24/8/19

Με "γαλλικό" κλειδί η ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Της Νίκης Ζορμπά 
Γεμάτο είναι το "ταμείο" της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι από το τετ α τετ του με τον γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν.
Η αποτίμηση της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού είναι απολύτως θετική για την Κυβέρνηση η οποία "διαβάζει" το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν ως εξόχως ικανοποιητικό.
Από το Μαξίμου εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι η συνάντηση στα Μέγαρο των Ηλυσίων πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν εφ' όλης της κρίσιμης πολιτικής και οικονομικής ατζέντας.
Γεγονός το οποίο τεκμαίρεται από την περισσότερη της μιάμισης ώρας διάρκειας της συνάντησης των δύο ηγετών με αδιαμεσολάβητες τις κατ ιδίαν συνομιλίες τους.
Οι δύο αξιωματούχοι άλλωστε συνομίλησαν στα γαλλικά , χωρίς διερμηνείς,  για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. 
Η βεντάλια των συνομιλιών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν , άνοιξε εφ όλων των ζεόντων θεμάτων. Κυβερνητικές πηγές, σταχυολογώντας ανα τομέα την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, επισημαίνουν για:
Τουρκική προκλητικότητα
Την απόλυτη στήριξη του γάλλου προέδρου έλαβε Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Εξ΄ ού και η Αθήνα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο Γάλλος πρόεδρος, δηλώνοντας εμφατικά  ότι η Γαλλία θα εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. "Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν" είπε και δη δημόσια ο Μανουέλ Μακρόν σε ένδειξη ηχηρής προειδοποίησης προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οικονομία 
Απόλυτη είναι και η συναντίληψη του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο, όπως προέκυψε από τις εκτενείς συνομιλίες τους.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μανουέλ Μακρόν, τόνισαν την έμφαση που δίνουν στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς  την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020. Συνεπεία αυτού,  απηύθυνε ευρύ προσκλητηριο  Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Από το Μαξίμου δε, σημειώνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Γάλλους επενδυτές για σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα οι κατασκευές και ο τουρισμός.  
*Διαβάστε περισσότερα στο Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

2 σχόλια:

  1. Ναι...οι φίλοι Γάλλοι θέλουν φόρο 10% κε Πρωθυπουργέ...
    Αν σας αφήνει η Μέρκελ και οι υπερατλαντικοί φίλοι σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κούνια που σας κούναγε, όσους γεύεστε τέτοια ματζούνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.