3/6/10

H κρίση Ισραήλ-Τουρκίας και το πρόβλημα του ΡΚΚ


Του Günay Aslan*
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Ο στρατός του Ισραήλ πριν λίγες ημέρες έκανε επιδρομή στο στόλο των πλοίων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα και 16 τραυματίστηκαν. Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ συντάραξε εκ βαθέων την Τουρκία, που διοργάνωσε την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το στόλο βοήθειας, που αποτελούνταν από έξι πλοία, καθώς και την όλη επιχείρηση διοργάνωσε το τουρκικών συμφερόντων Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İnsani Yardım Vakfı, İHH). Το εν λόγω ίδρυμα(İHH) είναι ένας σύλλογος παρόμοιος με το σύλλογο ‘Deniz Feneri’ (Θαλασσινός Φάρος), οι εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται στη φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες και διαθφορά.

H πολιτική δύναμη που κρύβεται πίσω από το σύλλογο αυτό, όπως και πίσω από το Deniz Feneri, δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση του ΑΚΡ.
Την επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στην ουσία τη διοργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση. Η επιχείρηση αυτή είναι ένα πολιτικό εγχείρημα της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Από τότε που ήλθε στην κυβέρνηση στόχος του ΑΚΡ, που έχει αναλάβει την κηδεμονία της Χαμάς, είναι η παραβίαση του εμπάργκο και η ανάδειξη του Ερντογάν σε ήρωα του μουσουλμανικού κόσμου.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο κύριος στόχος της επίθεσης του Ισραήλ ήταν η Τουρκία και για την ακρίβεια η ίδια η κυβέρνηση. Το Ισραήλ επέλεξε να χτυπήσει κυρίως το τουρκικό πλοίο. Με την επιχείρηση αυτή επεδίωξε να δώσει ένα 'μάθημα' στην κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός αυτής της απάνθρωπης αιματηρής επίθεσης ήταν η κυβέρνηση του ΑΚΡ, που έχει αναλάβει την υποστήριξη της Χαμάς και της Χεζμπολλάχ και προσπαθεί να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με το Ιράν. Το Ισραήλ αξιολόγησε το ΑΚΡ ως "απειλή".

Με την επίθεση το Ισραήλ επέφερε ένα σημαντικό χτύπημα στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, ενώ σκίασε και τη χαρισματική φυσιογνωμία του Ερντογάν. O φαρδύς δρόμος που οδηγούσε τον Ερντογάν στην ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου, κόπηκε σε μια βραδυά. Και την ευκαιρία αυτή την έδωσε στο Ισραήλ ο ίδιος ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, όπως έγινε και στην υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν, και στην περίπτωση της Γάζας έπεσε στην παγίδα που του έστησε η Τεχεράνη. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στην οποία οι ΗΠΑ έδωσαν το ρόλο του εξισορροπιστή του Ιράν, με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Γάζας, έφερε τη χώρα του στη θέση του επόμενου 'στόχου' μετά το Ιράν.

Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε με μαεστρία τις αδυναμίες του Ενρτογάν και κατάφερε το προβλήματα του Ιράν να τα μετατρέψει σε προβλήματα της Τουρκίας.

Η Τουρκία, με τη συμφωνία ανταλλαγής του εμλπουτισμένου ουρανίου εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του Ιράν και γι' αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της διεθνούς δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του Ισραήλ. Το Ιράν δεν δέχτηκε να δώσει το σύνολο του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Είπε 'ναι' μόνο για τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς και ως αντάλλαγμα σε αυτή την παραχώρηση δεν σταμάτησε το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ενώ η πραγματική κατάσταση είναι αυτή που αναφέραμε, το Ιράν εκμεταλλεύτηκε πολύ πετυχημένα την 'αδυναμία' του Ερντογάν να βλέπει το όνομά του να πλασσάρεται σε διεθνές επίπεδο και μεταβίβασε το δικό του πρόβλημα στην Τουρκία, ανακοινώνοντας στη διεθνή κοινή γνώμη ότι 'συμβιβάστηκε' με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. Η Τουρκία ενεπλάκη στο πρόβλημα και έπεσε στην παγίδα του Ιράν, το οποίο μοίρασε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στο στολίσκο που πήγαινε στη Γάζα κρύβεται το Ιράν. Ο Ερντογάν, που έγινε ακολούθημα του Αχμαντινετζάν, θεώρησε ότι είναι σε θέση να κάνει το Ισραήλ να πέσει στα γόνατα και να τον προσκηνύσει. Γι' αυτό οργάνωσε την επιχείρηση της βοήθειας στη Γάζα.

