14/6/10

Ανοίγει ο φάκελος για τη «Ματωμένη Κυριακή»

Τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης έρευνας για τα επεισόδια που σημάδεψαν τη «Ματωμένη Κυριακή», στις 30 Ιανουαρίου του 1972 στη Βόρειο Ιρλανδία, κοινοποιούνται την Τρίτη 15 Ιουνίου από την ειδική επιτροπή υπό τον Λόρδο Saville. Ο μόνος που επωφελήθηκε από τη σφαγή ήταν ο IRA, σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Telegraph.

Η επιτροπή δεν θα καταφέρει να "διαλύσει τη σκιά" της "Ματωμένης Κυριακής" προεξοφλεί η βρετανική εφημερίδα. Διότι όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα επεισόδια που σημάδεψαν την ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας το 1998 υπό την επίβλεψη του Λόρδου Saville, το έκανε μόνο για τις εντυπώσεις, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Απλώς, μια επανεξέταση αυτής της "ζοφερής ημέρας" του 1972 θα αποδείκνυε πόσο "διαφανείς σκοπούς" είχε η βρετανική κυβέρνηση. Παρέλειψε, όμως, ο Τόνι Μπλερ να υπολογίσει τις συνέπειες, "ποιες μνήμες θα ξύπναγε η 'Ματωμένη Κυριακή'", επισημαίνεται στη Daily Telegraph.

Ο Τόνι Μπλερ είχε εκτιμήσει ότι η όλη έρευνα θα κόστιζε περίπου 10 εκατομμύρια λίρες. Μέχρι σήμερα, η Έρευνα Saville, δώδεκα χρόνια αργότερα, έχει κοστίσει 191 εκατομμύρια λίρες. Σκοπός ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας, προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να "απαλύνει" τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, αλλά ο μόνος που βγήκε κερδισμένος από τη "σφαγή" στο Ντέρι είναι ο ΙRA, σημειώνει η Daily Telegraph.

Γενεές από το 1972 μεγάλωσαν στη σκιά των τραγικών αυτών γεγονότων. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει απλώς πως η "Ματωμένη Κυριακή" είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να θυμόμαστε, "καθώς ο κόσμος συλλογίζεται το τι συνέβη και τις συνέπειες για την παράνομη αυτή δολοφονία".

Σε μια πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Βόρεια Ιρλανδία τότε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, είκοσι έξι ατομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξίπτωτων, του οποίου ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα Στρατηγός) Μάικ Τζάκσον. Δεκατρείς άνθρωποι, έξι εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, πέθαναν αμέσως, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από τέσσερις μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. Πέντε από εκείνους πυροβολήθηκαν στην πλάτη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.