17/6/10

Εθνικοί δεσμοί και μαφία

Ο κόσμος των τουρκικών φύλων εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως τη λίμνη Βαϊκάλη.Κατά καιρούς γίνονται και ξαναγίνονται αναφορές στη συνείδηση της ενότητάς τους όσον αφορά τη γλώσσα και τις παραδόσεις. Ωστόσο, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς των ιστορικών, που υποστηρίζουν αυτή την ενότητα, αυτούς τους ενωτικούς δεσμούς κάθε άλλο παρά η ισχύς τούς διακρίνει.

Τα τελευταία αιματηρά συμβάντα στην Κιργισία, όπου ήρθαν σε σύγκρουση Τούρκοι Ουσμπέκοι και Τούρκοι Κιργίσιοι, μαρτυρά του λόγου το αληθές.(...)

Οι κοινωνικές αντιθέσεις, τα συμφέροντα εξουσίας και οι διαπλοκές της τοπικής μαφίας φαίνεται ότι αποδεικνύονται ισχυρότερα απ' ό,τι οι εθνικοί και οι γλωσσικοί δεσμοί.(...) Πριν από περίπου 20 χρόνια είχαν και πάλι σημειωθεί διενέξεις μεταξύ Ουσμπέκων και Κιργίσιων στις Πολιτείες Ος και Εζγκεν.

Επίσης ανασύρονται μνήμες από τα πογκρόμ εναντίον τού επίσης τουρκικού φύλου, των Μτσέτα (κατοίκων της Ν. Γεωργίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία μέχρι το 1944, χρονιά αναγκαστικού εκτοπισμού τους) στην κοιλάδα Φεργκάνα πολλά χρόνια πριν.(...)

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι σήμερα ένας τόπος όπου διαβιούν εκπρόσωποι πολλών τουρκικών φύλων. Ομως, σ' αυτή την πρόσφατη κρίση η χώρα λίγα μπορεί να κάνει για την εξομάλυνσή της. Αρα, το μόνο που της απομένει είναι να οικτίρει τις έντονες συγκρούσεις μεταξύ των «αδελφών φύλων».
Franffurter Allgemeine
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.