11/8/19

20 χρόνια Πούτιν στην εξουσία

Όταν υπενθυμίζουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, ο 66χρονος πολιτικός διορθώνει αμέσως τον συνομιλητή του. Την εξουσία στη Ρωσία την έχει ο Πρόεδρος, σπεύδει να διευκρινίσει. Ο ίδιος ανέλαβε ως Πρωθυπουργός στις 9 Αυγούστου 1999. Μόλις το 2000 έγινε Πρόεδρος της χώρας και ενδιαμέσως μάλιστα μια φορά πάλι Πρωθυπουργός. Σήμερα ωστόσο περιθώρια για θριαμβολογίες δεν υπάρχουν.
Οι πολίτες διερωτώνται γιατί αυτά τα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης από τον Πούτιν δεν βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση. Ακόμα οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμάχονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα ειρηνικούς διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν ελεύθερες δημοτικές εκλογές στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι άγριες εικόνες με γρονθοκοπήματα στόχο έχουν να δείξουν ότι ο Πούτιν είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.
Η κριτική της Δύσης για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης εντείνεται. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση εδώ και καιρό δεν έχει πρόσβαση στην τηλεόραση. Οι εποχές που ο Πούτιν είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, και μάλιστα σε άπταιστα γερμανικά ως πρώην αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Δύσκολη οικονομική κατάσταση για χιλιάδες πολίτες
Στη Σιβηρία εδώ και εβδομάδες καίγεται η σημαντικότερη δασική έκταση της περιοχής, διότι οι αρχές δεν κατάφεραν να επέμβουν εγκαίρως και η φωτιά εξαπλώθηκε. Σε πολλά μέρη επικρατεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ άλλα τμήματα της Σιβηρίας παλεύουν με απίστευτες πλημμύρες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις εστίες τους.
Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες ανθρώπους. Σε ένα γνωστό τηλεοπτικό σόου ο Πούτιν άκουσε πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις 100 ευρώ το μήνα.
Οι κυρώσεις εξάλλου που επέβαλε η Δύση πριν από πέντε χρόνια με αφορμή την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία έχουν αφήσει εμφανή τα σημάδια τους, κι ας λέει ο Πούτιν σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση πως η Δύση υποφέρει περισσότερο από τις ρωσικές αντικυρώσεις που στη συνέχεια επιβλήθηκαν και πως οι ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν πλέον να εξάγουν τα προϊόντα τους.
Οι απλοί Ρώσοι πολίτες όμως διαμαρτύρονται για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές και για το γεγονός ότι δεν μπορούν πια να προμηθευτούν πολλά φάρμακα.
Τον Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε ως Πρωθυπουργό ο τότε Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν αποχώρησε από το αξίωμα το 2000 εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία και σοβαρών προβλημάτων με το αλκοόλ. Οι υποστηρικτές του Πούτιν τον θεωρούν θεόσταλτο ηγέτη που μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τη χαοτική κατάσταση, στην οποία είχε περιπέσει τη δεκαετία του 1990. Οι επικριτές του αντίθετα δεν βλέπουν να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σημαντικές αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση της Ρωσίας και των πολιτών της.
Ουλφ Μάουντερ, dpa
Επιμέλεια: Μαρία ΡηγούτσουΠηγή: Deutsche Welle, Κάπιταλ

11 σχόλια:

  1. Δεν ξερω αν αυτοι που πεινουν στη ρωσια ειναι περισσοτεροι απο αυτους που πεινουν στην ελλαδα. Αυτο που ξερω ειναι οτι στη ρωσια εδω και 20 χρονια υπαρχει ηγετης που κανει το σταυρο του στην εκκλησια και μιλαει για ρωσια και για ρωσικο λαο και οχι για ξενοφερτες "μεταμοντερνες" προοδευτικολογιες του κ@@ου. Μακαρι να ειχαμε κι εμεις εναν που να μιλησει για ελλαδα (και να γραφει το Ε κεφαλαιο, οχι μικρο οπως εγω!) και για ελληνες!!! Αλλα εμεις ξεμειναμε με γιωργακη, αλεξη και κουλη... Και μπραβο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Legoias.
      Στο ιδιο ιστολογιο υπαρχει αρθρο για το βιβλιο του George Horton για την σφαγη των τουρκων στην Σμυρνη το 22 επισης υπαρχουν σχολια φιλων για βιβλια οπως του Σπυρου Βρυωνη,Αντωνη Πισσανου για τους τουρκους και την διαχρονικη συμπεριφορα τους.
      Αυτους διαλεξε να αγκαλιασει ο ηγετης που κανει τον σταυρο του και θεωρει το Αγιο Ορος με τον θρονο που εχει σε μοναστηρι ως εκλεκτος του Θεου.
      Εδειξε το πραγματικο του προσωπο οταν η προδοτικη συμφωνια του συριζα εδωσε ταυτοτητα στα Σκοπια και τα εσπρωξε στο ΝΑΤΟ κοντρα στα συμφεροντα της Ρωσιας και εξεμανει εναντιων των ομοδοξων Ελληνων ενω ο πρωτος που αναγνωρισε τα Σκοπια ως Μακεδονια ηταν ο ιδιος.
      Καγκεμπιστικες κουτοπονηριες που δυστυχως εχουν περαση σε καποιους.
      Θυμηθειτε οτι στο τελος θα τον βαλει ο ερντογκαν να γονατισει στο χαλακι της προσευχης του ισλαμ.
      Φιλικα

