14/6/10

ΠΓΔΜ: Σκεπτικισμός στον Τύπο των Σκοπίων για την ονομασία

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούν την Δευτέρα 14 Ιουνίου τα ΜΜΕ των Σκοπίων για δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας της Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Όπως μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός «Sitel», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα σχολιάσει πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ, διότι πρόκειται για δημοσιογραφικές αναφορές και όχι για δηλώσεις της επίσημης Αθήνας.

Ο πρέσβης ε.τ. της ΠΓΔΜ και νυν μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του γραφείου του Προέδρου της ΠΓΔΜ Ρίστο Νίκοφσκι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε δηλώσεις του στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων, ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε προσδιορισμός μεταξύ του "Δημοκρατία" και του "Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτή λύση επειδή επηρεάζει άμεσα την ταυτότητα του λαού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και να αναζητηθεί λύση. «Η απόρριψη των προσδιορισμών "Βόρεια" και του "Άνω" ως πιθανές λύσεις, οι οποίες ήταν απερίσκεπτες, καταδεικνύει ότι γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε ακόμη ο Νίκοφσκι, και διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική του άποψη και δεν μιλάει εκ μέρους του γραφείου του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Ρίστο Νίκοφσκι είχε ταχθεί υπέρ της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» και είχε απορρίψει προτάσεις όπως «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία». Παράλληλα, τα ΜΜΕ των Σκοπίων, αναφερόμενα σε δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας μετέφρασαν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» ως «Ρεπούμπλικα Βάρνταρσκα Μακεντόνια», (Republika Vardarska Makedonija) τοποθετώντας δηλαδή τον προσδιορισμό πριν από το «Μακεδονία», καθώς έτσι αποδίδεται ο όρος αυτός στη σλαβομακεδονική γλώσσα.

http://www.agelioforos.gr

18 σχόλια:

  1. Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη που κάποια μέρα θα ενωθεί με την Μακεδονία μας και θα ανεξαρτητοποιηθεί.Παράλληλα κόβεται και η θράκη από την Ελλάδα και τελειώνουμε μια και καλή.
    μ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ονομασία "Μακεδονία" του Βαρδάρη αποτελεί την χειρότερη δυνατή για τα ελληνικά συμφέροντα. Καθιερώνει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των σκοπιανών στο μέγιστο βαθμό αφού συνδέει το κράτος τους με τον ποταμό Αξιό, ο οποίος είναι γνωστό σε όλους από που ξεκινά και που καταλήγει.

    Ευθύνες σε αυτό φέρει σε μεγάλο βαθμό και το ΛΑΟΣ που υποστήριζε την περίπτωση της Vardarska αποσιωπώντας τις παρενέργειες που αυτή μπορεί να έχει.

    Φοβερή "νίκη" των Ελλήνων. Μακεδονία των Σκοπίων ή Βόρεια Μακεδονία ήταν χίλιες φορές καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ανεξάρτητα από τα μειονεκτήματα ή τα πλεονεκτήματα της όποιας λύσης για το όνομα σημασία έχει το "για όλες τις χρήσεις". Αυτό είναι το κλειδί. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά τους. Θα αναγράφεται στα διαβατήριάτους, και στα προϊόντα τους πχ κρασί παραγόμενο στη...Βόρειο Μακεδονία ή τη Μακεδονία του Βαρδάρηκλπ. Αν δεν γίνει αυτό θα διατηρούν λιγότερο ή περισσότερο το δικαίωμα να επικαλούνται το σύνολο της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα (περί ενώσεως της Μακεδονίας, τα περί Θράκης κλπ) είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Αν θέλουν να αγωνιστούν για να τακρατήσουν. Θέλουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί μας έχουν φέρει. Να λέμε ότι είναι καλύτερη ονομασία το ''Βόρεια Μακεδονία΄΄ κλπ.
    Η ονομασία μπορεί να είναι όποια θέλει, εκτός του να περιέχει την λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της.
    Αυτή είναι η μόνιμη στάση που πρέπει να έχουμε.
    Όλα τα άλλα, βολεύουν τα σχέδια των Σκοπίων.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μήπως ξέρει κανείς τι εθνικότητα θα αναγράφουν τα διαβατήρια αυτών των βλαμένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σημαντικότερο από το όνομα είναι η γλώσσα, η ιθαγένεια / υπηκοότητα και η ιστορία που διδάσκονται.
    Αυτά είναι η ουσία του προβλήματος.

