8/6/10

Εξευρωπαϊσμός με το ζόρι

Του Kevin Featherstone*

Πρέπει να προσέχει κανείς τι εύχεται, γιατί μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το έθνος που έδωσε στην Ευρώπη το όνομά της και επί δύο δεκαετίες υποστήριξε με σθένος το πρόταγμα της ενοποίησης, τώρα τίθεται υπό την κηδεμονία της Ε.Ε. Κανένα άλλο κράτος–μέλος της Ενωσης δεν έγινε αποδέκτης τόσο μεγάλων δανείων όσο η Ελλάδα, αλλά και από κανένα δεν ζητήθηκαν τόσο συγκεκριμένα πράγματα και υπό τόσο στενή επιτήρηση. Παρατηρούμε δηλαδή μια πρωτοφανή σε ένταση επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω στην Ελλάδα: έναν «Uber» εξευρωπαϊσμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχει τη μορφή που περιγράφεται στο Μνημόνιο που υπέγραψαν με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αντί να ακολουθήσουν το δικό τους ένστικτο, που υπαγόρευε πιο σταδιακές αλλαγές. Απλώς αποδέχθηκαν το αναπόφευκτο: επί της αρχής, η σχετική συζήτηση δεν θα έπρεπε να έχει διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά.

Τη δεκαετία του 1990, ο καλός μου φίλος Τάκης Ιωακειμίδης συνέκρινε σε μελέτη του τους διαφορετικούς τύπους εξευρωπαϊσμού που γνώρισε η Ελλάδα. Η χώρα πέρασε από μία περίοδο κατά την οποία ο εξευρωπαϊσμός βιώθηκε μόνο ως μια εξωτερική επίδραση (τη δεκαετία του 1980), σε μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο εξευρωπαϊσμός έγινε ο βασικός άξονας πολιτικής μιας ολόκληρης κυβέρνησης (η περίοδος Σημίτη). Σήμερα, η Ελλάδα μαθαίνει και τον εξευρωπαϊσμό που επιβάλλεται με το ζόρι. Στο εσωτερικό μέτωπο, η επιβολή αυτή ενέχει δύο κινδύνους: Είτε να χάσει η κυβέρνηση το θάρρος της και να καταρρεύσει είτε οι κοινωνικές αντιδράσεις να γίνουν τόσο έντονες, ώστε να της είναι αδύνατο να κυβερνήσει. Μέχρι σήμερα, πάντως, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, παρά το πολιτικό κόστος που πιθανότατα θα έχουν οι κινήσεις της. Φυσικά, αν τα πράγματα ξεφύγουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού. Με δεδομένη την αντιφατική στάση που κράτησε ο κ. Σαμαράς στο θέμα του μνημονίου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το σενάριο συμμετοχής της κ. Μπακογιάννη (με ή χωρίς δικό της κόμμα) σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ίσως αποδεχτεί μια έξυπνη κίνηση του κ. Παπανδρέου, ιδίως αν η δική του κυβέρνηση χάσει τον βηματισμό της.

Επίσης, η επιβολή βορειοευρωπαϊκής πειθαρχίας σε μια χώρα που δεν διαθέτει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ενέχει κοινωνικούς κινδύνους. Οι αλλεπάλληλες απεργίες, οι οποίες ενίοτε συνοδεύονται και από θλιβερά γεγονότα, δημιουργούν ένα κλίμα που παραπέμπει σε καζάνι που βράζει. Αν η κυβέρνηση βγάλει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο χωρίς σοβαρές αναταράξεις, θα έχει περάσει από έναν μεγάλο σκόπελο.

Η επιβολή του εξευρωπαϊσμού, όμως, δεν πυροδοτεί αλλαγές μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην Ευρώπη. Η ελληνική κρίση κατέδειξε πόσο λίγα μέσα είχε στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τον «ηθικό κίνδυνο» της παροχής βοήθειας σε κράτη που δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της. Ο Uber εξευρωπαϊσμός δημιουργεί μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση ανάμεσα στους εταίρους, αλλά προϋποθέτει και μεγαλύτερες ευθύνες. Σε αυτή τη νέα εποχή που εισερχόμαστε, υπάρχουν πράγματι αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα επιδείξει την αναγκαία υπευθυνότητα. Υπάρχουν όμως και αμφιβολίες για το αν η Ε.Ε. θα καταφέρει να διαχειριστεί την αλληλεξάρτηση με τα πιο αδύναμα μέλη της.

* O Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο London School of Economics, όπου διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.

