3/6/10

Οταν χαλάει μια φιλία



Israelis celebrating attack on Turkish Aid Ship - infront of Turkish Embassy in Tel Aviv

The New York Times

Ως φίλος τόσο της Τουρκίας όσο και του Ισραήλ, παρακολούθησα με αγωνία την ολέθρια σύγκρουση μεταξύ κομάντος του ισραηλινού ναυτικού και ακτιβιστών ενός «ανθρωπιστικού» στολίσκου, που προσπαθούσαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Προσωπικά, νομίζω ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ξεπεράσει τα όρια και είναι δουλειά της Αμερικής να τις βοηθήσει να επανέλθουν.

Είχα πάντα μια συμπάθεια για την Τουρκία. Κάποτε έφθασα μέχρι του σημείου να δηλώσω ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δεχθεί την Τουρκία, θα έπρεπε να την κάνουμε μέλος του NAFTA. Γιατί; Επειδή θεωρώ ότι έχει πράγματι μεγάλη σημασία, να λειτουργεί η Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ της ιουδαιο-χριστιανικής Δύσης και της αραβο-μουσουλμανικής Ανατολής. Ο ρόλος της Τουρκίας στην εξισορρόπηση και την ερμηνεία Ανατολής και Δύσης είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία, που συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο.

Ετυχε επίσης να βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη, όταν ξανάνοιξε μια από τις συναγωγές, που χτυπήθηκαν με βόμβες, τον Νοέμβριο του 2003. Δύο πράγματα με εντυπωσίασαν: πρώτον, η αγαστή συνύπαρξη του κορυφαίου ραββίνου με τον μουσουλμάνο ομόλογό του και τον δήμαρχο της πόλης. Δεύτερον, η συνάντηση -για πρώτη φορά- του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν με τον κορυφαίο ραββίνο στο γραφείο του. Εκτοτε έβλεπα την Τουρκία να παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση του Ισραήλ με τη Συρία και να ψηφίζει υπέρ της ένταξης του Ισραήλ στον ΟΟΣΑ μόλις πριν από ένα μήνα.

Ως εκ τούτου, είναι οδυνηρό να ακούς τον ίδιο πρωθυπουργό Ερντογάν να επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Ισραήλ για τη συμπεριφορά του εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας. Ορισμένοι θεωρούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να γίνει αρεστή στον αραβικό κόσμο, αφότου απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έχω πρόβλημα με την Τουρκία ή τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που επικρίνουν ανοιχτά το Ισραήλ. Αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα, όταν οι άνθρωποι οργίζονται τόσο πολύ με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά μένουν ατάραχοι στην εμπλοκή της Συρίας στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, στη δολοφονία πολιτών από το ιρανικό καθεστώς, στη δολοφονία Αχμάντι μουσουλμάνων σε τεμένη του Πακιστάν ή την καταστροφή των κατασκηνώσεων του ΟΗΕ στη Γάζα, από τη Χαμάς.

Η Τουρκία έχει ένα μοναδικό ρόλο να παίξει στη σύνδεση Ανατολής - Δύσης. Αν κλίνει υπερβολικά προς την Ανατολή, μπορεί να γίνει δημοφιλέστερη στους αραβικούς δρόμους, αλλά θα απολέσει μεγάλο μέρος του στρατηγικού της βάρους. Οσον αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο στολίσκος ήταν παγίδα. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν επακριβώς, ποιοι ήταν οι επιβάτες και η ισραηλινή ηγεσία δεν σκέφθηκε πως θα μπορούσε να αποφύγει μια βίαιη αντιπαράθεση.

Ενας από τους πιο παλιούς Ισραηλινούς φίλους μου, ο καθηγητής Βίκτορ Φρίντμαν (καμία σχέση), μού έγραψε: «Είναι καιρός ν’ αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Αν χρησιμοποιούσαμε έστω και ελάχιστη ποσότητα φαιάς ουσίας και πόρων από όσα καταθέτουμε για “άμυνα”, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο συμβίωσης με τους Παλαιστινίους, θα είχαμε λύσει προ πολλού το πρόβλημα. Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη - οι Αραβες είναι τρομοκρατημένοι με τους Ιρανούς, το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι ακόμη στο τραπέζι και οι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να ενεργούν λογικά. Αλλά δεν διαθέτουμε την ηγεσία, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε την πραγματική αλλαγή».

