9/6/10

Υπό πίεση η ουγγρική κυβέρνηση



του Δελαστίκ
Σκηνές από θέατρο του παραλόγου θύμιζε η ατμόσφαιρα γύρω από την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας τις προηγούμενες μέρες. Αξιωματούχοι του δεξιού κυβερνώντος κόμματος και της δεξιάς κυβέρνησης βγήκαν ξαφνικά και άρχισαν να υποστηρίζουν με δημόσιες δηλώσεις τους ότι η Ουγγαρία βαδίζει προς οικονομικό καταποντισμό επειδή η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση που υπήγαγε τη χώρα υπό τον ζυγό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ψέματα για το έλλειμμα και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία! Το έλλειμμα, έλεγαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν ήταν 4% του ΑΕΠ όπως ανακοινώθηκε επίσημα για το 2009 αλλά πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα ο στόχος του ελλείμματος για το 2010 που είναι 3,8% του ΑΕΠ να καθίσταται ανέφικτος και να απειλείται το έλλειμμα φέτος να υπερβεί το 7,5%.

Ως εδώ τίποτα το παράξενο, ειδικά για εμάς τους Ελληνες. Το εξωφρενικό όμως είναι ότι, αντίθετα με τη δική μας περίπτωση, βγήκαν οι πάντες, από την Κομισιόν ως τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τον Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ της ευρωζώνης και... διέψευδαν με πάθος ότι η Ουγγαρία αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας!

Αυτό πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει ποτέ - η κυβέρνηση μιας χώρας να κραυγάζει "χρεοκοπούμε" και όλοι οι ξένοι να φωνάζουν "αποκλείεται"! Τι έχει συμβεί;

Η ουγγρική Δεξιά σημείωσε τον μεγαλύτερο εκλογικό θρίαμβο της ιστορίας της στις 11 και 25 Απριλίου 2010 συγκεντρώνοντας πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών της Βουλής για δύο λόγους: Πρώτον, είχε αντιταχθεί κατηγορηματικά στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στην Ουγγαρία οι σοσιαλιστές κατ' απαίτηση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δεύτερον, είχε υποσχεθεί είτε θα μειώσει τους φόρους και παράλληλα θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Αμέσως μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές, ο μαχητικός δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε: "Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν είναι αφεντικά μας. Δεν είμαστε υποτελείς τους. Αν καταφύγουμε στη βοήθειά τους, πρέπει να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν δεχόμαστε διαταγές".

Ο Ορμπαν αποπειράθηκε όντως να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους δανεισμού της χώρας του.

Την περασμένη εβδομάδα όμως ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απαίτησε τελεσιγραφικά από τον Ούγγρο πρωθυπουργό να συνεχίσει την πολιτική στραγγαλιστικής λιτότητας των σοσιαλιστών προκατόχων του. Ο Ορμπαν υπέκυψε στον εκβιασμό. Αναγκασμένος πλέον να παραβεί τις υποσχέσεις του προς τον ουγγρικό λαό για καλύτερες μέρες και γνωρίζοντας ότι θα ασκήσει εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή που τον έφερε τον εκλογικό θρίαμβο, ο δεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός αποπειράθηκε να καταφύγει στην πολιτική απάτη: έβαλε τους συνεργάτες του να διεκτραγωδούν την κατάσταση της οικονομίας, να την παρουσιάζουν χειρότερη από όσο είναι στην πραγματικότητα, ώστε να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να αποδεχθεί χωρίς πολλές διαμαρτυρίες τη νέα, δεξιά αυτή τη φορά, ακόμη χειρότερη λιτότητα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και γραφειοκράτες όμως δεν θέλησαν να του αφήσουν αυτή τη διέξοδο. Θέλουν να τον ταπεινώσουν και να τον εξευτελίσουν πολιτικά, επειδή τόλμησε να πει ότι "δεν είμαστε υποτελείς στο ΔΝΤ και την ΕΕ", ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τη συμπεριφορά του. Γι' αυτό και έκαναν τέτοιο συντονισμένο βομβαρδισμό δηλώσεων, αποκαλύπτοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τον ουγγρικό λαό και υποχρεώνοντάς την να πάρει πίσω τους ισχυρισμούς της.

Από τις εξελίξεις αυτές κερδισμένο είναι μόνο το φιλοναζιστικό κόμμα της Ουγγαρίας, το οποίο στις εκλογές εκτινάχθηκε στο 16,7% από 2,2% που είχε το 2006, αλλά αυτό αφήνει προφανώς αδιάφορη την ΕΕ.

Αντιστάσεις

Δεν υπέκυψε ακόμη εντελώς

Τα προσχήματα προσπαθεί να σώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, υποχωρώντας βήμα βήμα κατά το σύστημα Γ. Παπανδρέου - Α. Λοβέρδου. Χθες ανακοίνωσε έναν ενιαίο φόρο εισοδήματος 16% για όλους, κάτι που φυσικά ευνοεί τους πλούσιους. Ανακοίνωσε επίσης προσωρινό φόρο στις τράπεζες, ενώ απαγόρευσε τα στεγαστικά δάνεια από το εξωτερικό, κάτι που έχει βυθίσει την Ουγγαρία σε υψηλότατο εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα. Οι δύο τελευταίες αποφάσεις του Ορμπαν δυσαρέστησαν τους Ούγγρους και τους ξένους τραπεζίτες. Φραστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρώτος στόχος του παραμένει η ανάπτυξη, με αποτέλεσμα στελέχη του οίκου Μούντι'ς να κάνουν αμέσως δηλώσεις που προοιωνίζονται υποβάθμιση!
ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. "Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν είναι αφεντικά μας. Δεν είμαστε υποτελείς τους. Αν καταφύγουμε στη βοήθειά τους, πρέπει να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν δεχόμαστε διαταγές".

    wake up and smell the f____g coffee....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.