14/8/19

Αγαπάς την Ελλάδα;

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Ποιος άραγε δεν θυμάται τη διαφήμιση τη δεκαετία του ,90 «Αγαπάς την Ελλάδα, απόδειξη;». Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι πολλοί λίγοι αγαπούν την Ελλάδα. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή οργιάζουν, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που παραμένουν πιστοί στο σπορ της απόκρυψης εισοδημάτων, με αποτέλεσμα πάντα τον «λογαριασμό» να πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Η ζημία του Δημοσίου τεράστια και η απώλεια εσόδων ουσιαστική, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά η φορολογία, αλλά ταυτόχρονα στερούνται πόροι από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για την υγεία και την παιδεία.
Αλλά φυσικά όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, και των φοροφυγάδων, παραπονούνται γιατί το κράτος δεν δίνει μεγαλύτερο βάρος σε αυτούς τους τομείς. Κλασική Ελλάδα. Και φυσικά, αφού εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, στρεφόμαστε και πάλι για… βοήθεια στους ξένους. Όχι στους δανειστές, αλλά σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας. Ίσως γι’ αυτό και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επειδή οι ελεγκτές της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαπιστώνουν ότι οι ιθαγενείς δεν βάζουν μυαλό, σε «απόγνωση», με νέα καμπάνια προτρέπει τους τουρίστες να ζητούν απόδειξη για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν εντός των συνόρων μας.
Τουλάχιστον αυτοί δεν κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν «άγριες» καταστάσεις και την οργή των επιτηδευματιών, ορισμένοι από τους οποίους αντιδρούν βίαια και επιτίθενται στα στελέχη της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν τους ελέγχους. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή, ένας τουρίστας δεν μπορεί να γνωρίζει εάν κάποιος επιτηδευματίας κάνει χρήση του πρωτότυπου - παράνομου λογισμικού που «εξαφανίζει» τις αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές. Άρα το πρόβλημα και η λύση είναι αλλού. Είναι η φορολογική συμμόρφωση. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, δεκαετίες τώρα, πρώτο στόχο της φορολογικής τους πολιτικής έχουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τη νομοθεσία των φορολογουμένων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει πετύχει, στον βαθμό τουλάχιστον που θα δώσει «ανάσες» στις εισπράξεις του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα να ασκηθεί «ελαστικότερη» φορολογική πολιτική.
Και όλοι φυσικά μετά παραπονούνται για την υψηλή φορολογία, τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τον «διωγμό» των επενδυτών σε φιλικότερα φορολογικά καθεστώτα, που δίνουν μάλιστα και κίνητρα για την προσέλκυσή τους. Φαύλος κύκλος. Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο αντί να εκπονούνται κάθε χρόνο μεγαλεπήβολα σχέδια για περιορισμό της φοροδιαφυγής, που βέβαια πάντα κινούνται εντός στόχων, να εκπονηθεί ένα και μοναδικό. Να δοθούν κίνητρα ειδικά για φορολογική συμμόρφωση, ώστε να νιώσουν δικαιωμένοι οι συνεπείς φορολογούμενοι και να δημιουργηθούν κίνητρα «προσέλκυσης» των ασυνεπών. Η εξάλειψη της φοροδιαφυγής αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, επομένως μια λύση υπάρχει. Θέλετε συμμόρφωση… απόδειξη.  
Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

 1. Μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ τι σχέση έχει η Ελλάδα με την ΑΑΔΕ;;;
  Να σε κυβερνάνε τα πάναμα πέιπερς και να στα χώνουν επειδή αντιδράς στους φοροεισπράκτορες του 4ου ράιχ που θέλουν να αφανίσουν τον αυτοαπασχολούμενο. Οποία γενναιότις του γράφοντος, οποία εθνική συνείδησις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ἡ Ἑλλὰς δὲν ζῇ μ᾿ αὐτὰ ποὺ βγάζει γενικῶς, ὅσες ἀποδείξεις καὶ νὰ κοποῦν τὸ ἰσοζύγιο πληρωμῶν εἶναι ἀρνητικὸ λόγῳ τῶν εἰσαγωγῶν.
  Νομίζετε ἡ Γερμανία ἀπὸ τὶς ἀποδείξεις τῶν καφετεριῶν ζῇ; Ἔχει τεράστιες ἐξαγωγὲς καὶ μόνιμο θετικὸ ἰσοζύγιο πληρωμῶν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μεγάλο μέρος του ΦΠΑ φεύγει στην ΕΕ.
  Μπράβο φωστήρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ανθελληνικη προπαγάνδα εχει παρα πολλα ποδαρια. Σην Ευρώπη οπου ταξιδευω συνεχώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν δίνουν αποδείξεις. Μόνο στην Ελλάδα κόβει το μικρομάγαζο και ο μικροπωλητής αποδείξεις, κατάντησε υπερφορολογουμενο τρελοκομείο η χώρα μας. Οσο φοροδιαφευγουν πέντε μεγάλες πολυεθνικές στη χώρα μας είναι διπλάσια από τα έσοδα εκατομμυρίων εξαθλιωμένων πατριωτών. Ελάχιστες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη χώρα μας είναι κατ ουσία κλέφτες φόρων, οι περισσοτεροι είναι κακοπληρωμενοι δούλοι των μεγάλων συμμάχων μας. Τον εξαθλιωμένο Έλληνα με το σαραβαλακι εικοσαετίας τον βγάλατε κλεφτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν καποτε ηταν αντικοινωνικη συμπεριφορα να φοροκλεπτεις, σημερα ειναι πατριωτικη ενεργεια....Χωρα που εχει ΑΑΔΕ και ΤΑΙΠΕΔ δεν υφισταται στην ουσια ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χοντρή πληρωμένη κουταμαρα το άρθρο. Όλοι γνωρίζουν οτι οι φόροι δεν πάνε στους Έλληνες αλλά στους κατακτητές. Φτανει η υποκρισία!!! Δεν είμαστε ελευθερη χωρα. Μάς έφαγαν οι Γερμανοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.