10 σχόλια:

  1. Άντε βρε αδέλφια να το κάνετε και επίσημη εθνική εορτή, και μη μείνετε μόνο σ αυτό και μια μικρή σύρραξη τούρκικου ναυτικού με του ισραηλινού δεν θα ήταν άσχημα!

    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί τούρκοι & ισραηλίτες ! πολιτικές Αναλύσεις, απειλές και καραγκιοζλίκια!

    Γιατί δεν περίμεναν οι ισραηλίτες να μπουν τα πλοία πρώτα στα χωρικά τους ύδατα, γιατί ας το απαντήσει κάποιος που ξέρει!

    Α) επειδή δεν το σκέφτηκαν;
    Β) επειδή είναι βλάκες;
    Γ) επειδή είναι όλα στημένα με συνεννόηση τον δυο;
    Δ) επειδή τα πλοία απειλούσαν αν έμπαιναν στα χωρικά τους ύδατα την αμυντική ασφάλεια της χώρας;
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε βρε αδέλφια να το κάνετε και επίσημη εθνική εορτή, και μη μείνετε μόνο σ αυτό και μια μικρή σύρραξη τούρκικου ναυτικού με του ισραηλινού δεν θα ήταν άσχημα!

    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί τούρκοι & ισραηλίτες ! πολιτικές αναλύσεις, απειλές και καραγκιοζλίκια!

    Γιατί δεν περίμεναν οι ισραηλίτες να μπουν τα πλοία πρώτα στα χωρικά τους ύδατα, γιατί ας το απαντήσει κάποιος που ξέρει!

    Α) επειδή δεν το σκέφτηκαν;
    Β) επειδή είναι βλάκες;
    Γ) επειδή είναι όλα στημένα με συνεννόηση τον δυο;
    Δ) επειδή τα πλοία απειλούσαν αν έμπαιναν στα χωρικά τους ύδατα την αμυντική ασφάλεια της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από πότε έχει να συγκεντρωθεί ο Ελληνικός λαός να γιορτάσει μια εθνική εξωτερική επιτυχία; Όσο κια αν ψάχνω δεν βρίσκω κάτι. Ίσως όταν παραδοθεί το Αγαίο η Θράκη και η Μακεδονία μαζευτεί ο Αθηναϊκος λαός να πανηγυρίσει που απαλλάχτηκε από τους Βούλγαρους και την Γκατζολία και να απολαύσει ήσυχος το νέο κράτος της Μελούνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''03 Ιουνίου 2010 12:52 μ.μ.
    Από πότε έχει να συγκεντρωθεί ο Ελληνικός λαός να γιορτάσει μια εθνική εξωτερική επιτυχία;''

    Ξεχνας φιλε που οταν κερδιζουμε στο κλωτσοσκουφι, μπασκετ κι αλλα σπορ μαζικης αποχαυνωσης για ποτε γεμιζει η Ομονοια υπερηφανους γραικυλους που ενιοτε σφαλιαρωνουν και κανενα Αλβανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεόφιλε,

    Υπάρχουν μερικά "γιατί", τα οποία δεν μπορεί να σου απαντήσει ο κάθε άσχετος.
    Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζονταν καν το ρεσάλτο, αν ήθελαν να παρεμποδίσουν τα πλοία να προσεγγίσουν την Γάζα. Την έχουν ούτως ει άλλως αποκλείσει με το ΠΝ. Άρα κάποιος άλλος λόγος υπήρχε που έκαναν ό,τι έκαναν και που φανερώνει ότι δεν ήταν η πρόθεσή τους απλώς και μόνο να παρεμποδίσουν τα πλοία, ούτε ασφαλώς να κάνουν νταηλίκια. Αυτές είναι ανοησίες για μικρά παιδιά.

    Κατά την άποψή μου, ήθελαν να καταλάβουν τα πλοία για να ξεμασκαρέψουν τους "ανθρωπιστάδες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

    ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΟ.