Έβαλε ως στόχο να πιστωθεί όλο το πολιτικό κέρδος της υπόθεσης και δεν έλαβε υπόψη του τις απειλές του Ισραήλ, υπολογίζοντας ότι θα διασπάσει το εμπάργκο με τη 'μαχητική' στάση του συλλόγου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ, όμως, του χάλασε τα σχέδια στη μέση της Μεσογείου. Έτσι, ο Ερντογάν οδήγησε σε αδιέξοδο όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την ίδια τη χώρα του.

Από τη μια πλευρά οδήγησε τη χώρα του στο στρατόπεδο του Ιράν, ερχόμενος σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και από την άλλη επιδείνωσε την κρίση με το Ισραήλ. Και όλα αυτά εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα του Ιράν. Με την επιχείρηση στο τουρκικό πλοίο εξασφάλισε την αναβολή της επιχείρησης εναντίον του Ιράν. Η προτεραιότητα πλεόν δόθηκε στην Τουρκία. Σε αυτή τη φάση το Ισραήλ είναι αδύνατο να επιτεθεί εναντίον του Ιράν. Το Ιράν κέρδισε χρόνο ενώ η Τουρκία αποδυναμώθηκε, όπως και ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν, που με την πολιτική του δεν μπόρεσε να φέρει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να επεκτείνει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, ενώ ισχυριζόταν ότι με το "Κουρδικό Άνοιγμα" θα λύσει το Κουρδικό Πρόβλημα, με την υπόσχεση ότι θα εξασφαλίσει την ειρήνη έφερε τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού και έσυρε τη χώρα του σε μια κρίση και με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ.

Μετά απ' όλα αυτά, είναι απίθανο ο Ερντογάν να ξεπεράσει τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία χρέωσε την επίθεση του ΡΚΚ στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας στο Ισραήλ. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσείν Τσελίκ, όπως και ο νέος πρόεδρος του CHP, με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί το ΡΚΚ έχει σχέσεις με το Ισραήλ.
Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι η επίθεση του ΡΚΚ στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέτας την ίδια ώρα που το Ισραήλ επιτέθηκε στο τουρκικό πλοίο ήταν μια 'σύμπτωση'. Άλλωστε, το PKK, όλους αυτούς τους μήνες που συνεχίζονται οι εναντίον του στρατιωιτκές επιχειρήσεις, δεν έχει σταματήσει στιγμή να λέει και να επαναλαμβάνει ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος της 'αντεκδίκησης'. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικού στραοτύ.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πασιφανείς. Αυτός που προκαλεί και επιδιώκει τον πόλεμο είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΑΚΡ. Το να αναζητά κανείς σχέσεις PKK-İsrail είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό στην ουσία είναι μια απόπειρα να στριμώξουν στη γωνία το Ισραήλ. Και αυτό γιατί οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, όσο βαθειές και αν είναι, διέρχονται κι αυτές κρίση.

Η Τουρκία φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη που έχει εξασφαλίσει από το Ισραήλ εναντίον του ΡΚΚ. Γι' αυτό φέρνει στο προσκήνιο αυτόν τον ισχυρισμό. Το Ισραήλ έχει δώσει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στην Τουρκία για να καταπνίξει την κουρδική επανάσταση, της οποίας ηγείται το ΡΚΚ. Τώρα φοβάται ότι θα χάσει αυτή την υποστήριξη.

