19/6/10

Άσκηση προσομοίωσης διάβασης του Έβρου από την 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πριν μερικές ημέρες, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος (ΤΑΜΣ) «Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά τη Βίαια Διάβαση Ποταμού», από μονάδες και ανεξάρτητες υπομονάδες της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει στην δύναμη της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (Επιχειρησιακό Στρατηγείο) και έχει έδρα την Καβύλη στον βόρειο Έβρο. Η Ταξιαρχία είναι εξοπλισμένη με άρματα μάχης Leopard 1A5, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (TOMP) M113A2, αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 των 155 χλστ, αντιαρματικούς πυραύλους TOW II επί οχήματος M-901 ITV, και αυτοκινούμενους όλμους M-106Α1 των 4,2 ιντσών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113Α2, διέσχισαν τον ποταμό με ιδία μέσα, ενώ πραγματοποιήθηκε και άσκηση ανάπτυξης πλωτής γέφυρας η οποία χρησιμοποιήθηκε για την διεκπεραίωση των αρμάτων μάχης της Ταξιαρχίας στην απέναντι όχθη. Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση.





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

13 σχόλια:

  1. Την άσκηση ''Βίαιη Διάβαση Ποταμού'' -σε επίπεδο Τάγματος- την έχω κάνει τρεις φορές.
    Τις δύο, χειμώνα! Την τρίτη, νύχτα!
    Σε παραπόταμο του Έβρου, με απόλυτη επιτυχία.
    Το παιχνίδι μπορεί να είναι πουλημένο από τους παράγοντες, αλλά οι παίχτες θα το παλαίψουν όπως πρέπει.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενθαρρυντικό και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει και ως σενάριο άσκησης. Σε σημείο που να αναρωτιέμαι πως και ξέφυγε από την προσοχή των γνωστών επι χρήμασι "ειρηνιστών" και λοιπών "οπαδών της συμφιλίωσης των λαών". Μακάρι να εντατικοποιηθούν έτι περαιτέρω και να συμπεριλαμβάνουν και σενάρια κατοχής επανακτηθέντος εδάφους επι μακρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δω αν τα θυμάμαι καλά. Στην τελευταία φωτογραφία πάει να ανοίξει μια Μ4Τ6;
    Ας κάνουμε πάντως οικονομία στις γέφυρες.
    Αφού οι απέναντι ξοδεύτηκαν να πάρουν μέσα γεφυρώσεως, δε θάχουν αντίρρηση τα να χρησιμοποιήσουμε και μεις προς την αντίθετη κατεύθυνση ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΌΛα τα Ισλαμο-Οικολογο-Συριζά να πάμε να διαμαρτυρηθούμε στον Έβρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τετοια στοιχεια Στρατ.Μοναδων δεν δινονται ετσι απροκαλυπτα,στην δημοσιοτητα!Εστω και αν τα βρισκει ο εχθρος απο αλλου,δεν πρεπει να τους τα προσφερουμε εμεις,χαριν της δημοσιογραφιας!Οποτε δεν ειναι να απορουμε για την σταση των "παραγοντων " οπως αναφερει ο Τζιμης,παραγοντες καταντησανε και οι δημοσιογραφοι,μονο και μονο για τη ακροαματικοτητα!Πιο σεμνα λοιπον,μετην δημοσιευση της δυναμης της ανω μοναδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @τζιμης

    Μαλλον απο θεση θεατου η αποθηκαριου οι ...τρεις φορες με απόλυτη επιτυχία!

    η εμπειρια μου:
    απο τα 16 αρματα μονο τα 8 μετα το περας της Ασκησης ηταν σε θεση να κινηθουν, τα υπολοιπα λογου βλαβης παρεμειναν κολλημενα στον καμπο.
    Απωλειες 50% διχως εχθρικη επαφη
    και συνεχεις βωμολοχιες και απειλων Kαραβαναδων με τα χερια στις τσεπες για αρση αδειων.

    21; ΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 21; ΕΜΑ
    Η απόλυτη επιτυχία είχε να κάνει με το ότι περάσαμε στην απέναντι ''εχθρική'' όχθη αποβραδίς χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί (σαν ...Βιετκόνγκ), δημιουργώντας γερό προγεφύρωμα ώστε να μπορέσει με το χάραμα να περάσει με ασφάλεια και η κύρια δύναμη της μονάδας του Πεζικού με την υποστήριξη του μεγάλου αριθμού των βαρέων όπλων του.
    Η οποία με την σειρά της θα κάλυπτε την διέλευση άλλων μεγάλων μονάδων (μηχανικού, αρμάτων κλπ).
    Βρέξαμε μέχρι και την κωλ@@@@@πίδα μας!