      Διαγραφή
  2. Αντιγράφω από 11/08/2019, 12:04 πμ https://politik.gr
    "Χιλιάδες Ρουμάνοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Βουκουρεστίου αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, έναν χρόνο μετά τη βίαιη καταστολή μιας διαδήλωσης από τις δυνάμεις ασφαλείας.
    «Κλέφτες» και «Παραιτηθείτε» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές- 24.000 ο αριθμός τους σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpress, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, κρατώντας, πολλοί εξ αυτών, σημαίες της Ρουμανίας.
    «Η χώρα προχωράει σε λάθος κατεύθυνση, δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τους νέους εδώ» είπε ο Μπόγκνταν Ιλιέσκου, ένας φοιτητής ιατρικής, ηλικίας 19 ετών.
    «Θέλουμε μια κυβέρνηση που εργάζεται για εμάς, όχι για τα συμφέροντά της» σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
    Ο 60χρονος Λένουτα Ιάνκου εξήγησε ότι διαδηλώνει κατά της «αδικίας που βιώνει καθημερινά», της διαφθοράς της πολιτικής τάξης και ενός απαρχαιωμένου συστήματος υγείας.
    Τόσο ο 19χρονος όσο και ο 60χρονος συμμετείχαν στη διαδήλωση των 80.000 ανθρώπων, πριν από έναν χρόνο, στις 10 Αυγούστου του 2018, την οποία διέλυσαν με τη βία οι δυνάμεις ασφαλείας, με τη χρήση δακρυγόνων, νερού υπό πίεση και γκλομπ.
    Περισσότεροι από 450 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και 700 είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
    Οι διαδηλωτές στο Βουκουρέστι απέτισαν, επίσης, φόρο τιμής στην Αλεξάντρα και τη Λουίζα, τις δύο έφηβες που απήγαγε και δολοφόνησε ένας μηχανικός, δύο υποθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα."

    Μιας και η προς σχολιασμό είδηση είναι από την Deutsche Welle. Ας μας θυμίσει κάποιος τι έκανε η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα για να αναπτύξει τις υποδομές και το επίπεδο διαβίωσης του Ελληνικού Λαού όλα αυτά τα 40 χρόνια... Ας θυμηθεί κάποιος τι έγινε όταν ξέσπασε η κρίση και ήθελαν τα λεφτά τους πίσω.

    By the way, τώρα είναι ανοιχτά τα σύνορα και εύκολη η πληροφόρηση αν κάποιος δει την πραγματικότητα θα κλαίει με μαύρο δάκρυ ή θα γελάει μέχρι δακρίων.

    Αγαπητέ μου κύριε Ουλφ Μάουντερ, κάνετε δημοσιογραφία όχι προπαγάνδα. Δεν γνωρίζω αν ξέρετε αλλά αυτά τα δύο πράγματα είναι διαφορετικά.

    Υ.Γ. Στην Ρωσία ζευγάρι γιατρών 30 – 35 ετών σε μεσαία πόλη (ούτε στην Μόσχα ούτε στην Αγία Πετρούπολη) με δύο παιδιά κάθε καλοκαίρι δύο εβδομάδες διακοπές στο εξωτερικό και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε πέντε χρόνια μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε ακριβή περιοχή και αυτοκίνητο πιθανών γερμανικό... Χωρίς ρούβλι δάνειο και χωρίς πατρική περιουσία. Στην Ελλάδα μπορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με το θέμα η Ρουμανία.