Φυσικά, η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και Τουρκίας-Ισραήλ θα επηρεάσει και το Κουρδικό Πρόβλημα. Μπορούμε να πούμε ότι οι ΗΠΑ και Ισραήλ θα αποσύρουν την υποστήριξή τους από το ΑΚΡ. Όμως αυτός που θα προγραφέι θα είναι το ΑΚΡ και όχι η Τουρκία.

Με τον ίδιο τρόπο και το τουρκικό κράτος θα σβήσει το ΑΚΡ αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη του στο Ισραήλ και την Τουρκία. Και αυτό γιατί χωρίς την στήριξή τους η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Αναμένεται μια πιθανή αλλαγή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Στο σημείο που έχουμε έλθει το ΑΚΡ ή θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής της πολιτικής του ή θα εξουδετερωθεί. Το δεύτερο είναι το πιο πιθανό.

Ο Πρόεδρος του Kongra-Gel, Remzi Kartal, με τον οποίο συνομίλησα προχθές, είπε για το θέμα: “Ενώ το AKP λέει ότι θα εξουδετερώσει το ΡΚΚ, στην ουσία αυτό που θα καταφέρει είναι να εξουδετερώσει τον ίδιο του τον εαυτό". Με βάση τον Καρτάλ, το ΑΚΡ, που έχει καθοδική πορεία στο εσωτερικό, έχει χάσει και την εξωτερική του στήριξη.
“Αυτό που αποδυνάμωσε το ΑΚΡ είναι η πολιτική που ακολούθησε για να εξουδετερώσει το ΡΚΚ", είπε ο Καρτάλ, προσθέτοντας ότι εκείνοι που έφεραν στην εξουσία το ΑΚΡ για να παίξει αυτό το ρόλο, τώρα εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκαν να κάνουν μια άλλη εκτίμηση της κατάστασης και εγκαταλείπουν τον ΑΚΡ.

Συμπερασματικά, η ένταση που παρατηρείται στο μέτωπο του Κουρδικού σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι σε κρίση είναι σημαντική εξέλιξη, μόνο που οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι 'ενδογενείς' και όχι 'εξωγενείς'. Η πραγματική αιτία είναι η επιμονή και η αποφασιστικότητα του κουρδικού λαού στη συνέχιση του αγώνα για την Ελευθερία.
*Ο Γκιουνάι Ασλάν είναι Κούρδος δημοσιογράφος που ζει και αρθρογραφεί στην Ευρώπη
Πηγή: www.rojaciwan.com

18 σχόλια:

  1. Είναι θλιβερό να βλέπεις Έλληνες αναλυτές να αναλίσκονται σε ανοησίες και να έρχεται ένας αναλυτής χωρίς πατρίδα, χωρίς κράτος, χωρίς ΑΠΕ και άλλες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι τροφοδοτούν την ελληνική διανόηση με αναλύσεις και εκτιμήσεις και να κάνει μια τέτοια θαυμάσια ανάλυση.
    Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, αφού το επίπεδο της πολιτικής διανόησης και ανάλυσης μια χώρας είναι ενδεικτικό και της τύχης που έχει να επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως σωστά επεσήμανες Σάββα στην εκπομπή Ανιχνεύσεις ΄"Φυγή προς τα εμπρός" για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό μας, αυτό ειναι το στρατηγικό βάθος.

    Η αντίδραση Ερντογάν στο Νταβός έγινε για να μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του το ΑΚΡ σε συγκεκριμένα στρώματα της κοινωνίας της Τουρκίας.Καταλαβαίνουμε όλοι μας γιατί σε μια τέτοια περίοδο με την μείωση των εκλογικών του ποσοστών, με ισχυρή αντιπολίτευση, με προβλήματα με το κεμαλικό κατεστημένο και τέλος με την αποτυχία των "μηδενικών προβλημάτων" και του "Δημοκρατικού ανοίγματος", επέλεξε την μορφή δράσης αυτής.