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως άνθρωπος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας λυπήθηκα και ανησύχησα για τα γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
    Μου είναι όμως αδύνατον να πιστέψω οτι οι Τούρκοι μπήκαν "μπροστάρηδες" για να λύσουν το Παλαιστινιακό, είναι αδύνατον μια χώρα που καταπιέζει και κυνήγα ακόμα τους Κούρδους, και άλλες εθνότητες στην χώρα τους, έχει στρατό κατοχής στην Κύπρο, και εν αναγνωρίζει τις σφαγές Αρμενίων και Ποντίων, να πιστέψω στις αγαθές κινήσεις της Άγκυρας. Αρνούμαι να δω τους τούρκους φιλεύσπλαχνους, την πολιτική τους προσπαθούν να εφαρμόσουν στην περιοχή.

    Οσο για το Ισραήλ έχουν αποφασίσει τι θέλουν, και επιθυμούν να ζήσουν και αυτό κάνουν, δεν θέλουν να ξανά γίνουν σαπούνι κάποιου άφρονα δικτάτορα, σαν τον Ιρανό που είναι δίπλα τους.
    Τώρα αν τους κατηγορούμε για την υπεράσπισή τους απο την Αμερική, σε αυτό νομίζω οτι είναι το lobby που τους βοηθάει, άλλωστε και εμείς οι Ελληνες στους ΑΧΕΠΑ δεν "τρέχουμε' πάντα. Άσχετο αν κάποιοι φρόντισαν και το αποδυνάμωσαν, με την παρέμβαση της...τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προδομένοι Παλαιστίνιοι


    Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έδεσαν τα καράβια της (βοήθειας) μαζί και το Ελληνικό, ευτυχώς όχι και Κυπριακό για να εφοδιαστούν κάποιοι ενοχλητικά για το Ισραήλ αντικείμενα.
    Την διακοπή της αεροναυτικής άσκησης Μίνωας ακούσθηκε επίσης ότι την ξεκίνησαν οι ισραηλινοί, ο Βενιζέλος όμως την ανακοίνωσε ως αντίδραση διαμαρτυρίας της Ελληνικής κυβέρνησης.
    Ο λαός της Παλαιστίνης στη Γάζα τι φταίει , ποιος θα του ζητήσει συγνώμη, είναι δεν είναι αλήθεια όλα αυτά; επόμενο Είναι το ότι ζήτησαν αποβίβαση σε λιμάνι για να ελεγχθούν τα εφόδια, και να το γιατί επιχείρησαν στο FIR της Λευκωσίας.
    Είναι γνωστό επίσης ότι νοσοκομειακά πλοία κλπ έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί για προκάλυμμα μεταφοράς πολεμικών εφοδίων.
    Η βλακεία όμως αποτελεί πάντα στοιχείο της κακίας, της προδοσίας, αλλά και της θεαματικής αποτυχίας
    Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες μας ; Αυτό μας έλειπε στην τεχνητή κρίση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των λαών από τις πάμπολλες γνωστής προέλευσης χρηματοφασιστικές κυβερνήσεις και με το ασφαλιστικό κλειδωμένο στις αμετανόητα ανεξίτηλες υπογραφές από εποχής Μάαστριχ.

    Συγνώμη αδέλφια

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ "Ως άνθρωπος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας λυπήθηκα και ανησύχησα για τα γεγονότα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας."


    "Άνθρωπε της Ειρήνης και της Δημοκρατίας" σιγά τα κοσεροκροκοδείλια δάκρυα σου. Μας τελειώσανε τα χαρτομάντιλα.
    Λυπούμεθα που θα αναγκαστείς να σκουπίζεσαι με αποκόμματα από τις πατσαροφυλλάδες σαν τους New York Times, της WSJ και την Jerousalem Ρost.
    Για την ταμπακιέρα όμως δεν μας είπες τίποτα. Αλλά τι να πείς για τα εγκληματά σας. Το Ιρανό βλέπεις στον ύπνο σου και στο ξύπνιο σου.
    Έτσι σ' έχουνε μάθει.


    Την καλημέρα μου στην Ουάσινγκτον Ντί Σί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενώ εσύ βλέπεις τον... Νταβούτ....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.