία για το Σκοπιανό. Αλλά ποιος είπε ότι η παραίτηση οφείλεται στο Σκοπιανό; Και όχι πχ για το Κυπριακό;
Η σειρά των γεγονότων φωτίζει από μόνη της αρκετά το θρίλερ της παραίτησης,  επιτρέπει ορισμένες σκέψεις, προκαλεί διάφορες υποθέσεις και δημιουργεί μερικά ερωτηματικά. Ιδού  λοιπόν: 

 Ο Καμένος συναντά τον Τσίπρα.  Αμέσως μετά ο Υ/Άμυνας πάει στις ΗΠΑ όπου κοινή είναι η αίσθηση ότι διαθέτει  καλές επαφές και καλύτερες φιλίες. Ο Καμένος επιστρέφει και στο Υ/Συμβούλιο επιτίθεται βίαια στον Κοτζιά. Ο Τσίπρας δεν αποδοκιμάζει τον Καμένο ούτε καλύπτει τον Κοτζιά που παραιτείται. Πριν να παραιτηθεί πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άγνωστο γιατί. Ο Κοτζιάς απειλεί λέγοντας ότι είναι σπόρος, ότι δηλαδή κάποια άνθη που κρατούσε μυστικά θα ανθίσουν. Μαθαίνουμε ότι έχει στείλει επιστολή παραίτησης εννέα σελίδων και προκαλεί την κυβέρνηση να τη δημοσιεύσει. Για να μην το κάνει ο ίδιος.  Ρήξη και πόλεμος.
Η περίπτωση «Κοτζιά» είχε εγγενώς κατασκευαστικό ελάττωμα. Ο Κοτζιάς δεν ταίριαζε φυσιολογικά με τους Συριζαίους. Το πολιτικό δρομολόγιο του κ. Κοτζιά είναι γεμάτο Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Οι Συριζαίοι είναι αγκιστρωμένοι στις εμμονές τους.
Μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό και δεδομένο ότι ο Καμένος δεν πήγε με άδεια χέρια στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση στις ΗΠΑ για Βάσεις στην Ελλάδα ταιριάζει με την αίσθηση, αν όχι απόλυτη βεβαιότητα, της κυβέρνησης ότι το Σκοπιανό καταλήγει σε πλήρη αποτυχία. Η προσφορά των Βάσεων ισοφαρίζει για τις ΗΠΑ τη ζημιά, μειώνει, κάπως, τη σημασία των Σκοπίων για τους Αμερικάνους και προσθέτει ένα ακόμα κόμπο πρόσδεσης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ο Καμένος επιστρέφει  με γεμάτο καλάθι πράγμα που του επιτρέπει να επιτεθεί με τόσο προσβλητικό τρόπο στον Κοτζιά. Η επίθεση Καμένου ακολουθεί τη διεθνή, ιδίως αμερικάνικη, πρακτική: Οι κατηγορίες είναι για κατάχρηση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και όχι για διαφωνίες πολιτικές. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη μέθοδος εξουδετέρωσης πολιτικών αντιπάλων-όταν δεν υπάρχουν τα προτιμητέα σεξουαλικά «σκάνδαλα» που εξάπτουν τη φαντασία.
Ο Κοτζιάς έχει από καιρό και από πολλούς επικριθεί για υπέρμετρη αλαζονεία, τον πικρόχολο εγωισμό του και για τον κακό του, καιροσκοπικό, χαρακτήρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά του δημιούργησαν προφανώς την υπερβολική αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι θα ήταν ο ήρωας που έλυσε το Σκοπιανό. Πλην, όμως, απότυχε. Αλλά απότυχε και στο Κυπριακό. Ορισμένοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι η πρότασή του για αποχώρηση των (κατοχικών) στρατευμάτων ήταν θετική για την Κύπρο και για μας. Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι είναι δεδομένο ότι η τύχη των κυβερνήσεων και πολύ περισσότερο των υπουργών δεν κρίνεται από τις φιλοφρονήσεις παραγόντων στην Αθήνα αλλά από τη γνώμη των κυβερνητικών στελεχών στην Ουάσιγκτον. Τη εύνοια της οποίας άλλωστε επιδίωκε να αποσπάσει με τις προτάσεις του και ο Κοτζιάς. Στο Κυπριακό, λοιπόν, η πρόταση Κοτζιά για την αποχώρηση των στρατευμάτων πρόσθεσε δυσχέρειες στους Αμερικάνους λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων και της άρνησής τους να φύγουν ή να αποδυναμώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο. Με αυτή τη λογική, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Καμένος έδιωξαν τον Κοτζιά. Αποπέμφθηκε από τους Αμερικανούς. Ο Καμένος τους εξυπηρέτησε και ο Τσίπρας προσπάθησε, τυπικά, να χρυσώσει το χάπι.
 Ο Κοτζιάς λέγοντας ότι είναι σπόρος υπονοεί ότι μπορεί να απειλήσει με αποκαλύψεις. Οι απειλές είναι άσφαιρες.  Μπορεί να βλάψει όσο δεν θα ενοχληθούν οι Αμερικάνοι. Δηλαδή λίγο, πολύ λίγο, έως απειροελάχιστα. Οι προοπτικές του Κοτζιά αυτή τη στιγμή δεν είναι ρόδινες. Οι Ρώσοι δεν θέλουν να τον δουν και οι Αμερικάνοι τον καθαίρεσαν. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται  να έχει κάποιους να τον συμπαθούν. 
 Τελευταία αλλά όχι έσχατη σκέψη με τη μορφή ερώτησης. Τι άραγε έχει να πει ο Πούτιν στον Τσίπρα, ένα πρωθυπουργό που καθημερινά αποδεικνύει τον  προσανατολισμό του προς τις ΗΠΑ; 
Ο Πούτιν έχει αποδείξει ότι   προσαρμόζει τα ρωσικά συμφέροντα στη  συγκυρία, βλέποντας το μέλλον. Έτσι παρέκαμψε την κατάρριψη του αεροπλάνου από τους Τούρκους πράγμα που επέτρεψε στον Ερντογάν να του ζητήσει συγνώμη και να τα βρει με τους Ρώσους. Τώρα βλέπει ότι η Τουρκία  (με αφορμή και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι) ξαναπαίζει με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη της στη Ρωσία. Αλλά όσο πλησιάζει η μοιρασιά του φυσικού αερίου τόσο ο Ερντογάν θα πιέζει και θα απειλεί.  Αυξάνει η πιθανότητα να εξασφαλίσει ο Ερντογάν ανοχή των ΗΠΑ  ώστε να περάσει από τα λόγια στις πράξεις εναντίον της Κύπρου ή/ και εναντίον μας. Ο Πούτιν ενδιαφέρεται άραγε να παίξει με αυτό; Και υπολογίζει ότι ο Τσίπρας μπορεί να ανταποκριθεί; Επειδή αλλιώς θα πάει άκλαυτος; Ο Πούτιν αν έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του δεν είναι αφελής. Ο Τσίπρας;

