11/6/10

Οι επιτελείς και οι αναλυτές άς πιάσουν τα μολύβια!

Φωτογραφία του στρατόπεδου της Ναυτικής Βάσης Αλεξανδρέττας
Οι αξιωματικοί και οι ναύτες στη Ναυτική Βάση της Αλεξανδρέττας δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους
Στην έκθεση που συντάχτηκε μετά από επιθεώρηση που διενήργησαν στις 6 Ιανουαρίου 2009 στη Ναυτική Βάση Αλεξανδρέττας οι επιτελικοί πλωτάρχες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Atilla Kaya και Metin Şentürk, αναφέρονται όλες οι παραλείψεις και οι αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την διενεργηθείσα επιθεώρηση.
Στην εν λόγω έκθεση επιθεώρησης των δυο ανωτάτων επιτελικών αξιωματικών του ΤΠΝ για τη Ναυτική Βάση Αλεξανδρέττας, που δέχτηκε την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ τη νύχτα της 31ης Μαΐου 2010, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
-Τα συστήματα παρατήρησης της Ναυτικής Βάσης είναι χαλασμένα και δεν λειτουργούν.
-Οι σκοπιές δεν έχουν καλό πεδίο ορατότητας και παρατήρησης, επειδή δεν έχουν αποψιλωθεί τα δένδρα που υπάρχουν γύρω από αυτές.
-Από βολές που έγιναν διαπιστώθηκε όπτι το ποσοστό επιτυχίας στις βολές των αξιωματικών και των ναυτών είναι 0%!
-Οι σκοπιές 7 και 10 δεν έχουν θωρακιστεί με χοντρές λαμαρίνες.
-Ορισμένες σκοπιές δεν έχουν πόρτες.
-Οι προβολείς των σκοπιών δεν λειτουργούν.
-Η σκοπιά 3 δεν παρέχει δυνατότητα παρατήρησης στο σκοπό λόγω της θέσης της κι λόγω των δέντρων που υπάρχουν γύρω της.
-Η περίφραξη του στρατοπέδου κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Αλεξανδρέττας-Αντιόχειας (İskenderun-Hatay otoyolu)) δεν είναι επαρκής ούτε η προβλεπόμενη, αφού χρησιμοποιήθηκε ως περίφραξη ο φράχτης του αυτοκινητοδρόμου.
-Διαπιστώθηκε ότι ο εξοπλισμός της Δύναμης Επιφυλακής είναι ελλειπής (αλεξίσφαιρα γιλέκα και πιστόλι φωτοβολίδων).
-Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια βολής ελαφρών όπλων που έγινε στο Πεδίο Βολής Ελαφρών Όπλων, Şehit Dz. P. Yzb. Ercan Bolat, στις 8 Ιανουαρίου 2009, οι αξιωματικοί είχαν ποσοστό επιτυχίας 0% στη βολή πιστολίου και οι υπαξιωματικοί/ναύτες 0% στη βολή τυφεκίου G3.
Στην εν λόγω έκθεση ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για τις διαπιστωθείσες ελλείψεις.

16 σχόλια:

  1. Σάββα και κάτι ακόμα που δεν γράφει η έκθεση.

    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ PKK απο τις αιώρες και πυροβολούν αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτού βάλετε τα γέλια η λέξη Hammer θυμίζει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας Κύπριος που πολέμησε το '74 στην εισβολή (έφεδρος) μας έλεγε πώς προσπαθούσαν να πολεμήσουν με ένα προπολεμικό αγγλικό τετράτροχο τεθωρακισμένο και κάτι αρχαία Enfield αλλά...

    Έμεναν ταμπουρωμένοι και όταν άκουγαν τον Τούρκο υπαξιωματικό να σφυρίζει με τη σφυρίχτρα επίθεση (μια αρχαία τεχνική που χρησιμοποιούσε τότε και ο Ελληνικός στρατός) έβγαιναν και άρχιζαν πυρ ομαδόν με αποτέλεσμα να θερίζουν τους Τούρκους. Η ευθυβολία δεν έπαιζε και τόσο ρόλο αφού οι Τούρκοι έκαναν επίθεση σαν μπουλούκι (χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση και πειθαρχία οι φαντάροι έχουν την τάση να μαζεύονται ο ένας κοντά στον άλλο όταν πέφτουν οι σφαίρες αντί να κατυθύνονται εκεί που έχουν διαταχτεί ...αν έχουν φυσικά κανέναν να τους διατάξει σωστά) με αποτέλεσμα οι σφαίρες να τους θερίζουν αρκεί να έριχναν χαμηλά.