    Οι εμπορικές συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ δεν τίθενται σε καμιά αμφισβήτηση όπως δεν συνέβη σε καμιά απο τις περιόδους διπλωματικής κρίσης.

    Οσο για το Κουρδικό, το PKK πλέον έχει ταυτιστεί με τον Κουρδικό Λαό και αυτο το ισχυροποιεί.

    Η προσπάθεια να καταγραφεί συνεργασία PKK με Ισραήλ είναι αστεία την ώρα που με πλήθος δημοσιευμάτων τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί στην παρουσία ισραηλινών αξιωματούχων και στην συμβολή τους στην προσπάθεια της "στεγανοποίησης" των συνόρων του Νοτίου με το Βόρειο Κουρδιστάν. Οι Ισραηλινοί ως ειδικοί εμφανίστηκαν λόγω της τεχνογνωσίας τους στην Λωρίδα της Γάζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι έστειλε η Τουρκία ένα καράβι να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό της Γάζας δεν αποτελεί από μόνο του σφάλμα της και μία έξυπνη διπλωματία θα μπορούσε πράγματι να εκμεταλλευτεί το τραγικό συμβάν. Αυτό που αποτέλεσε το μέγα σφάλμα της ήταν η αντίδραση του Ερντογάν στην κατάληψή του πλοίου. Όλοι είδαν ένα μαινόμενο Ερντογάν και ετοιμάστηκαν προς στιγμή να ακούσουν το τρομερό αντίποινο που θα κάνει, το οποίο μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων ήταν η πίεση στο Ισραήλ να επιταχύνει την παράδοση των Heron (τρόμαξαν οι Ισραηλινοί από αυτή τη φοβερή απειλή), καθώς και μία αοριστολογία ότι οι σχέσεις θα εξομαλυνθούν όταν ανοίξει η Γάζα (με το αγελαδοκούρεμα!). Κοινώς η ουρά στα σκέλια. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Πάντως η γενικότερη αίσθηση είναι όντως ότι το όλο πράγμα γυρνά εις βάρος της Τουρκίας όσο περνάει ο χρόνος.