8 σχόλια:

  1. Κατεβαινουμε ένα ένα της κοινωνιας τα σκαλιά, οπως λέει και το τραγούδι.

    Σε αυτό τον κατήφορο, ούτε αυτή η κυβέρνηση είναι κατι το διαφορετικό. Είναι ιδια ακριβώς με της προηγούμενες. Αλλά ο χρόνος δεν συγχωρεί...

    Πιθανότατα, το Σκοπιανό ήταν μια παραχωρηση για να σταθούμε καλύτερα στο κυπριακό (εκεί φτάνεις όταν επί χρόνια λες μόνο ναι). Ο Κοτζιάς έκανε την παραχώρηση και τώρα, πριν το νεο γυρο του κυπριακου, τον σχόλασε ο φιλος και σύμμαχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Αποστολόπουλε σάς θεωρώ ένα από τους πέντε καλύτερους αναλυτές.
    Δυστυχώς, γιά τήν Ελλάδα, βιαστήκατε και πέσατε έξω στην πρόβλεψη σας
    γιά το σκοπιανό. Τήν νύχτα πέρασε η "συμφωνία" από τήν "μακεδονική βουλή".
    Εύχομαι ότι εκτιμάτε ότι δεν θα προχωρήση η συνταγματική αναθεώρηση.
    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ καλά τεκμηριωμένη ανάλυση !
    Τα συμφέροντα των ισχυροτέρων , είτε μάς αρέσει είτε όχι, είναι ισχυρότερα των "ελασσόνων" και συνήθως επικρατούν των τελευταίων. Και επιβάλλονται με διάφορους τρόπους (σπανιότατα, έως ουδέποτε, θεμιτούς). Και πάντα θα ισχύει η "αρχή" ότι η προσπάθεια προώθησης των συμφερόντων των "ελασσόνων" μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας , στο μέτρο που δεν συγκρούεται με εκείνα των ισχυροτέρων ή έστω δεν τα παραβλέπει: ακόμη καλύτερα εάν επιτυγχάνεται συνδυασμός εξυπηρέτησής εκείνων, έστω και μερικώς.
    Πασίγνωστα (έως κοινοτυπίες ...)αυτά που γράφω. Ας πώς και κάτι ακόμη συναφές:
    Για να πετύχει μιά χώρα, που δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή (όπως π.χ. η Ελλάδα), συνδυασμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων της με κάποιων ισχυρών είναι προφανές ότι απαιτείται σκληρή εργασία, μελέτη και σχεδιασμός μακρόπνοης εξωτερικής πολιτικής, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Ένας τομέας στον οποίο δεν νομίζω ότι διακρινόμαστε.
    Για να δούμε πού θα φτάσουμε ....