    Νίκη για την Ελλάδα είναι κανένα από τα παραπάνω να μην αναφέρεται στην Μακεδονία και ιδιαίτερα στην "συνέχεια" των αρχαίων με τους σύγχρονους Μακεδόνες. Όλα τα άλλα είναι τουλάχιστον συμβιβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά με το Βαρδάσκα είναι ίσως το μόνο που δεν είναι απειλητικό.
    Υπάρχουν πολλές χώρες και περιοχές στον κόσμο που έχουν την ίδια ονομασία λόγω ποταμού, νησιού, θάλασσας, κτλ.

    Επίσης για το όνομα ένα θέμα είναι και η αγγλική ονομασία:
    Republic of Macedonia (Vardaska)
    Republic of Macedonia Vardaksa
    Rebublic of Vardarska Macedonia
    Republic Vardaska Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορούν να βάλουν ότι θέλουν :βαρνταρσκα, λεπεσκινα, γκόβεντα ,μαμούκαλα, νταρντάνισκα ή μπουκάρσκα.. αλλά ποτέ Μακεδονία. Αυτή άλλωστε, ήταν και η δέσμευση όλων των πολιτικάντηδων, από το 1992.Να μην ξεχνάμε τόσο εύκολα... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσο για τα διαβατήρια τους :από το 1991 αναγράφουν δημοκρατία της Μακεδονίας !!! και κανείς ,μα κανείς δεν το έκανε θέμα.Ορισμένοι μάλιστα (πχ παπαθεμελής) τόπαιξαν και ανύποπτοι !!! σοβαρά ;;; έτσι γράφουν τα διαβατήριά τους ;;; εμπαιγμός και προδοσία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια η χώρα επισήμως λέγεται FYROM, ασχέτως αν οι επιτήδειοι ή οι άσχετοι διεθνώς την ονομάζουν αυθαίρετα "Μακεδονία". Από την στιγμή που: α) όντως εντελώς γελοίοι, απορρίπτουν και αυτά που τους συμφέρουν (Βόρεια, του Βαρδάρη κλπ, β) επιμένουν ότι μιλούν "μακεδονικά" και έχουν "μακεδονική καταγωγή" και γ) είναι εμφανέστατο ποιοί είναι από πίσω τους, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να προσπαθήσουμε να λύσουμε ειρηνικά το ζήτημα. Άρα είτε χρονοτριβούμε εις πάντας των αιώνων, είτε την μοιραζόμαστε με Αλβανούς, Σέρβους και Βούλγαρους. Το πρώτο είναι πιο σιγουράτζα, ειδικά με τους χαμηλής ποιότητας πολιτικούς που διαθέτουμε, και δεν θέλει και πολλά, απλά σέρνεσαι τραπέζι σε τραπέζι (διαπραγματεύσεων)._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "μακεδονία" είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει στην ονομασία. Όσοι ονειρεύεστε κάτι άλλο, καλά κάνετε αλλά μην περιμένετε τίποτα. Αυτό το τρένο χάθηκε πριν καν μάθουμε ως λαός τι είναι τα Σκόπια και τι ζητάνε.
    Το θέμα είναι να υπάρχει διαχωρισμός που να μην χαθεί στην πορεία όπως για παράδειγμα : Republic Macedonia (Vardaska). Προφανώς οι παρενθέσεις, οι αστερίσκοι και άλλες αστειότητες αποτελούν εμπαιγμό.
    Και επιπλέον το όποιο όνομα να χρησιμοποιείται έναντι όλων! Στο εσωτερικό τους στο κάτω κάτω ας λένε ό,τι θέλουν αλλά σε όλα τα νομικά έγγραφα και σε κάθε είδους επίσημη σχέση θα πρέπει να υφίσταται ο διαχωρισμός.
    Αν στο εσωτερικό αυτοαποκαλούνται "μακεδόνες" και τραγουδάνε για τον μεγαλέξανδρο ενώ σε όλες τις χρήσεις (διαβατήρια, διεθνείς σχέσεις κλπ) αναφέρονται με διευκρίνηση (Βόρεια, Σλαβο-, Βαρντάσκα), το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να γίνουν γραφικοί ακόμα και τα μάτια των ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου15 Ιουνίου 2010 στις 4:52 μ.μ.

