1/6/10

Βία από το Ισραήλ - «κέρδη» για Τουρκία

Αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες της Μ. Ανατολής.Σοβαρές αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί το χθεσινό επεισόδιο, όπου το Ισραήλ υπερέβη τα όρια καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα, χωρίς να υπολογίζει καν το κόστος ανθρώπινων ζωών, ξένων μάλιστα πολιτών.

Η διεθνής απομόνωση και καταδίκη του Ισραήλ, η υπονόμευση των προσπαθειών για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και η ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη στη Γάζα δεν μπορούν να αποκρύψουν ένα νέο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από αυτό το επεισόδιο, που σοκάρισε με τη βιαιότητά του αλλά ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο για την κατάληξή του.Το χθεσινό επεισόδιο έχει έναν μεγάλο «κερδισμένο».

Η τουρκική κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε χθες ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου που μετά τη μεσολάβησή του με το Ιράν υπερασπίζεται τα δίκαια των Παλαιστινίων της Γάζας και ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο Ισραήλ.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ αλλά ακόμη και αυτής της ΕΕ, προκειμένου να καταδικαστεί η ισραηλινή επίθεση.

Θεματοφύλακας...
Αυτοπροβάλλεται μάλιστα η ίδια η Τουρκία ως ο θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, ενώ συγχρόνως αποπροσανατολίζει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η «συμφωνία» που σύναψε ο κ. Ερντογάν και η Βραζιλία με το Ιράν για τα πυρηνικά... Το γεγονός ότι ήταν το τουρκικό πλοίο που δέχτηκε την επίθεση δεν φαίνεται να ήταν και αυτό τυχαίο. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν υπάρξει διπλωματικές αψιμαχίες μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ με αφορμή τον απόπλου του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, όπου ήταν σαφής η επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να «καθοδηγήσει» την επιχείρηση και να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αγαθές προθέσεις των ακτιβιστών να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να προβάλλουν διεθνώς το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας. Εξίσου σαφής ήταν, όμως, και η προειδοποίηση του Ισραήλ ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοιάρια να προσεγγίσουν στα χωρικά ύδατά του, πολύ περισσότερο να φτάσουν στη Γάζα.

Η απαράδεκτη στάση του Ισραήλ και η εκτέλεση πολιτών που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο τροφοδότησαν το εθνικιστικό κλίμα στην Τουρκία, προσφέροντας στον κ. Ερντογάν την ευκαιρία να επενδύσει στη συσπείρωση των λαϊκών και θρησκευόμενων στρωμάτων εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο. Η επιλογή, πάντως, να δοκιμαστούν μέχρι τέλους τα όρια «αντοχής» της ισραηλινής ηγεσίας, με δεδομένη τη μικρή «αντοχή» που διαθέτει ο ακραίος ισραηλινός ηγέτης Μ. Νετανιάχου, αποδείχτηκε τελικά «επιτυχής» για την τουρκική κυβέρνηση, έστω και αν το πλήρωσαν με τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι η Τουρκία θα κερδίσει τελικά μακροπρόθεσμα.
    μάλλον απλώνει τα πόδια της πέρα από το πάπλωμά της, όπως το 'χει κάνει και άλλες φορές και έχει φάει σφαλιάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To: 'Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum'
    Subject: Στείλατε ποτέ σας <> κανένα καράβι σας, να διασπάσει τα σύνορα της κατεχ. Κύπρου διαμα/ρόμενοι για την δολοφ του Τάσ. Ισαάκ και του Σολ. Σολωμού;;Είναι δυνατόν το ελλ. πλοίο να αναχ. από τα κατεχ. της Κύπρ παίζοντας το παιγνίδι της τουρκίας;



    Στην Κύπρο συνεχώς ξεθάβουν λείψανα δολοφονηθέντων το 1974 από τους γενοκτόνους τούρκους.



    Στην τουρκία συνεχίζεται η γενοκτονονία των κούρδων που μέχρι σήμερα μετρούν χιλιάδες καμμένα χωριά και άγνωστο αριθμό δεκάδων χιλιάδων νεκρών. Τους κούρδους που αριθμούν πάνω από 25 εκατομμύρια, η τουρκία όχι μόνο επί πολλά χρόνια τρομοκρατεί και δολοφονεί αλλά τους καταπατεί τα πολιτικά δικαιώματα (συνεχώς θέτει εκτός νόμου κουρδικά κόμματα, κτλ).