    Το ότι κόλλησαν τα μισά από τα άρματά σας σε άσκηση, είναι πολύ χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων έτσι που να μη συμβεί αυτό σε κανονικό πόλεμο.
    Εάν ήμουνα διοικητής μονάδας, θα επεδίωκα όλες οι ασκήσεις να γίνονται κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες έτσι που μετά, να βγαίνουμε όλοι ...σοφότεροι!
    Εάν δεν λιώσεις στη ζέστη, δεν κυλιστείς στη λάσπη και δεν πέσεις στο βούρκο μέχρι το λαιμό, δεν γίνεσαι μάγκας!!!
    Ούτε γκόμενα δεν βγάζεις, εκτός κι αν είναι καμιά ...ψόφια που μετά θα σε τρέχει!
    Πρέπει να χοντροπάθεις, για να μάθεις τι εστί στην πράξη να πέφτει βάρος 60+ τόνων επάνω σε δύο ερπύστριες επιφάνειας 6 τετραγωνικών μέτρων !

    ('Οταν το τερέν είναι ακατάλληλο για τα άρματά μας, είναι ακατάλληλο και για τα αντίπαλα!)
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τζίμη θα σε στεναχωρήσω αλλά σχόλια σου με ...@@@@@ θα διαγράφονται τουλάχιστον απο μέρους μου.

    Ευγένεια,ευπρέπεια βασικές αξίες της παιδείας μας σαν Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η άσκηση αυτή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στις Μονάδες της περιοχής και δείχνει την αλλαγή νοοτροπίας, οριμένων τουλάχιστον στο στράτευμα... Αποτελεί μια καλή απάντηση σε αισιόδοξα σχέδια των "συμμάχων" τύπου Βαριοπούλα... όσο για τον φίλο που η εμπειρία του έδειξε ότι το 50% των μέσων της Μονάδος του ακινητοποιήθηκαν του ανταπαντώ ότι, αν η διάβαση του ποταμού και των αμέτρητων καναλιών που ακολουθούν ήταν μια εύκολη υπόθεση θα είχε προ καιρού πραγματοποιηθεί από κάποιους που προετοιμάζονται συνεχώς γι' αυτό στην απέναντι όχθη και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες... Παρ' όλα αυτά τέτοιες άσκησεις υπενθυμίζουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για κανέναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια στην παρέα.

    Να προσθέσω ότι νύχτα και χειμώνα το Μηχανικό δεν αναπτύσσει μόνο τα σύγχρονα "αυτόματα" συστήματα του που φαίνονται στις φωτογραφίες αλλά και τα ποιό παλιά "χειροκίνητα" που έχει (πχ ελαφρά τακτική σχεδία) που απαιτούν συντονισμό χορευτού μέσα στο σκοτάδι προκειμένου να μην πέσεις πάνω στο υπό διαμόρφωση κατάστρωμα και χαθούν δοκοί και εργαλεία.

    Και όλα αυτά σε κάτι χρόνους ΜΟΥΡΛΙΑ τόσο για βίαιη όσο και για γρήγορη διάβαση του ποταμού.

    ΖΗΤΩ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με τον Τζίμη.
    Ακινησίες και προβλήματα παρουσιάζονται σε όλες τις ασκήσεις αλλά θυμαμαι οτι αξιολογούνταν και αξιοποιούνταν.
    Εδω ενα αυτοκινητακι εχεις και αν δεν του κανεις συντηρηση καθε 3-4 χιλιαδες χιλιομετρα κατι θα σου βγαλει.
    Ομως ειπαμε ολοι ειμαστε επαιοντες σε αυτον τον τοπο, ολοι ξερουμε ολα, και παντα ειμαστε ετοιμοι να χυσουμε την χολη μας...
    Τι θα εγραφαν καποιοι αν το σχετικο ρεπορταζ ειχε τιτλο: "ακυρωθηκε απο το ΓΕΕΘΑ προγραμματισμενη ασκηση βίαιης διαβασης του ποταμου Έβρου"?
    Σας ρωτω?
    Θα μιλαγαε παλι για τομαρια, πουλημενους κλπ.
    Βεβαια το γεγονος οτι εγινε η ασκηση δεν σημαινει οτι δεν εχουμε και στην πολιτικη και ...δυστυχως στον στρατο, άτομα με μειωμενη την εθνικη συνειδηση (βλεπεις Καυκασιε ειμαι προσεκτικος στους χαρακτηρισμους μου), αλλα και μονο το γεγονος οτι υπαρχει σαν σεναριο και δοκιμαζεται σε ΤΑΜΣ ωστε να διαπιστωθουν οι δυνατοτητες και τα προβληματα δεν ειναι κατι καλο?
    Κωστας Μαυροσκουφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι ενθαρρυντικό ότι διεξάγονται αυτού του επιπέδου ασκήσεις, αλλά λιγότερη δημοσιότητα, δεν θα έβλαπτε. Να θυμίσω επίσης ότι ζεύξη του Έβρου έγινε σε διάφορα σημεία του τον Ιούλιο του 1920 όταν η Ελλάδα κατέλαβε την Ανατολική Θράκη, την οποία παρέδωσε ουσιαστικά το 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Καυκάσιος
    Έχεις δίκιο ρε σειρά!
    Το τσιγάρο το έκοψα μαχαίρι αλλά την ...Γαλλικήν Λόχου δυσκολεύομαι πολύ!
    Είναι κι αυτή η κ@@@@ζέστη !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.