      β) Ας μας θυμίσει κάποιος τι έκανε η (όποια) ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα για να αναπτύξει τις υποδομές και το επίπεδο διαβίωσης του Ελληνικού Λαού όλα αυτά τα 40 χρόνια... (Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να κάνει κάτι η Γερμανία). Όταν κάποιος σε δανείζει, φυσικό είναι κάποτε να θέλει τα λεφτά του πίσω.

      γ) Αυτά που γράφεις στο ΥΓ χρίζουν τεκμηριώσεως. Το ότι τα γράφεις εσύ, δεν λέει απολύτως τίποτε.

      Διαγραφή
  3. Το θεμα είναι να πάρει μέτρα για την δημογραφική ανάπτυξη των Ορθοδόξων άμεσα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης γης και πλούτου που θα μοιράζει σε πολύτεκνους Ορθόδοξους. Το γεγονός ότι τα δυτικά ΜΜΕ έγιναν σταδιακά αντιπουτινικα με κάνει να πιστεύω στον Πούτιν πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μια παρακληση. Από τον γερμανικό τύπο δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα το οποίο φτάνει στην Ελλάδα και δεν είναι βλαβερο. Δεν υπάρχει κανεκα οφελοςαπο την αναπαραγωγή γερμανικών ειδήσεων για τον λαό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1)Ο Πούτιν είναι ένας πολύ λογικός ηγέτης που έχει δείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση σε πάρα πολλά θέματα. Η Δύση μπορεί σχετικά εύκολα να διαπραγματευθεί μαζί του και να κλείσει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες.

    Υπάρχει κάτι που, ο Γερμανός αρθρογράφος της DW, φαίνεται ότι δεν κατανοεί. Πώς εάν φύγει, ο αντιπαθής για την Δύση αλλά ικανότατος και λογικός Πούτιν, υπάρχει ο κίνδυνος ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας να είναι κανένας 'τρελός' όπως ο Χίτλερ. Σε αυτή την περίπτωση ένας πυρηνικός πόλεμος μάλλον θα είναι μία βεβαιότητα.(Και η πρώτη χώρα που θα καταστραφεί σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, προφανώς, θα είναι η Γερμανία.)

    2)Τα χρόνια που ζούμε μοιάζουν με αυτά του μεσοπολέμου. Έχουμε και πολλά μεγάλα κράτη υπερχρεωμένα, που μπορεί να αναζητήσουν και τον πόλεμο ως λύση για διαγραφή των χρεών τους.

    Βλέπουμε την πρόσφατη φέτος άνοδο της τιμής του χρυσού, καθώς και τις μαζικές αγορές του από πολλές κεντρικές τράπεζες όπως π.χ., της Ρωσικής, της Κινεζικής, κ.λπ. Είναι κακό σημάδι, προμήνυμα οικονομικής αστάθειας και πολέμων.

    Επίπλέον η πρόσφατη κατάργηση της συμφωνίας "Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty" ή "INF Treaty" αυξάνη τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου.

    Οι τοπικοί πόλεμοι, που στις μέρες μας είναι πολλοί, μπορεί εύκολα να ξεφύγουν, εμπλέκοντας όλο και περισσότερες χώρες.

    3)Το καλύτερο που μπορεί, αρχικά, να κάνουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, είναι να κάνουν, το γρηγορότερο, δίκαιες και ισορροπημένες συμφωνίες στα θέματα, του περιορισμού των πυρηνικών όπλων και του διεθνούς εμπορίου.

    Και ο Θεός βοηθός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόλεμος πατήρ πάντων....και προχωρούμε,εκτονώνοντας την πάσης φύσεως ηλιθιότητα, ανεπάρκεια, δολιότητα και ιταμή προκλητικότητα, αναδεικνύοντας εκ της αντιθέσεως τόσες αρετές όπως ανδρεία, μαχητικότητα,ορθολογισμό ταξινόμηση -τακτοποίηση,υγεία καθαρότητα σκέψης κλπ. κλπ.Ο πρόγονος μας ο Εφέσιος δεν μίλαγε εική και ως έτυχε. ΄Ηταν βαθυστόχαστος νους και σπουδαίος φιλόσοφος.
    Βέβαια... ο άνθρωπος δεν μας προέκυψε πουθενά μαστουρ/νος και ρεμάλι του κερατά όπως τα σημερινά σκύβαλα της δυτικής απληστίας.Τρομάρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Πούτιν κατάφερε σε 8 μόλις χρόνια (βλέπε 2008 Γεωργία) να ανακτήσει η Ρωσία μεγάλο μέρος τής στρατιωτικής της ισχύος. Σήμερα είναι ασφαλώς πολύ πιο ισχυρή.