    Ωστόσο δεν μπορώ να εξηγήσω τέτοια συμβάντα αφού οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ/Εβραίων είναι κατ' εμέ άρρηκτες και μετρούν αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανακατευτεί. Είναι και οι δύο εχθροί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Καυκάσιε, ή εσύ έχεις μείνει πίσω ή εγώ είμαι παράλογος. Σύμφωνα με αυτά που βλέπω και μαθαίνω εγώ, η μελλοντική συμμαχία στην περιοχή είναι μεταξύ Ισραήλ - Κουρδιστάν. Νομίζεις όιτ κατα λάθος το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος στην ουσία επενδυτής στο Κουρδιστάν; Η Τουρκία πάει για διάλυση. Ή θα είμαστε μαζί με αυτή τη συμμαχία Ισραήλ- Κουρδιστάν, ή πάμε για εξευτελισμούς δικούς μας υπέρ της Τουρκίας, διότι ως ουδέτεροι την τύχη της Κύπρου θα έχουμε, θα είμαστε το δωράκι που θα δώσουν στην Τουρκία για να ξεχάσει τα χαμένα ανατολικά της εδάφη. Εάν παραμείνουμε παθητικοί λαπάδες, πολλά κακά θα πάθουμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να ζητήσουμε την Κύπρο πίσω και εμείς, η μάλλον την επόμενη μέρα που οι Αμερικάνοι μας πουν να πάμε μαζί τους ενάντια στην Τουρκία. Ναι στην παγκόσμια συμμαχία ενάντια στον Ισλαμοφασισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω αυτο που θελω να ρωτησω ειναι εαν το δογμα νταβουτογλου θα αλλαξει τωρα διαχειριστη;.Η τουρκια εχει χαραξει εδω και πολλα χρονια αταλαντευτη εξωτερικη πολιτικη ανεξαρτητα απο τα κομματα που βρισκονται στην κυβερνηση,αποδεικνυεται δε αυτο απο το γεγονος οτι ολοι οι πρωην πρωθυπουργοι της,ακομα και αυτοι που φυλακιστηκαν απο τους διαδοχους τους,υποστηριξαν την ΜΙΑ και ΜΟΝΗ εξωτερικη πολιτικη της.Ο δε στρατος σαν μοχλος πραγματοποιησης των επιδιωξεων της,αλλοτε εμπαινε ταχα στην γωνια 'στριμωγμενος' και αλλοτε δεν 'ελεγχετο' απο την κυβερνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήθελα να ήξερα αναλυτής γεωπολιτικών εξελίξεων σε αυτήν την χώρα δεν υπάρχει ;
    δηλαδή τόσο πολύ είμαστε σε παρακμή που δεν μπορούν μερικοί που κατέχουν υψηλές θέσεις ώστε να καταλάβουν το αυτονόητο:οι δυνατοί κάνουν ό,τι θέλουν,οι αδύνατοι ό,τι μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακούστε και κάποιον Έλληνα περίεργο. Ο παραπάνω ή ψέματα λέει, ή έχει άγνοια για το κουρδικό. Το μεγάλο και ισχυρό Κουρδιστάν είναι το μέλλον, αν θέλουν οι Αμερικάνοι και το Ισραήλ να υπάρχουν στην περιοχή. Το τέρας που εξέθρεψαν (Τουρκία) αν δεν το καταστρέψουν, θα τους καταστρέψει αυτό, έτσι ακριβώς όπως την πάτησαν οι Αμερικάνοι με τους Ταλιμπάν. Αυτό που εγώ βλέπω είναι το τέλος της Τουρκίας, αν εμείς κάνουμε επίσης της σωστές κινήσεις. Ίσως να είμαι λίγο αφελής. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να οργανωθεί στα πρώτυπα Ισραήλ και να αρχίσει την δική της επίθεση, πριν να κοπεί στα δύο το Αιγαίο. Η Κύπρος μπορεί να ελευθερωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε μία συνεργασία με το Ισραήλ.
    Η Τουρκία στα επόμενα χρόνια θα χάσει κάθε σύνορο με την Συρία, έτσι πιστεύω. Πρέπει να να χτίσουμε καλές σχέσεις με Ισραήλ και Κουρδιστάν και όλους όσους είναι ενάντιοι στον Ισλαμοφασισμό. Τον δε Ερντογάν αν ρίξουν οι Κεμαλικοί, την άλλη μέρα πάλι πίσω σουλτάνος θα είναι.
    Η Τουρκία θα τα τραβήξει τα άκρα, ότι και να γίνει. Για να δούμε τι θα γίνει, και ας κρίνουμε ο ένας τον άλλο από το κατα πόσο τα λόγια του θα βγουν αληθινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν καταλαβαινω γιατι δεν λετε τα αυτονοητα

    οτι μετα την καταστροφη και διαλυση του Ιραν

    προετοιμάζει η δύση με στημένες επειχηρησης την τουρκιά να γίνει μπαμπας του ΙΣΛΑΜ

    τοσο δυσκολο ειναι να το σκεφτειτε οτι ειναι στημενα ολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι πολιτικές αυτές είναι εργαλεία στη γενικότερη πολιτική των Η.Π.Α. βασισμένες στην μακρά παράδοση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

    Η Τουρκία σιγά σιγά εγκλωβίζεται σε μια πολιτική που ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει θα είναι επεκτατικός πόλεμος και μάλιστα προς Ανατολάς, προς το Ιράν, το οποίο αποτελεί και πρωταρχικό στόχο των Η.Π.Α. από την εποχή που χρειάστηκε να στείλουν τον Χομεϊνί να καπελώσει με το Ισλαμιστικό κίνημα την ανατροπή του Σάχη από το αριστερίστικο κίνημα του Τουντέχ (οι Άγγλοι είχαν ενισχύσει τους ισλαμιστές για να καταπολεμήσουν το κίνημα του Γκάντι στην Ινδία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Πακιστάν).

