24/6/10

H ασπίδα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Yπάρχει μια μερίδα παραγόντων και απλών ανθρώπων της λεγόμενης Δεξιάς, που έχουν μείνει αγκυλωμένοι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσική Ομοσπονδία σαν... Σοβιετική Ενωση.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να πεισθούν ποτέ για την τεράστια διπλωματική υποστήριξη που η Ρωσία προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανακόψει συνωμοτικές κινήσεις των Τούρκων και των Αγγλοαμερικανών σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η μερίδα των εδώ ανανικών κύκλων και των δημοσιογραφικών φερεφώνων τους, που δεν μπορούν να χωνέψουν όσα η Ρωσία ανέκοψε το 2004 για να μην περάσει η γνωστή έκθεση του Κόφι Ανάν, και όσα αποτρέπει τώρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η Κύπρος σε πορεία καταστροφικών επιλογών και εκβιαστικών διλημμάτων.

Αυτές οι συμπεριφορές που κινούνται σε αγκυλώσεις του παρελθόντος και σε κίνητρα αλλότρια, πρέπει να αγνοηθούν και ο καθένας να αντιμετωπίσει το ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, στις πραγματικές του διαστάσεις.

Και η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει συνεπής υποστηρικτής των κυπριακών θέσεων και δύναμη αποτροπής των αντικυπριακών σχεδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία -πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά-, εντούτοις διαχωρίζει αυτά τα συμφέροντα από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και παραμένει σταθερά υποστηρικτής της Κύπρου. Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ελάχιστες φορές υπήρξε ειλικρινής στις σχέσεις της με τη Μόσχα, και συνήθως χρησιμοποιούσε τη Ρωσία ως πέμπτο τροχό της αμάξης. Κάθε φορά που δεν είχε διεξόδους, ή τρόπους να αντιμετωπίσει τις συνωμοτικές κινήσεις των Αγγλοαμερικανών, έτρεχε στη Μόσχα για να ζητήσει συμπαράσταση και βοήθεια.

Το τελευταίο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού στη Μόσχα απέφερε θετικά αποτελέσματα. Κατ' αρχάς, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που έπρεπε, και όταν η κυπριακή Κυβέρνηση έγινε δέκτης απειλών και εκβιασμών καθώς και πληροφοριών για το τι ετοιμάζουν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τους Αγγλοαμερικανούς σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης. Η επίσκεψη απέφερε μια καθαρότατη δημόσια στήριξη των κυπριακών θέσεων από τη Μόσχα, και μία σαφέστατη καταδίκη όσων προετοιμάζουν κυκλωτικές κινήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ δεν αφήνουν καμιάν αμφιβολία ότι η Ρωσία θα ενεργήσει αποτρεπτικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι γνωστοί κύκλοι επιχειρήσουν όσα έχουν κατά νουν.

Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα αποτελούν την ασπίδα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δυνάμεις αποτροπής αντικυπριακών ενεργειών. Οφείλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με αυτές τις χώρες και να απομονώσουμε όσους εσωτερικούς και ξένους κύκλους επιχειρούν να κλονίσουν αυτές τις σχέσεις, και να απομονώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από παραδοσιακούς συμμάχους.

Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini. com
Σημερινη

6 σχόλια:

  1. Η Ρωσσία όπως και όλες οι μεγάλες δυνάμεις εντός ή εκτός του Σ.Α θα κοιτάξουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα και μετά εκείνα της Κύπρου, της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε αυτή την πραγματικότητα τόσο το καλύτερο για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μεγάλη φίλη μας.

    Αντ αυτού της συμπεριφερόμαστε σαν να είναι κάποιος που μας έχει ανάγκη και εμείς σα κλειδοκράτορες του κόσμου που κατα καιρούς κλέινουμε πονηρά το μάτι.

    Ηρθε το ΔΝΤ και τουλάχιστο έκανε ένα καλό . Μας προσγείωσε στη Γη .. γιατι μερικών τα μυαλά είχαν πάρει πολύ αέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τύχη και ατυχία της Κύπρου να είναι τόσο σημαντική τη βάζει θέλει δεν θέλει στο βρώμικο παιχνίδι των μεγάλων νταβατζήδων.

    Μακάρι να μπορέσει να ησυχάσει κάποια στιγμή.

    Ας είμαστε πάντα εκεί για την Κύπρο και ποτέ μη την ξεχάσουμε-προδώσουμε-παραμελήσουμε ξανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστό το άρθρο,συμφωνώ απόλυτα! Το πρώτο σχόλιο έχει ψήγματα αληθείας αλλά όχι όλη την αλήθεια. Είναι γεγονός ότι όχι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις ,αλλά και γενικώς όλες οι χώρες του κόσμου πρώτα βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα και μετά το σωστό και το δίκαιο, αλλά να που στην περίπτωση της Κύπρου η Ρωσία είναι όντως ο πιό ένθερμος υποστηρικτής της σε μία εποχή που στον ορίζοντα δεν φαίνονται άλλοι φίλοι.Συνεπώς αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όπως σωστά λέει η λαϊκή ρήση "όταν σου χαρίζουν ένα γάϊδαρο μην τον κοιτάζεις στα δόντια".Επιλογές μπορείς να κάνεις μόνο όταν υπάρχουν !
    Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι από τους πιό σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας πιστεύω ότι στο μέλλον θα προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερο με την Ρωσία(και με την Γαλλία επίσης).
    Αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι οι Ρώσοι απλά ,αρμέγουν την αγελάδα τους (Τουρκία)...
    μόλις θα την αρμέξουν καλά νομίζω ότι θα την κλωτσήσουν γιατί γνωρίζουν καλά ότι έχουν να κάνουν με ...τρελή αγελάδα !
    Αλήθεια τα σχέδια των Αμερικανών για διάλυση του ορθόδοξου τόξου (λέγαν και του Ισλαμικού τόξου αλλά αυτό μάλλον ήταν παραμυθάκι για να μας αποπροσανατολίσουν) τι έγιναν? Η Σερβία υπέκυψε,η Ελλάδα είναι έτοιμη ... ποιός να έχει τώρα σειρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκία έχει αναλάβει εργολαβικά και συλλήβδην την εξαγωγή αερίου και πετρελαίου και από τη Ρωσία.
    Οι Ρώσοι έχουν επενδύσει οικονομικά και πολιτικά στις συνεργασίες τους με τους Τούρκους.
    Δεν διαφαίνεται οι τελευταίοι να έχουν ζητήσει ανταλλάγματα πέραν των οικονομικών ωφελημάτων.
    Καλό είναι να μην αλλάξουν γραμμή και να μην "απογοητεύσουν" τους Ρώσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστότατο, ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και τον ορθόδοξο λαό της. Ομως πώς μπορείς να φυτέψεις μυαλό όταν το κεφάλι του άλλου που αποφασίζει για σένα είναι ακατοίκητο; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.