    Κοινώς, αν φροντίσουμε λίγο την εκπαίδευση του στρατού μας, συντηρήσουμε τον οπλισμό (ακόμα και τα πιο παλιά όπλα) και φροντίσουμε για την ετήσια εκπαίδευση των εφέδρων (ξέρω πολλούς ακόμα και με λευκό απολυτήριο που θα πήγαιναν με ευχαρίστηση) τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα ...παρά μόνο (όπως πάντα) την προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κακεντρεχής όπως πάντα,να ρωτήσω αν οι δικοί μας κουραμπιέδες θα πήγαιναν καλύτερα,αν τους έβαζαν να κάνουν βολή?

    Φοβάμαι οτι και σε μάς,οχι στο ναυτικό, αλλα και στο στρατο ξηράς,με εξαίρεση τις Ειδικές Δυνάμεις, κάπου εκει θα ήταν το σκόρ μας...

    Οσο για τις σκοπιές,οι Εληνικές Ε.Δ βρήκαν λύση,ωστε να μην υπάρχει πρόβλημα: ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ!!!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Φοβάμαι οτι και σε μάς,οχι στο ναυτικό, αλλα και στο στρατο ξηράς,με εξαίρεση τις Ειδικές Δυνάμεις, κάπου εκει θα ήταν το σκόρ μας.."

    Αν έχεις κάνει φαντάρος θα ξέρεις ότι δεν είναι έτσι (παραδόξως ή όχι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σας απογοητεύσω, αλλά υπάρχει Ελληνική ναυτική βάση στην οποία η σκοπιά γίνεται με... γκλοπ.
    (Δεν είναι αστείο)

    Ας διαβάσουμε με προσοχή λοιπόν το εν λόγω πάθημα για να ΜΑΣ γίνει μάθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τουρκική στρατιωτική άσκηση στην περιοχή της ισραηλινής επίθεσης
    10-06-2010 20:51:41
    Άσκηση έρευνας και διάσωσης θα πραγματοποιήσουν, από της 14 μέχρι της 17 Ιουνίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    Στην άσκηση με την επωνυμία, «Caner Gönyeli», εις μνήμη του αξιωματικού που έχασε τη ζωή του κατά την «ειρηνευτική» επιχείρηση, θα συμμετέχουν μια φρεγάτα, μια κορβέτα και ένα πλοίο της Ακτοφυλακής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μια ομάδα από άνδρες των δυνάμεων υποθαλάσσιων καταδρομών [SAT].

    Η άσκηση αυτή γίνεται κάθε χρόνο και συνήθως σχεδιάζεται στη θαλάσσια περιοχή των τουρκικών ακτών και βόρεια της Κύπρου, αλλά φέτος ειδικά η άσκηση μεταφέρθηκε νοτιότερα, προς στο χώρο όπου σημειώθηκε η ισραηλινή επίθεση.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επίσημη πρώτη για το νέο τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτού Sharpshooter στο Αφγανιστάν
    11-06-2010 09:05:52
    Οι Βασιλικοί Πεζοναύτες της 40 Commando ήταν που χρησιμοποίησαν πρώτοι σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού Sharpshooter, που είναι και το πρώτο νέο τυφέκιο του τύπου που παραλαμβάνεται εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ.



    (C) Βρετανικό ΥΠΑΜ


    Το συγκεκριμένο τυφέκιο είναι στο διαμέτρημα των 7,62 χλστ. αλλά απαιτεί σημαντικά λιγότερη εκπαίδευση, όντας παρόμοιας σχεδίασης με τα τυπικά χορηγούμενα τυφέκια εφόδου παρά με τα εξειδικευμένα τυφέκια που χορηγούνται σε ομάδες ελευθέρων σκοπευτών.

    Σύμφωνα με μαρτυρία Βρετανού Πεζοναύτη της 40 Commando, το νέο τυφέκιο είναι εξαιρετικά αξιόπιστο για βολές μέχρι τα 800 μέτρα, έχοντας την ευχέρεια χρήσης παράλληλα και ως τυφέκιο εφόδου.