    Αντίθετα στην Κύπρο η τουρκία, με την ανοχή ημών, ελλήνων και ελληνοκυπρίων πολιτικών, αφού πήρε συγχωροχάρτι (όχι από το λαό αλλά από τους κ. Χριστόφια και Παπανδρέου), οδεύει με το 20% των τουρκοκυπρίων, όχι μόνον να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής (κλοπή περιουσιών ελληνοκυπρίων, γενοκτονία ελληνοκυπρίων, καταστροφή πολιτισμού κατεχόμενης Κύπρου κτλ ), οδεύει, και με δημόσια διαγραφή του κυπριακού από τον κ. Πάγκαλο, να τουρκοποιήσει την Κύπρο, υπό τις <> για το θεαθήναι σπάνιες δηλώσεις του τέως Ανανιακού κ. ΑΝΥΠΕΞ.



    Παρά τα ανωτέρω, και την σαφή πολιτική του αυτοϊκανοποιούμενου ψευτοαστέρα που χάραξε την για χαζούς εξωτερική πολιτική της , η τουρκία με όπλο τη μουσουλμανική θρησκεία προσπαθεί να προσεταιριστεί το μουσουλμανικό κόσμο, με το κρυφό της όνειρο να ανασυστήσει μία νέας μορφής Οθωμανική αυτοκρατορία.



    Και ημείς;;;;;



    Εμείς με παρωπίδες, που προσπαθούν δεν ξέρω γιατί, να μας βάλουν οι κύριοι Παπανδρέου και Χριστόφιας, είμαστε έτοιμοι να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο, ένα νησί ελληνικό για 5.000 χρόνια και να θέσουμε τις βάσεις με τις διάφορες <> για τουρκοποίηση της Θράκης μας και για σε πρώτη φάση τουρκοποίηση του μισού Αιγαίου (25ος μεσημβρινός, ζιγκ – ζαγκ Αιγαίοκτλ), με τις ευλογίες του διπλωμάτη μας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τέως αρχηγού της ΚΥΠ.



    Και όχι μόνο !!



    Παίζουμε το παιγνίδι της τουρκίας, που χρησιμοποιεί το Παλαιστηνιακό για να το παίξει, ναι η τουρκία, ανθρωπίστρια και να επιτύχει τα σχέδια της για την περιοχή..



    Και πώς συμμετέχουμε σε αυτό το παιγναίδι;;;



    Είναι δυνατόν ελληνικό πλοίο να μετέχει με τουρκικά πλοία δήθεν τούρκων ακτιβιστών, που ηθελημένα ή χωρίς να το καταλαβαίνουν, γίνονται όργανα της πολιτικής του ψευτοαστέρα της εξωτερικής πολιτικής της τουρκίας;;



    Είναι δυνατόν το ελληνικό πλοίο να αναχωρεί από τα κατεχόμενα της Κύπρου, βάζοντας μαχαίρι στην καρδιά του ελληνοκυπριακού λαού.



    Κύριοι έλληνες ακτιβιστές κάντε ότι θεωρείτε σκόπιμο για τη Γάζα.



    Όχι όμως μαζί με τους υποκριτές για το θέμα της Γάζας τούρκους, που πρώτα έπρεπε να δουν τι γίνεται στη χώρα τους και τι έγινε και τι γίνεται στην Κύπρο, για να μπορούν να μιλούν για τη Γάζα.



    Η πολιτική του κ. Χριστόφια και κυρίως του κ. Παπανδρέου, δεν σας δίνει άφεση για τη συμπεριφορά σας.



    Αλήθεια, στείλατε ποτέ σας <> κανένα καράβι σας, να διασπάσει τα σύνορα της κατεχόμενης Κύπρου διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού;;



    Προφανώς τους αγνοείται, καθώς και το λόγο που δολοφονήθηκαν. Θέλησαν να μεταβούν στην καταπατημένη από τους τούρκους πατρίδα τους Κύπρο, παραβιάζοντας τα <> των κατακτητών.



    Συνεπώς αν ως Έλληνες αγνοείτε την Κύπρο δεν έχετε δικαίωμα να ενδιαφέρεστε για τη Γάζα και να ξεκινάτε από κατεχόμενα, νομιμοποιώντας τα, και παίζοντας το παιγνίδι της τουρκίας.



    Ντροπή σας!!!



