23/8/19

Η επίσκεψη Λαβρόφ σημείο επανεκκίνησης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA
Οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους και την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ.
Κοινή εκτίμηση των κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Μάσλοφ, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ήταν πως επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας θα αποτελέσει σημείο «επανεκκίνησης» των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, προσβλέποντας σε τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα εστίασε στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν πλέον σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό, αλλά και από το πρόγραμμα ελληνικών αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων επενδύσεων στη χώρα μας, κάνοντας ειδική μνεία στη ρωσική τουριστική επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχείο στην Ελούντα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε στον Ρώσο πρέσβη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι την ελληνική πλευρά απασχολεί το περιβάλλον ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου και η παρατηρούμενη αποσταθεροποίησή της από τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με αιχμή τις παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το ζήτημα δυσκολίας εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Επίσης προέταξε το θέμα της επιβολής δασμών στην ελληνική γούνα που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να προβεί σε ενέργειες για την επίλυσή του.
Πηγή; ΑΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Παιδιά κάνουμε πλάκα. Ο Λαβρόφ είχε δει και τον Τσίπρα που τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι αναξιόπιστος όπως οι άλλοι, οι προηγούμενοι αλλά αποδείχθηκε χειρότερος. Τώρα οι Αμερικάνοι απειλούν με θεούς και δαίμονες όποιον δεν βλέπει με μίσος τους Ρώσους... Εκτός αν ο Λαβρόφ έχει κάτι να πει για τα ελληνοτουρκικά όχι εναντίον των ΗΠΑ αλλά αντιθέτως έχοντας υπόψιν τις αμερικανικές διαθέσεις. Αυτό είναι της φαντασίας μου αλλά ποιος ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρωματικά: Μας έρχεται και ο Πομπέο. Ίσως δεν είναι μόνο της φαντασίας μου ότι κάτι μπορεί να σημαίνουν οι δυο επισκε΄ψεις "έως το τέλος του έτους". Είναι απίθανο έως τότε να κάνει κάτι σημαντικό η Τουρκία. Μετά... θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε,νομίζω ότι καλώς ποιεί η τρέχουσα κυβέρνηση...
    Εξάλλου το ευρωπαϊκό ιδεώδες γιά το οποίο σφόδρα κόπτεται η Ν.Δ. υπαγορεύει άριστες σχέσεις με την Ρούσια...
    Ειδάλλως,πάμε όλοι μαζί να μετοικίσωμεν εν Ν.Γιόρκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γιά να συμπληρώσω το σχόλιο του κου Αποστολόπουλου,να παραθέσω τις δικές μου σκέψεις επί του θέματος:
    Η Ευρώπη και δη η νέα Γερμανία έχει συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται την βαθειά συνεργασία και συμμαχία της Ρωσίας γιά να επιβιώσει σε μιά Ηπειρο ειρήνης και συνεργαίας.
    Αντίθετα,οι αμερικανοί πιστεύουν ότι μιά τέτοια συνεγασία αποτελεί απειλή γιά την ασφάλεια των Η.Π.Α.
    Το πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται, όταν οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη να κρατήσει εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία ,όπως εξάλλου την συμφέρει την ίδια.
    Στα πλαίσια δε αυτά (αλλά όχι αποκλειστικά)θα πρέπει να δούμε την πίεση που ασκείται από την Γερμανικη ευρώπη στην Ελλάδα,κατόπιν δηλ. των πιέσεων από το Στείτ Ντηπάρτμεντ.
    Ενα δε προκαλούμενο,εξ αυτής της πιέσεως,Γκρέξιτ δεν θα ενοχλούσε διόλου την Ουάσιγκτον.
    Ο κος Τσίπρας ανίδεος ων,συνεπεικουρούμενος υπό του έτερου ανίδεου,βαθειά συνεργάτη του Στρίγκλιτς και των εν Αμερική Ισραηλιτών,Μπαρουφάκη προφανώς τασσόταν υπέρ ενός άτακτου Γκρέξιτ.
    Μπορεί να συμφωνούσα και εγώ.
    Ο Ελληνικός λαός ως γνωστόν υπερψήφισε την έμμεσο έξοδο(αν δεν μοχλεύθηκε το αποτέλεσμα)...
    Ωστόσο,πλέον επαίοντες εμού και των λοιπών πολιτών,όπως ο κος Μεϊμαράκης και οπωσδήποτε κι'άλλοι όπως ο κος Λεβέντης βγήκαν αλλόφρονες με απειλές να εναντιωθούν αυτής της προοπτικής.
    Είμαι σίγουρος ότι ο κος Πούτιν επίσης εναντιώθηκε του εγχειρήματος(όπως εξάλλου πρόσφατα αποκαλύφθηκε),αν και στα ΜΜΕ διαχύθηκε η ψευδής είδηση,ότι ο Κλίνδονας ήταν αυτός που διεμήνυσε στον πρωθυπουργό την μη έξοδο...
    Επομένως,ο κος Τσίπρας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015,απλά μυήθηκε στα πολιτικά τεκταινόμενα και πείσθηκε(πίσω από κλειστές θύρες) από γνωστούς,φίλους, Γερμανούς τε και Ρώσους να συνεχίσει εντός Ευρωπαϊκού δρόμου,εξοβελίζοντας Βαρουφάκην,Κωνσταντοπούου και Λαφαζάνη...
    Τα όσα φέρεται να λέει ο κος Λαβρώφ γιά τον Τσίπρα,δεν με πείθουν ιδιαίτερα.
    Ούτε ακόμη πιστεύω ιδιαίτερα στα περί Ηστ-Μέντ,καθ'ότι αυτά εντάσσονται στα αμερικανικά όνειρα γιά μιά περιοχή στην οποία δεν έχουν καμμία θέση πλέον...
    Πιστεύω ακόμη ότι οι ΗΠΑ ασκούν και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον Ελληνικό χώρο γιά να βγούμε από το Ευρώ,αφού τους δίνουμε δικαιώματα εξορύξεων.
    Εμείς από την πλευρά μας πιθανώς να το διαπραγματευόμαστε,ανταλλάσσοντας την έξοδο μας με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο (φρούδες ελπίδες).
    Οπως και να'χει,νομίζω ότι έχουμε την ανάγκη της συνεργασίας με την Ρωσία.
    Η Αίγυπτος συνεργάζεται αρμονικά με την Ρωσία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο,αλλά και με το Ισραήλ.
    Γιατί όχι και εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.