3 σχόλια:

  1. Γιατί έχουμε την έμφυτη ανάγκη σαν άνθρωποι να προσωποποιούμε τις διακρατικές σχέσεις και να τις φέρνουμε πάντα στην σφαίρα των διαπροσωπικών σχέσεων; Βλέπουμε τον κύριο καθηγητή να κάνει το ίδιο λάθος που κάνουν και ορισμένοι αναλυτές στην Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι η πηγή αυτής της σκέψης εκπορεύεται από τον αγγλοσαξωνικό τρόπο σκέψης και ανάλυσης που ως ένα βαθμό είναι πολύ θελκτικός και στο γερμανικό ευρύ κοινό.
    Η πραγματικότητα όμως είναι πως δεν υπήρξε βοήθεια. Αυτό που υπήρξε ήταν δάνεια τα οποία δεν είναι χαμηλότοκα. Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν. Άρα προς τι η χρήση του όρου «βοήθεια» την στιγμή που μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα κατέστρεφε το ευρώ; Εδώ έχουμε το εντελώς πρόσφατο παράδειγμα της Ουγγαρίας που ενώ δεν είναι χώρα του ευρώ με πληθυσμό μεγαλύτερο της Ελλάδας και οικονομία τη μισή απ’ ότι η Ελληνική όταν ο πρωθυπουργός της έκανε απλά μια δήλωση για την πιθανότητα πτώχευσής της έγινε παγκόσμιος πανικός. Ας δούμε λοιπόν ποιες θα ήταν οι πιθανές επιπτώσεις για την ευρωζώνη από μια «ηθική» - τιμωριτική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και ας καταλάβουμε πως δεν όρισε κανένας πάνσοφες κηδεμονίες μεταξύ των κρατών που θα αποφασίζουν αν θα τιμωρούν ή αν θα επιβραβεύουν τους «κακούς» μαθητές (όπως εννοεί προφανώς την Ελλάδα κάποιο μεγάλο μέρος της γερμανικής λαϊκής δημοσιογραφίας).
    Αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι. Συλλογικό αίτημα της Ελλάδας σαν κράτος από την ίδρυσή της είναι ο εξευρωπαϊσμός της. Βέβαια αυτό το αίτημα έχει δύο κύρια ρεύματα στην Ελλάδα το ένα λέει «εξευρωπαϊσμός ακόμα και με την απόρριψη της ταυτότητάς μας διότι δεν είναι αυτή συμβατή με την ευρωπαϊκή» το άλλο ρεύμα λέει «εξευρωπαϊσμός με την ταυτότητά μας διότι αυτή είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας»… Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητείται ο κύριος προσανατολισμός μας.
    Τώρα αν μέσα στις τάξεις των ευρωπαίων υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν όλη αυτή την διαδικασία ως ένα σχολικό μάθημα με εξετάσεις και τιμωρίες και όχι σαν μια διαδικασία με συλλογική ευθύνη και ισότιμη συμμετοχή των κρατών… Ε, τι να κάνουμε δεν μπορούμε να πούμε πως στα τόσα εκατομμύρια της Ευρώπης δεν υπάρχουν ανόητοι που δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πως οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι σχέσεις προσώπων.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισως εξαγριωθηκαν μαθαινοντας τα τρομερα αισχη των Ελληνων αξιωματουχων επι τοσα χρονια.Την απιθανη διαφθορα και σηψη,τις ενθυλακωσεις δις ευρω απο την κρατικη οικονομια και την ανηθικη και αναλγητη συμπεριφορα τους.Δεν νομιζω οτι υπαρχει υπουργος στο διαγαλαξιακο συμπαν που παρηγγειλε και πληρωσε [για να παρει μιζα],τρενα που δεν χωρανε στις ραγες.Παλι καλα που δεν μας εξαερωσαν απο προσωπου γης,ωστε να εξαλειφθει η πανωλης αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλειο στὸ σχόλειο: Καὶ τὰ δύο ρεύματα (έχει δύο κύρια ρεύματα στην Ελλάδα το ένα λέει «εξευρωπαϊσμός ακόμα και με την απόρριψη της ταυτότητάς μας διότι δεν είναι αυτή συμβατή με την ευρωπαϊκή» το άλλο ρεύμα λέει «εξευρωπαϊσμός με την ταυτότητά μας διότι αυτή είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας»…)θέλουν νὰ κάνουν ἀπὸ τὸν ἑλληνορωμέηκο λάο κὰτι ἄλλο ἀπὸ αὐτὸ ποὺ εἶναι. Τὸ ἀθηναϊκὸ προτεκτοράτο δημιουργήθηκε γιὰ νὰ τοῦ ἀλλάξουν "τὴν πίστη". Ἐμεῖς λίγοι καὶ ἀδύναμοι μὲν, ἀλλὰ ἀδὺνατον νὰ συμβῇ δέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.