    Έκτισε ένα καθεστώς αυστηρά προσωποπαγές (όλα γίνονται "με εντολή Πούτιν", μία φράση που αντέγραψαν και οι δικοί μας εδώ για τον Σαμαρά). Προσπαθεί συνεχώς να εντυπωσιάζει και ν' αρέσει στον λαό του, αν και τα πυροτεχνήματα δεν κρατούν για πάντα. Έχει γύρω του μία κλίκα ζάπλουτων ολιγαρχών, όπως πιστεύω ότι ζάπλουτος είναι και ο ίδιος, αλλά πέρα τούτου ουδέν. Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει συνεχώς, πράγμα που δεν φαίνεται ν' αλλάζει.

    Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η μετά-Πούτιν κατάσταση στην Ρωσία. Υπάρχει σχέδιο διαδοχής, ή ισχύει και για τον Πούτιν το "μετά από μένα ο όλεθρος", φράση που αποδίδεται στον Λουδοβίκο ΙΕ' τής Γαλλίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μας πολυνοιαζει το θεμα.Αλλα η λογικη
    λεει καποια πραγματα.
    1) τι ηταν η Ρωσια το 1999 ? Τι ειναι η Ρωσια μολις μονο...20 ετη μετα ??
    Τι περιμενε κανεις μετα απο.μολις 20.σκληρα.χρονια ?? Το θαυμα της Καναα ?? Να τρεχει χρημα και ραχατι ??? Εχουμε και τα εμπαργκο...τους εξοπλισμους μη τους διαλυσουν σαν το Ιρακ.Απο μια αποψη δεν εχουμε εδω τον ...μαγο Καλιοστρο. Ομως εγινε υπερδυναμη σε 20 ετη. Αναλογικα...σε ιδια χρονια .απ το 1945 εως το 1965 τι εγινε.στην Γερμανια ??? Εγινε υπερδυναμη ?? Ετρεχε μελι στους δρομους ??
    Τι ....εγινε σε 20 ετη στην ....Ελλαδα ??? Τωρα ??? ( καλα αυτο....αστο....για τους μαγους του .....ΟΖ...)
    2) διαβασα την ετησια εκθεση της FED ..του 2018 ...για τις ΗΠΑ .Λεει τα εξης με δυο λογια ..( Τιερυ Μεισαν): Το 52 % των Αμερικανων ζει ..με κατω απο 400 $ τον μηνα....κι επιζει ...πουλωντας κατι...η δανειζομενο χρηματα απο τραπεζες...!!!!!! Αυτο αντιστοιχει στα τελευταια 20 ετη αναπτυξης...τυπου.μαγων Καλιοστρο.Την ιδια περιοδο η δυναμη των ΗΠΑ ...συρικνωθηκε τοσο ..ωστε απο μονη υπερδυναμη στην Γη...σημερα οι υπερδυναμεις ειναι ..τρεις ...!!! 3) ποση προοδος περιμενει ο λαος να γινει σε 20 ετη ??? Μια ερωτηση κανω....διοτι ο κοσμος καταστρεφει παλατια ροκανιζοντας ολα...κι απαιτει μετα ..ανοικοδομηση παλατιου σε χρονο ...ντε τε...διοτι ετσι τρωει ταχυτερα το παλατι...και φτου κι απ την αρχη.
    5) καλα τα πηγε ο ανθρωπος σε 20 ετη λεει η λογικη...
    6) ο Γερμανος υπαινισεται τις γνωστες Γερμανικες πονηρες μπουρδες..που κι εδω ειπαν και λενε οι Γερμανοι....που ειναι πολυ τυχεροι διοτι τους ειχαν αναγκη ..οι Αμερικανοι ...70 ετη...και τους απογειωσαν με το στανιο...Ηθελα ναξερα τι θαταν η χωρα του χωρις αυτο το ..τυχερο...που κανουν και μαθηματα στους αλλους για το ...δεον ..!!! Ζουν κι εζησαν καλα γιατι υπηρξε η Ρωσια...Αν δεν υπηρχε..θα τους ειχαν κανει Συρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ στεναχώρια ο ποιητής που η Ρωσσία δεν προσκυνάει τα Χρηματιστήρια και τα Παράγωγα, και έτσι η ανάπτυξη είναι ασθενής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.