    Ευριπίδης Μπίλλης

    Τ. Επίκουρος Καθηγητλής ΕΜΠ
    Με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τὸ ποιὸς θὰ χάση, κερδίση θὰ τὸ δοῦμε στὸ τέλος, ὅταν γίνη ὁ λογαριασμός.
    Ὅσο γιὰ τοὺς ἀκτιβιστές, ἄλλη μιὰ φορὰ παίζουν τὸ παίγνιο ἄλλων ἡγεμονικῶν δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Όταν το μυρμήγκι θέλει να χαθεί βγάζει φτερά».
    Ο Ταγός και οι συν αυτό παρατρεχάμενοι της απέναντι πλευράς μόλις βγάλανε φτερά.

    ... Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολούθησα την χθεσινή συζήτηση της υπ’ αριθμ. 34/27/19.4.2010 επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική και δεν μού 'εμεινε πια η παραμικρή αμφιβολία ότι μόνον ο ΛαΟΣ ασκεί έλεγχο για τα εθνικά μας θέματα.
    Το θέαμα της άδειας βουλής ήταν αποκαρδιωτικό. Τα υπόλοιπα κόμματα εντελώς ανύπαρκτα, λες και τους είναι αδιάφορα (ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ) τα εθνικά μας θέματα.

    Διαβάστε τα πρακτικά της βουλής από την φράση που επισημαίνω και κάτω. Αξίζει τον κόπο. Ειλικρινά, θλίβομαι για την αδιαφορία των υπολοίπων κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στις 08-06-2010 (με εναλλακτική ημερομηνία 09-06-2010), θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης, με την ονομασία «TRIENA 2010», η οποία θα λάβει χώρα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του παλαιού αερολιμένα Αθηνών (Ελληνικό), όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), προκειμένου να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο.

    Αυτό αφενός μεν ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λπ) και αφετέρου δε ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Πειραιά.

    Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα θα διαθέσει ένα ελικόπτερο Dauphin, ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη, ενώ επίσης στην άσκηση θα συμμετέχουν δύο παράκτια δεξαμενόπλοια, που έχουν ναυλωθεί από την EMSA (το «MISTRA BAY», σημαίας Μάλτας και το «AKTAIA OSRV» Ν.Π. 11636), καθώς και τρία ρυμουλκά.


    Την άσκηση θα παρακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Άγκυρα απειλεί το Ισραήλ με συνοδεία από το τουρκικό Ναυτικό πλοίων προς τη Γάζα!
    01-06-2010 08:14:58
    Μέσα στον παροξυσμό του νέο-οθωμανισμού της, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι τα νέα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλούν στην Λωρίδα της Γάζας, θα έχουν συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού!

    Πρόκειται προφανώς για εξέλιξη με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες.

    Το γεγονός ότι το σύνολο των νεκρών, άσχετα αν μόνο ειρηνικοί ακτιβιστές δεν ήταν, ήταν τουρκικής καταγωγής και επέβαιναν στο τουρκικό καράβι, έχει θορυβήσει την τουρκική κοινή γνώμη.

    Όπως είναι γνωστό από χθες, η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ενώ εκτός της απειλής της συνοδείας των επόμενων πλοίων, έχει απειλήσει και με «άνευ προηγουμένου, ανυπολόγιστα αντίποινα».

    Τουλάχιστον ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ διευκρίνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».

    Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

    Η Αραβική Ένωση έχει συγκαλέσει κατεπείγουσα σύσκεψη σήμερα Τρίτη προκειμένου να κατασταλάξει πάνω σε μια κοινή πολιτική απέναντι στο Ισραήλ.

    Η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις να τερματίσει τον δικό της αποκλεισμό της Γάζας, ενώ όπως είναι γνωστό, η χώρας μας σταμάτησε χθες την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση Μίνωας 2010.

    Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ, που αποτελούν και τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επεισόδια έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, 17 αστυνομικοί τραυματίες
    01-06-2010 09:12:19
    Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα χθες το απόγευμα, ομάδες ατόμων επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, καδρόνια, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

    Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν να τραυματιστούν δεκαεπτά (17) αστυνομικοί, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις, κάνοντας την αναγκαία χρήση δακρυγόνων. Συνελήφθη ένα (1) άτομο για επιθέσεις κατά των αστυνομικών και προσήχθησαν άλλα τέσσερα.

    Η πορεία των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη λεωφόρο Κατεχάκη στο ύψος του Νέου Ψυχικού, όπου αναφέρθηκαν και ζημιές σε εμπορικά καταστήματα στην ίδια οδό.


    Στην συνέχεια κατευθύνθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία επί της Βασιλίσσης Σοφίας, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων της ΥΑΤ.


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο εχθρός του εχθρού μου,φίλος μου.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oi duo ex8roi mas tsakonontai. mas sumferei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.