24/6/10

Η Τουρκία παρουσιάζει τιμές 1974 για τις ε/κ περιουσίες

Επενδύει στο γεγονός ότι δεν έχουμε στοιχεία και εκτιμήσεις
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ
ΣΤΗΝαδυναμία των Ελληνοκυπρίων να αποδείξουν τις σημερινές αξίες των περιουσιών τους στα κατεχόμενα επενδύει η Άγκυρα. Προσπαθεί να παρουσιάσει τις δικές της εκτιμήσεις η τουρκική πλευρά.

Το γεγονός ότι τόσο ενώπιον του ΕΔΑΔ όσο και μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών», η τουρκική πλευρά παρουσιάζει τις αξίες των ε/κ περιουσιών με μειωμένες τιμές, δεν θεωρείται τυχαίο. Στηρίζεται στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν στα χέρια τους, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, αξιόπιστα στοιχεία ώστε να καταδείξουν τις σημερινές αξίες των περιουσιών τους.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούν τις αξίες των ακινήτων κατά το 1974 και επί των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν υπολογισμοί βρίσκονταν κατά την τουρκική εισβολή στα κτηματολόγια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

Έτσι η τουρκική πλευρά παίρνει ως βάση τις αξίες ακινήτων του 1974 και κάνει υπολογισμούς στη λογική της ανάπτυξης που σημειώθηκε στα κατεχόμενα στα 36 χρόνια που μεσολάβησαν. Από την άλλη οι Ελληνοκύπριοι κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Λοϊζίδου, Αρέστη και Δημάδη και επί αυτών προσθέτουν τις σημερινές αξίες ακινήτων όπως ισχύουν στις ελεύθερες περιοχές.
Ο δικηγόρος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ παραδέχθηκε την αδυναμία παρουσίασης των συγκριτικών τιμών των ακινήτων στα κατεχόμενα με τις τιμές του 1974. Από δικής του πλευράς ο Αχιλλέας Δημητριάδης υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για την αξία των περιουσιών από το 1974» και υπογράμμισε επίσης ότι η ευθύνη απόδειξης της σημερινής αξίας των ακινήτων πέφτει στους ώμους των αιτητών και όχι στον πραγματικό ένοχο που είναι η Τουρκία.

Αυτό που φάνηκε μέσα από τις εννέα προχθεσινές αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι πως τα ποσά που παρουσίασε η Τουρκία θεωρούνται το μάξιμουμ που μπορεί να δοθούν προς τους Ελληνοκύπριους. Και αυτό έγινε προκειμένου να πετύχουν να πείσουν το Δικαστήριο να κρατήσει χαμηλό το ύψος των αποζημιώσεων. Θεωρείται σίγουρο πως μέσω της «επιτροπής» όπως ήδη έχει φανεί τα ποσά που προσφέρονται είναι ακόμα πιο χαμηλά.
Γι’ αυτό και σύμφωνα με το δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή από του να αποφύγουν να πάνε στην ψευδοεπιτροπή και να αναμένουν τη λύση του Κυπριακού.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Αντί να ασχολείται με το πως θα φορολογήσει τα ακίνητα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, το Κυπριακό Κτηματολόγιο θα έπρεπε έστω και τώρα να καταρτίσει μια βάση δεδομένων για τις αξίες των ΕΚ περιουσιών στα κατεχόμενα. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΕΚ αιτητές θα πηγαίνουν στο ΕΔΑΔ ζητώντας δέκα και θα παίρνουν ένα (δηλ. όπως έγινε και προχτές).

    Όσο για την "επιτροπή αποζημιώσεων", αυτή αναγνωρίστηκε πλέον και επίσημα από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσον της Τουρκίας. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλέον όσοι Ελληνοκύπριοι θέλουν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Διαφορετικά τα χαρίζουν όλα στην Τουρκία και ας λέει διαφορετικά ο κάθε τριτοκλασάτος πολιτικός. Οι μαζικές αιτήσεις ΕΚ στην "επιτροπή αποζημιώσεων" με στοιχεία και αποδείξεις και με αίτημα την αποζημίωση για απώλεια χρήσης των περιουσιών τους θα καταδείκνυαν την ανεπάρκεια της και συνεπώς θα έφερναν την Τουρκία σε τρομερά δύσκολη θέση.

    Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.