    Προϋπόθεση είναι η Τουρκία να νιώσει δυνατή και να εγκλωβιστεί σε έναν επεκτατισμό (εδώ θα την πληρώσει και η Ελλάδα η οποία δεν είναι μεν αναλώσιμη αλλά πρέπει να υποταχθεί πλήρως) από τον οποίο δεν θα μπορεί να υπαναχωρήσει.

    Αν δεν επιτεθεί η Τουρκία στο Ιράν, αυτό θα αναλάβουν να κάνουν Κούρδοι και Αζέροι, που διαθέτουν ισχυρές μειονότητες στο Ιράν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία.

    Προϋπόθεση πάντως για τους οιουσδήποτε σχεδιασμούς είναι μια ανίσχυρη Ελλάδα που δεν θα μπορεί να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει η Τουρκία στην περιοχή.

    Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία αλλά η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια σενάρια...

    ΑΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο/Η Γιώργος Σιδηρούντιος για το σχόλιο σου 10:41

    Οσα ανέφερα έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στην Χουρριέτ και στο Κουρδικό Πρακτορείο ειδήσεων Firat.Δεν έκανα καμιά ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι στιγμή που οι Κούρδοι του Ιράκ και του Ιράν έχουν στενές σχέσεις με Ισραηλινούς, θέλουν κάποιοι να πουν ότι αυτό δεν συμβαίνει με τους Κούρδους της Τουρκίας; Ποιός πιστεύει ότι ανάμεσα σε ένα ισχυρό Κουρδιστάν και μια Τουρκία οι Ισραηλινοί θα πάνε με την Τουρκία; Οι δυναμική είναι με το μέρος των λαών που αποκτούν ανεξαρτησία μετά από χρόνια καταπίεσης. Οι Κούρδοι είναι οι μόνοι μη φανατισμένοι θρησκευτικά σε όλη την Μέση Ανατολή και οι καλύτεροι φυσικοί σύμμαχοι του Ισραήλ. Εμείς σε τι κλάμπ θα μπούμε, στο πλευρό της Τουρκίας; Μήπως γι' αυτό έφεραν οι φιλανθρωπικές υπηρεσίες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα το τουρκοσκυλάδικο και ανέβασαν την θρησκευτικότητα, για να εξισλαμισθούμε γρηγορότερα ; Το σημερινό Τουρκομπαρόκ Τσιφτετελιστάν μας πράγματι είναι πίσω και από τους Κούρδους και από το Ισραήλ στον τομέα της ηθικής του πολίτη. Η Ελλάδα το ξαναλέω σε όλους τους θρησκόληπτους, είναι ακέφαλη, ανεγκέφαλη. Με τους μεταφυσικιστάδες και τους ανίκανους παραλογάδες δεν πρόκειται ποτέ στρατηγική σκέψη και όραμα να χτίσει. Δεν μπορεί η Ελλάδα να δει όχι τι καιρό θα κάνει αύριο, αλλά ούτε καν τι καιρό κάνει σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο αναγνώστη που ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμειχθεί και πως και οι δύο είναι εχθροί μας.
    Ήταν θείο δώρο για εμάς αυτό το θλιβερό συμβάν.
    Πάντως βλέπω μία πολύ καλή αντίδραση-πίεση προς την Τουρκία και μάλιστα με μία πολύ καλή ντρίμπλα εκ μέρους Δρούτσα, σε ό,τι αφορά στο Δίκαιο της Θαλάσσης. Εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία πολύ καλά, χωρίς ανόητες συναισθηματικές ακτιβίστικες φανφάρες για να στριμώξει τη γείτονα.
    Για κοιτάξατε εδώ:

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1825667

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 8:35 αυτό εννοείς:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_2040.html

    Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010
    Ευχάριστη έκπληξη από τον Δ. Δρούτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ "Γιώργος Σιδηρούντιος".

