25/6/10

Γκ. Ιβάνοφ: "Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης με τις αρχές της Ελλάδας"

Την επιθυμία του να συναντήσει τον έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εξέφρασε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ,του οποίου η χώρα έχει την προεδρία του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων από τους βουλευτές, η κα Ελσα Παπαδημητρίου (ΝΔ) ρώτησε τον πρόεδρο,ποιά σκοπεύει να είναι η συμβολή του στο θέμα του ονόματος. Απαντώντας ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "προσφατα υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, με τις αρχές της Ελλάδας".

" Στη χθεσινή συνεδρίαση (σ.σ. της Διαβαλκανικής)" είπε, "μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, υπήρξε ομοφωνία και ομόνοια και όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, βρίσκονται οι απαραίτητες λύσεις. Υπάρχει, άλλωστε και το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να βρεθεί από κοινού μία λύση που να ικανοποιεί και εσάς και εμάς. Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Παπούλια.

Αισθάνομαι αυτήν την ανάγκη να συναντηθούμε οι δύο πρόεδροι, ώστε να έχουμε και μία προφορική ανταλλαγή, ενώ έως τώρα μόνο γραπτώς επικοινωνούμε ". Με δικό του ερώτημα ο βουλευτής της ΠΓΔΜ Αντρέϊ Νικολόσκι έθεσε το θέμα "κατά πόσο η αλλαγή του ονόματος και της σημαίας συμβαδίζει με τις αρχές του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κάθε λαός δικαιούται να διατυπώνει και να αυτοδιαχειρίζεται την ταυτότητά του". Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, το θέμα του ονόματος είχε παρουσιασθεί ως θέμα ασφάλειας για την Ελλάδα την εποχή που ήταν ο πόλεμος στην τότε Γιουγκοσλαβία.

"Αλλάξαμε το Σύνταγμα και τη σημαία " πρόσθεσε, " για να δείξουμε σε όλες τις γειτονικές χώρες ότι έχουμε τις σωστές αντιδράσεις.Στην αρχή υπήρχε μία ριζοσπαστική στάση στη δήλωση της Λισαβόνας και η Ευρωπαϊκή Ενωση μας εζήτησε να μην χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία. Στο μεσοδιάστημα είχαμε σχέσεις με την Ελλάδα, δεχθήκαμε την ονομασία ΠΓΔΜ ως προσωρινή ονομασία έως ότου βρεθεί μία αποδεκτή λύση και για τα δύο μέρη ". Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρξαν σειρά απαγορεύσεων με συνέπεια να βρεθεί η χώρα του αντιμέτωπη με το δίλημμα, για το πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μονόπλευρα ένα όνομα, σε περίπτωση λύσης. " Ηταν πάρα πολύ δύσκολη η θέση μας " είπε, " γιατί δεν θέλαμε να παραβιάσουμε τις αρχές του ΣτΕ. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια για να καθορίσουμε τα πράγματα ".

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε στη συνέχεια έναν παραλληλισμό με τα ταξίδια του Γκιούλιβερ που είχε πάει στη χώρα των Λιλιπουτείων και στη χώρα των Γιγάντων, που είχαν συνεχείς διαμάχεις χωρίς να πολυξέρουν τους λόγους. Υποστήριξε ότι " θα χρειασθεί να αλλάξει μία ολόκληρη γενηά, θα πρέπει να περάσει η γενηά που έχει το πρόβλημα, για να αλλάξει η κατάσταση ". Υπογράμμισε ότι το θέμα που τίθεται σήμερα, είναι " πως θα ονομασθεί αυτό το έθνος που έχει τόσες μειονότητες, αλλά και που έχει μία γλώσσα είναι αναγνωρισμένη στα Βαλκάνια και που είναι η Μακεδονική .

Πως θα ταυτισθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητούν μία ταυτότητα πίσω από μία ονομασία. Στην Ελλάδα αναγνωρίσθηκε ότι υπάρχουν Μακεδόνες, εμείς ξέραμε ότι είμαστε Μακεδόνες αλλά θα έπρεπε να γίνει σεβαστό και το δικαίωμα αυτοδιαχείρισής μας ", κατέληξε ο κ. Ιβάνοφ.
ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. Είναι ξεκάθαρο,οι Σκοπιανοί έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΓΑΠ!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.