    Υ.Γ. Είναι πράγματι "περίεργο" για τις Η.Π.Α. και την Βρετανία , να θέτει η Ελλάδα "σκληρές κόκκινες γραμμές" (όπως στο ζήτημα τής πράγματι απαράδεκτης και αδιανόητης παρουσίας στρατευμάτων κατοχής σε εδάφη τού Κυπριακού Κράτους), εφ' όσον η συνολική πολιτική της δύσκολα πείθει για συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Απ' την άλλη δεν ξέρω πώς αξιολογείται και εάν και πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά η παρουσία ούτως ή άλλως Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, οι οποίες όπως και πρόσφατα αποδείχθηκε εξυπηρετούν μια χαρά τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και τού Ν.Α.Τ.Ο.
    Για να δούμε πού θα φτάσουμε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΑΑ είναι σε εξαιρετική φόρμα και συνεχίζει να επιδίδεται επιτυχώς στο προσφιλές του σπορ:

    Νοητικά άλματα στο χάος.

    Ο Απόστολος Αποστολόπουλος (ΑΑ) λέει με πολλές αληθοφανείς σάλτσες (αλλά χωρίς κανένα επιχείρημα) ότι «ο Κοτζιάς Αποπέμφθηκε από τους Αμερικανούς»
    Εξηγήστε μας, αν μπορείτε, κ. ΑΑ γιατί οι Αμερικανοί να εναντιωθούνε στον ‘άνθρωπό’ τους τον Κοτζιά?

    1. Ο Κοτζιάς έφερε εις πέρας (και υποστηρίζει σθεναρά) την συμφωνία των Πρεσπών. O Κοτζιάς έλυσε για τους Αμερικανούς ένα μεγάλο πρόβλημα με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Κανένας άλλος Ελληνας πολιτικός θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

    2. Ο Κοτζιάς είναι επίσης αυτός που έδιωξε τους Ρώσου κατασκόπους κακήν κακώς από την Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπήρξε άλλος πολιτικός στην Ιστορία της Ελλάδας που να συγκλίνει τα Ελληνικά και Αμερικανικά συμφέροντα όσο ο Κοτζιάς.

    Οποιασδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια αυθαίρετη (όπως συνηθίζει ο ΑΑ) ‘λογική’. ΠΧ μπορεί να πει ότι ο Κοτζιάς εκδιώχθηκε από τον Πούτιν για να μπορέσει ο Τσίπρα να συναντήσει στον Πούτιν. στην Ρωσία Και αυτή είναι μία αληθοφανής εξήγηση αλλά χωρίς απτό επιχείρημα.

    κ. Απόστολε Αποστολόπουλε σταματήστε παρακαλώ τα νοητικά άλματα γιατί παραπλανήτε τους αφελείς εκτός και αν αυτό είναι ο απώτερος σκοπός σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ. Απόστολος Αποστολόπουλος λέει για Κοτζιά
    «Πλην, όμως, απότυχε. Αλλά απότυχε και στο Κυπριακό..

    Γιατί ‘’απέτυχε’ κύριε στο Κυπριακό?

    Μήπως γιατί δεν συμφωνεί που την παραμονή του κατοχικού στρατού?
    Σταματήστε τις αληθοφανείς δήθεν αρλούμπες επιτέλους κύριε ΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ ΑΙΤΩΛΟ Λοιπόν Αιτωλέ εγώ θα συνεχίσω να γράφω όπως νομίζω και συ θα συνεχίσεις την κριτική σου όπως νομίζεις. Αλλά, από καθαρή περιέργεια, ρωτάω. Αφού είναι αρλούμπες γιατί επιμένεις να τις διαβάζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζω τα κείμενά σας γιατί ελπίζω να μάθω κάτι πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Τα κείμενά σας είναι τεχνικώς ευανάγνωστα και επιμελημένα για αυτό είναι ευχαρίστηση να τα διαβάζει κανείς. Όταν όμως, πάνω στή ροή της ανάγνωσης, βρεθώ σε λογικό χάσμα και μετέωρος πλέον προσπαθώ να πιαστώ από σαθρά επιχειρήματα τότε το επισημαίνω.

      Διαγραφή
  7. Κοσμά Αιτωλέ Μετανοείτε,έχω την αίσθηση,να αγνοείς την συνθήκη της Γιάλτας ,και την συνεχή συνεννόηση, που λαβαίνει χώρα, μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων.
    Αν συμπεριληφθεί στον στοχασμό σου η ως άνω παρατήρηση-παράμετρος, σε συσχετισμό με την εξέλιξη που ζούμε πιά καθημερινά, είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσεις, τα πραγματικά κίνητρα του Κοτζιά, αλλά το σπουδαιότερο, την πολιτική πραγματικότητα.
    Ο Α.Α. είναι άριστα πληροφορημένος, αφού είναι δεκαετίες δημοσιογράφος,και το αποδεικνύει συνεχώς,αλλά το σπουδαιότερο όλων, Κοσμά Αιτωλέ Μετανοείτε,είναι ΕΝΤΙΜΟΣ....!!!! Τίποτ΄άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.