    Στο πλαίσιο Επείγουσας Επιχειρησιακής Απαίτησης (Urgent Operational Requirement-UOR), έχουν αγοραστεί πάνω από 400 ημιαυτόματα τυφέκια L129A1 Sharpshooter.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλαπλά χτυπήματα του PKK μέσα σε δύο ημέρες
    11-06-2010 13:10:36
    Πολλαπλά χτυπήματα επέφεραν οι μαχητές του PKK στις δυνάμεις του τουρκικού Στρατού μέσα σε δύο μέρες σε διαφορετικά σημεία της Ν. Αν. Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί 11 Τούρκοι στρατιώτες εκ των οποίων ένας σοβαρά τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην επαρχεία Tunceli, κατά τη διάρκεια ενέδρας των μαχητών του PKK.

    Πολλαπλά χτυπήματα επέφεραν οι μαχητές του PKK στις δυνάμεις του τουρκικού Στρατού μέσα σε δύο μέρες σε διαφορετικά σημεία της Ν. Αν. Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί 11 Τούρκοι στρατιώτες εκ των οποίων ένας σοβαρά τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην επαρχεία Tunceli, κατά τη διάρκεια ενέδρας των μαχητών του PKK.

    Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ σε φυλάκιο των κομάντο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής καθώς και στο κτίριο στο οποίο κατοικούν οι οικογένειες του μόνιμου προσωπικού του φυλακίου Kanlıgeçit, κοντά στο χωριό Fırıklı της επαρχίας Osmaniye.

    Από την επίθεση τραυματίστηκε βαριά η γυναίκα ενός υπολοχαγού. Επισημαίνεται ότι η επαρχία Osmaniye βρίσκεται βόρεια της επαρχίας Hatay όπου μόλις πριν από 10 ημέρες μαχητές του PKK είχαν επιτεθεί σε μονάδα ανεφοδιασμού του τουρκικού Ναυτικού.

    Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επίθεση ήταν η Τρίτη που πραγματοποιεί το PKK στην συγκεκριμένη επαρχία μέσα σε δύο χρόνια και η τέταρτη στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Αλεξανρέττας. Το συγκεκριμένο φυλάκιο βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ από τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας πλησίον του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την πόλη Adana με την πόλη Gaziantep.

    Τέλος σήμερα η αστυνομία στην πόλη Buca, προάστιο της Σμύρνης συνέλαβε 4 άτομα του PKK, τα οποία σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβα.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθελκύστηκε το πρώτο τουρκικό περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης TCSG Dost SG-701
    11-06-2010 13:59:21
    Καθελκύστηκε στις 9 Ιουνίου το πρώτο από τα 4 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για την τουρκική Ακτοφυλακή που ναυπηγούνται αυτήν την περίοδο στα ναυπηγεία RMK Marine του ομίλου Koc Group. Το πλοίο ονομάστηκε TCSG Dost SG-701 και πρόκειται να παραδοθεί στην Ακτοφυλακή το Σεπτέμβριο του 2011.



    Το δεύτερο πλοίο το TCSG Güven SG-702 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης στο ίδιο ναυπηγείο. Υπενθυμίζεται ότι τα 4 αυτά πλοία θα είναι τα μεγαλύτερα πλοία του Στόλου της Ακτοφυλακής, θα μπορούν να επιχειρούν με δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ θα φιλοξενούν στο υπόστεγο τους ένα ελικόπτερο ΑΒ-412.

    Τα πλοία αυτά ναυπηγούνται με στόχο η Τουρκία να αποκτήσει δυνατότητες Έρευνας και Διάσωσης ακόμα και στη μέση του Αιγαίου όχι μόνο λόγω του μεγάλου μέγεθους και εκοπίσματος του πλοίου (89 μέτρα και 1700 τόνους) αλλά κυρίως λόγω του οργανικού ελικοπτέρου ΑΒ-412 που αυτίο διαθέτει.




    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν η εξωτερική ή η εσωτερική πολιτική είναι το αποτέλεσμα μία ιδέας που γεννήθηκε από έναν καθηγητή πανεπιστημίου, να τα αποτελέσματα.

    Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών την Τουρκίας είναι ένας άνθρωπος που πέρασε πολύ καιρό πάνω από τα βιβλία, και προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι η εθνική αυτοπεποίθηση έχει άλλους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμμετοχή Ευ. Βενιζέλου στην σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
    11-06-2010 16:03:22
    Στη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες, μετέχει ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στη διήμερη Σύνοδο συζητείται όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και κυρίως οι πηγές χρηματοδότησης, οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Συμμαχίας, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεγάλες επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Επίσης, στη Σύνοδο θα συζητηθούν τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας καθώς και τα θέματα που συνδέονται με την αντιπυραυλική ασπίδα και την πυρηνική πολιτική. Όπως είναι προφανές, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά από τα θέματα αυτά που συνδέονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε υψηλή προτεραιότητα στο νέο ΕΜΠΑΕ η προμήθεια συλλογών SPICE και η ΕΟΖ των Exocet ΑΜ-39
    11-06-2010 14:02:08
    Σε πολύ υψηλή προτεραιότητα στο νέο ΕΜΠΑΕ με αύξοντα αριθμό «5» στα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται η απόκτηση συνόλων καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 , τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η προμήθεια, μαζί με το έργο της επέκτασης του ορίου ζωής των βλημάτων ΑΜ-39 Εxocet εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 130.000.000 ευρώ. Πέρσι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκήρυξε στις 9 Ιουνίου 2009 ανοικτό διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές για την προμήθεια συνόλων καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 και η προθεσμία κατάθεσης προσφορών είχε λήξει στις 24 Αυγούστου. Πρακτικά ήταν μία μεδόθευση για να «πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα» και να γίνει η επιλογή από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού ήταν βέβαιο ότι οδεύαμε σε εκλογές και σε αλλαγή της ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε υψηλή προτεραιότητα στο νέο ΕΜΠΑΕ η προμήθεια συλλογών SPICE και η ΕΟΖ των Exocet ΑΜ-39
    11-06-2010 14:02:08
    Σε πολύ υψηλή προτεραιότητα στο νέο ΕΜΠΑΕ με αύξοντα αριθμό «5» στα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται η απόκτηση συνόλων καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 , τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η προμήθεια, μαζί με το έργο της επέκτασης του ορίου ζωής των βλημάτων ΑΜ-39 Εxocet εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 130.000.000 ευρώ. Πέρσι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκήρυξε στις 9 Ιουνίου 2009 ανοικτό διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές για την προμήθεια συνόλων καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 και η προθεσμία κατάθεσης προσφορών είχε λήξει στις 24 Αυγούστου. Πρακτικά ήταν μία μεδόθευση για να «πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα» και να γίνει η επιλογή από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού ήταν βέβαιο ότι οδεύαμε σε εκλογές και σε αλλαγή της ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μεγάλο χάλι των τουρκικών Ε.Δ. είναι γνωστό εδώ και χρόνια.
    Ευτυχώς, το δικό μας είναι λιγότερο.
    Για να καταλαβαίνουμε περί τίνος μιλάμε:
    -Πολύ ξύλο στους φαντάρους από τους κεμαλιστές αξιωματικούς τους.
    -Πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στρατιωτών και αξιωματικών γενικά.
    -Αδυναμία χειρισμού υλικού προχωρημένης τεχνολογίας. Καταργούν τους ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς και το γυρίζουν στο χειροκίνητο.
    -Πολύ μεγάλος και δυσκίνητος στρατός που αποτελεί βαρίδι, αφού όλοι αυτοί θα πρέπει να φάνε, να πιούν, να κοιμηθούν, να ντυθούν, να οπλιστούν, να εκπαιδευτούν, να μετακινηθούν, να πληρωθούν, να διοικηθούν και να υποστηριχτούν από μια στρατιά άλλων μη μάχιμων ειδικοτήτων.
    -Πανσπερμία φυλών, γλωσσών και ηθών-εθίμων με πολύ εχθρικές μεταξύ τους σχέσεις.
    -Λειψανδρία στελεχών στην πολεμική τους αεροπορία, λόγω μετακίνησης πολλών έμπειρων χειριστών προς τον ιδιωτικό τομέα όπου πετάνε με πολιτικά αεροπλάνα δεκάδων μικρών εταιρειών που έχουν συστήσει.
    -Χαμηλό επίπεδο συνεργασίας με τους άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ, σε κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις κλπ
    Ένα παράδειγμα: Στο Σχολείο Μακράς Περιπόλου του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, η τουρκική περίπολος επειδή δεν μπορούσαν να διαβάσουν χάρτη, χάθηκαν στα βουνά και οι Γερμανοί χωρικοί που τους βρήκαν, τους έστειλαν πίσω στο στρατόπεδο με ...ταξί !!!
    Έκτοτε, δεν ξαναπήγαν Τούρκοι εκεί.
    Και άλλα πολλά παραδείγματα, χρόνο νάχουμε και την υγειά μας!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από Ροδόπολη

    Ότι και να λέτε ακόμα μεταθέσεις φέτος δεν βγήκαν ενώ η αγανάχτηση των στελεχών για τα μπρος-πίσω είναι απερίγραπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.