    Εκδηλωμένε εβραίε (και με την βούλα μάλιστα) σε θαυμάζω για την απρόσμενη αγάπη σου στο Ισραήλ σου. Έχεις βάλει overdrive να μας πείσεις για το αγαθόν Ισραήλ σου. Αλλά δεν θα πάρουμε. Γιατί η εβραιοφωλιά σου (να λέμε και του στραβού το δίκιο, κράτος δεν είναι) είναι έτοιμη για διάλυση απ' αυτούς που τους ίδιους που την έχτισαν.
    Και ΤΟΤΕ οι Τούρκοι θα μπουν στο καβούκι σους και θα ξαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά.
    Αλλά εσύ πονηρούλη πριν ολοκαυτώσεις το Ιράν θες να δεις το παλιό σου όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Θες να δεις το Ιράκ να σπάει στα τρία.
    Δέέέέν νομίζω.

    http://www.irmep.org/Policy_Briefs/3_27_2003_Clean_Break_or_Dirty_War.html

    Γιώργος Μανάκης


    ΥΓ
    Και για να ξεδιψάσεις λίγο από την καψούρα σου , σε πληροφορώ ότι οι κούρδοι κακό του κεφαλιού τους κάνουν που έχουν μπλέξει με τους εβραίους.
    Διαβάζεις και μαθαίνεις.
    http://www.newyorker.com/archive/2004/06/28/040628fa_fact

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αυτά τα ηλιθιώδη και καθαρά ψυχιατρικής φύσεως παραληρήματα όωπς του Μανάκη γιατί επιτρέπονται;τι προσφέρουν στον διάλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mια ερώτηση στους αναλυτές του ιστολογίου: ποιός θα μου βρεί τι σχέση έχει η οικονομική κρίση που ξεκίνησε απο Αμερική και επεκτάθηκε στην Ευρώπη με την στρατιωτική και πολιτική κρίση που ξεκίνησε στην Ανατολή με Τουρκία , Ισραήλ, Ιράν, Κουρδικό;
    Είναι σε μια νοητή συνέχεια οι δύο κρίσεις : Ξεκινά απο την Αμερική, περνά απο την Ελλάδα και την Τουρκία και καταλήγει στον άλλο ισχυρό πόλο, το Ισραήλ.
    Σίγουρα η βιασύνη να τα βρούν οι δύο χώρες στο Αιγαίο ,με αφοπλισμένα αεροπλανάκια κ.λ.π έχει κάποια σχέση με την νοητή αυτή συνέχεια.
    Τώρα τι ακριβώς παίζεται, πέρα απο τα αυτονόητα, θα δείξει..
    Μήπως ζούμε τις στιγμές που πέφτουν οι μάσκες και ήρθε η ώρα να αποκαλυφτεί ποιοί είναι τα πιόνια και ποιοί τα αφεντικά;Μήπως ζούμε την ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ που εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο,δηλ.με μετωπική σύγκρουση σε όλα τα πεδία; η ελέγχουν την κατάσταση οι δυό τους,
    συντονισμένα και προχωράμε ολοταχώς προς μία παγκόσμια διακυβέρνηση που οι άνθρωποι αναγκαστικά θα δεχτούν σαν σωτηρία απο τα δεινά που θα τους βρούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. thuk
    δεν είμαι κομπιουτεράς και σε παρακαλώ πες μου
    πως καταφέρνεις και γράφεις το ονοματάκι σου με μπλέ γάαμματα;


    Γιώργος Μανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.