1/6/10

Η ελληνική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού

Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια “διολίσθηση” μελλοντικών συμβολαίων, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, απαντώντας σε “γραπτή ερώτηση” ενός βουλευτή.

“Κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2010 (…) δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείο Άμυνας”, διαβεβαιώνει το γαλλικό υπουργείο. Ωστόσο, “οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις στους κόλπους του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας (…) προοιωνίζονται μια πιθανή διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων των μελλοντικών συμβάσεων“, αναγνωρίζει το Υπουργείο Αμυνας.

Το ίδιο διαβεβαιώνει επίσης ότι “μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις που άρχισαν με τη Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο των διακρατικών συμβάσεων”. Διευκρινίζει ότι “τα διαβήματα για την απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών) και ελικοπτέρων SAR (έρευνας και διάσωσης)”, που προτάθηκαν από τη Γαλλία, “εξακολουθούν να ισχύουν”. Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma. Η Ελλάδα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο της αγοράς 30 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, με την Γαλλία να προτείνει το αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, που δεν έχει ποτέ εξαχθεί.

Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010 για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά “ουσιαστικά” τις “δαπάνες λειτουργίας” . ”Για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμείνουμε τη δημοσίευση του μελλοντικού εξοπλιστικού σχεδίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2011-2016, που προβλέπεται σε μερικούς μήνες“, τονίζει.

Η Ελλάδα, θα διαθέσει 600 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 για τις αμυντικές δαπάνες της, ή το 2,8% του ΑΕΠ της, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5 σχόλια:

  1. Δεν ανησυχούν οι Γάλλοι για τα ελληνικά αμυντικά προγράμματα
    31-05-2010 23:12:22
    «Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "διολίσθηση" μελλοντικών συμβολαίων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.
    «Κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2010 δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού υπουργείου Άμυνας», διαβεβαιώνει το γαλλικό υπουργείο.

    Ωστόσο, συμπληρώνει ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν δυσχέρειες κατά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τις μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι φρεγατών FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma. Πρακτικά οι Γάλλοι ανησυχούν για την συμφωνία με τα ελικόπτερα, αφού για τις FREMM δεν υπάρχει θέμα: Ασχετα με τις ανακρίβειες που έχουν γραφτεί τελευταία, η DCNS γνωρίζει ότι πριν το καλοκαίρι του 2011 δεν θα έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση και δεν ανησυχεί. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν εμφανίζει καθυστέρηση από αυτά που ήταν γνωστά από το φθινόπωρο του 2009.

    Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010, για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά ουσιαστικά τις δαπάνες λειτουργίας.

    Από την πλευρά του, το ΥΕΘΑ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου, επανέλαβε τη θέση του υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλέξανε τους καμπινέδες με τις μίζες στην Εξεταστική
    01-06-2010 19:51:37
    Γκάφα ολκής από το ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens, αλλά και από δημοσιογράφους όπως η Γιάννα Παπαδάκου (χθες το βράδυ στο MEGA) που μπέρδεψαν τους ... καμπινέδες με τα πραγματικά “λαδώματα” της Siemens. To περίφημο email που άγνωστο πως, βρέθηκε μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή με το οποίο υποτίθεται ότι κάποιος-οι προέτρεπαν τον βιομήχανο Μάριο Κάτσικα της FAMAR να «δοθεί το 50% της προκαταβολής σε cabinet man» αποδείχθηκε ότι ήταν ο … ντουλαπάς! Ο cabinet man μεταφράστηκε σε «άνθρωπο της κυβέρνησης» αντί για μαραγκός, ντουλαπάς και ιδού τα αποτελέσματα από μία κυβέρνησης που θέλησε να συμψηφίσει τον Τ.Μαντέλη με ένα φαξ.

    Όπως διαπίστωσε σήμερα η Εξεταστική δεν επρόκειτο για ιδιόχειρο σημείωμα αλλά για mail στο οποίο αναφέρεται εντολή να «δοθεί το 50% της προκαταβολής σε cabinet man» με ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008. Επισυνάπτεται επίσης τραπεζικός λογαριασμός της αμερικανικής εταιρίας BULT- IT LTD ο οποίος ανήκει στην κυρία Deborrah Sorkin.

    Επίσης σε δύο FAX αναφέρονται εντολές κατάθεσης από κάποιον κ. Λ. Χέλμη προς τον Μάριο Κάτσικα όχι ενός εκατομμυρίου ευρώ (όπως δημοσιεύτηκε) αλλά ποσών της τάξεως των 5.000 και 7.500 χιλιάδων δολαρίων, τα οποία εκταμιεύτηκαν από ελβετική τράπεζα προς αμερικανική τράπεζα στον ίδιο λογαριασμό της BULT-IT LTD.

    Τελικά, όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής Κώστας Τζαβάρας ο cabinet man δεν είναι άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου αλλά εταιρεία που φτιάχνει ντουλάπια και είχε αναλάβει να κατασκευάσει ντουλάπια για διαμέρισμα του κ. Κάτσικα στην Αμερική! Φοβερά πράγματα!

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κ. Τζαβάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πολιτικό φιάσκο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προηγούμενο. Για να καλύψει την ανυπαρξία “ιδιόχειρου σημειώματος Χριστοφοράκου”, για δήθεν μίζα σε γαλάζιο υπουργό, αναγκάστηκε να επινοήσει ένα e-mail, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι δεν αφορούσε “Υπουργό”, αλλά…ντουλαπά!!! Το δυστύχημα είναι ότι με τέτοιου είδους γκάφες δεν αποκαλύπτεται μόνο ο κομματικός φανατισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά τραυματίζονται και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί σε μια στιγμή που η Δημοκρατία περνά μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες».


    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα σύνταγμα με αξιωματικούς των Ε.Δ. παραιτήθηκε από 1/1/2010!
    01-06-2010 18:15:33
    Συνολικά 1235 αξιωματικοί έχουν παραιτηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις από την αρχή του έτους. Οι 500 ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία εκ των οποίων οι 41 είναι ιπτάμενοι και 450 από τον Στρατό Ξηράς. Οι υπόλοιποι 285 ανήκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Με τον ρυθμό που γίνονται μέχρι σήμερα οι παραιτήσεις και με δεδομένο ότι περί τις 2.500 αξιωματικοί και των τριών Κλάδων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2010, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσει τις 3.000!

    Είναι μία αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού που πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί. Π.χ. το ποσοστό των ιπταμένων που παραιτήθηκε ανέρχεται στο 6% των εν ενεργεία. Συνολικά από τις αρχές του 2009 έχει παραιτηθεί το 12% των ιπταμένων οι οποίοι αντιστοιχούν στο 40% των θεωρούμενων ως «υψηλής εμπειρίας και επιχειρησιακής αξίας».

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας
    01-06-2010 20:19:48
    Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησαν σήμερα σε 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Οι δύο σχηματισμοί αποτελούνταν από 16 αεροσκάφη συνολικά εκ των οποίων τα 8 οκτώ έφεραν οπλισμό.

    Τμήμα ειδήσεων defencenent.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ανησυχούν οι Γάλλοι για τα ελληνικά αμυντικά προγράμματα
    31-05-2010 23:12:22
    «Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "διολίσθηση" μελλοντικών συμβολαίων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.