7/9/08

Οι «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις

Eurokinissi
Ο κ. Μ.Κυπριανού (σε πρώτο πλάνο) με τον πρόεδρο Δ.Χριστόφια στις Βρυξέλλες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογέννησης» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος την Τρίτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, προέβη σε ένα ιστορικό συμβιβασμό - την αποδοχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Είναι σαφές ότι με την παραχώρηση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση 'δύο κρατών' μέσω 'παρθενογέννησης'» δηλώνει ο κ. Μ.Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τονίζει ότι «η αναφορά σε 'δύο συνιστώντα κράτη', η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, δηλαδή μια ομοσπονδιακή λύση που θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα».
Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό -που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου- θα έχουν αίσιο τέλος, μόνο αν η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και δείξει ετοιμότητα για «μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών».
Εξάλλου, ο κ. Μ.Κυπριανού σημειώνει ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

Αναδημοσίευση από in.gr

1 σχόλιο:

  1. Πυραυλικά συστήματα S-300 «αναπτύσσει η Ρωσία στην Αμπχαζία»
    NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 14:42
    Τελευταία Ενημέρωση: 11/08/2010 15:10
    Η Ρωσία έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα S-300 στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις του διοικητή της ρωσικής αεροπορίας Αλεξάντερ Ζέλιν.
    Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι αμυντικά αεροπορικά συστήματα άλλων τύπων έχουν αναπυχθεί στη Νότια Οσετία.
    Διαμαρτυρία στην ρωσική κυβέρνηση για την εμπλοκή της Ρωσίας σε εδάφη της Γεωργίας τα οποία με βία καταπάτησε τα τελευταία χρόνια να με αποτέλεσμα να εποικηθούν από ρώσους που καταδυναστεύουν τον τοπικό Γεωργιανό πληθυσμό.
    Οι Αδελφοί μας Γεωργιανοί περνάνε έναν άλλο Αττίλα όπως έγινε και στην Κύπρο μας.
    Ψηφίστε εναντίον της ρωσικής κατοχής των εδαφών της Αμπχαζίας και της
    Οσετίας οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά μεγάλο ποσοστό Γεωργιανοί και διώκονται από την ρωσική κατοχή
    Οι ρώσοι διαστρελονουν την πραγματικότητα εκφοβίζοντας τους κάτοικους αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να πάρουν ρωσικό διαβατήριο για να μη απελαθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.