10/10/18

Αγαπητή Νίκι, σ’ αγαπώ πολύ, αλλά απολύεσαι!

Joaquin Flores
Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Νίκι Χάλεϊ δεν θα είναι πλέον εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΟΗΕ. Γενικά, η Νίκι Χάλεϊ καλείται από κάποιον να αποσυρθεί.  
Βέβαια, τα λόγια της σύμφωνα με τα οποία δεν έχει ακόμη σχέδια για τον επόμενο ρόλο της δεν είναι εκείνα ενός ατόμου που ανέπτυξε αυτό το σχέδιο με σκοπό να τα κάνει "καλύτερα". Ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε από μια θέση σε λειτουργία για τόσο περίεργους λόγους, όπως "όρια διάρκειας" και "να ξέρεις πότε να αποσυρθείς", υποδηλώνει τη γλώσσα των πιέσεων που της έχουν επιβληθεί. "Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να γνωρίζουν πότε πρέπει να αποσυρθούν", δήλωσε η Νίκι Χάλεϊ. Η Νίκι Χάλεϊ είπε περίεργα ότι δεν είχε κανένα "προσωπικό λόγο" να φύγει, και εκτίμησε - χωρίς να δώσει κανέναν απολύτως λόγο - ότι κάποιος άλλος θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο μετά από οκτώ "έντονα" χρόνια υπηρεσίας στη Νότια Καρολίνα και στο ΟΗΕ. Μήπως πάνε μαζί οι δύο αυτές απασχολήσεις; Υποθέτουμε ότι "2 χρόνια στο ΟΗΕ" δεν είναι τόσο "έντονα", αλλά 8 χρόνια, ναι.


Έτσι σε όλα αυτά, καθώς και στη γλώσσα του σώματος και την εταιρική φρασεολογία που χρησιμοποίησαν οι Τραμπ και Χάλεϊ στη συνέντευξη Τύπου, όλα δείχνουν ότι δεν ήταν η ιδέα της Χάλεϊ.
 Αυτό που συνέβη της έπεσε πάνω της. Αλλά από ποιον και πώς; Ο ίδιος ο Τραμπ είναι πιθανός υποψήφιος για αυτό.

Ο Τραμπ δεν είναι του τύπου να δείχνει ατέλειες στην πανοπλία του, αλλά ένα πράγμα είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, ο Τραμπ επιμένει να κάνει ο ίδιος τη δήλωση. Στη συνέχεια κάθεται, ενώ το άλλο μέρος κάνει την δήλωση του. Πρόκειται για πολύ σημαντικά "χτυπήματα εξουσίας" που στοχεύουν να δείξουν ότι καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν αποτελεί διαφωνία στις τάξεις. Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, δίνει πρακτικά στο κοινό -και εσκεμμένα- την εντύπωση ότι είναι η ιδέα του.

Για τον Τραμπ, τα πράγματα συμβαίνουν μόνο αν είναι προφανώς η ίδια η ιδέα του. Υπάρχουν βέβαια τρέχουσες φήμες ότι η Χάλεϊ βρίσκεται πίσω από το περίφημο ανώνυμο γράμμα που λέει ότι υπάρχει μια προσπάθεια στο κόρφο της διοίκησης να υπονομευτεί ο Τραμπ. Υπάρχει επίσης η φήμη ότι ο Χάλεϊ και ο Τραμπ είχαν κάποια σχέση, κάτι που δεν θα ήταν ασυνήθιστο για αυτό το αφεντικό οπαδός του "cat catcher". Είναι αλήθεια ότι η στάση της Χέλι έναντι της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τραμπ. Ίσως υπάρχει μια τεράστια ένδειξη για αυτό, μπορούμε να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα περίεργης τηλεοπτικής εμφάνισης τον Απρίλιο, η Χάλεϊ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε ότι τέτοιες κυρώσεις δεν είχαν τεθεί σε ισχύ και ο Λευκός Οίκος εξήγησε την παρεξήγηση για «στιγμιαία σύγχυση» από την πλευρά της Χάλεϊ. Μήπως η Χάλεϊ ήθελε να δείξει την παρουσία της σε αυτή την περίπτωση, ή ήταν απλά σε άμυνα, όταν γρήγορα απάντησε ότι δεν υπήρχε «σύγχυση» από τη πλευρά της; 

Υπάρχει σίγουρα αρκετό περιθώριο να ληφθεί υπόψη ότι, όπως σε πολλούς από τους διορισμούς του Τραμπ, οι αποφάσεις ελήφθησαν άμεσα ή ως συμβιβασμός με αυτό που είναι γνωστό ως "βαθύ κράτος", δηλαδή τους υπεύθυνους των μυστικών υπηρεσιών του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 9 ώρα και 09 το πρωί, αγωνιζόταν ακόμα, παραδεχόμενη ότι πολλά άτομα θα κάνουν εικασίες για το γεγονός ότι άλλοι παράγοντες, λιγότερο κολακευτικοί για τη φήμη και την αξιοπρέπεια της, είναι στο παιγνίδι.

Ο Τραμπ ανέφερε τον Πομπέο σε όλα αυτά. Το να κάνεις αναφορά σε ονόματα δεν έρχεται χωρίς λόγο, και τα λόγια του Τραμπ σύμφωνα με τα οποία ο Πομπέο την εκτιμά, μπορούν να είναι όσο πραγματικά όσο και η αντίληψη ότι η ιδέα της Χάλεϊ να παραιτηθεί ερχόταν από την ίδια.
Στο τέλος της ημέρας, φαίνεται ότι ο Τράμπ απέλυσε πράγματι την Χάλεϊ.

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά, Avic – Réseau International


1 σχόλιο:

  1. Η Νίκκι είναι μια ακραιφνής σιωνιστρια, υπάλληλος του Ισραήλ και δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών..... Υπήρξε αντιαισθητική και προκλητική στην νοημοσύνη οι δηλωσεις της. Έβαλε την παγκόσμια Ειρήνη σε κίνδυνο με τις δηλωσεις της...Να πολιτογραφηθεί και Ισραηλιτισσα και επίσημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.