    Ἄς θυμηθοῦμε τὴν πρότασι ποὺ εἶχε κάνει ὁ Γένσερ (Genscher), πρώην ΥΠΕΞ Γερμανίας: ὅπως ἡ πρωτεύουσα (Luxembourg) καὶ ἡ ὀνομασία τῆς χώρας εἶναι συνώνυμες στὴν περίπωσι τοῦ Λουξεμβούργου [Großherzogtum Luxemburg (German),
    Grand-Duché de Luxembourg (French),
    Groussherzogtum Lëtzebuerg (Luxembourgish)], ἔτσι καὶ ἐδῶ· πρωτεύουσα: Σκόπια· ὀνομασία τῆς χώρας:Δημοκρατία Σκοπίων ἢ Σκοπιανὴ Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης, πρέπει να διευκρινήσουμε ότι το "μακεδονία" ως ονομασία για τα Σκόπια δεν είναι δεδομένο. Για να είναι δεδομένο πρέπει να υπάρχουν ήδη συμφωνίες. Οι συμφωνίες προϋποθέτουν ότι ξαφνικά οι Μακεδόνες λούγκρεψαν και αποδέχονται ότι θα αρχίσουμε να μοιραζόμαστε τα πραγματικά μας ασημικά (με πρώτο και κύριο την καταγωγή μας, και δεύτερο τον πολιτισμό μας. Για σκεφτείτε, όταν ακούει π.χ. ένα αμερικανάκι "Μακεδονία" τι θα σκέφτεται, την Ελληνική Μακεδονία ή την "Δημοκρατία της Μακεδονίας ( Βαντάρσκα)"; Το ίδιο και για τους Μακεδόνες και "μακεδόνες", για τα Μακεδονικά (του Αλεξάνδρου) και τα "μακεδονικά" κ.ο.κ.). Από την στιγμή που ακόμη και τυπάκια όπως ο ψηλός με το μουστακάκι και τα αγγλικά για κλωτσές (ούτε για αμερικανάκι δεν κάνει) γνωρίζουν ότι θα φάνε μαύρο από Θεσσαλονίκη μεριά αλλά και από τους Μακεδόνες που κατοικούν στο λεκανοπέδιο (για να μην το ξεχνάμε) έτσι και τολμήσουν και συμβιβαστούν, συν του ότι πιθανότατα να μην προλάβουν καν να υπογράψουν από τις ταραχές που θα ξεσπάσουν, τίποτα δεν είναι δεδομένο, εκτός αν κάνουμε προπαγάνδα υπέρ των σκοπιανών. Επανέρχομαι στην παλιά μου πρόταση: αλλαγή της ονομασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας σε Ελληνική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προφανώς τότε, αν οι πανίβλακες βόρειοι γείτονες μας επιμείνουν, θα σημαίνει ότι θέλουν να... ενωθούν μαζί με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν μπορέσουν να μάθουν την γλώσσα, να αποποιηθούν την ουνία και να πάρουν λίγο από το DNA μας μέσω μικτών γάμων, ας ορίσουν, αρκεί να ορκιστούν στην γαλανόλευκη. Χώρια που θα γειτονέψουμε με τους Σέρβους, τον μοναδικό λαό που πάντα αντιστεκόταν μαζί με εμάς, ασχέτως αν στο (μακρινό) παρελθόν κάποιες φορές βρεθήκαμε απέναντι._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 4:52 μ.μ.

    Ορθότατο. Γιατί δεν το προβάλλει η ελληνική πλευρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επίσης, τι θα γίνει με τον διεθνή κωδικό χώρας που τώρα είναι το ΜΚ και τις καταλήξεις ονομάτων στο internet που τώρα είναι .mk

    Λεπτομέρειες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. K.Π. Δυστυχώς δεν είμαστε εμείς οι Μακεδόνες που διαχειριζόμαστε τα του οίκου μας. Και ναι,το επίσημο ονομα είναι ΦΥΡΟΜ αλλά ποιός το χρησιμοποιεί ;;; Ελάχιστοι.Και μόνον το 11% της ΦΥΡΟΜ είναι Μακεδονία που το κατέχουν από το 1912 και πρέπει να το απελευθερώσουμε,σύντομα.Αρκετά τους χαϊδέψαμε.. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο καραμανλής έφυγε από την κυβερνηση για οικονομικούς λόγους,
    ο παπανδρέου θα φύγει για "γεωγραφικούς" λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ο καραμανλής έφυγε από την κυβερνηση για οικονομικούς λόγους,
    ο παπανδρέου θα φύγει για "γεωγραφικούς" λόγους

    16 Ιουνίου 2010 6:36 μ.μ.


    συμφωνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.